Zoek
Sluit dit zoekvak.
Selfie

27 jaar, 27 levenslessen

God, jongens, ja. Het is 1 oktober. De dag waarop ik 27 jaar geleden een maand te vroeg ter wereld kwam. Vorig jaar schreef ik 26 jaar, 26 levenslessen en eigenlijk vind ik dat zo leuk, dat ik het dit jaar weer doe. Heel tof om het terug te lezen en te bedenken hoe je elk jaar weer groeit. Vorig jaar nam ik mezelf voor: geen gehaast, doen wat goed voelt en vaker voor mezelf kiezen. I did a pretty good job. Dit jaar ga ik dat voortzetten, maar pas nadat ik de 27 levenslessen van afgelopen jaar heb neergepend.

1. Een huis kopen is de hel en de hemel tegelijkertijd
Wat is een huis kopen móeilijk! Niet alleen om het juiste huis te vinden, maar ook de hypotheek regelen en alles wat erbij komt kijken. Funda blijkt zes van de tien keer een catfish te zijn, sommige makelaars doen súperlelijk tegen je en tegen elkaar opbieden is al helemaal niet mijn ding. Nu heb ik mijn droomhuissie gevonden, aan de Duitse grens met een natuurpark waar Schotse hooglanders en wilde paarden staan te grazen. Kan het leven nog beter? ?

2. Tante worden is bijzonder
Ik ben het officieel nog niet, want de mini dobbert nog in haar vruchtwater, maar toch. Mijn zus is een baby aan het bakken en dat is helemaal fantastisch. Ik weet zelf niet zo goed of ik kinderen wil (riep altijd van niet), dus dan zijn de kinders waarvan je alleen de lusten en niet de lasten hebt perfect.

3. Aan anderen vragen wat ze van je vinden is heftig, maar mooi
Ik kan je van harte aanraden eens aan een paar mensen in je directe omgeving te vragen of ze eerlijk willen beschrijven hoe ze jou zien. Het voelde ontzettend naakt en kwetsbaar. En de reacties zijn onbetaalbaar! De conclusie is dat ik best een mooi mens ben. En niet zo mooi huil als in films…

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lenneke — tekstschrijver (@freelennse) op

4. Laat dingen die je niet begrijpt los
Ik vind het moeilijk om te gaan met dingen die ik echt niet begrijp. En dan heb ik niet over de stelling van Pythagoras, maar over mensen en de dingen die zij doen. Heb het afgelopen jaar een serieuze allergie ontwikkeld voor mensen die heel veel willen klagen, maar niets wíllen doen om de situatie beter te maken. Ik kan me daar enorm over opwinden, maar probeer wat ik niet begrijp los te laten. Daarbij heb ik ook ontdekt dat je niet per se een gesprek of zo nodig hebt om iets af te sluiten. Afsluiten doe je in je eigen hoofd. Hoe moeilijk ook.

“Ze zijn comfortabel ongelukkig. Ze klagen, maar ze voelen zich ook veilig in die situatie. Het veranderen van hun leven ten gunste van een betere toekomst heeft iets beangstigends. Daarom ondernemen ze niets. Liever ongelukkig zijn in een oncomfortabele zekerheid dan het risico nemen op succes en geluk.”
– Uit Master Your Mindset

5. Ik ben tot meer in staat dan ik denk
Een van mijn valkuilen is mijn onzekerheid. ‘Oh, kan ik vast niet.’ Ja, dág, Lenn. Ik heb mezelf inmiddels bewezen dat ik veel meer kan dan ik ooit dacht.

6. Lief zijn voor jezelf is nodig en moeilijk
Ik ben al liever voor mezelf dan ooit, maar op bepaalde vlakken blijf ik er moeite mee houden. Denk ik dingen die ik niet wíl denken, dan reken ik mezelf er keihard op af. Terwijl ik de gedachten er ook best mag laten zijn en mag weten dat ik er niets mee hóef te doen. Work in progress, zullen we maar zeggen.

