Zoek
Sluit dit zoekvak.
Levenscyclus 7 jaar

waarom ik ontzettend blij ben dat ik bijna 28 word

Op 1 oktober tik ik de 28 aan. Voorheen vond ik het een ramp om ouder te worden (hallo zorgverzekering, uitvaartverzekering, WA-verzekering, huur, hypotheek, wegenbelasting en hallo verantwoordelijkheden), tegenwoordig vind ik het letterlijk en figuurlijk een feessie. Ik vier mijn verjaardag nooit, maar dit jaar kijk ik er wel naar uit. Want het is de vierde keer dat ik zeven jaren doormaak in een cyclus waarin we veranderen.

Ik heb het idee dat ik met name de afgelopen zeven jaar enorm veranderd ben. Vanaf je 21e verander je in een volwassene en dan zijn de rapen gaar. Nee, da’s niet waar. Rijmt wel. Elke zeven jaar rond je een andere levensfase af, waarin je ontwikkeling ergens anders op gericht is.

De 10 antroposofische fasen van het leven

Gemiddeld duren de fases zeven jaar, maar het kan ook wat korter of langer duren. Iedereen gaat door tien verschillende fases.

• 0 — 7 jaar: de fase van de goedheid, waarin je lichaam zich vormt in de baarmoeder, je je enorm ontwikkelt en waarin warmte en geborgenheid van levensbelang zijn
• 7 — 14 jaar: de fase van de schoonheid, waarin je je ‘ik’ ontdekt en zelfexpressie heel belangrijk is
• 14 — 21 jaar: de fase van de waarheid, waarin je op zoek gaat naar je eigen waarheid en je je in een vat van tegenstrijdigheden bevindt
• 21 — 28 jaar: de fase van de verfijning, waarin je je plek in de wereld inneemt en je een mening hebt gevormd over onder andere de invulling van je leven
• 28 — 35 jaar: de fase van het inzicht, die ook wel een ‘tweede geboorte’ is, omdat je weet wie je bent, wat je op deze planeet doet, al weet je misschien nog niet altijd hoe precies
• 35 — 42 jaar: de fase van het ontvouwen, waarin je doel in het leven zichtbaar wordt
• 42 — 49 jaar: de fase van de uniciteit, waarin je je eigen levensweg bewandelt en je pad helder is, waar je ofwel heel tevreden mee bent of je herziet je eigen houding en gaat een andere kant op
• 49 — 56 jaar: de fase van het overzicht, waarin je meer verantwoordelijkheid op je neemt voor de wereld om je heen en doorgeeft wat je hebt geleerd
• 56 — 63 jaar: de fase van de intuïtie, waarin je zelfs een ‘derde geboorte’ meemaakt, die je helpt je spirituele beleving naar buiten te brengen, zonder schaamte of verborgenheid
• 63 jaar en ouder: de fase van de voorbereiding, waarin je je voorbereidt op het leven na dit leven

Wil je meer lezen over deze fases, lees dan ‘De 10 (antroposofische) fasen van het leven: in welke fase zit jij?

Kom maar op met die tweede geboorte

De afgelopen jaren ben ik enorm met mezelf aan de slag gegaan. Van therapie #bijdepsycholoog tot levensveranderende keuzes maken. Ik kocht een huis aan de andere kant van het land, zegde mijn vaste baan op en werd zelfstandig ondernemer. Ik adopteerde mijn hond Vince. Ik besloot van mezelf te leren houden. Ik weet niet of dit voor mij echt een fase van verfijning is — het lijkt meer op een combinatie van de waarheid vinden en de verfijning. En ik heb het idee dat ik daar best aardig in geslaagd ben.

Nooit eerder keek ik zo uit naar een nieuw jaar, naar een nieuwe fase. Vroeger was ik wel benieuwd naar wat het komende jaar me zou brengen, maar voor het eerst heb ik het idee dat ik zelf ook echt touwtjes in handen heb. Ik geloof nog steeds niet dat het leven volledig maakbaar is — want hoe graag we sommige dingen ook zouden willen, de omstandigheden moeten ook kloppen.

Het voelt nu al alsof ik weer vier ben en morgen jarig ben. Alsof  ik alles wat ik tot nu toe heb meegemaakt en heb gedaan nodig was om hier te komen. Dat er alleen maar nog veel meer mooie dingen gaan gebeuren.

