Zoek
Sluit dit zoekvak.
alleen zijn

ik hou van alleen zijn

Alleen zijn. Ik houd ervan. En meestal als ik dat hardop uitspreek, kijken mensen me aan alsof ik zojuist eerlijk heb verteld wat ik geluncht heb (gotta love vieze combinaties, zoals eerst een bak chocolademousse, erna een halve zak Doritos Cool American om af te sluiten met twee beschuitjes met een dikke laag boter en zo’n dikke laag hagelslag dat de helft eraf valt, zodat je dat later met je vinger kan oplikken, oh yes). Misschien niet alleen omdat ze het gek vinden, misschien ook wel omdat ze het niet geloven. Ik ben immers veel aanwezig op het internet, ik leef er praktisch op. Maar soms maken sociale media en apps met pushnotificaties en andere dingen ‘waar ik iets mee moet’ me heel onrustig. Dus kies ik ervoor alleen te zijn. Zonder updates over andermans leven, zonder andermans problemen en zonder alle updates over marketing en communicatie.

alleen zijn
hoe mensen me aankijken als ik zeg dat ik graag alleen ben

 

Vraag je geregeld af wie en wat je blij maakt

Het klinkt misschien heel raar (of misschien ook wel niet, eerlijk gezegd weet ik niet of anderen dit ook vaak doen), maar ik vraag me heel vaak af of ik me wel omring met mensen die mij blij maken. Negen van de tien keer is het antwoord ‘ja’. Ik heb die tijd alleen nodig om tot dat antwoord te komen en als het antwoord ‘nee’ is, heb ik die tijd nodig om te bedenken hoe ik er wel weer blij van word. Diezelfde tijd gebruik ik om te bedenken of ik nog wel doe wat me gelukkig maakt en of ik wel alles geef. Alleen zijn helpt me tijd en ruimte om na te denken, het stimuleert mijn creativiteit en ik ben veel geconcentreerder als ik mijn telefoon links laat liggen.

Je hoeft je niet te schamen als je graag alleen bent

Vaak wordt heel negatief gedaan over alleen zijn. Je moet het weekend leuke dingen doen en als je een festival overslaat, ben je echt een duffe huismus. Op een of andere manier wordt alleen zijn en eenzaam zijn onlosmakelijk met elkaar in verband gebracht. Gek, als je het mij vraagt, want je kan omringd zijn door honderden mensen en je heel erg eenzaam voelen of juist helemaal alleen zijn en je intens gelukkig voelen.

Dit is geen blogpost om je te stimuleren vaker alleen te zijn als je dat niet wil. Eigenlijk wilde ik alleen maar zeggen dat het heel erg fijn is als je je heel gelukkig voelt als je in gezelschap van jezelf bent. Dat het belangrijk is dat je content bent met jou. Life’s good, folks.

Wil je meer van dit soort dingen lezen? Ook op Instagram deel ik geregeld posts en stories over doen waar je zelf zin in hebt en je leven inrichten zoals jij dat wil.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

47 reacties

 1. I lóve alleen zijn. Was laatst met een groep ergens en trok me af en toe even terug en kreeg dan vaak te horen ‘gaat het wel goed?’. Ik ben er ook zo één dat ik het niet fijn vind om non-stop te praten met mensen want dan ben je alleen maar aan het praten om het praten op een gegeven moment. Liever even samen stil en anders even alleen.

  1. Ik vind het heerlijk als ik met iemand samen stil kan zijn, zonder dat het ongemakkelijk voelt of dat je alsnog drang hebt de stilte te verbreken. Legde je dan juist uit dat je graag even alleen wilde zijn als mensen vroegen of het wel goed ging of antwoordde je met alleen ‘ja’?

   1. Oh nee ik ben vrij direct. Ik zeg dan ‘nee gaat goed hoor, ik heb alleen niet zoveel zin om te praten op het moment’. Maar het is ook een beetje afhankelijk van of mensen zelf comfortabel zijn met stilte. Mensen die er comfortabel mee waren konden prima naast me zitten om ook een boekje te lezen. En anderen kunnen dat weer niet en hebben meer behoefte om te kwebbelen. Alles is oké. Alleen trek ik me graag terug op de momenten dat het voor mij goed voelt. Ben ik daarna ook weer veel gezelliger en meer betrokken in een gesprek. :)

 2. Ik ben ook graag alleen. Wel afgewisseld met leuke dingen met anderen. Ik schaam me er ook niet voor. Ik ben blij dat ik het goed met mezelf kan vinden en mezelf kan vermaken.

