Zoek
Sluit dit zoekvak.
Productiviteit on fleek Instagramcursus

productiviteit on fleek: cursus via Instagram

Eén van de dingen die me duidelijk zijn geworden bij de psycholoog is dat ik echt in mezelf mag geloven en investeren. Dus toen ik zag dat Charlotte van ‘t Wout (@celinecharlotte) op Instagram een cursus over productiviteit gaf, meldde ik me meteen aan. Omdat ik merkte dat ik veel belemmerende gedachtes heb en vaak niet zo productief ben als ik wil. Omdat ik wil groeien in mijn vak als freelance tekstschrijver en als persoon. Mijn verwachtingen waren hoog, want ik volg Charlotte al lang en ben gek op haar tips en Stories. (Volgtip!) Maar hoe is de cursus bevallen? En waar bestaat #productiviteitonfleek eigenlijk uit?

De inhoud van de cursus Productiviteit on Fleek

Charlotte van ‘t Wout is journalist, ondernemer, spreker en vlogger. Ze verhuurt vergaderruimtes in de grachtengordel van Amsterdam onder de naam SPOT, maakt video’s met carrièretips voor AD, deelt superveel van haar leven en tips via Instagramstories, spreekt over thema’s als productiviteit (you saw this one coming), ondernemen en feminisme. Nu geeft ze dus ook cursussen via Instagram en schreef bijvoorbeeld ook Lindanieuws hierover. Vrouw naar mijn hart.

De module bestond uit tien dagen met iedere dag een eigen thema. Op een rijtje:
• mindset & balans
• e-mail
• structuur
• perfectionisme
• habits
• focus en concentratie
• grenzen stellen
• uitstelgedrag
• het juiste kiezen
• je tempo omarmen

@productiviteitonfleek Charlotte van 't Wout

Dat de cursus begint met het thema ‘mindset’ is niet geheel toevallig. Mindset is alles! Je kan nog zo veel tips krijgen, maar als je mindset niet goed is, heb je er precies niets aan. Daarom zorgt Charlotte ervoor dat je meteen aan de slag gaat om je mindset in de juiste stand te krijgen. Ze geeft je elke dag een opdracht of challenge, waaronder dus het eerlijk kijken naar je eigen mindset.

Hoe is het bevallen?

Nerdmode ging full focus aan, hoor. Ik heb alle Stories met aandacht bekeken, de livesessies bijgewoond en de cursus twee keer doorlopen. Sterker nog: ik heb een tekstbestand gemaakt met daarin álle aantekeningen van deze cursus. En ik moet zeggen: deze cursus is goud. Ik ben ervan overtuigd dat niet alleen ondernemen, maar eigenlijk álles afhangt van geloven in jezelf. Charlotte heeft het vermogen je te laten geloven in jezelf, dus daar heeft ze me zeker mee geholpen.

Een cursus volgen op Instagram vind ik echt heel fijn. Het is lekker laagdrempelig: ik hoef niet telkens mails bij elkaar te zoeken of in te loggen in een cursusomgeving. Je ziet alles voorbijkomen op Instagram, waardoor je eraan herinnerd wordt en je kan het heel makkelijk terugkijken. Dit vond ik wel lastig met het uitwerken van mijn notities, omdat je telkens je vinger op je scherm moet houden of de Stories echt een paar keer opnieuw moet kijken om alle informatie neer te kunnen pennen.

Charlotte legt rustig en helder uit. Je merkt dat ze weet wat ze doet. De Stories hebben een eigen (deel)onderwerp, er staat tekst bij, het heeft focus en het heeft een duidelijke kern. De verhalen zijn authentiek. Charlotte komt oprecht over en durft zich kwetsbaar op te stellen, waardoor ik me goed met haar kan identificeren. Daarnaast vind ik dat de thema’s van de cursus goed gekozen zijn. Ze sluiten op elkaar aan, de volgorde vind ik logisch en ik heb geen seconde gedacht dat ik iets miste of zo.

Je krijgt alle mogelijkheid tot het stellen van vragen. In de livesessies, maar ook gewoon onder de foto’s op de wall. Ideaal! Het leuke aan deze cursus vind ik ook dat er een echte community ontstond en dat iedereen ook eigen tips met elkaar deelde. Al met al is de cursus wat mij betreft een 9 waard (en dat voor een pilot!) en ga ik zeker meer cursussen volgen van Charlotte.

De beste tips

Wat tips die Charlotte gaf, heb ik direct toegepast. Ik streef naar Inbox Zero (ja, een lege inbox dus — maar verwijder je mails nooit, archiveer ze), heb alle notificaties op mijn telefoon uitgezet (ik was sowieso al bezig met telefoongebruik verminderen), stuur alleen nog korte mails met één duidelijk onderwerp (ook als dat betekent dat ik drie mails achter elkaar naar dezelfde ontvanger stuur) en ik mediteer weer. Andere tips heb ik meer tijd voor nodig om te implementeren en dat ga ik zeker doen! Hier deel ik wat van de tips met je. Pak je notitieblok er maar bij, kinders.