7. Fuck de dieetcultuur
Ik las onder andere Body Positive Power van Megan Jayne Crabbe (@bodyposipanda). Ben al een tijd bezig met het leren houden van mijn lichaam en da’s wel een ding. Toen ik een vlog keek van een meid die van haar coach maar 1.100 of 1.200 calorieën per dag mag eten, werd ik boos. Ik vind de dieetcultuur puur vergif en ik raad je aan Body Positive Power te lezen als je wil weten waarom. Zelf werd ik toen ik een jaar of 8 was al naar een diëtist gestuurd. Ik was ‘te dik’ en dat moest ik horen en voelen. “Zou je dat nou wel eten, Lenn?” Fuck yes. Elke avond wenste ik weer dat ik de volgende ochtend dun wakker werd. Gebeurde nooit. Ik mocht alleen dingen eten die ik niet lekker vond, zoals droge crackers met kip. Huilend stond ik in pashokjes en ik knipte fanatiek alle maten uit mijn kleding. Omkleden met gym bij klasgenootjes? Durfde ik niet. Wat was ik blij toen ik illegale vetverbranders moest slikken. Eindelijk zou ik dun en dus gewaardeerd worden. Tot op de dag van vandaag heb ik last van een vertekend lichaamsbeeld. Ik wil nooit meer terug naar hoe ik me toen voelde: ongelukkig, vies, hongerig en alsof ik te veel ruimte innam. Fuck you, dieetcultuur. Ik mag er zijn en ik wíl er zijn. In welke vorm en maat dan ook.

8. Druk zijn is niet tof
Ik maakte me er ook schuldig aan: als je druk bent, dan gaat het vast heel goed met je. Ik ben er helemaal van teruggekomen. Ik ben er nog niet helemaal, want ik ben nog te vaak wél (te) druk, maar ik ben onderweg. En ik wil ook graag een tegengeluid laten horen, omdat we massaal vinden dat druk zijn goed is. Wil je er meer over weten, lees dan Nooit meer te druk en Generatie Ei.

9. Zonder gin wordt het tonics
Denk niet dat ik dit hoef uit te leggen. #ginfuus #ginfluencer

10. #baemw is mijn lievelings
Begin dit jaar ruilde ik mijn Audi in voor mijn #baemw. Beste keus op autogebied ooit. Zeker nu ik straks elke dag over de Autobahn kan cruisen.
#baasbaemwMaar ok, als iemand me deze M5 cadeau wil doen, haal ik daar mijn neus niet voor op.
Neus BMW M5 Competition

11. Ik ben introvert as fuck
Eigenlijk had ik altijd het idee dat ik (best) extravert was. Nou, nee. Ik wist natuurlijk wel dat ik heel erg hou van alleen zijn, maar had niet door dat ik introvert en hooggevoelig ben. Veel mensen kosten me energie en ik laad op als ik alleen ben. Helemaal priem.

12. Offline zijn is lekker
Niet alleen mensen, maar ook veel prikkels kosten me energie. Daarom is zo nu en dan helemaal offline zijn heerlijk. Dan heb je ook meer tijd voor kroelings.
Offline zijn
13. Blijven leren is blijven groeien
Als ik ergens blij van word, is het wel van blijven leren. Daarom lees ik veel, doe ik cursussen (zoals #introvertlikeaboss en #productiviteitonfleek) en probeer ik mijn horizon altijd te verbreden.

14. Ik waardeer echtheid op sociale media
Ik deed laatst een poll op Instagram. Of jullie vinden dat sociale media een vertekend beeld weergeven en of jullie daar moeite mee hebben. Hier komt nog een blogpost over, maar alvast mijn kijk erop: ik waardeer echtheid op sociale media. Ik wil je absoluut niet verplichten lief en leed te delen, maar het lijkt me zo fijn als we niet meer massaal de schijn ophouden dat álles in ons leven fantastisch is.

15. Het besef dat ik het eeuwige leven heb
Metro publiceerde een artikel over een vrouw van 109 die zei: “Oud worden doe je door mannen te mijden.” High five, sister.

16. Geld doneren is fijn
Ik zie best vaak oproepjes voorbijkomen om geld te doneren. Steeds vaker doe ik dit, omdat ik het een mooi doel vind én omdat het me echt een fijn gevoel geeft. En natuurlijk omdat ik geloof in karmapunten. Oh, en mocht jij nog een goed doel zoeken: ik maak elk jaar geld over naar Stichting No Guts No Glory. Zij zamelen geld in voor behandelingen tegen kanker die zorgverzekeraars nog niet vergoeden. Ze verkopen trouwens ook te gekke shirts en de opbrengst komt uiteraard goed terecht.

