Zoek
Sluit dit zoekvak.
Waarom ik ervoor kies om opnieuw te beginnen

waarom ik ervoor kies om opnieuw te beginnen

Naast vragen als “Lenn, wat wil je eten?” en “Gin-tonic met of zonder komkommer?”, krijg ik vandaag de dag ook vaak de vraag waarom ik in godsnaam in een uithoek ga wonen en alles achter me laat. Ik vind niet dat ik me moet verantwoorden en dat doe ik ook niet. Maar het lijkt me wel heel leuk om jullie mee te nemen in dit proces! (En misschien kreeg ik op Instagram ook een vracht aan privéberichten met het verzoek blogposts te schrijven over het verhuizen. Jullie vragen, ik draai — rondjes op mijn bureaustoel tussen het typen door.)

Ja, Lenn naar het Verre Oosten. Inmiddels heb ik de sleutels in mijn zak, loop ik alsof er een onzichtbaar paard tussen mijn benen zit en zijn de handtekeningen bij de notaris gezet. Wat trouwens echt een anti-climax is. Sorry to burst your bubble, maar ik verwachtte een klein feessie bij de notaris (je wil toch íets, hè, voor dat geld). Ik had mijn koffie nog niet eens op of ik stond alweer buiten. Een huis (en een hypotheekschuld) rijker. Goed, dat mag de pret niet drukken — ik ben onwijs gelukkig met mijn nieuwe huis! Zelfs ondanks de oranje keuken. Die ik uiteraard op korte termijn laat vervangen, want oranje. (Ik zocht voor de lol even op wat de psychologie achter oranje is en blijkbaar associeren we oranje met energie, vitaliteit, seksuele kracht, blijdschap, creativiteit, motivatie, optimisme en een algeheel gevoel van welzijn. Deze zoekopdracht heeft me net doen besluiten mijn héle huis oranje te verven en bespaart me dus zo’n 10.000 euri voor een nieuwe keuken.)
Waarom ik ervoor kies om opnieuw te beginnen

Opnieuw beginnen

Goed, dat opnieuw beginnen dus. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik er in eerste instantie niet per se voor koos om opnieuw te beginnen. Ik wil vooral een huis dat lekker groot is, omgeven door natuur en een grote tuin. Dat huis had van mij ook in Utrecht mogen staan en dan had ik het misschien ook overwogen het te kopen. Als ik anderhalf miljoen had, dan. Of een sugar daddy. In plaats daarvan heb ik Funda uitgespeeld en gekeken wat er binnen een straal van een uur rondom Nieuwegein te koop stond. Een huis dat aan mijn eisen voldoet was nog best prima te vinden, dus ik heb ongeveer 98 huizen bezichtigd en de conclusie getrokken dat de meeste huizen een soort catfish zijn. Even een tip van Flip: als er in de beschrijving van de woning staat dat het ‘nog een beetje afgewerkt moet worden’, moet je niet raar opkijken als bij de bezichtiging blijkt dat er a) geen trap is en b) het plafond ontbreekt. Ja. Het is maar wat je onder ‘een beetje’ verstaat. Dat soort dingen zag ik allemaal niet zitten, dus dan stond ik binnen een paar minuten alweer buiten. Totdat ik in mijn droomhuis stond. Grote ramen, een enorme oppervlakte, veel licht, vensterbanken waar ik in kan zitten en een boek kan lezen, Schotse hooglanders en wilde paarden voor de deur, plek voor 6 auto’s (nu keuzestress: want welke 4 komen er dan bij?)… moet ik nog doorgaan of ben je ook al helemaal in katzwijm?

En toen werd het bod geaccepteerd, was de hypotheek rond en nu ben ik ineens grootgrondbezitter. Ik laat de plekken waar ik geboren werd en opgroeide achter me.

