Zoek
Sluit dit zoekvak.
26 levenslessen

26 jaar, 26 lessen

Eigenlijk had deze blogpost van mezelf om 6 uur vanmorgen online moeten staan. Maar gisterenavond was ik moe en wilde ik in alle rust genieten van alle lieve reacties die ik kreeg op de blogpost ‘Waar ik het afgelopen levensjaar niet eerlijk over was‘. Er kwamen alleen gisteren al meer dan 1.200 lezers op af en ik kreeg zo veel liefde van jullie. Dank jullie wel daarvoor! Het later online zetten dan deze blogpost is een prima begin van mijn nieuwe levensjaar: geen gehaast, doen wat goed voelt en vaker voor mezelf kiezen. Nou ja, goed, hier komen de 26 lessen die ik in mijn 26 levensjaren heb opgedaan.

1. Van mezelf houden is een heel proces
Ik denk dat het inmiddels geen geheim meer is dat ik nog lang niet genoeg van mezelf houd. Ik vind anderen altijd meer waard, belangrijker en bovendien veel beter in alles. Dat aan mezelf toegeven was stap één en nu ben ik druk bezig mezelf op waarde te schatten. Mezelf een mooi mens te vinden en alles uit mezelf te halen wat erin zit. Rationeel weet ik natuurlijk wel dat ik er best mag zijn, maar het voelen is nog wel een ding. Hopelijk ga ik jullie op mijn volgende verjaardag vertellen dat ik smoorverliefd ben op mij.

2. Het is prima om om hulp te vragen
Hulp vragen doe ik niet graag. Ik vind dat nogal ongemakkelijk, want hallo, ik heb altijd alles alleen gedaan en dat zal ik altijd kunnen. Ja, leuk bedacht van mezelf, maar soms is het toch wel héél fijn als iemand je helpt. En het is ook prima. Waarom zou je alles alleen doen als je mensen om je heen hebt die het fijn vinden je te helpen? Waarom altijd een obstacle run kiezen als je ook gewoon kan wandelen? Hulp krijgen is fijn en erom (durven) vragen is the bomb diggity.

3. Voor jezelf zorgen is best wel fijn
Kleding kocht ik altijd bij Primark, H&M of een andere goedkope winkel. In principe niks mis mee. Naar de kapper ging ik ook nooit. Veel te duur en het mag toch nog wel een stukkie langer, dus waarom zou ik gaan? En die verplichte gesprekken daar vind ik ook maar niks. Hier ben ik eigenlijk pas een maand geleden op teruggekomen. Stiekem wilde ik nooit zo veel geld aan mezelf uitgeven. Ik ging in mijn vakantie naar de kapper en kocht heel veel mooie kleding en schoenen. Ik heb me zelden zo fijn gevoeld, hoe oppervlakkig dit ook mag klinken. Daarnaast probeer ik wat meer te slapen en te stoppen met mezelf voorbij lopen.

4. Het is prima dat je niet bent waar je vroeger inmiddels dacht te zijn
Vroeger dacht ik altijd dat ik een enorm huis zou hebben, tonnen op mijn bankrekening zou hebben staan, een dikke auto zou rijden, drie kinderen zou hebben en getrouwd zou zijn. Precies niks daarvan is gelukt. Ok, behalve de Audi. Soms vind ik dat heel moeilijk, want waarom kunnen anderen dat wel en ben ik zo’n suffe faalhaas? Inmiddels wil ik die tonnen, kinderen en dat huwelijk niet meer, maar toch. Het is prima dat ik toen nog zo’n schattig en vertekend wereldbeeld had, haha.

5. Goed genoeg is goed genoeg
Ik wilde altijd maar perfect, beter en meer. Maar goed genoeg is écht goed genoeg. Deze blogpost hóeft niet om 6 uur in de ochtend online te staan. Er is niemand die zijn wekker ervoor zet (denk ik) en er vallen geen doden als ik het niet toe. Behalve dat er een klein beetje perfectie in mij sterft als ik dit soort dingen dus niet doe zoals ik mezelf opgelegd heb. Nou ja, goed, ‘dat goed genoeg dan ook echt goed genoeg is’, is mijn nieuwe mantra.

goed genoeg

6. Je mag écht voor jezelf kiezen en grenzen aangeven
Hoe dit precies in de praktijk werkt, weet ik nog niet. Maar ik leerde dus dat je best grenzen mag aangeven. Dat je ergens geen last van hoeft te hebben om te zeggen dat je het niet wenselijk vindt of dat iemand zich gewoon als een enorme zak gedraagt.

7. Een besluit hoeft niet vast te staan
Weet je wat ik nou echt een lekkere les vind? Dat je op élk besluit terug mag komen. Ik deed het nooit, want ik wil mensen niet teleurstellen. Maar van de week zei ik eerst tegen iemand dat langskomen prima was en een kwartier later dacht ik: ‘o, ik wil eigenlijk slapen’. Kwam ik zomaar op mijn besluit terug en ik had niemand boos gemaakt. ??

