Zoek
Sluit dit zoekvak.
26 levenslessen

mijn woord voor 2020

Ja, jongens, dat was ‘m weer. Tweeduizendnegentien ligt achter ons. Zoals ik gisteren schreef, was het voor mij een bewogen jaar. Voor 2019 had ik geen woord gekozen, maar als ik het achteraf nog mag doen, zou het ‘groei’ zijn. Voor 2020 heb ik ook zoiets in gedachten, maar dan net effe anders. Als ik het voor het zeggen (en schrijven) heb, en dat heb ik, dan is het… stralen. Want mijn God, wat heb ik daar een partij zin in.

Nee, ik heb geen laser gekocht, ben wel stralend wit (beter bekend als gewoon bleek, niet te verwarren met wat je in je wc gooit) en ik reinig in 2020 ook nog steeds geen gevels. Ik heb het over een heel andere vorm van stralen. De vorm ‘licht of warmte verspreiden’. En dan vervang ik ‘of’ door ‘en’, want the more the merrier, denk ik dan maar.

Ik heb duizend zin om meer dan ooit te stralen dit jaar. Ik ben al ruim een jaar (of al twee?) niet bij de kapper geweest, dus dat ga ik eerdaags even regelen. Klinkt misschien heel oppervlakkig, maar ik voel me meteen beter als ik er ook weer verzorgder uitzie. Misschien verf ik mijn haar wel voor het eerst — kan mij het schelen. Dit jaar laat ik ook mijn wenkies tatoeëren, wil ik minimaal een keer per kwartaal een massage (een professionele, maar moet zeggen dat ik ook opensta voor niet-professionele hehehe) en ik wil heel graag weer mooie acrylnagels. Zin om letterlijk en figuurlijk lekker in dat gevoelige velletje van me te zitten.

Mijn woord voor 2017: ik

Da’s niet alles, natuurlijk. Ik wil ook stralen door wie ik ben. Ik weet dat ik dit jaar weer enorm ga groeien, dat ik mijn authentieke zelf nog meer wil laten zien. Ga laten zien. Of het nou is door meer te bloggen (ik beloof niks, maar ik heb wilde plannen), al dan niet slap te lullen op Instagram Stories of door… ja, wat gaat dit jaar me nog meer brengen? Ik voel momenteel meer dan ooit mijn hartenvuur en ik ben er zo van overtuigd dat dit de weg is waar ik lekker in het licht loop. Waar ik met elke stap een stukje wijzer word. Groter. Soms twee stapjes terug. Het maakt niet uit — het hier wandelen alleen al geeft me een geweldig goed gevoel. En ik hoop heel erg dat ik jullie daar in mag mee laten delen.

Ik voel meer dan ooit dat ik wil stralen. Mag stralen. En dat mijn stralen een positieve invloed heeft op een ander. Het is zo bijzonder als ik e-mails, reacties en privéberichten krijg van mensen die zich gezien, gesteund en verwarmd voelen. I got you, guysIk heb er heel heel veel zin in. En ik ben dankbaar dat jij erbij bent. Dat je me leest. Dat je reageert of zelfs stukken deelt. Dank je wel. Laten we er een mooi jaar van maken, op onze eigen manieren. Of het nou betekent dat je een jaar lang in bed gaat liggen met Netflix en chips of dat je twee ton binnenharkt. Jouw leven, jouw feestje. Ook als je geen slingers ophangt.

— Wat is jouw woord voor 2020?

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

20 reacties

 1. Mooi <3 Ik weet zeker dat het je gaat lukken! Ik twijfel tussen rust en groei. Eigenlijk wil ik juist de combinatie: meer innerlijke rust vinden en in die rust stabiel groeien. Ik wens je een prachtig jaar, Lenneke!

  1. Ik dacht ook nog na over ‘rust’, omdat ik me mentaal rustiger wil voelen. Maar stralen lukt ook alleen als je goed in je vel zit, dus daar ging ik maar voor, haha. Ik hoop dat je die rust vindt en dat je groeit naar waar je wil zijn. Fijn jaar, Audrey! En dank je wel voor je reacties hier, die maken me blij. Liefs!

