Zoek
Sluit dit zoekvak.
Apple Watch series 5 recensie

ik kocht een Apple Watch en dit vind ik ervan

Ik ben veel online. Voor mijn werk als tekstschrijver zit ik de hele dag achter een scherm, ik vind Instagram en Twitter heel leuk om ‘s avonds nog effe doorheen te scrollen en ik wil ook nog weleens een online documentaire bekijken. Tel hierbij op dat ik vergroeid ben met mijn iPhone en je hebt het perfecte recept voor de aanschaf van een Apple Watch. Ik kocht ‘m begin november en dat betekent dat ik hem nu een maandje draag. Hoe bevalt de Apple Watch Series 5? Ik vertel je mijn ervaring en beantwoord wat vragen die ik kreeg via Instagram.

Meer rust

Ik sliep altijd met mijn iPhone naast me in bed (was ik toch niet helemaal alleen, huehuehue) en dat zorgde ervoor dat ik meteen naar dat ding greep als ik even wakker was. Lag ik middenin de nacht Instagram te checken en dm’s te beantwoorden — met als gevolg dat ik gerust een half uur bezig en dus wakker was. Nu ligt mijn iPhone op m’n wastafel. Niet nog een uur scrollen voordat ik ging slapen, geen gelike ‘s nachts en mezelf ‘s ochtends niet meteen overladen met andermans levens. Ideaal. Daarnaast herinnert mijn Watch me eraan dat ik regelmatig effe op mijn ademhaling moet letten. O ja. Op die momenten check ik ook meteen even mijn lichaam: span ik niet weer enorm mijn schouders en kaken aan? (Meestal is het antwoord ‘ja, jawel, doe eens chill’.)

Door de hartaanval wilde ik geen seconde meer zonder telefoon en dat betekent dat ik het ding echt overal mee naartoe sleepte. Als ik even de was in de machine gooide, ging plassen, een boterham smeerde in de keuken… Tijdens het uitlaten van de hond had ik aan mijn ene hand de riem en mijn andere hand had ik in mijn zak, op m’n iPhone. Nu kan ik met een gerust hart (leuke woordspeling, jawel) mijn iPhone ergens in huis laten slingeren, want ik weet toch dat mijn Watch het me laat weten als er iets is. Ik hoef niet meer na te denken over bereikbaar zijn. Hetzelfde geldt voor de avonden, waarop ik mijn iPhone altijd naast me op de bank had liggen, omdat ik een wekker zet voor het geval ik in slaap val en m’n hond pas middenin de nacht uitlaat. Nu zet ik de wekker op mijn Watch en kan ik mijn iPhone buiten handbereik neerleggen, waardoor ik ‘m dus niet constant grijp en ook niet avondenlang nutteloos aan het scrollen ben door dingen die ik al 50 keer gezien heb.

Meer beweging

Sommige mensen vinden de Apple Watch niet meer dan een ontzettend dure stappenteller. Nou, ja, dat is ‘ie voor mij óók. En veel meer dan dat. Dankzij dit slimme horloge beweeg ik namelijk veel meer. Ik zit hele dagen achter mijn iMac en sta soms uren niet op. (Dat is op dagen dat mijn bureau al vol staat met eten en drinken.) Nu heb ik de app Activiteiten die keurig bijhoudt wat ik allemaal (niet) doe op een dag. En dat betekent dat ik nu dus gerust een extra lang rondje maak met Vince, het duwtje in de rug krijg om toch even te yogaën of zelfs tien minuten lang de trap op en af ga. Het is voor mij een verslaving om de cirkels elke dag weer vol te krijgen en medailles binnen te harken.

Meer focus

Ik heb mijn iPhone in principe niet meer nodig overdag. Soms maak ik een foto voor mijn weekoverzicht, want dat kan nou eenmaal niet met een Apple Watch. (Hoewel je dan weer wel je Watch als ‘afstandsbediening’ kan gebruiken om op afstand foto’s te maken met je iPhone. Heb het nog niet voor het echie geprobeerd, maar ben sowieso enthousiast over het feit dat dit kan! Anyway — die focus dus. Mijn iPhone lag vrijwel altijd bij mijn iMac. En als ik ‘m zie, pak ik hem ook geregeld op. Wat resulteerde in drieëndertig keer per uur de Instagram-app openen. Je weet nooit of je iets mist, van die 50 mensen die ik volg. 🤪  Nu heb ik mijn iPhone niet meer nodig binnen handbereik, dus ligt hij vaker uit het zicht. Combineer dat met de app Focus op mijn Watch en ik ben een blije meid. De app Focus zorgt ervoor dat ik me 25 minuten achter elkaar niet laat afleiden. Ik wil die tijd gewoon volmaken met werk, want het is confronterend als je je bedenkt dat je binnen die 25 minuten een paar keer iets anders bent gaan doen. Focus helpt me dus aan de ene kant 25 minuten lang te focussen én het helpt me tijd inschatten. Ik denk soms dat ik ergens 10 minuten mee bezig ben en dan blijkt het een uur te zijn. En andersom gebeurt het net zo goed, uiteraard. Na die 25 minuten krijg je een seintje en is het tijd om minimaal 5 minuten pauze te nemen. Ik wil uiteindelijk naar minimaal 45 minuten focussen, dus ik heb nog wat op te bouwen. Conclusie voor dit stukkie: ik ben me veel bewuster van tijd, heb meer focus en het levert me dus ook echt tijd en inzicht op. Ik overweeg nog om de ‘buisklokken’ in te schakelen, zodat ik elk uur een seintje krijg dat er weer een uur voorbij is. Maar ik draag mijn horloge ook ‘s nachts en ga sowieso vergeten dat uit te schakelen voordat ik naar bed ga. En elk uur wakker worden is niet per se mijn lievelingshobby. (Dat is namelijk wandelen.)

