Zoek
Sluit dit zoekvak.
Samen met Vince

dit was mijn 2019

Wow, 2019. Je was me er eentje. Je hebt me veel gekost en veel gebracht. En als ik je in één woord mag samenvatten — al doe ik je dan echt tekort —, dan is het ‘groei’. Er gebeurde een hoop en er gebeurde ook veel niet. Ik heb afscheid genomen van vrienden en nieuwe vrienden gemaakt. En ik heb bovenal bijzonder veel geleerd. Dit, jongens, was mijn 2019.

Januari / Het is mijn eerste volle maand als ondernemer. Ik ben net verhuisd van Vreeswijk naar Lobith en begin hier als freelance tekstschrijver aardig te aarden. Daar schreef ik ook een blogpost over: ‘Mijn eerste maand als zelfstandig ondernemer‘.Het nieuwe jaar trap ik goed af, onder andere door af te spreken met Aisha van Dit Is Waarom Mensen Op Twitter Zitten. Zij is niet alleen een vaste opdrachtgever geworden nu ik in haar team zit, maar ook een heel belangrijk persoon in m’n leven. (Dank je wel, als je dit leest — al weet je het natuurlijk allang.) Mijn blog doet het hartstikke goed: ik tik de 10.000 unieke bezoekers aan deze maand. En Carmen en ik lanceren onze eerste kaart!

Privé is het ook een mooie maand: ik rond mijn therapie #bijdepsycholoog af. Ik ben m’n psycholoog enorm dankbaar voor het hele traject en voor wat het me gebracht heeft. Voor wat ze mij mezelf liet brengen. Ik kocht ook mijn noisecancelling koptelefoon, wat een gouden aankoop blijkt.

Oh, en onthoud: het is nooit te laat om opnieuw te beginnen.

Kaart

Februari / Een rommelige maand. Een klant blijkt niet blij met zijn teksten, de eerste verbouwing aan mijn huis begint en verloopt op zijn zachtst gezegd niet per se soepel en ik top het af met twee weken griep. Deze maand zorgt wel voor groei: ik besef dat ik voor mezelf moet kiezen en werk even niet. Best spannend, in je tweede maand als ondernemer. De tijd om na te denken helpt me wel. Daarnaast ging één van mijn posts op Facebook viraal en dat lijkt leuk, maar dat was het niet per se.

Dit is de maand waarin ik een vaste klus scoor bij auto.nl en daarmee vanaf nu al meer verdien dan ik in loondienst deed. Daar ben ik trots op.

Maart / Ik durf mezelf meer te laten zien. Ik deel mijn eerste video’s op Instagram, mijn bedrijf groeit en eigenlijk komen de klanten bijna als vanzelf. Ik besef wel dat ik mijn mijlpalen en overwinningen te weinig vier, nu ik dit typ. Mooi doel voor dit jaar.

Lees ook de blogpost waarin ik je alles vertel over mijn eerste kwartaal als tekstschrijver in Gelderland.


April / Deze maand besluit ik weer iets te doen wat ik doodeng vind: spreken op een trainingsdag. Daar leer ik veel van en ik leer daar mensen kennen waar ik dankbaar voor ben. Ook als ondernemer groei ik weer, door een nieuwe dienst te lanceren: het bedenken van bedrijfsnamen. Ik kets ook een potentiële klant af, omdat hij vindt dat ik me voor nul euro eerst moet bewijzen. Daar doe ik niet aan. Een andere klant geef ik de opdracht terug, omdat ik niet kan omgaan met de communicatie (of het gebrek eraan).

Mei / Mei verliep in principe prima, totdat op de laatste dag de dierbaarste persoon in mijn leven een hartaanval kreeg. Waar ik bij was. Dat was het absolute dieptepunt. Hoogtepunten zijn dat ik veel gesprekken heb met potentiële klanten die vrijwel allemaal klant worden.

