Ik hou van alleen zijn en dit is waarom - blog - freelennse
persoonlijk

ik hou van alleen zijn

Alleen zijn. Ik houd ervan. En meestal als ik dat hardop uitspreek, kijken mensen me aan alsof ik zojuist eerlijk heb verteld wat ik geluncht heb (gotta love vieze combinaties, zoals eerst een bak chocolademousse, erna een halve zak Doritos Cool American om af te sluiten met twee beschuitjes met een dikke laag boter en zo’n dikke laag hagelslag dat de helft eraf valt, zodat je dat later met je vinger kan oplikken, oh yes). Misschien niet alleen omdat ze het gek vinden, misschien ook wel omdat ze het niet geloven. Ik ben immers veel aanwezig op het internet, ik leef er praktisch op. Maar soms maken sociale media en apps met pushnotificaties en andere dingen ‘waar ik iets mee moet’ me heel onrustig. Dus kies ik ervoor alleen te zijn. Zonder updates over andermans leven, zonder andermans problemen en zonder alle updates over marketing en communicatie.

alleen zijn

hoe mensen me aankijken als ik zeg dat ik graag alleen ben

 

Vraag je geregeld af wie en wat je blij maakt

Het klinkt misschien heel raar (of misschien ook wel niet, eerlijk gezegd weet ik niet of anderen dit ook vaak doen), maar ik vraag me heel vaak af of ik me wel omring met mensen die mij blij maken. Negen van de tien keer is het antwoord ‘ja’. Ik heb die tijd alleen nodig om tot dat antwoord te komen en als het antwoord ‘nee’ is, heb ik die tijd nodig om te bedenken hoe ik er wel weer blij van word. Diezelfde tijd gebruik ik om te bedenken of ik nog wel doe wat me gelukkig maakt en of ik wel alles geef. Alleen zijn helpt me tijd en ruimte om na te denken, het stimuleert mijn creativiteit en ik ben veel geconcentreerder als ik mijn telefoon links laat liggen.

Je hoeft je niet te schamen als je graag alleen bent

Vaak wordt heel negatief gedaan over alleen zijn. Je moet het weekend leuke dingen doen en als je een festival overslaat, ben je echt een duffe huismus. Op een of andere manier wordt alleen zijn en eenzaam zijn onlosmakelijk met elkaar in verband gebracht. Gek, als je het mij vraagt, want je kan omringd zijn door honderden mensen en je heel erg eenzaam voelen of juist helemaal alleen zijn en je intens gelukkig voelen.

Dit is geen blogpost om je te stimuleren vaker alleen te zijn als je dat niet wil. Eigenlijk wilde ik alleen maar zeggen dat het heel erg fijn is als je je heel gelukkig voelt als je in gezelschap van jezelf bent. Dat het belangrijk is dat je content bent met jou. Life’s good, folks.

Wil je meer van dit soort dingen lezen? Ook op Instagram deel ik geregeld posts en stories over doen waar je zelf zin in hebt en je leven inrichten zoals jij dat wil.

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

43 reacties

 • Reply Naomi 02/06/2016 at 06:25

  I lóve alleen zijn. Was laatst met een groep ergens en trok me af en toe even terug en kreeg dan vaak te horen ‘gaat het wel goed?’. Ik ben er ook zo één dat ik het niet fijn vind om non-stop te praten met mensen want dan ben je alleen maar aan het praten om het praten op een gegeven moment. Liever even samen stil en anders even alleen.

  • Reply freelennse 02/06/2016 at 08:17

   Ik vind het heerlijk als ik met iemand samen stil kan zijn, zonder dat het ongemakkelijk voelt of dat je alsnog drang hebt de stilte te verbreken. Legde je dan juist uit dat je graag even alleen wilde zijn als mensen vroegen of het wel goed ging of antwoordde je met alleen ‘ja’?

   • Reply Naomi 02/06/2016 at 09:26

    Oh nee ik ben vrij direct. Ik zeg dan ‘nee gaat goed hoor, ik heb alleen niet zoveel zin om te praten op het moment’. Maar het is ook een beetje afhankelijk van of mensen zelf comfortabel zijn met stilte. Mensen die er comfortabel mee waren konden prima naast me zitten om ook een boekje te lezen. En anderen kunnen dat weer niet en hebben meer behoefte om te kwebbelen. Alles is oké. Alleen trek ik me graag terug op de momenten dat het voor mij goed voelt. Ben ik daarna ook weer veel gezelliger en meer betrokken in een gesprek. :)

 • Reply Shirley 02/06/2016 at 07:32

  Ik ben ook graag alleen. Wel afgewisseld met leuke dingen met anderen. Ik schaam me er ook niet voor. Ik ben blij dat ik het goed met mezelf kan vinden en mezelf kan vermaken.