17. Dingen doen ‘omdat het zo hoort’ is stom
Dingen doen, omdat het ‘zo hoort’? Neh. Niet zo mijn kopje thee. Van Vince ook niet zoals je ziet, want die gebruikt zijn hartstikke dure en luxe orthopedische kussen als hoofdkussen. ? Zelf wil ik graag blijven nadenken over wat ik doe en waarom ik het doe. Niet zomaar op automatische piloot meegaan, maar zelf schakelen, flink gassen als ik er zin in heb en op de rem trappen als ik dat nodig vind. Ik vind het heftig dat ‘omdat het zo hoort’ een heus argument lijkt te zijn. Waarom moet ik trouwen? Ik wil helemaal niet trouwen, want weet je wat voor rompslomp dat allemaal is? Sterker nog: ik vind samenwonen al een ding van jewelste. En dan moet ik het ook nog doen in de juiste volgorde: eerst samenwonen, dan trouwen en dan kindjes krijgen. Ik weet niet eens of ik kindjes wil. Ik weet niet eens hoe het werkt om samen te wonen. “Ga eens naar een festival, dat doet iedereen op jouw leeftijd!”, “Geniet van alle superspannende dingen die je kan doen als je jong bent!” en allerlei andere dingen die ik helemaal niet wil. En waarom moet ik stipt om zes uur dampende pannen op tafel hebben staan? Als ik rond die tijd geen honger heb, eet ik gewoon later. (Haha, nu moeten jullie niet echt denken dat ik heel vaak kook hoor, ik ben een heuse ambassadrice van alle bedrijven die eten bezorgen.) En als ik rare eetcombinaties heb, is het argument ineens “dat dat niet zo hoort”. Ja, ho eens. Iedereen die ooit nog tegen me zegt “dat het zo hoort”, “dat het niet zo hoort” of “wij doen het al jaren zo”, is af. Live and let live.
Vince hoofdkussen

18. Je nagel verliezen is de horror
Begin juli at Vince iets van straat en wilde ik dat uit zijn bek halen. Dat gaat eigenlijk altijd goed, behalve dit keer. Hij had niet door dat ‘ie op mijn duim kauwde, dus ik was een ervaring rijker en een nagel en wat vlees armer.

19. Met glitters op je nagels is het leven helemaal een feessie
Inmiddels heb ik dankzij Ingeborg van Eleganci weer 10 (nep)nagels. En wat is het een feest om mooie nagels te hebben. Ik dacht altijd dat ik daar niet echt om gaf, maar ik geniet er elke keer weer van.
Acrylnagels
20. Tantra vind ik interessant
Zoals ik al zei: ik wil blijven leren. Afgelopen levensjaar las ik wat meer over tantra en ik vind het heel interessant. Daar wil ik dus heel graag meer over weten! Mocht je goede boekentips ofzo hebben, laat het me weten.

21. En chakra’s ook
Chakra’s vond ik altijd zweverig, maar sinds ik zo bezig ben met persoonlijke ontwikkeling en energieën, wil ik hier graag veel meer over weten. De laatste tijd ben ik steeds meer in contact met mezelf. Ik huil als ik voel dat het nodig is, door heel mooie dingen en door pijnlijke dingen. Ik lach veel, maar niet meer als overlevingstechniek. Heb steeds meer vertrouwen in wie ik ben, wat ik doe en wat ik kan. Momenteel ben ik bezig met het ontdekken en opschrijven van mijn persoonlijke waarden en het maken van een persoonlijk reglement. Ik denk dat dat me goed helpt bij het maken van keuzes, dat zelfanalyse altijd een goed idee is en dat meer informatie over chakra’s goed is.

22. Never settle for less
Never settle for less. ✨ Waar ik vroeger altijd dacht dat ik dingen niet verdiende of dat anderen vooral meer verdienden dan ik, ben ik daar nu wel klaar mee. Ik verdien gouden bergen en ik doe het niet voor minder.

23. Mensen blijven áltijd vragen ‘of je nou nog steeds vrijgezel bent’
Ik vind dat zó’n stomme vraag. Snap niet waarom mensen ervan uitgaan dat je alleen compleet of volmaakt gelukkig kan zijn in een relatie. Waarom mensen denken dat je een relatie móet hebben. Je vraagt toch ook niet aan mensen in een relatie waarom zij nog steeds samen zijn? Of waarom ze geen vrijgezel zijn?