 3. Heerlijk, alleen. Even bevrijd van verwachtingen. Al is het maar de verwachting dat ik nog voldoe aan het beeld dat anderen van me hebben.

 4. Ik hou van alleen zijn. Altijd gedaan eigenlijk, hoewel ik even veel hou van samen zijn met andere. Zo ben ik, toen ik ben gaan studeren ook op mezelf gaan wonen en niet in een studentenhuis. Heerlijk!

 5. Alleen zijn is zó fijn. Heerlijk. Ik vind het in gezelschap zijn zelfs te veel, vaak. Ik heb rust en stilte nodig om me goed te voelen. :-)

 6. Volgens mij zijn er veel bloggers die het juist wel fijn vinden om alleen te zijn. Ik ben er zelf ook zo eentje. Het is wat je zegt: het is zo fijn om het goed te kunnen hebben met alleen jezelf als gezelschap. Ik voel me dan ook alleen maar sterker door af en toe even alleen te zijn. Ik kom dichter bij mijn kern, heb ik het gevoel, maar dat is volgens mij hetzelfde als wat jij zegt: even weer de tijd nemen om te bedenken waar je ook alweer gelukkig van word.

 7. Yes, hier nog een! Ik heb een vriendin die helemaal panisch van kan worden van het vooruitzicht een (halve) dag alleen te zijn. Ze plant al haar dagen vol met vrienden, uitstapjes, activiteiten. Tja, dat vind ik dan weer raar…..

 8. Gelukkig getrouwd, sociaal en graag onder de mensen, maar ohhh wat heb ik graag me-time. Even helemaal niks moeten, doen waar je zelf zin in hebt (of niet!). Jezelf niet aankleden, opmaken of douchen, gekke dingen eten (ik doe graag mee met chocomouse leeglepelen en daarna chips kanen) en stomme series kijken. HEERLIJK! Mijn man doet dat ook graag dus zorgen we dat we af en toe (los van elkaar) het huis voor onszelf hebben. Niks geks aan dus in mijn ogen :) xo Daisy

 9. Oh, ik ben ook absoluut een ‘loner’, zoals ze dat dan noemen. Vooral als ik een aantal dagen achter elkaar verplicht mensen heb gezien en gesproken, dan sluit ik me daarna het liefst een week op met Netflix, in mijn pyjama.

 10. Ligt er heel erg aan wat voor persoon je bent. Ik hou van alleen zijn en voel mij dan heel gelukkig!!!

 11. Dit is zo herkenbaar en wat heb je een leuke schrijfstijl!
  Ik ben je gaan volgen op bloglovin’ :)

 12. Leuk om te lezen! Ik ben introvert en ik vind het ook heerlijk om alleen te zijn. Voor mij geen overvolle agenda met sociale verplichtingen, af en toe is prima!

 13. Ontzettend herkenbaar. Ik vind het heerlijk om alleen te zijn. Helaas komt dat tegenwoordig nog maar sporadisch voor. Gewoon lekker een muziekje aan of een mooie film kijken. Genieten!

 14. Alleen zijn vind ik ook heerlijk. Ik hoef niet zo nodig alles af te lopen, vermaak mij prima. ik kom soms tijd te kort, wil altijd van alles doen. zoals schilderen. Mij heerlijk afzonderen met mijn kwasten en verf :)

 15. Wat mooi geschreven! En eigenlijk is dit zo herkenbaar! Want waar mensen inderdaad het liefst ieder weekend uit hun dak gaan vind ik het heerlijk om gewoon door blogland te struinen of een avondje Netflix in te plannen!

 16. Ik ben getrouwd en in die zin dus helemaal niet alleen. Maar soms een paar dagen alleen zijn en afgesloten van alles waarvoor je jezelf af en toe wel eens wilt afsluiten? Heerlijk!

 17. Ik herken mezelf ook zo erin ik hou van alleen zijn.Ik word heel onrustig in mijn hoofd van mensen om mij heen.Ik vermaak mezelf tijd prima.Vrienden van mij voelen zich afgewezen door mij omdat ik nooit wil afspreken.Soms ijf ik er om heen draaien als ze opdringerig zijn.
  Als ik dan moet chillen 1 op 1 dan anders vind ik er geen zak aan.
  Ik hou van rust en alleen zijn is een verijking voor mij.
  Ik ben ook altijd zo geweest dat ik alleen wil zijn.
  Daar kies ik bewust voor niet omdat ik ongezellig ben maar omdat ik dat veel te druk vind en ongezellig vind.
  Ik hou ook niet van uitgaan laat mij maar goeie film kijken.