Wil je meer weten over focus en waarom ik dat zo belangrijk vind, lees dan Focus AAN/UIT van Mark Tigchelaar.

Makkelijker leven

Het klinkt misschien overdreven, maar m’n Apple Watch zorgt echt voor een makkelijker leven. Een klein voorbeeld is dat ‘ie automatisch mijn MacBook Pro en iMac ontgrendelt — een wachtwoord intypen is verleden tijd. Even pinnen? Ik hoef geen pinpas uit mijn zak te graaien, maar houd gewoon m’n horloge bij de pinautomaat. Oh, en effe geld uit een muur trekken? (Op een of andere manier kan je in Duitsland en in het Nederlandse grensgebied op veel plekken alleen contant betalen.) Ik vraag aan Siri om me naar de dichtstbijzijnde geldautomaat te sturen en deze Dora the Explorer wandelt er zo heen. Wandel ik met Vince en word ik gebeld, dan vond ik het altijd maar lastig om en een riem vast te houden én mijn telefoon aan m’n oor te houden. (En negen van de tien keer hoorde ik de ander helemaal niet. Ook niet zo handig, want dat is nou juist het idee van bellen.) Nu klets ik gewoon (en denken mensen dat ik in mezelf praat, maar ach). Over diezelfde iPhone gesproken: ik heb ‘m nu simpelweg minder vaak nodig. Dat betekent dus ook dat ik hem weleens kwijt ben. Nooit gedacht dat ík dat zou zeggen. Via de Apple Watch vind je ‘m zo weer terug, want je kan je iPhone een alarmgeluid laten afspelen om ‘m terug te vinden. Soms heb ik ook geen zin of tijd om een WhatsApp-bericht terug te tikken en dat hoeft dus ook niet. Zeg gewoon tegen je horloge wat je terug wil sturen en het wordt voor je geregeld.

Tip: als je met je Watch betaalt (wat ik je echt heel erg aanraad), schakel dan uit dat je Watch ontgrendelt als je je iPhone opent. Dat doe je in de Apple Watch-app op je iPhone door naar ‘Toegangscode’ te gaan en daar ‘Ontgrendel met iPhone’ uit te zetten. Zo zorg je ervoor dat iemand die je Watch jat, niet kan pinnen (ik schreef hier eerst ‘pikken’) als jij je iPhone ontgrendelt. Vind ik wel een fijn idee. Voordat ze met mijn miljoen aan de haal gaan. 🤪

Leidt een Apple Watch niet enorm af?

Mij niet. Ik heb heel veel meldingen sowieso al uit staan. Bijna al mijn gesprekken op WhatsApp staan op mute — en sinds mijn Apple Watch staat WhatsApp vaak ook niet meer aan op mijn iMac —, de Facebook-app heb ik niet, Twitter geeft geen meldingen en Instagram wissel ik af. Eigenlijk zorgt mijn Watch voor minder afleiding dan hiervoor, want ik zie het nu als ik mails binnenkrijg op mijn zakelijke adres, ik krijg meldingen als iemand de factuur heeft betaald (dat is ook het startsein voor een vreugdedans) en ik word dus op de hoogte gehouden van dingen die ik graag wil weten. Krijg ik iets binnen waar ik niet per se meteen iets mee wil, dan negeer ik het ook gewoon en ga ik verder met waar ik mee bezig was.

Mis je je gewone horloge niet?

Nou, ik zal het je sterker vertellen: ik droeg nooit een horloge. Ik houd niet van iets om mijn pols hebben. Vroeger droeg ik een Pandora-armband, maar doordat ik de hele dag vingerdansjes op een toetsenbord doe, vind ik a) het geluid van iets dat over mijn bureau beweegt irritant en b) drukt er constant iets in mijn pols. Ik heb de Apple Watch nu áltijd om — tenzij hij oplaadt — en draag het sportbandje. In het begin heel even (letterlijk een paar uur) wennen en nu voel ik ‘m niet eens meer. Ik wil nog wel een ander bandje voor erbij.

