Zoek
Sluit dit zoekvak.
gewoontes die ik vol ga houden

5 gewoontes die ik dit jaar ga volhouden

Vroeger lachte ik je vierkant uit als je me vroeg of ik goede voornemens had. Nu wil ik het nog steeds geen goede voornemens noemen, maar ik heb wel bedacht welke vijf gewoontes ik dit jaar vol wil houden. Omdat ik erg bezig ben met #selfcare, het afzetten tegen de ‘ik ben druk, dus succesvol’-gedachtengang en mijn mentale gesteldheid, heb ik voor mezelf een lijstje gemaakt met dingen die me dit jaar gaan helpen. En wat is een betere stok achter de deur dan het te publiceren op freelennse.nl? Ik weet heus wel dat jullie me met pek en veren achtervolgen als ik me er niet aan houd, dus ik heb bij voorbaat al slappe knietjes. Well, let’s go, dit ga ik dit jaar doen.

Vaker offline zijn

Ik merk aan mezelf dat ik het nodig heb vaker offline te zijn. Twitter, Facebook en Instagram geven me enorm veel prikkels. Ook WhatsApp is vaak een energiezuiger, terwijl ik daar nou niet de meest bijzondere dingen bespreek. Die telefoon wil ik dus nóg vaker links laten liggen — ik hoef niet altijd overal aanwezig te zijn en te etaleren hoe leuk ik het wel niet heb. In plaats van bezig zijn met mijn telefoon, kan ik beter een boek lezen (in 2018 wil ik maar liefst 50 boeken lezen én recenserenso beware) of even met mijn hond spelen.

Dankbaarheidslijstje

Wat ik nooit verwacht had te gaan doen: een dankbaarheidslijstje maken. Elke avond. Ik vond dat vroeger nogal zweverig ‘en hoe in godsnaam helpt dat je, dat weet je toch gewoon uit je hoofd’? Hóe het me precies helpt weet ik niet, maar ik merk dat ik het fijn vind om elke avond minimaal drie dingen op te schrijven waar ik die dag dankbaar voor was. Dat hoeven geen grote dingen te zijn, maar mag ook gewoon zijn: ik heb heerlijk gegeten vandaag, het dutje op de bank was fantastisch en het was droog toen ik de hond uitliet. Geluk zit in de kleine dingen, geloof ik. Ik doe dit al sinds begin december en het is nu onderdeel van mijn ritueel om naar bed te gaan. (Ritueel klinkt heel heftig, maar komt neer op het opschrijven van die dingen, tanden poetsen, in bed stappen, mediteren en Storytel aanslingeren.) Het lijstje staat in Dotted Rock van De Groene Meisjes x On The Rocks en dat boekje schrijft zó fijn.

Bewuster leven

Bewuster leven wil niet zeggen dat ik alleen nog maar vlees met dat stickertje koop, maar dat ik meer in het hier en nu wil leven. Hahaha, ik ben echt een persoon geworden waarvan ik vroeger dacht ‘wat is er mis met jou?‘. Ook wel verhelderend, zeg. Maar goed, ik verdwaal zo vaak in mijn eigen gedachten, twijfels en dingen die ik nog moet doen, dat ik de laatste weken van 2017 heb bedacht dat ik me bewuster zou kunnen zijn van wat ik op het moment aan het doen ben. Ben ik aan het wandelen met mijn hond, dan is dát waar ik met mijn volle aandacht bij ben. Ik hoef dan geen Facebook te checken of te bedenken wat ik volgende week voor deadlines heb als freelance tekstschrijver. Ik kan beter gewoon genieten van de geur van de natuur, al dan niet het zonnetje op mijn gezicht en het feit dat Vince bij me is. (Tenzij hij weer in de kattenpoep ligt te rollen en over mijn schoenen piest.)

Meer investeren in mezelf

Vroeger ging ik nooit naar de kapper. Kleding kocht ik bij een goedkope winkel en kon ik praktisch na twee keer wassen weggooien en ik gaf mijn laatste tientje liever aan een ander dan aan mezelf. Beetje dom wel. Nu laat ik mijn wenkbrauwen doen, kocht ik goede reiniging- en verzorgingsproducten voor mijn gezicht en wil ik nog wimperextensions en mijn nagels laten doen. Niet omdat ik op een Barbie wil lijken, maar omdat ik vind dat ik het waard ben om er verzorgd uit te zien. Ik mag mezelf best verwennen. (Ik wilde hier een grapje maken met ‘Ook buiten bed’, maar dat zou wel weer heel vulgair worden.) Goed voor mezelf zorgen gaat natuurlijk niet alleen over uiterlijk vertoon, maar ook over keuzes maken. Ik heb geen zin om dingen te doen waar ik geen zin in heb. 2018 is het jaar waarin ik nóg meer investeer in mezelf. Lekker egoïstisch. Joe.

Mediteren

Nog zo’n ding waar ik je vorig jaar gedwongen voor op had laten nemen als je mij had verteld dat ik nu fanatiek bezig zou zijn met mediteren. Ik vond mediteren aanvankelijk helemaal ruk en niets voor mij, maar het is zó fijn. Ik slaap er lekkerder door en het maakt me rustig. Soms word ik overvallen door een paniekerig gevoel, want ‘ik moet zo veel en dat kan ik toch helemaal niet en hoe werkt dit en send help sos‘. Mediteren helpt me dit gevoel naast me neer te leggen. Eerder deed ik het met Headspace, tegenwoordig doe ik het gewoon zonder app. Ben al helemaal een pro, zoals je merkt.

Ik las na het tikken deze blogpost even terug en kon alleen maar denken ‘2018, je wordt heerlijk’. Ik heb er zin in.

Zijn er gewoontes die jij dit jaar wil volhouden of ermee wil beginnen? Gemiddeld ben je 66 dagen bezig een gewoonte aan te leren. Het verschilt per soort gedrag dat je jezelf aan wil leren; sommige dingen gaan sneller dan andere dingen. Wil je bijvoorbeeld elke dag na het ontbijt een glas water drinken, dan zit dat er binnen 20 dagen al ingebakken. Maar wil je jezelf aanleren dat je elke dag na lunch een wandeling van tien minuten maakt? Dan ben je na vijftig dagen wat dat betreft pas een gewoontedier. Oh, en is het je plan na je koffiepauze vijftig rek-en-strekoefeningen te doen? Na vierentachtig dagen was dit bij een proefpersoon (it wasn’t me, zulke gekke ideeën heb ik niet) nog niet omgezet in gewoontegedrag. Maar goed — ik ben dus benieuwd wat jij voor gewoontedier gaat worden!

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

6 reacties

  1. Ik vind het bewuster leven een heel mooi doel en meer investeren in jezelf! Het zijn dingen die we zo makkelijk vergeten in het hectische leven van nu, maar zijn zo belangrijk ook. Succes met het aanleren van je nieuwe gewoontes :)

    1. Thanks! Ze zijn niet helemaal nieuw, want ik was er al mee bezig. Dit jaar lekker volhouden! Heb jij gewoontes die je wil behouden of aan wil leren?

  2. Wat een fijne gewoontes voor in je leven! Ik herken me wel in sommige van je punten, met name het bewuster leven en meer van de kleine dingen genieten!

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.