Zoek
Sluit dit zoekvak.
eerste maand als ondernemer

mijn eerste maand als zelfstandig ondernemer

Het kan je bijna niet ontgaan zijn als je mijn blog leest of me volgt op sociale media: ik heb mijn vaste baan opgezegd en ben verdergegaan als freelance tekstschrijver. Ondernemen is eigenlijk nooit écht mijn droom geweest. Ik heb altijd gezegd dat ik wilde schrijven — het liefst een boek en voor een tijdschrift. Maar ja, inmiddels heb ik praktisch mijn eigen online tijdschrift: mijn blog. Voor als je geen idee hebt: ik kocht een huis aan de andere kant van het land, ik zegde mijn baan op, ik verhuisde en ik ging per januari aan de slag als freelance tekstschrijver. In december nam ik vrij, want ik had het hele jaar nog geen vakantie gehad en ik wil voldoende energie hebben om voor mijn klanten aan de slag te gaan. Hoe is die eerste maand als zelfstandig ondernemer bevallen?

Via Instagram en Twitter vroeg ik wat er aan deze blogpost niet mocht ontbreken. De eerste vraag die ik kreeg, is een heel leuke: ‘waarom ben je niet veel eerder begonnen?’. Om twee redenen: het was niet altijd mijn idee om te gaan ondernemen. Ik ben eigenlijk ‘per ongeluk’ freelance tekstschrijver geworden — iets langer dan 5 jaar geleden. Ik deed dit altijd naast mijn baan in loondienst en ik vond dat wel prima. Ik ging er steeds meer de lol van inzien: de mensen helpen die je écht leuk vindt, je horizon verbreden, veel leren door over allerlei onderwerpen te bloggen en ook het spel dat ondernemen heet, trok me steeds meer. Het begon te kriebelen: wat als ik dit voor het eggie ging doen? Tegelijkertijd woonde ik in een huis dat ik huurde van de eigenaren. Ik had een contract van 4 jaar en dat zou dit jaar aflopen. Huren wilde ik niet meer, want je gooit je geld eigenlijk een beetje weg. Als er een betere oplossing was, dan wilde ik die. Ik ging op onderzoek uit en besloot dat ik een huis wilde kopen en opnieuw wilde beginnen. Als zelfstandig ondernemer is het niet zo makkelijk een hypotheek te krijgen, dus ik bleef in loondienst tot ik een hypotheek had. Daarna mocht ik de wijde ondernemerswereld in.

Hoe bevalt het als freelance tekstschrijver in Gelderland?

Het bevalt me hier opperbest. Ik heb veel meer rust en ruimte in mijn hoofd, waardoor ik nog creatiever ben. Waar ik voorheen ‘s avonds echt op was, heb ik daar nu helemaal geen last meer van. Ik slaap goed, ik wandel lekker veel met mijn hond, ik heb praktisch geen stress en ik heb vertrouwen in een goede toekomst. Van tevoren dacht ik dat ik misschien wel geldzorgen zou hebben, maar tot nu toe maak ik me eigenlijk niet druk. Ik laat flink van me horen, ik weet dat ik goed ben en ik heb flink wat gezaaid afgelopen maand. Dat oogsten komt wel. Verder ben ik aan het bekijken hoe ik een passief inkomen realiseer en heb ik nog wel wat mooie dingen op de planning, zoals meer kaarten en een e-book.

Dit heb ik gedaan

Ik heb de afgelopen maand in ieder geval niet stilgezeten. Naast dat ik de slogan voor mijn tekstbureau bedacht, deed ik nog veel meer duiten in mijn eigen zakje. En uiteindelijk ook in die van ondernemers, want je wil natuurlijk wel dat je teksten wat opleveren. Oh, eerst nog even over die slogan, daarna gaan we verder naar het lijssie met mijn prestaties. Komt ‘ie:

✨ te gek voor woorden ✨

Ben je uitgejubeld? Dan kan je hier ook nog even een potje enthousiast over zitten zijn. Ik heb:
• 8 blogposts geschreven voor ondernemers
• 1 kinderboek gecorrigeerd
• 5 offertes uitgebracht, waarvan er nu 2 zijn geaccepteerd, eentje afgewezen is en er nog 2 op goedkeuring wachten
• afgesproken met Loes, want ik ga haar webteksten schrijven
• afgesproken met Aisha, die ene van Dit Is Waarom Mensen Op Twitter Zitten, want ik ga voor dat toffe platform freelancen
• bedacht dat ik een e-book ga schrijven en daar de opzet voor gemaakt
• 31 blogposts gepubliceerd op freelennse.nl, waaronder twee betaalde samenwerkingen
• 1 kaart gelanceerd en binnen 5 dagen alle 250 uitverkocht, samen met Carmen
• de SEO-cursus van Michiel Brand succesvol afgerond
• 1 bedrijf een bezoek gebracht om kennis te maken voor een eventuele samenwerking (die er uiteindelijk niet in blijkt te zitten)
• 1,5 uur gebeld met een illustrator en grafisch vormgever, want ik wil degene waar ik teksten voor ga schrijven goed leren kennen
• me verdiept in AdSense, want met zo’n 10.000 unieke bezoekers per maand is het eigenlijk zonde geen advertenties te laten draaien
• 1 opdracht afgeketst omdat de klant en het werk niet bij me pasten
• 1 vermelding op Flow met mijn versjes
• e-mails geschreven voor een zorgcongres, waarover de klant zei:

Lenneke is inventief, zoekt een originele invalshoek en weet de juiste toon te raken. Ze schrijft teksten die een urgentie creëren en brengt de lezer de noodzaak van het onderwerp op een subtiele manier over. Een aanwinst voor schrijvend Nederland.

Meer reviews lees je hier.

Vertrouwen? Of heel spannend?

Ondanks dat ik een best angstig typetje ben, vind ik het ondernemen helemaal niet zo heel eng. Ja, ik zit nu wel even met de billen tegen elkaar, omdat er nog een aantal facturen openstaan en de noodpot aangebroken is. Maar ik weet dat ik geld binnenkrijg en er zit nog wat werk in het vat. Daarnaast ben ik druk bezig met het laten groeien van mijn blog en probeer ik meer mensen te bereiken via sociale media. Ik vind het belangrijk iets bij te dragen. Als tekstschrijver zijnde heb ik het talent dat ik mensen kan raken met mijn teksten. In positieve zin. Ik vind dat ontzettend mooi en probeer dus ook taboes te doorbreken, mensen meer vertrouwen in zichzelf te geven en een stukje liefde door te geven. Daarom komt er ‘binnenkort’ ook een e-book. Hold your horses, reserveren kan nog niet.

Maar goed, in het ergste geval kom ik terug op mijn keus en ga ik koeien melken. Maar dat wil ik niet, dus huur me vooral in voor al je tekstuele feesten en partijen.

Mis je iets aan loondienst?

Eerlijk? Nee. Ik heb me altijd gehaast gevoeld: wandelen met de hond, niet te lang snuffelen (hij, niet ik), we hebben maar anderhalf uur en dan moet ik me aankleden en een beetje toonbaar maken (ik liep ook niet naakt over straat, maar droeg meestal iets pyjama-achtigs) om naar kantoor te gaan. Rond 5 uur afsluiten, snel naar huis en terug naar mijn hond. Daarna koken (aka patat halen), eten, vaak nog wat freelance werk doen en anders even lezen, Vince weer uitlaten en naar bed. Het op kantoor zijn, omringd door heel veel mensen, kost me veel energie.

Hoe deel je je tijd in? En hoe motiveer je jezelf om aan de slag te gaan?