• Werken met themadagen
Nog te vaak bepaalt iemand anders mijn agenda. Als je werkt met themadagen, voorkom je dit. Coach jij bijvoorbeeld alleen op vrijdag en heb je een nieuwe aanvraag? Je hoeft dan niet in je agenda te zoeken naar het eerstvolgende lege plekje op een andere dag. Het is dan simpelweg de eerste vrijdag waarop jij deze coaching wil doen. Op andere dagen houd je je dus niet bezig met coaching, wat zorgt voor rust in je hoofd.

Wat voor type je bent en hoe je gewoontes volhoudt
Ik ga nooit zo heel lekker op nieuwe gewoontes. Ik vind het lastig ze vol te houden, terwijl ik het vaak wel graag wil. Leerzaam en slim is dus jezelf beter te leren kennen (ben ik al een tijdje mee bezig #bijdepsycholoog) en te ontdekken wat voor type jij bent. Bekijk wat jij nodig hebt om nieuwe gewoontes aan te leren en vol te houden. Doe deze test bijvoorbeeld. (Spoiler: ik ben Rebel. Janken.) Heb je de test gedaan? Dan is dit een leuke boekentip: The Four Tendencies.

• Afrekenen met je uitstelgedrag
Zoals ik al eerder schreef, heb ik vaak last van belemmerende gedachtes. Het is vaak angst. Ik ben bang dat ik het niet goed genoeg doe of ik ben overwhelmed. Charlotte geeft handige tips om af te rekenen met je uitstelgedrag. Achterhaal je angst en bekijk goed wat je moet doen om die angst weg te nemen. Is je angst dat je er niet genoeg over weet? Ga dan op zoek naar meer informatie. Geef jezelf hier wel een bepaalde tijd voor, want anders verzand je in uuuuren informatie zoeken en doe je uiteindelijk nog iets.

• Weet hoelang iets duurt
Het klinkt misschien als een simpele tip, maar ik heb er wel heel veel aan. Charlotte tipt dat je van alles wat je doet moet weten hoelang het duurt. Ik heb bijvoorbeeld eigenlijk geen idee van hoelang ik douche. Heeft niet per se met werk te maken, maar als ik in mijn hoofd heb dat het een half uur duurt en het is in werkelijkheid een kwartier, dan verlies ik daar dus al 15 minuten in mijn planning. Weet je ongeveer hoelang alles duurt en begin je aan een taak? Geef jezelf dan een krappe tijd. Niet om jezelf oververmoeid te maken, maar wel om te zorgen dat je je niet laat afleiden, dat je zo effectief mogelijk werkt en dat je lekker creatief denkt.

• Stoppen is geen schande
Stoppen is nooit mijn sterkste kant. Mensen hebben vaak het idee dat je helemaal gek bent als je ergens mee stopt. Je moet doorzetten. Opgeven is uit den boze. Maar eigenlijk is te lang ergens mee doorgaan hartstikke zonde. Stop je wel, dan heb je tijd voor dingen die beter bij je passen. Het is ‘ja’ zeggen tegen iets anders en het mág gewoon. Houd je niet bezig met dingen die eigenlijk niet goed voelen.

Wees lief voor jezelf

Wat ik in de cursus ook goed naar voren vond komen en wat fijn is om ook van anderen te horen: wees lief voor jezelf. Nu ben ik sowieso al tijden bezig met leren van mezelf te houden en dit is een goede reminder.  Jouw tijd is belangrijk. Dat geldt ook voor je energie. Besteed het aan dingen waar jij blij van wordt.

Productiviteit on Fleek is tegenwoordig op twee manieren te volgen: op een e-learning platform en via Instagram. Momenteel kan je een kaartje kopen voor de e-learning en dan kan je ook nog eens meteen beginnen. De cursus kost nu €197. Je krijgt daar een e-book bij én een kaartje voor de Instagram-variant. Niet tevreden? Dan krijg je gewoon je geld terug.

Lees ook wat ik van de andere cursussen van Charlotte van ‘t Wout vind: #longstoryshort, #introvertlikeaboss en #worthit.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

6 reacties

  1. Bedankt voor deze fijne review! Ik heb meteen een digitaal kaartje gekocht om de cursus ook te gaan volgen, ben erg benieuwd :-)

  2. De productiviteitscursus klinkt goed! Ik heb de test ook gedaan en ik ben een Obliger.. I’m not surprised. :-) Ik denk dat ik de cursus binnenkort maar eens ga volgen, het klinkt zeer waardevol en laagdrempelig.

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.