Spreken

Juni / Och, ja. Een zware maand. Ik ben moe. Lichamelijk en geestelijk. Ik reis veel naar het ziekenhuis en terug, probeer te verwerken wat er gebeurd is en zet het werk even op pauze. M’n werk is fantastisch en ik ben er gek op, maar het lukte me op dit moment niet. Bij een aantal opdrachten vraag ik om uitstel en ik heb van die fantastische klanten die me dat gunnen. Wat deze maand me ook brengt: het besef dat je dingen nú moet doen als je ze wil en dat je goed voor jezelf moet zorgen. Maar ook: dat ik hier ben om mensen te inspireren een lekker leven te leven. Ze een goed gevoel te geven. Ik ben ook trots, want ik besef dat ik dit beter kan handelen dan dat ik een paar jaar geleden had gekund. Daarnaast ben ik erg dankbaar voor de lieve mensen om me heen. Bedankt, jongens.

Juli / Een maand waarin ik leer vertrouwen. Ik zoek ook eindelijk de nieuwe vloer uit voor de woonkamer en kantoor. Langzaam krabbel ik weer op.

Wandelen Hoog Elten

Augustus / Dit was weer een fijne maand. Het begon met de boekenmarkt in Deventer, waar ik ieder jaar naartoe ga. Dit jaar extra bijzonder, want ik zie na Heel Lange Tijd mijn oom en en tante weer terug. (Zoals je wellicht weet, heb ik geen contact met het grootste gedeelte van mijn familie.)

September / Een beetje een nietszeggende maand. Ik pak weer wat meer werk op, ik krijg er weer zin in. Dat is fijn. Er gebeurt weinig bijzonders en dat is echt even een verademing. Het is ook de maand voor mijn verjaardag en dat is traditiegetrouw een beetje een melancholische maand. Prima — ik heb dit keer meer dan genoeg om over na te denken en te mijmeren over hoe ik m’n volgende levensjaar wil inrichten. Dat is iets waar ik heel erg mee bezig ben: ‘mijn nieuwe leven’. En ontdekken dat ik grootse dromen heb.

Oktober / M’n levensjaar afsluiten. Lekker, daar keek ik naar uit. Ik had heel veel zin in 28 worden. Dit is ook de maand waarin ik een soort spirituele doorbraak krijg. Het komt door het boek Alles is uitvogelbaar, dat alle puzzelstukjes in mijn hoofd op hun plek laat vallen. Ik voel in alles dat niets écht ingewikkeld is. Alles voelt ineens logisch en ik besef dat er zo ontzettend veel mogelijk is.

Alles is uitvogelbaar van Marie Forleo

November / Happy new levensjaar, dacht het universum — hier heb je weer een bewogen maand. Hahaha. Iemand rijdt tegen m’n auto aan als ik sta te tanken en als ik naar de garage rijd, houdt een van de cilinders ermee op en sta ik op de vluchtstrook. Zakelijk gezien spreek ik voor het eerst(!) iemand aan op het gedrag en zuigt een samenwerking veel energie. Ik beëindig die samenwerking. Ik blijk ook te enthousiast en wil in eerste instantie een klus aannemen, maar bedenk me op tijd. De agenda is al vol; er kan niets meer bij.
Ook komt Mees ter wereld. Wat fijn dat ik er een klein vriendje bij heb. En ik geef mezelf een Apple Watch cadeau, wat ook fijn is.

December / Hier ga ik nog niet te veel over zeggen. Zorg maar dat je me in de smiezen houdt. ?

2019, dank je wel. Je was een beproeving, een flinke en een fijne. Voordat ik aan het reflecteren begon, had ik 2019 waarschijnlijk niet hoger dan een 5 of 6 gegeven. Nu geef ik het toch gewoon een 8. Het was one hell of a ride, maar het was een ride die me heel veel heeft gegeven. Ik heb het zilver dit jaar wel gezien. 2020, ik ga voor goud. ✨

— Hoe was jouw 2019? En wat hoop je dat 2020 brengt?