 18. Jaaaa, hier nog een! Vroeger schaamde ik me er soms voor, nu niet meer. Goed om te lezen dat er meerdere mensen precies zo zijn. :)

 19. Ik vind het vaak heerlijk. Je eigen ding doen, lekker je eigen muziek op een redelijk volume aan…!

 20. Ik vind het ook heerlijk om alleen te zijn, zo vaak mogelijk, daar geniet ik het meest van.
  Even m`n eigen afzonderen van andere.
  Ik werk ook het liefst alleen (al is dit op mijn werk niet mogelijk).

 21. Bij mij komt dit met het ouder worden. Ik vindt het heerlijk om alleen te zijn en alleen dingen te ondernemen, bijv. fietsvakantie, musea bezoeken. Waarschijnlijk wilde ik vroeger te graag leuk gevonden worden en waren er teleurstellingen en onzekerheden. Nu neem ik zelfs meer afstand van zgn. vrienden die een braaf burgerlijk bestaan leiden en ga ik meer voor het ongeplande, onverwachtte, maar wel alleen. Geplande feestjes zoals verjaardagen zijn de hel, maar een ongepland avondje de stad in is heerlijk. Het heeft lang geduurd maar nu op latere leeftijd voel ik me heerlijk. Ik ben gewoon anders dan de massa en zie er nu alleen nog maar de positieve kanten aan! Overigens als ik een meerdaagse fietstocht maak en onderweg mensen spreek en uitleg dat ik alleen ben, zijn er veel verbaasde mensen, maar ook heel veel die dat maar wat graag zouden willen doen! Vaak mensen die zich hebben gevormd naar de maatschappij, dus met gezin, regulier werk en waarschijnlijk beseffen dat er meer is dan dat. Ga zo door Lenneke en je vindt vanzelf je eigen pad!

 22. O, ik gebruikte mijn insta naam, dit is @knoertz op twitter.

 23. Wat een goede aanzet over het ‘alleen zijn’ Lenneke en toffe reacties van de liefhebbers :-). Mooie wisselwerking. Hier nog één die zich graag terugtrekt. Lekker dat doen waar ik mij goed bij voel en energie van krijg. Inmiddels bij mijn omgeving bekend en geaccepteerd. Ik ben daar op enig moment heel duidelijk en open over gaan communiceren, waarom ik niet mee doe met iets gezamenlijks en wanneer juist wel. Dat laatste doe ik dus ook, een keer wel meedoen maar ‘ik scoor fors lager tov de groep’. Verwijten als plichtmatig, conformeren aan groep/samenleving en andere oordelen hoor je niet van mij omdat ik ook niet wil dat (ver)oordelend over alleen zijn wordt gesproken. Mooiste komt daarna. Als je trouw blijft aan jouw principes van alleen zijn, gaat er een wereld te ontdekken voor je open. Een wereld die nooit en nergens lijkt te eindigen.

  1. Thanks, Raoul! Ik had al die reacties helemaal niet verwacht; des te toffer. Dank je wel voor je reactie. Je beschrijft precies hoe ik erover denk. En het leuke is – áls ik er een keer bij ben, waarderen ze het des te meer, haha.

 24. Ik vind alleen zijn ook heel erg fijn. Meestal vermaak ik me prima en soms doe ik geen ene fluit. Heerlijk!
  Sommige mensen die dichtbij me staan, zijn wel eens bang dat ik me ‘te veel opsluit. Kluizenaar is ook meerdere keren mijn oren gepasseerd.
  Ergens vond ik dit best wel een belediging, want waarom oordeel jij je over mijn leven?
  Als ik het toch fijn vind om lekker in mijn huisje te zijn met mijn beestjes en mijn ditjes en datjes? Dan is alles toch gewoon helemaal dikke prima?
  Fijn deze blog! Laat me weer even zien dat ik niet ‘raar’ ben :’)

 25. Wauw wat veel reageerders op jouw schrijfsel.
  Vroeger altijd reacties als ik niet mee deed met de rest en daardoor raar gevonden worden. Inmiddels heb ik het meeste ‘sociaal moeten doen omdat het hoort’ afgezworen. Én ik vind het heerlijk, hulde aan mijn of jouw zelfgekozen eenzaamheid…