“We doen allemaal maar wat”

Ik hoor het vaak: we doen allemaal maar wat. Zo heb ik ook lang gedacht. Maar voor het eerst het ik het idee dat ik niet zomaar wat doe. Dat ik nu echt keuzes maak die bij me passen. Dat ik mezelf beter ken dan ooit en dat ik heb leren luisteren naar waar ik behoefte aan heb. Naar wat ik écht wil.

Ik heb helemaal geen zin om deze fase van mijn leven ‘maar iets te doen’. Ik wil gelukkig zijn. Gelukkig blijven. Ik wil met vol vertrouwen vooruit. En oh, wat ben ik benieuwd naar wie ik ben op mijn 35e. Ik heb zin in nog slimmer zijn, in grijze haren, in meer wijsheid. In balen van fouten, in jubelen om wat ik goed doe. Ik heb zin in nog meer diepgang, nog meer groei. Ik kijk uit naar nog meer worden wie ik ben.

Is het al 1 oktober?

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

16 reacties

 1. Wat interessant dit! Heb ooit weleens iets voorbij zien komen over die fases, maar wist niet precies hoe het nu zat. Ik ben 29 nu en ondanks dat ik het voor mijn gevoel helemaal niet allemaal heb uitgevogeld, denk ik wel dat ik rustiger in het leven sta dan bijvoorbeeld 5 jaar geleden.

  1. Ja, vind het heel leuk om te zien. En om dus te zien dat het ook echt klopt. En joh, je hoeft het echt het hele leven nog niet uitgevogeld te hebben. Moet de rest van je leven ook een beetje spannend blijven… ?

 2. Grijze haren rock. Big time! Echt waar ;)
  Het leuke van ouder worden, vind ik, dat je je steeds minder druk maakt om de dingen die er niet toe doen en de mensen die niet bij jouw levensfase passen. Zonder wrok of boosheid. En dat is fijn!

 3. Mooi! Ik geloof dat er in die fases ook zeker wel een kern van waarheid zit. Sowieso dat ouder worden/leven je steeds makkelijker afgaat als je ouder wordt – het leven wordt niet lichter, maar je weet wel wie jij bent en hoe het leven een beetje gaat en daar kom je denk ik een heel eind mee.

  1. Ja, het wordt niet makkelijker, maar we worden er steeds beter in. En ik ben er maar wat blij mee.

 4. Interessant van die fases! Ik had er nog nooit over gehoord maar het klopt wel denk ik. Ik ben 28 geworden in april en ik heb sinds vorig jaar denk ik ook pas voor het eerst echt het gevoel dat ik weet wie ik ben en daar vrede mee heb. Ik weet eigenlijk nog altijd niet goed wat ik doe maar mijn doel is ook om zo vaak als mogelijk wel echt gelukkig te zijn. Ik ben vooral veel rustiger geworden.

 5. Ik zou in principe al een fase verder moeten zitten dan jij, maar zo voelt het bij mij nog niet.
  Ik kende deze benadering niet, maar ga zeker de link nog eens lezen want vind het wel interessant!

  1. Het loopt ook niet altijd precies zoals het hier staat. Bij de ene persoon duren sommige fases wat langer en kan een volgende fase juist weer korter zijn. Ik vind het ook heel interessant!

 6. Wat mega interessant dit, ik kende die fases nog niet. Ben zelf 32 en zit dus volop in de vijfde fase. Klopt eigenlijk wel heel erg! Ga er eens meer over zoeken :) Thanks!

 7. Wow wat een onwijs interessant artikel. Ik word in november 21; dus ben benieuwd naar de komende jaren. Ik heb de eerste stappen al genomen, ik ben begonnen aan mijn afstudeerjaar en ik ben mijn eigen bedrijf begonnen. Ik ben benieuwd hoe ik daar over 7 jaar insta.

 8. Ik kwam op je blog terecht via Annelies en ik klikte hier meteen door naar je hond: prioriteiten hè. Ik had nog nooit gehoord van de fases en ik vind het wel een beetje zielig voor die 63-plussers, maar ook echt interessant. Ik word 25 volgende maand en ik merk dat die verfijning er met véél trial and error stilaan komt. Langzaam, maar toch!

  1. Hahaha, mijn hond is stealing my thunder! Leuk, hè, die fases? Grappig om te horen ook dat het voor veel mensen ook echt klopt.

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.