Egoïsme helpt je verder - tips om voor jezelf te kiezen
tips

egoïsme helpt je verder

Sommige mensen trekken het aan: als hun telefoon rinkelt, is het negen van de tien keer iemand die iets van je nodig heeft. In mijn geval is het ook vaak: “Hé, ik heb een opdracht gedaan, kan jij de spelling controleren? Dat is toch niet veel moeite!” Ik draag er dan ook zelf aan bij, door te zeggen dat ze altijd op me kunnen rekenen als er iets is. Maar soms, soms is het echt tijd om een grens te trekken en te zeggen ‘tot hier en niet verder‘.

Dat moment ligt voor iedereen ergens anders. Voor mij is het moment er vaker en dan ontdek ik weer dat ik ‘nee’ moet gaan zeggen. Ik kom er weer achter dat ik geleefd word en ik pas daarvoor.

Is egoïstisch zijn slecht of juist verstandig?

Het woord ‘egoïsme’ heeft een nogal nare bijsmaak. Belachelijk als je het mij vraagt, aangezien het gaat om eigenliefde, eigen voordeel en overtuigd zijn van jezelf. Wat is er mis met eigenbelang en jezelf belangrijker maken dan een ander? Jij bent degene waarmee je heel dit leven te maken hebt, dus zorg ervoor dat jullie het aan het einde nog steeds goed met elkaar kunnen vinden. Je merkt het al, ik ben wel voorstander (aan het worden) van een gezonde portie egoïsme. Voornamelijk van deze egoïstische dingen:
• Word je gevraagd ergens aan mee te werken of te helpen? Bedenk goed dat je verplichtingen aangaat als je ‘ja’ zegt en dat er altijd meer tijd in gaat zitten dan je aanvankelijk dacht. Als je je nu al opgesloten voelt, is het slimmer om lekker egoïstisch voor jezelf te kiezen en een keer ‘nee’ te zeggen.
• Veel mensen voelen zich niet prettig bij een lege agenda. Ik ben graag alleen, dus ik word juist dolgelukkig van een agenda zonder afspraken. Heb jij dat niet, schrijf dan afspraken met jezelf in je agenda. Zoals ‘vrijdagavond Orphan Black kijken met mij en een lekker potje content zitten wezen’.
• Versimpel je leven. Joe, guilty as charged, ik wil altijd alles doen en dan het liefst ook allemaal tegelijk. Tip van Flip: gaat ‘m niet worden. Verdeel je doelen, je dromen, je dingen in hapklare brokken, zodat je de dingen die je wél doet, kan doen met je volle aandacht. Word je blijer van dan wanneer je veel meer doet, maar met veel minder plezier. Neem ook afscheid van mensen die je niet blij maken of die je altijd meer energie kosten dan opleveren. Je bent het echt waard om simpel en gelukkig te leven.

Mag je als egoïst niemand meer helpen?

Zeker wel! Maar vraag jezelf af of je iemand helpt omdat je wil helpen of dat je gaat helpen omdat het voelt als een verplichting. Je bent het namelijk niet verplicht, dus laat dat je ook niet wijsmaken. Jij bepaalt je leven en als je vindt dat je het te druk hebt, is het altijd gerechtvaardigd om een stap terug te doen… Dat betekent dan dat je keuzes maakt die niet iedereen zal waarderen. Laat los wat mensen van je vinden en laat ook de mensen los die je meer energie kosten dan opleveren. Life’s your party.

WANT AL DAT MOETEN, DAAR MOETEN WE EENS VANAF.

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

17 reacties

 • Reply Liefs Lara 06/06/2016 at 08:56

  Je bespreekt wel echt topics die mij constant bezig houden haha! Ik ben echt zo’n helper, ik voel me verantwoordelijk voor alles en iedereen en zet mijn eigen behoeftes snel opzij voor een ander. Echt om moe van te worden.. Het is ook pas sinds dit jaar dat ik iets egoïstischer ben gaan denken en alles iets meer los heb gelaten, zo ben ik begonnen met een aantal mensen uit mijn leven te schrappen die mij niet de energie gaven zoals ik die aan hun gaf. Moeilijk in het begin, maar je ziet naderhand wel in dat het een goede keuze was. Top stukje dit!

  • Reply freelennse 08/06/2016 at 21:04

   Ha, wat goed dat je egoïstischer bent gaan denken en dat het een goede keuze is geweest. Vind het echt heel mooi om dit te lezen.