 • Reply Rob 02/06/2016 at 08:07

  Heerlijk, alleen. Even bevrijd van verwachtingen. Al is het maar de verwachting dat ik nog voldoe aan het beeld dat anderen van me hebben.

  • Reply freelennse 02/06/2016 at 08:16

   Brrr, dat beeld vind ik angstaanjagend. Niet jouw beeld hoor, het beeld in het algemeen.

 • Reply Liefs lara 02/06/2016 at 09:12

  Ik hou van alleen zijn. Altijd gedaan eigenlijk, hoewel ik even veel hou van samen zijn met andere. Zo ben ik, toen ik ben gaan studeren ook op mezelf gaan wonen en niet in een studentenhuis. Heerlijk!

 • Reply Monique | WritingMonique 02/06/2016 at 09:16

  Helemaal mee eens! Ik ben dol op alleen zijn! :)

 • Reply Kim 02/06/2016 at 09:45

  Alleen zijn is zó fijn. Heerlijk. Ik vind het in gezelschap zijn zelfs te veel, vaak. Ik heb rust en stilte nodig om me goed te voelen. :-)

 • Reply Sonja 02/06/2016 at 12:58

  Volgens mij zijn er veel bloggers die het juist wel fijn vinden om alleen te zijn. Ik ben er zelf ook zo eentje. Het is wat je zegt: het is zo fijn om het goed te kunnen hebben met alleen jezelf als gezelschap. Ik voel me dan ook alleen maar sterker door af en toe even alleen te zijn. Ik kom dichter bij mijn kern, heb ik het gevoel, maar dat is volgens mij hetzelfde als wat jij zegt: even weer de tijd nemen om te bedenken waar je ook alweer gelukkig van word.

 • Reply Maaike 02/06/2016 at 14:16

  Yes, hier nog een! Ik heb een vriendin die helemaal panisch van kan worden van het vooruitzicht een (halve) dag alleen te zijn. Ze plant al haar dagen vol met vrienden, uitstapjes, activiteiten. Tja, dat vind ik dan weer raar…..

 • Reply Homeofdaisies 02/06/2016 at 14:58

  Gelukkig getrouwd, sociaal en graag onder de mensen, maar ohhh wat heb ik graag me-time. Even helemaal niks moeten, doen waar je zelf zin in hebt (of niet!). Jezelf niet aankleden, opmaken of douchen, gekke dingen eten (ik doe graag mee met chocomouse leeglepelen en daarna chips kanen) en stomme series kijken. HEERLIJK! Mijn man doet dat ook graag dus zorgen we dat we af en toe (los van elkaar) het huis voor onszelf hebben. Niks geks aan dus in mijn ogen :) xo Daisy

 • Reply Yvette 02/06/2016 at 21:30

  Oh, ik ben ook absoluut een ‘loner’, zoals ze dat dan noemen. Vooral als ik een aantal dagen achter elkaar verplicht mensen heb gezien en gesproken, dan sluit ik me daarna het liefst een week op met Netflix, in mijn pyjama.

 • Reply Karlien 02/06/2016 at 21:54

  Ligt er heel erg aan wat voor persoon je bent. Ik hou van alleen zijn en voel mij dan heel gelukkig!!!

 • Reply Annika 03/06/2016 at 10:27

  Dit is zo herkenbaar en wat heb je een leuke schrijfstijl!
  Ik ben je gaan volgen op bloglovin’ :)

 • Reply Lynn 06/06/2016 at 20:30

  Nog een huismus hier. Leuk artikel!

 • Reply Vanessa 07/06/2016 at 12:08

  Leuk om te lezen! Ik ben introvert en ik vind het ook heerlijk om alleen te zijn. Voor mij geen overvolle agenda met sociale verplichtingen, af en toe is prima!

 • Reply Lonneke 15/06/2016 at 15:20

  Ontzettend herkenbaar. Ik vind het heerlijk om alleen te zijn. Helaas komt dat tegenwoordig nog maar sporadisch voor. Gewoon lekker een muziekje aan of een mooie film kijken. Genieten!

 • Reply Babs 18/06/2016 at 09:20

  Alleen zijn vind ik ook heerlijk. Ik hoef niet zo nodig alles af te lopen, vermaak mij prima. ik kom soms tijd te kort, wil altijd van alles doen. zoals schilderen. Mij heerlijk afzonderen met mijn kwasten en verf :)

 • Reply Fleur 02/07/2016 at 22:07

  Wat mooi geschreven! En eigenlijk is dit zo herkenbaar! Want waar mensen inderdaad het liefst ieder weekend uit hun dak gaan vind ik het heerlijk om gewoon door blogland te struinen of een avondje Netflix in te plannen!