Kan je een Apple Watch als fitness-horloge gebruiken?

Ja, je kan ‘m zeker als sporthorloge gebruiken! Ik denk eerlijk gezegd wel dat er betere op de markt zijn, als je ‘m puur daarvoor gebruikt. Je Watch houdt sowieso je beweging bij in de Activiteiten-app. Je ziet dan hoeveel calorieën je verbrandt, of je elk uur wel opgestaan bent en minimaal een minuut in beweging bent geweest en of je een minimaal aantal minuten bewogen hebt. Als ik de hond uitlaat, start ik een work-out in de app met dezelfde naam. (Meestal doe ik dit door tegen m’n horloge te zeggen: “Start work-out buiten wandelen”. Zo handig. Tenzij mensen je horen en denken dat je je mechanische zelf aan het aansporen bent, of zo.) Je hebt keus uit heel veel work-outs — van zwemmen tot bhttps://freelennse.nl/wp-content/uploads/2022/07/kaboompics_Young-Asian-Woman-At-Office.jpegton en van yoga tot touwtjespringen.

Dingen die ik zie als ik mijn work-out (meestal wandelen) bekijk op mijn iPhone:

• tijd
• afstand
• je route
• gemiddelde tempo
• actieve calorieën
• totale calorieën
• gemiddelde hartslag
• hoogtestijging
• het weer

Ben je de app vergeten aan te zetten, dan kan je later handmatig de work-out toevoegen. Je hebt ook keus uit een ‘open doel’ of een work-out starten met het idee een bepaalde afstand of tijd vol te maken of een x-aantal calorieën te verbranden. Ik train niet in een sportschool, dus ik weet niet hoe dat daadwerkelijk is op de Watch. Je kan wel aangeven of je binnen of buiten rent bijvoorbeeld, dus daar houdt ‘ie wel rekening mee.

Is het meer dan alleen een dure stappenteller?

Jaaaa, een Apple Watch is veel meer dan dat. Het fijne vind ik ook dat je ‘m helemaal naar eigen wens instelt. Je beginscherm is helemaal in te richten zoals jij het wil. Als jij het belangrijk vindt om altijd je hartslag te zien of om juist je eerstvolgende afspraak in beeld te hebben, dan kies je daarvoor. Ik ben écht fan. Maar da’s al wel duidelijk, gok ik. (En ik krijg niet eens betaald voor deze blogpost. Moet je nagaan.)

Welke apps raad je aan?

Eigenlijk gebruik ik heel weinig apps die je zelf downloadt. De apps die ik veel gebruik: mail, activiteiten, Focus, ING, dictafoon (voor het opnemen van telefonische interviews), AutoSleep, weer, work-out, wekkers, kaarten. Ik speel heel bewust geen spelletjes op m’n Watch, maar die zijn wel te downloaden.

Conclusie: ja, ik geef meteen toe dat het een dure aankoop is, maar voor mij is hij elke euro meer dan waard. Nu ik ‘m eenmaal heb, denk ik echt dat ik ‘m eigenlijk veel eerder had moeten kopen. Wat een fijn apparaat.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

13 reacties

 1. Ah, wat fijn dat je er zo enthousiast over bent! Ik heb er nu denk ik 3 jaar een, ben er nog elke dag blij mee ?

 2. Ooh wat is hij duur ^^ Hij is prachtig en de koppeling met mijn iPhone lijkt me superhandig, maar ik laat hem voorlopig nog lekker aan mij voorbijgaan. Steek dat geld wel in een fondsje voor een wintersportvakantie, dan beweeg ik ook goed toch, als is het maar een weekje? ;)

  1. Ja, hij is echt duur. Alles van Apple is veel geld, haha. Maar ik vind het wel allemaal het geld dubbel en dwars waard. En een wintersportvakantie is natuurlijk ook een prima investering!

 3. Fijn dat je zo tevreden bent met dit horloge. Ik vind ‘m erg prijzig, maar ach, Apple is sowieso heel duur, haha! Ik heb een Garmin horloge, omdat ik niet meer met mijn telefoon in mijn hand wilde hardlopen. Verder heb ik ook geen iPhone, maar zodra mijn Macbook kapot gaat, koop ik een nieuwe. Het is de fijnste laptop die ik ooit heb gehad.

  1. Hahaha, ja, alles van Apple is prijzig, maar ik ben zo’n trouwe labrador als het op dit merk aankomt. MacBooks zijn ook fijn, ja. Ik wil ook nooit meer anders!

 4. Hoi!

  Sinds een paar dagen ook de Apple Watch.
  Heel blij mee!
  Gebruik jij de AutoSleep slaaptracker?
  (App met het maantje?)

  Vast bedankt!

  Groet,

  Jody

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.