Ik heb een opzet gemaakt om te werken met themadagen, zoals ik leerde in de productiviteitscursus van Charlotte van ‘t Wout. Mijn ideale week ziet er als volgt uit:
— maandag: https://freelennse.nl/wp-content/uploads/2022/07/kaboompics_Young-Asian-Woman-At-Office.jpegistratie, klusjes die zijn blijven liggen of die tussendoor te veel tijd kosten, doelen bekijken en hoe ik op schema lig, marketing voor mijn tekstbureau, ‘s middags schrijven voor klanten
— dinsdag: schrijven voor klanten
— woensdag: schrijven voor klanten
— donderdag: zelfontwikkeling
— vrijdag: schrijven voor freelennse.nl
— zaterdag: vrij
— zondag: vrij

Doordat er telkens mensen over de vloer zijn voor bijvoorbeeld het inmeten van de keuken, de staat van het balkon bekijken en al dat soort dingen, loopt mijn tijdsindeling nog niet helemaal zo jofel als ik zou willen. Ik ben vaak ‘s avonds nog aan het werk, heb nog geen voorraad blogposts liggen en ik lees minder dan ik wil. Ik mis geen deadlines, maar ik wil graag nog meer structuur. Ik weet ook al hoe, dus in maart ga ik helemaal als een speer. Mark my words. Misschien is het leuk als ik eenzelfde blogpost schrijf aan het eind van het eerste kwartaal?

Leestip: ik schreef een blogpost over hoe ik mijn Passion Planner gebruik.

Mezelf motiveren hoef ik eigenlijk niet. Voordat ik aan dit avontuur begon, dacht ik dat ik wel vaker op de bank zou gaan liggen voor een tukkie. Of dat ik hele dagen niets zou doen. Er is zonder overdrijven geen één dag geweest dat ik me er niet toe kon zetten — iets wat ik voorheen wel had, toen ik alleen op vrijdagen voor mezelf werkte. Nadat ik Vince heb uitgelaten, kruip ik achter mijn iMac en begin ik met werken. Als pauze douche ik en lunch ik en daarna ga ik weer verder. Ik vind het juist écht heerlijk om te werken. Hoe cheesy dit ook klinkt.

Ik kreeg ook wat inhoudelijke vragen over het schrijversvak, zoals hoe je de tone of voice bepaalt als je voor een klant schrijft. Ik ga hier aparte blogposts over schrijven, want daar heb ik heel veel over te vertellen. Heb jij ook een vakinhoudelijke vraag? Laat het weten!

Lees ook alles over mijn eerste jaar als ondernemer, waarin ik mijn belangrijkste lessen deel en vertel wat ik heb verdiend

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

21 reacties

 1. Ik vind het echt super knap dat je deze stap hebt durven zetten! En fijn om te horen dat het tot nu toe eigenlijk wel goed bevalt.

 2. Interessant om te lezen! Je hebt al mooie dingen afgerond in januari, daar mag je echt trots op zijn. Fijn dat het ondernemen zo goed bevalt!

  1. Leuk te horen dat het interessant is voor je. Ben ook echt trots en blij dat het allemaal zo goed gaat.

 3. Heldin! Kan niet anders zeggen. Je mag super trots zijn op jezelf! Hele dappere en toffe stap. Gaat helemaal goed komen!

 4. Leuk, zo’n overzicht! Je hebt al heel wat dingen gedaan zo in je eerste maand als ondernemer. Het belangrijkste is dat je doet wat je leuk vindt en heppie bent in je werk. Wat dat betreft heb je zo te lezen al gelijk helemaal je draai gevonden. Dan komt de rest vast ook goed. Als straks die keuken (slash sauna en paardenstal) geïnstalleerd is, ga je helemaal als een speer!

  1. En dan met geen woord reppen over je eervolle vermelding… gemiste kans, Michiel! Hahaha, komt helemaal goed. Heb er echt alle vertrouwen in. Dank je wel voor je reactie!

 5. Dappere stap, maar zo te lezen een uitstekende keuze voor jou! Hoera voor de vrijheid die het je nu op heeft geleverd!

 6. Volgens mij heb je een hele goede keuze gemaakt! En wat een boel samenwerking al joh, goed bezig :-)

 7. Wat gaaf dat je deze stap hebt gezet! Zelf zit ik er stiekem ook steeds vaker aan te denken (maar dan zonder te verhuizen), want het lijkt me echt zó leuk.

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.