 • Reply Hendrie 03/07/2016 at 11:53

  Ik ben getrouwd en in die zin dus helemaal niet alleen. Maar soms een paar dagen alleen zijn en afgesloten van alles waarvoor je jezelf af en toe wel eens wilt afsluiten? Heerlijk!

 • Reply Naomi 19/10/2016 at 01:57

  Ik herken mezelf ook zo erin ik hou van alleen zijn.Ik word heel onrustig in mijn hoofd van mensen om mij heen.Ik vermaak mezelf tijd prima.Vrienden van mij voelen zich afgewezen door mij omdat ik nooit wil afspreken.Soms ijf ik er om heen draaien als ze opdringerig zijn.
  Als ik dan moet chillen 1 op 1 dan anders vind ik er geen zak aan.
  Ik hou van rust en alleen zijn is een verijking voor mij.
  Ik ben ook altijd zo geweest dat ik alleen wil zijn.
  Daar kies ik bewust voor niet omdat ik ongezellig ben maar omdat ik dat veel te druk vind en ongezellig vind.
  Ik hou ook niet van uitgaan laat mij maar goeie film kijken.

 • Reply Suzanne 02/09/2017 at 10:39

  Jaaaa, hier nog een! Vroeger schaamde ik me er soms voor, nu niet meer. Goed om te lezen dat er meerdere mensen precies zo zijn. :)

 • Reply Daan 02/09/2017 at 16:16

  Ik vind het vaak heerlijk. Je eigen ding doen, lekker je eigen muziek op een redelijk volume aan…!

 • Reply Carlo 01/04/2018 at 11:37

  Ik vind het ook heerlijk om alleen te zijn, zo vaak mogelijk, daar geniet ik het meest van.
  Even m`n eigen afzonderen van andere.
  Ik werk ook het liefst alleen (al is dit op mijn werk niet mogelijk).

 • Reply @eueuhm (twitter) 22/04/2018 at 14:02

  Bij mij komt dit met het ouder worden. Ik vindt het heerlijk om alleen te zijn en alleen dingen te ondernemen, bijv. fietsvakantie, musea bezoeken. Waarschijnlijk wilde ik vroeger te graag leuk gevonden worden en waren er teleurstellingen en onzekerheden. Nu neem ik zelfs meer afstand van zgn. vrienden die een braaf burgerlijk bestaan leiden en ga ik meer voor het ongeplande, onverwachtte, maar wel alleen. Geplande feestjes zoals verjaardagen zijn de hel, maar een ongepland avondje de stad in is heerlijk. Het heeft lang geduurd maar nu op latere leeftijd voel ik me heerlijk. Ik ben gewoon anders dan de massa en zie er nu alleen nog maar de positieve kanten aan! Overigens als ik een meerdaagse fietstocht maak en onderweg mensen spreek en uitleg dat ik alleen ben, zijn er veel verbaasde mensen, maar ook heel veel die dat maar wat graag zouden willen doen! Vaak mensen die zich hebben gevormd naar de maatschappij, dus met gezin, regulier werk en waarschijnlijk beseffen dat er meer is dan dat. Ga zo door Lenneke en je vindt vanzelf je eigen pad!

  • Reply freelennse 28/05/2018 at 13:51

   Hahaha, ik houd van werkelijk alles in deze reactie! <3

 • Reply @knoertz (twitter) 22/04/2018 at 14:07

  O, ik gebruikte mijn insta naam, dit is @knoertz op twitter.

 • Reply Liever thuis dan eropuit | Waarom daar niets mis mee is – a pinch of jo 30/04/2018 at 06:01

  […] geschreven over het liever thuis willen zijn. Het liever alleen willen zijn. Ik vond die van Lenneke heel goed. En kon me compleet vinden in de blog van Larissa kon ik me ook helemaal […]

 • Reply Raoul 01/01/2019 at 11:14

  Wat een goede aanzet over het ‘alleen zijn’ Lenneke en toffe reacties van de liefhebbers :-). Mooie wisselwerking. Hier nog één die zich graag terugtrekt. Lekker dat doen waar ik mij goed bij voel en energie van krijg. Inmiddels bij mijn omgeving bekend en geaccepteerd. Ik ben daar op enig moment heel duidelijk en open over gaan communiceren, waarom ik niet mee doe met iets gezamenlijks en wanneer juist wel. Dat laatste doe ik dus ook, een keer wel meedoen maar ‘ik scoor fors lager tov de groep’. Verwijten als plichtmatig, conformeren aan groep/samenleving en andere oordelen hoor je niet van mij omdat ik ook niet wil dat (ver)oordelend over alleen zijn wordt gesproken. Mooiste komt daarna. Als je trouw blijft aan jouw principes van alleen zijn, gaat er een wereld te ontdekken voor je open. Een wereld die nooit en nergens lijkt te eindigen.