 • Reply Rachel Kromdijk 06/06/2016 at 15:38

  hehe ik snap je heel goed en ik ben door mijn egoisme ook wel wat ”vriendinnen” kwijt geraakt. Ik hou van werken met een planning/schema, maar ze vonden dat ik te weinig tijd voor hun maakte. Tegenwoordig app je elkaar mega veel dus in real life minder te zeggen.
  Dus ja ik vind het ook lastig om daar echt over te oordelen!

  • Reply freelennse 08/06/2016 at 21:06

   Wat vervelend dat je daarom mensen bent kwijtgeraakt. <3

 • Reply Maaike 06/06/2016 at 20:18

  Mee eens! Al vind ik egoistisch en voor jezelf kiezen (je grenzen kennen) twee verschillende dingen. Als je een keer nee zegt, dan heb je niet meteen slechte intenties maar kies je gewoon een keertje voor jezelf. En daar is niks mis mee.

 • Reply Evelien 06/06/2016 at 21:24

  Lenneke, ik herken me ontzettend in dit stuk! Een paar jaar geleden besloot ik mezelf op nummer 1 te zetten en dat maakte me zoveel gelukkiger! Ook ben ik net als jij iemand die haar agenda graag leeg ziet. High five! ;-)

 • Reply Zo simpel is dan geluk 07/06/2016 at 19:21

  Super goed stuk! Eigenlijk heb ik een beetje hetzelfde gevoel als Maaike, namelijk dat egoïstisch zijn en voor jezelf kiezen twee verschillende dingen zijn. Wat jij hier beschrijft valt voor mij onder voor jezelf kiezen en dat is iets wat je absoluut moet doen! Ik vond het zelf ook altijd lastig en ben soms nog steeds geneigd om eerst aan de andere te denken en dan pas aan mezelf. Op zich is het niet erg om een keertje eerst aan een ander te denken, als je daarbij jezelf maar niet uit het oog verliest.

 • Reply Sheila 15/06/2016 at 23:35

  Oh ja… ik geef ook vaak aan dat ik egoïstisch ben, maar dat egoïsme zelf juist een positief iets is. Het betekent dat je aan jezelf durft te denken, voor jezelf durft te kiezen en dat je je dus niet laat weg cijferen voor een ander. Je moet jezelf eerst op één zetten om er te kunnen zijn voor anderen, is mijn gedachte. En juist door egoïsme, kan je juist nog steeds betrokken zijn naar een ander toe. Je hebt alles gewoon veel beter in balans. Appeltje eitje :)

 • Reply Lonneke 16/06/2016 at 10:51

  Ik zie het vooral als voor jezelf kiezen. De laatste jaren word ik daar steeds beter in, maar ik merk dat er nog steeds veel te halen is. Afgelopen weken ben ik bijvoorbeeld weer wat meer voor mezelf gaan doen, omdat ik niet alleen ‘moeder van’ wil zijn en dat bevalt me prima.

 • Reply Weekend happiness #19 - Bringing Happiness 17/06/2016 at 11:30

  […] Egoïsme helpt je verder. Een stuk van Lenneke van Freelennse over dat je af en toe een grens moet trekken ‘tot hier […]

 • Reply Blogalicious #5 | Zo simpel is dan geluk 25/06/2016 at 12:09

  […] ik egoïsme wat negatief vind klinken vind ik dat Lenneke een heel erg goed stuk heeft geschreven. Egoïsme helpt je verder. Zelf zou ik het geen egoïsme noemen, want ik ben van mening dat je bij egoïsme echt puur en […]

 • Reply Marianne 29/06/2016 at 18:17

  Ik kwam via Melle bij je blog terecht. Pakkend geschreven, mijn complimenten. Ooit heeft een therapeut tegen me gezegd: nee is ook een antwoord. Best een openbaring voor iemand die denkt dat ze op alles ja moet zeggen en aan alle verwachtingen wil voldoen. Nee is dus niet egoïstisch, maar gewoon een antwoord op een vraag.

 • Reply Naomi 06/09/2016 at 14:33

  Jaaaa nodig! <3

 • Reply Fleur 14/10/2017 at 18:03

  Precies! Ah en weetje? Het voelt stiekem ook wel gewoon heel erg ontzettend goed, vooral als je het vaker durft te doen en je merkt dat het ruimte oplevert. Ik blijf het roepen; IK HOU van jouw schrijfstijl! Fijne zaterdag avond:)!

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.