8. Neem altijd iets te eten mee
Ik ben gewoon geen leuk mens als ik honger heb. Ik word énorm hangry en als je niet oppast, begin ik aan je arm te kluiven als je binnen een straal van twee meter staat. Daarom heb ik dus altijd wel iets te eten in de buurt. Is het beste voor iedereen.

9. Blijf ontdekken
Hoewel ik snel overprikkeld ben, wil ik ook graag altijd nieuwe dingen ontdekken en nieuwe prikkels krijgen. Van nieuwe muziek tot nieuwe schrijvers, van nieuwe plaatsen tot aan nieuwe leerstof. Er is zo veel moois op de wereld en ik wil het liefst alles leren kennen.

10. Geef lief
Ik vraag me al heel lang af waarom ‘liefhebben’ eigenlijk niet ‘liefgeven’ heet. Misschien omdat ik zelf liever geef dan krijg, maar ach. Ik wil dat de mensen om me heen weten dat ik ze lief vind. (Als dat zo is, natuurlijk. Ik heb per ongeluk ook wel eens mensen om me heen die ik eigenlijk heel kut vind.) Laat ze weten wat je in ze waardeert, dát je ze waardeert, dat ze bij je kunnen huilen en met je kunnen lachen. Zorg dat ze zich gewaardeerd voelen.

11. Wees eerlijk
Ik ben niet alleen klaar met die eeuwige rotsmoezen van iedereen, maar ook met liegen en dingen maar niet zeggen. Je mag echt wel dingen uitspreken. Je hoeft niet per se iedereen om je heen te vertellen dat hij of zij een lelijke trui draagt of dat die oorbellen heel erg 1993 zijn. Maar zeg het als iets je raakt, zeg het als je iets liefs te zeggen hebt en zeg het als jouw grens is bereikt. Onthoud wel altijd dat het de toon is die de muziek maakt. Wees vooral heel eerlijk naar jezelf, want voorlopig heb je het toch gewoon nog wel even met jezelf te doen.

12. Ontspan
En met ‘ontspan’ bedoel ik eigenlijk ‘lees’. Of nah, je mag trouwens zelf wel weten waar jij je ontspanning uit haalt. Hoe dan ook, zorg geregeld voor ontspanning. Ik deed het te weinig en ik miste het echt enorm. Voor mijn part ga je een hele dag naar je navelpluis zitten staren, maar doe in ieder geval iets waarvan je rustig en blij wordt. (Mocht je nou nog op zoek zijn naar boeken of willen weten wat ik lees — bekijk dan het overzicht van mijn boekrecensies.)

13. Wees niet zo hard voor jezelf
Zélfs als ik #bijdepsycholoog zit, denk ik heel vaak: ‘jemig Lenn, stel je niet zo aan, het is allemaal duizend jaar geleden en je bent volwassen genoeg om je schouders eronder te zetten en gewoon door te gaan’. Of ik dit ooit tegen een vriend(in) zou zeggen in deze situatie? Nee. Waarom wel tegen mezelf dan? Geen idee. Hard zijn voor jezelf is echt de grootste onzin ooit.

14. Haal kracht uit kwetsbaarheid
Kwetsbaar zijn heb ik altijd heel eng gevonden. Als iemand je zwakke plekken kent, ben je kwetsbaar en kan hij of zij je volkomen breken. De laatste tijd probeer ik me kwetsbaar op te stellen en daar kracht uit te halen. Ik vind het doodeng, maar ik doe het toch maar mooi.

15. Ban giftige mensen uit je leven
Ik had het niet echt door, maar ik had ineens wat ‘giftige mensen’ om me heen. Ik heb ze geloosd (niet in een zak in een bos of zo hoor, no worries) en ja, dat doet even pijn, maar op de lange termijn is het echt beter voor je. Mensen die me alleen maar energie kosten en negatieve energie geven, kunnen maar beter met zijn allen op een eilandje gaan zitten en mij met rust laten. Ik heb wel even genoeg aan mezelf en de blijmakende mensen om me heen.

16. Geef wat vaker een compliment
Weet je waar ik echt van ga glunderen? Als ik iemand écht raak met een compliment. In dit weekoverzicht lees je wat er gebeurde toen ik een oudere, hardlopende vrouw een compliment gaf. Je kan zo veel voor iemand betekenen met zo’n kleine moeite. Is toch mooi?

17. Aan de andere kant van angst is vrijheid
Soms ben ik gewoon heel bang. In de gelijknamige blogpost schreef ik daar al een en ander over. Ik probeer te leren mijn angst opzij te zetten en wat vaker uit mijn comfortzone te komen. Ook hier gaat het met kleine stapjes, maar ach, het zijn stapjes.