Het is tijd. Tijd om te gaan, tijd om opnieuw te beginnen, tijd voor nieuwe avonturen. Vaak vragen mensen me of ik niet bang ben om alles achter me te laten nu ik aan de andere kant van het land ga wonen. Nee. Ik ben niet bang. Ik heb hier niets om voor te blijven. Veel mensen ervaren dat als treurig, maar ik helemaal niet. Binnen een uur ben ik met de #baemw weer terug op deze vertrouwde plek, wat ik graag overheb voor de mensen die ik wil zien. Sowieso ben ik graag alleen. Ik loop de deur bij helemaal niemand plat (als we de snackbar niet meerekenen). Deze stap past bij het opnieuw uitvinden en programmeren van mezelf. En ik ben heel blij en dankbaar dat ik genoeg vertrouwen in mezelf heb om een keus te maken die velen als raar zien.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

50 reacties

  1. Ik ben ook heel benieuwd! Zal nog wel even duren voordat het helemaal af is, maar ik heb er echt heel veel zin in.

  2. Henk, mooi om te lezen dat je stappen durft te nemen en een vensterbank om in te zitten, wie wil dat nou niet, jij komt er wel :) groet Henk, die van onderkoffer

 1. Ik heb ook zoveel huizen bezichtigd. Toch fijn als je zoiets groots koopt. En al het authentiek en charmant dat eigenlijk staat voor vervallen… dat hoeft voor mij ook niet. Veel succes met alles oranje verven, of toch de keuken laten vervangen en alle andere dingen die je nog wil aanpakken. Ondanks dat je ‘maar’ een uur verderop gaat wonen, vind ik het een stoere stap. De liefde (ha dat had ik zo nooit van mezelf verwacht) brengt mij binnenkort naar een uur en twintig minuten verderop. Hoewel ik er zin in heb, vind ik het ook spannend.

  1. Ja, heel fijn! Heb jij die ervaring ook, dat sommige huizen in het echt zo tegenvielen, terwijl het er op de foto’s prachtig uitzag? En waar ga je heen? Zo leuk! ?

   1. Ja! Het loont blijkbaar om professionele foto’s te laten maken, want ze weten veel te verdoezelen. Ik zocht toen in de categorie appartementen van 40 tot 50 m2. Daar kwam het soms ook voor dat appartementen in het echt toch klein / slecht ingedeeld bleken te zijn. Ik ga verhuizen van Utrecht naar Antwerpen.

 2. Leuk om erover te lezen, ik hoop dat je nog veeeel meer blogposts hierover gaat schrijven! Ben nu al benieuwd naar de before en after van de oranje keuken (of het volledig oranje huis?). Ik kan me overigens goed voorstellen dat je verhuist naar een compleet andere plek. Ik woon nu ook op een compleet andere plek dan waar ik ben opgegroeid en ik ken niemand hier in de buurt. En als ik ooit een huis wil kopen, wordt dat hier een beetje lastig, aangezien het de duurste gemeente van Nederland is. Dus dan ga ik waarschijnlijk weer naar een nieuwe plek. Ik vind dat nooit zo vreemd maar merk inderdaad ook dat het anderen verbaast haha

  1. Is wel het plan! En natuurlijk deel ik ook genoeg op sociale media. Ga ook zeker foto’s maken van hoe het was en hoe het straks is. Superleuk om die verandering te zien. Heb ook foto’s gekregen van de vorige eigenaren, hoe het er in 1950 uitzag. Zo tof! Toen ik 3,5 jaar geleden vertrok uit het huis waar ik opgroeide, dacht ik ook echt dat ik daar moeite mee zou hebben. Maar niets bleek minder waar, haha…

   1. Yes!! Dan kun je ze afwisselen zodat het niet opvalt dat je elke dag patat haalt!!1elf!!

 3. Zooo leuk en spannend! Ik kom oorspronkelijk uit Groningen en had nooit gedacht op twee uur rijden van m’n ouders te kunnen wonen. En wat blijkt? Ik kan het wel. Denk dat ik het misschien ook wel had gedurfd nu zonder vriend. Maar wie zal het zeggen. Ben iig heel benieuwd hoe het je gaat bevallen en zie uit naar je posts erover!

