Zoek
Sluit dit zoekvak.
egoïsme helpt je verder

egoïsme helpt je verder

Sommige mensen trekken het aan: als hun telefoon rinkelt, is het negen van de tien keer iemand die iets van je nodig heeft. In mijn geval is het ook vaak: “Hé, ik heb een opdracht gedaan, kan jij de spelling controleren? Dat is toch niet veel moeite!” Ik draag er dan ook zelf aan bij, door te zeggen dat ze altijd op me kunnen rekenen als er iets is. Maar soms, soms is het echt tijd om een grens te trekken en te zeggen ‘tot hier en niet verder‘.

Dat moment ligt voor iedereen ergens anders. Voor mij is het moment er vaker en dan ontdek ik weer dat ik ‘nee’ moet gaan zeggen. Ik kom er weer achter dat ik geleefd word en ik pas daarvoor.

Is egoïstisch zijn slecht of juist verstandig?

Het woord ‘egoïsme’ gebruiken we te pas en te onpas. Kiest iemand voor zichzelf? ‘Egoïstisch!’ Belachelijk als je het mij vraagt, aangezien het vaak gaat om eigenliefde, eigen voordeel en overtuigd zijn van jezelf. Wat is er mis met eigenbelang en jezelf belangrijker maken dan een ander? Jij bent degene waarmee je heel dit leven te maken hebt, dus zorg ervoor dat jullie het aan het einde nog steeds goed met elkaar kunnen vinden. Je merkt het al, ik ben wel voorstander (aan het worden) van een gezonde portie egoïsme. Voornamelijk van deze ‘egoïstische’ dingen:
• word je gevraagd ergens aan mee te werken of te helpen? Bedenk goed dat je verplichtingen aangaat als je ‘ja’ zegt en dat er altijd meer tijd in gaat zitten dan je aanvankelijk dacht. Als je je nu al opgesloten voelt, is het slimmer om lekker egoïstisch voor jezelf te kiezen en een keer ‘nee’ te zeggen.
• veel mensen voelen zich niet prettig bij een lege agenda. Ik ben graag alleen, dus ik word juist dolgelukkig van een agenda zonder afspraken. Heb jij dat niet, schrijf dan afspraken met jezelf in je agenda. Zoals ‘vrijdagavond Orphan Black kijken met mij en een lekker potje content zitten wezen’.
• versimpel je leven. Joe, guilty as charged, ik wil altijd alles doen en dan het liefst ook allemaal tegelijk. Tip van Flip: gaat ‘m niet worden. Verdeel je doelen, je dromen, je dingen in hapklare brokken, zodat je de dingen die je wél doet, kan doen met je volle aandacht. Word je blijer van dan wanneer je veel meer doet, maar met veel minder plezier. Neem ook afscheid van mensen die je niet blij maken of die je altijd meer energie kosten dan opleveren. Je bent het echt waard om simpel en gelukkig te leven.

Mag je als egoïst niemand meer helpen?

Zeker wel! Maar vraag jezelf af of je iemand helpt omdat je wil helpen of dat je gaat helpen omdat het voelt als een verplichting. Je bent het namelijk niet verplicht, dus laat dat je ook niet wijsmaken. Jij bepaalt je leven en als je vindt dat je het te druk hebt, is het altijd gerechtvaardigd om een stap terug te doen… Dat betekent dan dat je keuzes maakt die niet iedereen zal waarderen. Laat los wat mensen van je vinden en laat ook de mensen los die je meer energie kosten dan opleveren. Life’s your party.

WANT AL DAT MOETEN, DAAR MOETEN WE EENS VANAF.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

17 reacties

 1. Je bespreekt wel echt topics die mij constant bezig houden haha! Ik ben echt zo’n helper, ik voel me verantwoordelijk voor alles en iedereen en zet mijn eigen behoeftes snel opzij voor een ander. Echt om moe van te worden.. Het is ook pas sinds dit jaar dat ik iets egoïstischer ben gaan denken en alles iets meer los heb gelaten, zo ben ik begonnen met een aantal mensen uit mijn leven te schrappen die mij niet de energie gaven zoals ik die aan hun gaf. Moeilijk in het begin, maar je ziet naderhand wel in dat het een goede keuze was. Top stukje dit!

  1. Ha, wat goed dat je egoïstischer bent gaan denken en dat het een goede keuze is geweest. Vind het echt heel mooi om dit te lezen.

 2. hehe ik snap je heel goed en ik ben door mijn egoisme ook wel wat ”vriendinnen” kwijt geraakt. Ik hou van werken met een planning/schema, maar ze vonden dat ik te weinig tijd voor hun maakte. Tegenwoordig app je elkaar mega veel dus in real life minder te zeggen.
  Dus ja ik vind het ook lastig om daar echt over te oordelen!

 3. Mee eens! Al vind ik egoistisch en voor jezelf kiezen (je grenzen kennen) twee verschillende dingen. Als je een keer nee zegt, dan heb je niet meteen slechte intenties maar kies je gewoon een keertje voor jezelf. En daar is niks mis mee.

 4. Lenneke, ik herken me ontzettend in dit stuk! Een paar jaar geleden besloot ik mezelf op nummer 1 te zetten en dat maakte me zoveel gelukkiger! Ook ben ik net als jij iemand die haar agenda graag leeg ziet. High five! ;-)

 5. Super goed stuk! Eigenlijk heb ik een beetje hetzelfde gevoel als Maaike, namelijk dat egoïstisch zijn en voor jezelf kiezen twee verschillende dingen zijn. Wat jij hier beschrijft valt voor mij onder voor jezelf kiezen en dat is iets wat je absoluut moet doen! Ik vond het zelf ook altijd lastig en ben soms nog steeds geneigd om eerst aan de andere te denken en dan pas aan mezelf. Op zich is het niet erg om een keertje eerst aan een ander te denken, als je daarbij jezelf maar niet uit het oog verliest.

 6. Oh ja… ik geef ook vaak aan dat ik egoïstisch ben, maar dat egoïsme zelf juist een positief iets is. Het betekent dat je aan jezelf durft te denken, voor jezelf durft te kiezen en dat je je dus niet laat weg cijferen voor een ander. Je moet jezelf eerst op één zetten om er te kunnen zijn voor anderen, is mijn gedachte. En juist door egoïsme, kan je juist nog steeds betrokken zijn naar een ander toe. Je hebt alles gewoon veel beter in balans. Appeltje eitje :)

 7. Ik zie het vooral als voor jezelf kiezen. De laatste jaren word ik daar steeds beter in, maar ik merk dat er nog steeds veel te halen is. Afgelopen weken ben ik bijvoorbeeld weer wat meer voor mezelf gaan doen, omdat ik niet alleen ‘moeder van’ wil zijn en dat bevalt me prima.

 8. Ik kwam via Melle bij je blog terecht. Pakkend geschreven, mijn complimenten. Ooit heeft een therapeut tegen me gezegd: nee is ook een antwoord. Best een openbaring voor iemand die denkt dat ze op alles ja moet zeggen en aan alle verwachtingen wil voldoen. Nee is dus niet egoïstisch, maar gewoon een antwoord op een vraag.

 9. Precies! Ah en weetje? Het voelt stiekem ook wel gewoon heel erg ontzettend goed, vooral als je het vaker durft te doen en je merkt dat het ruimte oplevert. Ik blijf het roepen; IK HOU van jouw schrijfstijl! Fijne zaterdag avond:)!

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.