 26. dus het is helemaal niet raar haha… ik hou zo enorm van stilte en rust. verjaardagen vind ik best stresvol

 27. Oh dankjewel! Sinds ik studeer struggle is hier heel erg mee (terwijl ik weet dat het gewoon mag, dat alleen zijn) Maar dit is echt een bevestiging! ❤

 28. Ha, herkenbaar. Ik ben meestal liever alleen. Maar ik vind het juist wel erg leuk om met mensen die ‘eigen’ zijn wat leuks te ondernemen. Werk vind ik meestal een ramp…de hele dag mensen om je heen, die niet ‘jouw’ mensen zijn. Visite en bezoek vind ik eigenlijk nooit leuk. Wanneer mensen bij mij langskomen voel ik me gast in eigen huis en wanneer ik naar een ander ga voel ik me een hond die een kunstje doet. Ik hou van gesprekken die ergens over gaan, geen koetjes en kalfjes, en het liefst wanneer die spontaan zomaar ergens ontstaan. Wat ik solo echt heel fijn vind is reizen, maar naar een museum of festival ga ik liever met vrienden. Ik heb genoeg aan een paar relevante vrienden en hoef geen troepen kennissen. Heel fijn te lezen dat meer mensen ook graag alleen zijn.

 29. “Werk vind ik meestal een ramp…de hele dag mensen om je heen, die niet ‘jouw’ mensen zijn”,

  Ciske: daarom ben ik ook blij dat ik geen werk heb. Ik heb een Wajong-uitkering al 20 jaar.

  Ik ben ook heel graag alleen. Dan kom ik pas echt toe aan rust.

 30. Nee hoor. Ik vind dit normaal en herken het helemaal. Heerlijk, een paar dagen geen mensen zijn, en je eigen ding doen. Het zien van mensen wordt soms wel eens overschat; Je ziet hordes mensen die hun hele leven baseren op het met mensen samen ziojn, en alle eigenwaarde halen uit de reacties van anderen. Het ook alleen gelukkig kunnen zijn is in mijn ogen een zegen!
  Ik heb bewust geen kinderen.

  1. Wat een (h)erkenning! Heerlijk!!!
   Zelden zo fijn gevoeld door gelijkgestemden. Het gevoel dat je niet gek bent…… bevrijdend!

 31. Heel bewust én definitief heb ik gekozen om voor altijd single te blijven én voor altijd een zeer klein sociaal netwerk te hebben dat ik nooit meer zal uitbreiden. De reden is dat relatie en vriendschappen mij te veel prikkels geven.
  Gelukkig heb ik een erg leuke baan. ‘s Morgens vroeg ga ik op de fiets naar mijn werk en eind van de middag met de fiets naar huis terug. Dat is zo’n 30 kilometer heen en terug. Ik ben postbezorger en verricht daarnaast ook administratieve werkzaamheden voor hetzelfde bedrijf.
  Wel bezoek ik zo’n drie keer per maand een Bijbelkring en ga zondags regelmatig naar de kerk.
  ‘s Avonds ben ik vaak moe. Ik ben helemaal niet zielig of eenzaam. Heel bewust gekozen voor een solitair leven. Dat wil niet zeggen dat ik niet in mensen ben geïnteresseerd. Ik praat overdag met mijn collega’s, heb zoals gezegd de Bijbelkringen en op straat praat ik ook met genen en dezen als ik ze tegenkom. Maar dan is mijn “glas dan ook vol”.

 32. Beter alleen dan met een kudde zonder connectie.
  Geluk begint bij jezelf en als het zoekt in externe factoren zal je nooit gelukkig worden of is het korte termijn “geluk”.
  Hoe meer mensen om je heen hoe meer verwachtingen, geroddel, verplichtingen etc….en zit je vast in een illusie van de zogeheten ideaal laatje van de maatschappij wat allemaal relatief is.
  Leef mijn leven heerlijk alleen en dicht bij mezelf…..rust, kracht, bewustzijn is om zo maar een paar dingen op te noemen.
  Bewust ook geen relatie…..alle vrijheid te doen wat ik wil, wanneer ik wil etc…..
  Ieder zo zijn ding en ieder bewandeld zo zijn pad.

  Succes alleen

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.