  1. Jaaa! Zal ik trouwens meteen even bekennen dat ik nog nooit in Groningen ben geweest? Toch maar eens doen… En heel fijn te horen dat je het dus hartstikke wel kan. Ga je vaak terug naar Groningen?

 4. Heel stoer!

  En heel herkenbaar, die zoektocht naar een huis. Ik heb het afgelopen jaar ontdekt dat ‘knus’ in makelaarsland gelijk staat aan ‘een kot waarin je je kont niet kunt keren’. ;)

 5. Ja, zo tof dat je dit gaat doen! Ben benieuwd wat het je gaat brengen. De rust en de ruimte. Ik ben stiekem een beetje jaloers en droom ook van een groene, stille plek onder de zon. Geduld, geduld…. Succes met alle verhuisperikelen!

  1. Ik ben ook heel benieuwd hoe het straks echt is. Nog twee weken en dan weet ik het! Dank je wel. Komt vast goed!

 6. Wat stoer en echt heel gaaf en met hond maak je heel snel nieuwe ‘vrienden’ in het dorp.
  Ik woon nu in de kop van NH maar sta al een tijd ingeschreven (huren) in Zuid-Limburg. In en op voor/naar nieuwe avonturen…

  1. Limburg is ook echt prachtig! Heb zelf ook een huis bezichtigd in Heerlen. Hoop voor je dat je snel je droomhuis daar vindt!

 7. Ik vind het zooo tof voor je! Ik heb de luxe dat mijn roots al lagen in een mooi Limburgs dorpje met tig mooie natuurgebieden in de buurt. Dus daar heb ik sinds halverwege dit jaar mijn eigen koophuisje met een hondenoppas (lees: mijn moeder) in de buurt.

  1. Ahhh, dank je wel! Ik vind het ook heel tof voor mij. ?? Limburg is ook echt prachtig. Heb daar ook nog een huis bekeken!

 8. Nederland is niet zo groot, dus de afstand valt altijd wel mee. Goede keus, voor jezelf kiezen namelijk. Is er trouwens wel een snackbar in de buurt? ;)
  Succes met de verhuizing en het oranje schilderen!!!

  1. Ja, de afstand valt praktisch overal in Nederland mee, haha. Even gas erop in de #baemw en ik ben weer terug in het Nieuwegeinse. En ja, mijn huis is omringd door 4 snackbars! ?

 9. Ohh wat heerlijk! En vlakbij Duitsland, dat vind ik altijd zo’n bijzonder idee. Dat je een klein stukje kunt lopen en dan in een ander land bent. Veel geluk daar!
  Na 8 jaar Utrecht ben ik teruggegaan naar Drenthe. Heerlijk, die rust hier. En ik woon gewoon in het centrum van Assen. Maar mijn droom is uiteindelijk ook een huisje buitenaf. Ook met hond. En zonder oranje keuken :p

  1. Jaaa, ik moet serieus door Duitsland rijden om bij mijn huis te komen, haha. Denk wel dat KPN failliet gaat aan al de sms’jes die ik krijg met het nieuws dat ik in Duitsland ben. Drenthe lijkt me ook heerlijk. En ja, zonder oranje keuken snap ik vol-ko-men.

   1. Daar houdt KPN wel mee op als je vaak genoeg over de grens gaat ;) (ervaring :D)

    In ieder geval heel veel succes en veel woonplezier!