 2. Wat een mooi woord voor het nieuwe jaar! En ook prachtig omschreven! Geniet van dit eerste kappersbezoekje en van de vele straalmomenten die hopelijk nog zullen volgen, of het nu gaat om letterlijk of figuurlijk stralen.
  Ik hoop in 2020 vooral te leven vanuit mijn gevoel. Dat klinkt zweveriger dan het is. Ik wil me minder druk maken over wat “hoort” of over wat ik denk dat anderen zouden verwachten, en ik wil meer keuzes maken op basis van wat voor mij goed voelt.

 3. We hebben hetzelfde woord! Dat ons lichtjes maar flink mogen shinen komend jaar Lenneke :)

 4. Ik heb 2 woorden voor 2020: het eerste is ‘mezelf’ omdat ik veel meer wil focussen op overal en altijd mezelf te mogen en kunnen zijn. Maar ook ‘vertragen’, omdat mijn gedachten vaak 500 km/u gaan en ik heel ongeduldig ben, ik moet heel veel en eigenlijk is dat helemaal niet nodig.
  Ik wens je alvast toe dat het een stralend jaar wordt!

  1. Jaaa, fijn, Annelies! Ik ben ook begonnen met langzaam leven en het is zo fijn. In 2017 was mijn woord ‘ik’, om dezelfde redenen die jij noemt. Geniet van jezelf en je vertraging dit jaar. Liefs!

 5. Ik heb een heel zwaar jaar achter de rug en jouw artikel geeft me een boost. Ik denk dat ik met je ga meedoen. Meer stralen, warmte verspreiden en vooral genieten. Dankjewel :)

  1. Hoop dat dit een licht jaar voor je wordt, op alle vlakken en in de breedste zin van het woord licht. Dat je maar lekker mag stralen, vrouw. En dank je wel voor je lieve reactie, dat geeft mij dan weer een boost. Liefs!

 6. Oh dat moet je lukken, je bent al stralend van jezelf!! Mijn woord is genieten, van elke dag, elk moment!

  1. Wat lief, dank je wel voor je vertrouwen. En loslaten, wauw. Ook mooi, al is het op sommige vlakken misschien ook verdrietig. Ik wens je een mooi jaar! En dank je wel voor je aanwezigheid hier afgelopen jaar — dat waardeer ik enorm.

 7. Je verdient het om te stralen! En in mijn ogen doe je dat ook echt al een aantal jaar :)

  Mijn woord voor 2020 is liefde. Liefde voor vrienden (en de huisdieren) heb ik al tijden. Maar dit jaar wil ik mij daarnaast richten op liefde voor mezelf en het toelaten van liefde <3

 8. Oooo wat een mooi woord! Ik heb tijdens het lezen van deze post de hele tijd ‘ja’ zitten knikken. Ik wil eigenlijk ook wel gaan stralen dit jaar. Niet steeds een ‘maar’ als ik naar mezelf kijk in de spiegel en verdorie gewoon eens naar de kapper (ook sinds twee jaar) omdat ik dat verdien. En als ik iets leuks zie voor mezelf, ik dat gewoon doe of koop of wat dan ook. Omdat ik er mag zijn. En dat ik me niet schuldig voel als ik een weekend in bed blijf liggen omdat ik daar gewoon zin in heb, mijn telefoon eens een keer helemaal uit en gewoon met mijn deken op de bank kamperen.
  Zwaai ik stralen van mijn bank naar jou op die van jou, met onze net geknipte haren ;)

 9. Mijne is ‘rust’.

  Omarmen dat dingen zijn wat ze zijn, vanuit rust voelen wat er speelt, in hoeverre dit een voorteken is voor iets, rust nemen om na te denken over een nieuwe opleiding, over of ik nog gelukkig ben met mijn huidige werk.

 10. Wat een mooi woord! Het past ook helemaal bij je. Ik heb gekozen voor “vertrouwen”. Vertrouwen in mezelf en in mijn lichaam, maar ook vertrouwen in anderen, vertrouwen dat alles uiteindelijk goed komt.

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.