Zoek
Sluit dit zoekvak.
Het is nooit te laat om opnieuw te beginnen

het is nooit te laat om opnieuw te beginnen

Ik weet nog goed hoe ontzettend ik baalde bij de psycholoog. “Ben ik 26, ontdek ik dit nú allemaal pas.” Ze moest een beetje lachen, want er zijn mensen die het pas ontdekken na hun 50e. Of helemaal nooit. Weet ik ook heus wel, maar het voelde destijds een beetje alsof ik de boot had gemist en er nu als een malle achteraan aan het peddelen was. Tot ik besefte: het is nooit te laat om opnieuw te beginnen. En dat deed ik dan ook.

Lees hier hoe mijn eerste jaar als ondernemer was: grootste les, wat ik verdiende in keiharde euro’s en meer.

Wat ik bedoel met ‘te laat’? Niet alleen je leeftijd. Misschien ook juist wel welke keuzes je al gemaakt hebt. Ik hoor en zie het vaker om me heen: ‘ik heb nu al gekozen voor X, ik kan niet meer terug of overstappen naar Y’. En het is zo ontzettend onwaar. Je mag altijd op je keuzes terugkomen en je mag veranderen wanneer je wil. Het is nooit te laat om te worden wie of wat je wil zijn. Wil jij op je 40e nog een nieuwe opleiding gaan doen in een heel andere richting? Go you. Nog niet zo gek lang geleden een huis gekocht, maar toch het verlangen om ergens in een hutje op de hei te wonen? Ga ervoor. Net die te gekke baan binnengesleept, maar toch kriebels om in een ver, tropisch oord aan je eerste boek te schrijven en de digital nomad uit te hangen? Fasten your seatbelts! 

Je bent pas ‘te laat’ als er echt geen enkele weg terug of de andere kant op is. Het is áltijd een goed moment om voor jezelf te kiezen en te doen waar jij blij van wordt. Keuzes die je in het verleden maakte, hoeven niet per se je hele toekomst te bepalen. Ook je omgeving niet. Het is jóuw leven en jij mag doen en laten wat je wil.

Ik weet ook heus wel dat het eng is. Dat je bang bent dat wat je kiest precies niet brengt waar je op hoopte. Dat het tegenvalt. Of dat het ook wel lekker veilig is om je te verschuilen achter je huidige situatie. Comfortabel ongelukkig zijn is ook comfortabel. En dan heb je ook nog eens te maken met je werk, je familie, je vrienden, je hart en je hoofd. Maar zijn die dingen het waard om niet te doen wat je écht wil? Ben je echt bereid om je eigen geluk op te offeren voor meningen van anderen? Voor je angst? Je verdient het allerbeste. Op elk moment.

Zoals Arthur Japin ooit zo mooi zei:

“Het is een kwestie van durven, meer niet. Dat geldt voor alle kunst, dus ook voor die van het leven.”

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

9 reacties

 1. Zo’n mooi artikel. En je hebt helemaal gelijk. Als jij iets wil veranderen, dan kan dat. Alleen je hebt er soms wel wat moed en doorzettingsvermogen voor nodig.

 2. Dit artikel heeft me echt zó aan het denken gezet, vooral dat stuk ‘comfortabel ongelukkig zijn is ook comfortabel’. Daar zit ik een beetje in vast. Nog maar eens goed nadenken over eventuele (noodzakelijke) veranderingen. Heel mooi geschreven!

 3. Heel mooi omschreven en ook helemaal waar, echter is het soms wel verdomd lastig. Je hart volgen en dingen doen. Hoe weet je nu of je de juiste keuze maakt? Is het gras niet groener bij de buren? #struggels

  1. Dank je wel! Maar… wanneer is een keus ‘fout’? Bestaan er foute keuzes? (Afgezien van mensen omleggen en zulks.)

 4. Helemaal juist. Tegen een klant vertelde ik vanmorgen nog ongeveer hetzelfde. Maar voor mezelf vind ik het soms toch nog moeilijk om het te geloven.

 5. Fijn om te lezen, dat het nooit te laat is om opnieuw te kiezen. Voor mij betekent veranderen weer vinden van mijzelf, en opnieuw mijn eigen keuzes maken. Ik voel wel wat ik nodig heb, waar ik blij van wordt en ook wat niet goed voor mij is. Helaas is voor mij het luisteren naar het gevoel en daar trouw aan blijven niet iets wat ik gemakkelijk doe. Ik had/heb een verlangen iets nieuws te beginnen weg uit de comfortzone en iets positiefs te doen waarvan ik al lang gedroomd. Op dit moment heb ik een belangrijke keuze gemaakt met grote consequenties, waar mijn gevoel mij voor waarschuwde maar die ik heb genegeerd (dacht dat het angst was) en heb mij laten leiden door de mening van anderen. Tijd is niet terug te draaien. Hoewel ik nu door moet gaan met het gemaakt besluit weet ik nu ook dat er daarna altijd mogelijkheden zijn dit ook weer anders te doen.
  Wat ik ervan geleerd heb is dat de behoefte aan verandering op zich positief is. Ik zou nu alleen wel meer tijd genomen hebben om, in mijn eentje, eerst helder te krijgen wat ik exact wilde veranderen en onderzocht hebben waar ik wel gelukkig van word en hoe dat eruit ziet. Een goede beslissing is je eigen beslissing.

  1. Wat een mooie reactie, Erik! Dank je wel hiervoor. Ik weet niet wat voor besluit je hebt gemaakt, maar ik hoop dat het je uiteindelijk heel veel moois brengt en dat je inderdaad weet dat je de mogelijkheid hebt om het weer anders te doen. Mooie lessen deel je, dank je. ??

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.