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

13 reacties

 1. Voor 2020 hoop ik vooral rust en stabiliteit te vinden. Na de verhuizing van Nieuwegein naar Hoofddorp en weer naar Nieuwegein over 2 weken weer een verhuizing naar
  ‘s Hertogenbosch. Ik/wij hopen einde van deze maand op orde te zijn maar als dat niet lukt dan is dat maar zo. De laatste 5 maanden van 2019 waren een rollercoaster, Ik wens jou en je dierbaren een voorspoedig maar vooral gezond 2020!

  1. Oh, joh, ga je Nieuwegein verlaten? Den Bosch is wel ontzettend leuk, zeg. Een van mijn favoriete steden in ons kleine landje. Veel succes met de laatste loodjes, de verhuizing zelf en heel veel geluk in je nieuwe woning. Fijn 2020! En dank je wel voor je reacties hier en je bezoeken. Waardeer ik enorm. Veel liefs. X

 2. Een terugblik haalt toch vaak dingen naar boven die je misschien anders niets o had opgepikt. Het was duidelijk een jaar van groei.
  Fijn en gouden 20202 gewenst!

  1. Ja, was wel mooi om te merken. Een herinnering om toch scherper te zijn op wat ik meemaak, voel en doe. Dank, jij ook! Hopelijk zie ik je hier vaak terug. :-)

 3. Wat een fijne vibe geeft je post Lenneke. Dit is een van de weinige blogs waarbij ik regelmatig op stukken reageer. Je hebt een bizar bewogen jaar gehad maar in alles klinkt dat je jouw basis stevig hebt neergezet en duidelijk kiest voor jouw normen en waarden. Met alles wat je hebt gedeeld vind ik dat echt knap. Ik lees je blogposts met veel plezier en ook al ken ik je niet persoonlijk, in plaats van plaatsvervangende schaamte lees ik deze blog met plaatsvervangende trots!

  Mijn 2019 stond ook in het teken van groei, maar voelde meer als een generale repetitie op wat komen gaat. Ik werd 30 en voor mij betekende het echt op een nieuwe manier volwassen worden en nog meer verstandige keuzes maken. Stilletjes aan ook meer kiezen voor mijn eigen levenspad dan meegesleept te worden door de ratrace en maatschappij.

  Ik wens je een heel mooi 2020!

  1. Nouuu, vet lief en leuk! Dank je wel, ik vind het ook echt te gek — iedere keer weer als je reageert. Echt heel blij mee. En dank je wel voor je lieve woorden, doet me ook echt goed. Hopelijk brengt 2020 je wat je ervan verwacht. Liefs!

 4. Mooi om jouw jaaroverzicht te lezen. De pittige momenten worden gelukkig afgewisseld met mooie momenten. Hopelijk wordt 2020 minstens net zo mooi voor je.
  2019 bracht mij helaas ook veel moeilijke momenten, maar ook veel momenten geluk! 2020 wordt een moeilijk jaar, maar ondanks dat wil ik er zeker wat van gaan maken.

 5. Zo fijn om jouw stukken te lezen. En om te lezen hoe geweldig je omgaat met alles, het goede en het akelige… mooi mens, je bent een kanjer!
  Heel veel plezier, groei en gezelligheid voor het komende jaar. Meer tranen van het lachen dan van het huilen, zeg maar!
  Xxx

 6. Ik kreeg gisteren deze wens van een vriendin en vond het zo mooi: ‘Welcome to the new twenties. Let’s make ‘em roaring again! ✨’
  Kom maar door met 2020!

 7. Hoi Lenneke, ik ben ergens in Q3 of Q4 op je blog beland en heb je meteen in mijn favorieten lijst gepind (want die titel -Freelennse- vond ik initieel knetter lastig onthouden :’-).

  Wat ik leuk vind is dat je vlot schrijft, open en eerlijk bent en je vult de webpagina’s feilloos met soepele woordgrappen, love it. Je houdt van autorijden, en hebt een AWESOME Duitse herder. Long-distance spirit animal. Jouw blog was dus een aangename en fijne verrassing voor mij in 2019. Dat wilde ik even zeggen.

  Maak er een geweldig 2020 van! Doe ik ook m’n best

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.