 10. Haha die huizenzoektocht, daar heb ik soms toch ook mijn wenkbrauwen bij gefronst. ‘Uhm ja, dit is de keuken. Hij moet een beetje gerenoveerd worden maar er valt wel iets leuks van te maken hoor!’ als er letterlijk geen keuken staat en de buitenmuur half afgebroken is. Wij kwamen op een keer ook in een huis waar een heel oud vrouwtje had gewoond. Ik vond het raar dat ze zo’n enorme boekenkast had staan tot het plafond in haar gang (ook niet goed gekeken), bleek dat de trap te zijn. Letterlijk verticaal omhoog met treetjes van 15 cm ofzo.

  Ik zou er persoonlijk ook echt geen moeite mee hebben om alles achter te laten en ergens verder weg te wonen. Ik zit op dat gebied wat hetzelfde in elkaar als jou, maar mijn vriend zou het er wel moeilijk mee hebben.

  1. Jaaa, dat is toch vreemd? Heb ook heel bijzondere makelaars gezien, haha. Maar goed, voorlopig hoef ik dit proces niet meer te doorstaan. :’) Zo’n boekenkast als trap lijkt me dan wel weer heel tof! Zou je weg willen waar je nu woont of heb je het daar ook prima?

 11. Ik vind dit echt onwijs stoer! Ik woon nog altijd in de stad waar ik geboren ben, omdat ik het gewoon een super veilig idee vind om binnen vijf minuten bij mijn beste vriendin of bij haar ouders op de stoep te staan, en zodat ik mijn vader ‘s avonds laat nog kan bellen als ik iets te enthousiast besloot dat ik een klusje in huis echt wel alleen kon doen (niet dus, lang leven papa die dichtbij woont!).

  Ik woon wel heel erg naar mij zin nu, in het huis waar mijn oma 60 jaar lang heeft gewoond (en daar daarna inderdaad wel meer dan ‘een beetje’ aan opgeknapt is, haha), helemaal gemoderniseerd en echt helemaal mijn plekje. Inclusief gek behang, een open keuken en slaapkamers met hoog plafond (want wat heb je aan een zolder als je er toch niet kunt komen?). Ben nog elke dag blij met mijn huis, dus misschien zit ik ook wel helemaal op m’n plek in mijn geboortestad.

  Succes met al het verhuizen en verbouwen!

  1. Supertof dat je in het huis woont waar je oma 60 jaar lang heeft gewoond! Word helemaal enthousiast van hoe je het beschrijft. ?

 12. Het is niet raar!

  Ik vind het raar dat sommige mensen denken dat dingen als vriendschap afhankelijk zijn van de fysieke afstand tussen mensen. Maar omdat ik dat vind is dat nog niet meteen de waarheid ;)

 13. Prima toch, om voor een fijn huis naar een ander deel van Nederland te verhuizen. Zeker als het werk het toelaat. Doen meer mensen. En een huis is nooit af, just so you know :) Dus alle tijd om lekker zo af en toe wat op te knappen en weer te tweaken of het even te laten liggen. En nooit (meer) parkeerstress is ook wel ideaal.

  1. Vind ik ook! Ik weet dat een huis eigenlijk nooit af is, maar ik kom nu zelfs een flink aantal meubels enzo tekort, haha! Maar goed, alles op zijn tijd. Het hoeft ook niet binnen een week af.

 14. Je blog is weer heerlijk geschreven! Super knap dat je dit gaat doen! Ik hoop dat je samen met Vince het enorm naar je zin gaat hebben in het Verre Oosten! X

 15. Heel herkenbaar. Ook ik (wij, want incl. partner) heb alles achter me gelaten, ook vanwegen problemen in de familie, en ben naar het buitenland vertrokken. Dat bevalt goed en geeft me veel meer vrijheid. Verder vind ik je blog erg goed.
  PS, de reactie komt een beetje laat, maar ik ben vandaag je blog aan het doorlezen, eigenlijk a.h.v. je nieuwste post.

  1. Ook echt naar het buitenland! Ben benieuwd waar je nu zit. Het klinkt in ieder geval heel fijn. ♥️

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.