18. Je bent écht helemaal oké
Al ben ik bijna 20 kilo afgevallen, ik heb nog steeds moeite met mijn figuur. Mijn borsten zijn te klein, mijn billen hebben hier en daar een put, die spekrollen mogen in principe wel gewoon weg en die bobbel op mijn neus zorgt dan wel voor stoere verhalen (“ja, ooit mijn neus gebroken, vet, hè”), maar echt mooi vind ik hem niet. Wat mij in ieder geval helpt om te beseffen dat je écht helemaal oké bent, wat voor lichaam je ook hebt, is door accounts als bodyposipanda te volgen.

19. Stop met zorgen maken
Ik kan mezelf helemaal gek maken met zorgen. ‘Wat als’ is iets wat vaak door mijn hoofd spookt en ik probeer dat zo snel mogelijk weer los te laten. Ik weet wel dat je je gedachten niet kunt sturen, maar het is wel aan mij wat ik ermee doe. Niks, dus. Lekker links laten liggen. Joe.

20. Dieren maken gelukkig
Op 7 oktober 2017 is Vince twee jaar bij mij en dan weet ik dus ook al twee jaar hoe gelukkig een hond je kan maken. Het hebben van een hond heeft enorm veel voordelen. Daarnaast leerde ik aardig wat lessen van mijn hond én vond ik deze vijf redenen ideaal om Vince in huis te halen.

21. #treatyoself
Jezelf belonen mag altijd. Ik doe dat praktisch al als ik mezelf uit bed heb weten te krijgen. Wees niet alleen in je hoofd lief voor jezelf, maar doe jezelf ook eens iets cadeau. Een goed boek, een bos bloemen of een lekkere koffie. Verdien je.

22. Praat over je gevoelens
Voel je je ergens rot over of maakt iets je juist heel blij? Zeg het! Het ergste wat er kan gebeuren is dat iemand je niet begrijpt, maar dan ben je in ieder geval eerlijk geweest en wellicht kwam je voor jezelf op. Je hebt geen goede reden om het niet te doen.

23. This too shall pass
Alles gaat voorbij. Al denk je misschien dat je deze ellende nooit te boven komt; het gaat voorbij. Echt. Heus niet zomaar, maar het gebeurt.

24. Het is niet erg als je het niet weet
Ik doe maar wat. En soms ben ik zo bang dat iemand me erop betrapt. Dat iemand ineens je masker aftrekt en zegt: ‘Haaaaha, jij hebt al 26 jaar géén idee wat je aan het doen bent en dat ben ik nu lekker wereldkundig aan het maken!’ Nou ja, dat heb ik dus zelf maar alvast gedaan. Ik weet gewoon niet hoe heel veel dingen werken en ik weet niet eens hoe ik bepaalde dingen moet voelen. Dan komt toch dat ‘blijf ontdekken’ dat ik eerder schreef weer van pas. Het is niet erg als je het niet weet. Op je bek gaan is best prima.

25. Accepteer complimentjes
Complimenten die je krijgt hoef je niet te ontkrachten of direct terug te kaatsen. Je mag ze gewoon effe lekker in je zak steken en ervan genieten.

26. Vertel je helden dat het jouw helden zijn
Ik heb mijn opa nooit verteld dat hij mijn held was en hij is nu al de helft van mijn leven dood. Ik vind dat heel moeilijk, want hij wéét het dus ook gewoon niet. Daarom vertel ik mijn helden nu zo snel mogelijk dat ik ze zo zie en dat ik van ze houd. Helden zijn om (van) te houden. ?

ps: morgen komt het weekoverzicht online. oja, en wie jarig is trakteert, maar dat ga ik lekker niet uit eigen zak doen natuurlijk. lijk wel gek. maar als je gratis naar Beurs Eigen Huis wil, moet je vooral hierrrr even kijken.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

12 reacties

  1. Mooi artikel, mooi geschreven en 26 zeer goede lessen :-)! Gefeliciteerd met je verjaardag! Ik hoop dat je een leuke dag hebt. Liefs

  2. Mooie levenslessen :-) En gefeliciteerd met je verjaardag! Dat er nog maar mooie bij komen, maar vooral ook genieten.

  3. Mooi om te zien dat jij deze lessen niet alleen deelt, maar er zelf ook echt mee bezig bent.
    Maar … 18 klopt niet helemaal. Jij bent niet ‘helemaal oké’, jij bent GEWELDIG <3
    En wat je opa betreft, ik geloof erin dat hij dat echt wel weet, zelfs al heb je het nooit zo letterlijk gezegd.

  4. Heel mooie levenslessen! Ik moest wel een beetje lachen om nummer 4, die is heel herkenbaar. Tien jaar geleden dacht ik altijd dat ik nu wel getrouwd zou zijn, kinderen zou hebben, in een groot huis zou wonen en het allemaal gemaakt zou hebben. Ik ben bijna 21, en blij dat ik nog geen kinderen heb, heb een heel leuke vriend (ooit in de verre toekomst misschien trouwen) en geniet eerst nog even van mijn studentenleven.

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.