24. Het is tijd mijn eetgedrag te veranderen
Jongens, bij de snackbar zeiden ze laatst in koor “Doei, Lenneke!” toen ik mijn eten had afgehaald. Dus ik moet óf iets aan mijn eetgedrag of iets aan mijn naam doen.

25. Ik heb zin in nieuwe avonturen
Er gaan heel toffe dingen gebeuren. En ik heb er Heel Veel zin in. En meer ga ik er nog niet over zeggen.

26. Lieve dingen zijn lief
Soms ontvang ik berichtjes die me enorm raken en me doen beseffen dat we zulke dingen best vaker mogen zeggen. Gewoon, omdat je iemand een bijzonder goed gevoel geeft. Zoals dit.

27. Psychotherapie is het mooiste cadeau ooit
Dit vind ik wel een mooie afsluiter. Dit is het beste wat ik ooit voor mezelf heb gedaan. Meer lezen over mijn therapie? Dat kan hier.

Lees ook ‘26 jaar, 26 levenslessen‘ en ‘Waar ik het afgelopen levensjaar niet eerlijk over was‘. Dan ben je ongeveer wel helemaal op de hoogte. Oh, en morgen komt het weekoverzicht online! Dan is het nu tijd om me te feliciteren. Doei.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

17 reacties

 1. Hele mooie lessen Len. Doordat ik je volg op Instagram had ik er een aantal van meegekregen. Prachtig mens ben je. Oh en over les 24 zou ik mij niet te druk maken. Je gaat toch verhuizen.?

 2. Oja en gefeliciteerd! Dat je maar een hele fijne dag mag hebben. Met goed eten en fijn gezelschap.

 3. Wauw. Wat een mooie levenslessen! Waar ik zelf ook een hoop van kan leren. Geniet van je nieuwe levensjaar, maar voor nu gefeliciteerd!

 4. Wauw. Wat een mooie levenslessen! Waar ik zelf ook een hoop van kan leren. Geniet van je nieuwe levensjaar, maar voor vandaag gefeliciteerd!

 5. Wat een mooie lessen! Echt hoor, volgens mij heb jij echt honderdmiljoen stappen vooruit gemaakt afgelopen jaar. Wat een heerlijk gevoel lijkt me dat. Heb oprecht het gevoel dat ik heel veel van jou kan leren. De wenkies zijn al geverfd, nu de rest nog ;-).

  1. Volgens mij ook. Had eigenlijk mijn stappenteller aan moeten zetten… Leren mag altijd! Vind ik heel leuk te horen. Dank je wel! X

 6. Proficiat Lenneke!

  Mooie observaties. De ‘vrijgezel’-vraag wordt gesteld omdat mensen eenmaal in een relatie niet meer voor kunnen stellen hoe ze ooit zonder hadden gekund, en in het verlengde daarvan hoe iemand anders (jij in dit geval) het zonder +1 uithoudt. Althans, dat denk ik. Genoeg keren zelf ook de opmerking gekregen om er een quasi-professionele mening over te kunnen vormen ;)

  1. Dank je wel, Niels! Dat is wel een goede benadering, denk ik. En fijn te horen dat ik niet de enige ben, haha!

 7. Hiep hiep, hoera!! Gefeliciteerd! Fijn dat je weer actief aan het bloggen bent. Ik lees ze al (meer dan 1 jaar) met heel veel plezier! <3
  Therapie bij de psycholoog was ook een cadeautje van mij aan mij. Wat ben ik daar blij mee. Jammer dat het nog niet maatschappelijk geaccepteerd is :( ik vertel het al niet meer.. Helaas weinig begrip in mijn omgeving, terwijl het me al zoveel heeft opgeleverd.

  1. Ahhh, dank je wel, Aniek! Leuk dat je mijn blogposts al langer dan een jaar leest. Vind ik echt een heel bijzonder compliment. En wat fijn te horen dat je therapie ook een mooi cadeau van en voor jezelf vindt. Ben trots op je! Al vindt je omgeving het stom — dat is het niet, echt niet. Zeker niet als je zelf al aangeeft dat het je zo veel heeft opgeleverd. Dát is waar het om gaat. ❤️

 8. Ik heb pas je blog ontdekt, maar deze post vind ik heel erg mooi. Vooral 16 en 22 spreken mij aan. Ben benieuwd naar de 28 levenslessen volgend jaar!

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.