  • Reply freelennse 02/01/2019 at 11:23

   Thanks, Raoul! Ik had al die reacties helemaal niet verwacht; des te toffer. Dank je wel voor je reactie. Je beschrijft precies hoe ik erover denk. En het leuke is – áls ik er een keer bij ben, waarderen ze het des te meer, haha.

 • Reply Minouk 18/01/2019 at 02:54

  Ik vind alleen zijn ook heel erg fijn. Meestal vermaak ik me prima en soms doe ik geen ene fluit. Heerlijk!
  Sommige mensen die dichtbij me staan, zijn wel eens bang dat ik me ‘te veel opsluit. Kluizenaar is ook meerdere keren mijn oren gepasseerd.
  Ergens vond ik dit best wel een belediging, want waarom oordeel jij je over mijn leven?
  Als ik het toch fijn vind om lekker in mijn huisje te zijn met mijn beestjes en mijn ditjes en datjes? Dan is alles toch gewoon helemaal dikke prima?
  Fijn deze blog! Laat me weer even zien dat ik niet ‘raar’ ben :’)

 • Reply Meinke 29/01/2019 at 13:32

  Wauw wat veel reageerders op jouw schrijfsel.
  Vroeger altijd reacties als ik niet mee deed met de rest en daardoor raar gevonden worden. Inmiddels heb ik het meeste ‘sociaal moeten doen omdat het hoort’ afgezworen. Én ik vind het heerlijk, hulde aan mijn of jouw zelfgekozen eenzaamheid…

 • Reply Marie-Louise 25/04/2019 at 16:17

  dus het is helemaal niet raar haha… ik hou zo enorm van stilte en rust. verjaardagen vind ik best stresvol

  • Reply freelennse 26/04/2019 at 16:43

   Het is zeker niet raar! Doen waar jij je goed bij voelt.

 • Reply Noor 02/04/2020 at 15:06

  Oh dankjewel! Sinds ik studeer struggle is hier heel erg mee (terwijl ik weet dat het gewoon mag, dat alleen zijn) Maar dit is echt een bevestiging! ❤

 • Reply Cisky 17/05/2021 at 03:23

  Ha, herkenbaar. Ik ben meestal liever alleen. Maar ik vind het juist wel erg leuk om met mensen die ‘eigen’ zijn wat leuks te ondernemen. Werk vind ik meestal een ramp…de hele dag mensen om je heen, die niet ‘jouw’ mensen zijn. Visite en bezoek vind ik eigenlijk nooit leuk. Wanneer mensen bij mij langskomen voel ik me gast in eigen huis en wanneer ik naar een ander ga voel ik me een hond die een kunstje doet. Ik hou van gesprekken die ergens over gaan, geen koetjes en kalfjes, en het liefst wanneer die spontaan zomaar ergens ontstaan. Wat ik solo echt heel fijn vind is reizen, maar naar een museum of festival ga ik liever met vrienden. Ik heb genoeg aan een paar relevante vrienden en hoef geen troepen kennissen. Heel fijn te lezen dat meer mensen ook graag alleen zijn.

 • Reply Hugo 21/05/2021 at 05:08

  “Werk vind ik meestal een ramp…de hele dag mensen om je heen, die niet ‘jouw’ mensen zijn”,

  Ciske: daarom ben ik ook blij dat ik geen werk heb. Ik heb een Wajong-uitkering al 20 jaar.

  Ik ben ook heel graag alleen. Dan kom ik pas echt toe aan rust.

 • Reply Hugo 21/05/2021 at 05:15

  Nee hoor. Ik vind dit normaal en herken het helemaal. Heerlijk, een paar dagen geen mensen zijn, en je eigen ding doen. Het zien van mensen wordt soms wel eens overschat; Je ziet hordes mensen die hun hele leven baseren op het met mensen samen ziojn, en alle eigenwaarde halen uit de reacties van anderen. Het ook alleen gelukkig kunnen zijn is in mijn ogen een zegen!
  Ik heb bewust geen kinderen.

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.