Zoek
Sluit dit zoekvak.
je accu opladen

(*) telefoongebruik verminderen: hoe gaat dat nu?

Honderd jaar geleden schreef ik iets over telefoongebruik verminderen. Volgens mij beloofde ik ook om een update te schrijven aan het eind van april, maar eh, nou ja, het is september geworden. Om er maar even een cliché in te gooien: beter laat dan nooit.

Telefoongebruik verminderen: tips & tricks

Die iPhone komt af en toe mijn neus uit. (Alhoewel ik niet kan wachten tot de nieuwe iPhone ein-de-lijk gelanceerd wordt.) Ik heb (of had, dus) altijd het idee dat ik bereikbaar moet zijn, werd telkens afgeleid als ik een berichtje zag binnenkomen en scrolde onafgebroken door de socialemediakanalen. Ik hoefde het icoontje van WhatsApp maar te zien en ik opende het. Nu is het oprecht stukken minder. Hoe ik dat telefoongebruik verminderen voor elkaar gekregen heb? Mijn tips:

• verwijder apps waar je stiekem wel een beetje aan verslaafd bent, maar die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt, zoals Facebook, LinkedIn en Twitter
• laad je telefoon maar één keer op (ik doe dit altijd ‘s nachts) en daarna niet meer, zodat je gewoon pech hebt als je telefoon leeg is; dan denk je waarschijnlijk wel twee keer als je weer nutteloos voor de derde keer Instagram opent en precies dezelfde foto’s ziet als twee minuten geleden
• zet je meldingen uit van WhatsApp (en waar je nog meer vaak meldingen van krijgt), zodat je geen constante trigger hebt om je telefoon te pakken
• download een app als Realizd, want zien hoe vaak je je telefoon oppakt is best wel choquerend (of dat is alleen in mijn geval, dan heb ik natuurlijk niks gezegd, hoewel ik me dat niet kan voorstellen, want ik heb natuurlijk wel altijd gelijk)
• grow some balls (hier had ik ook heel even moeite mee)

Alsof je avonden langer duren

Even zonder grappen: mijn avonden lijken ineens veel langer te duren. Hoewel ik in de avonden vaak nog aan het werk ben (want freelance tekstschrijver), kon ik mijn avonden ook horizontaal op de bank slijten. Met mijn iPhone in mijn hand en dan maar hopen dat ‘ie niet ineens in je gezicht klettert als je wegdommelt. Als je heel even niet oplet en na twee keer knipperen op de klok kijkt, ben je ineens drie uur verder. En wat heb je gedaan? Drieëndertig keer dezelfde foto’s gezien op Instagram, veertig keer in de Twitterapp naar beneden geveegd om te kijken of er alweer nieuwe tweets waren en WhatsApp honderdachtentachtig keer geopend om te zien of er iemand was die zin had in een potje small talk. Nu ik dit allemaal niet meer doe, heb ik ineens het idee dat ik echt vrije tijd heb. Dat ik lekker een boek kan lezen, een blogpost kan tikken, meer met mijn hond kan spelen. Echt ontspannen ben ik geen kei in (heeft iemand tips?), maar dit voelt al veel beter.

Hoe gaat het nu? Mis ik mijn telefoon?

Het gaat goed! Ik laad mijn telefoon nog steeds niet op tussendoor en ik heb zelfs meer apps verwijderd dan ik in het begin had gedaan. Als Instagram makkelijk op mijn MacBook of iMac zou werken, zou ik ook die app er met veel liefde afknikkeren. Ik gebruik mijn telefoon wel meer dan toen ik in april mezelf de uitdaging gaf om het telefoongebruik te verminderen. Mijn nieuwe avondritueel bestaat namelijk uit het luisteren van boeken via Storytel, wat ik enorm fijn vind en waar ik lekker mee in slaap val.

De toekomst voor mij en mijn telefoon

Momenteel gebruik ik de iPhone 6S. Ik twijfelde destijds of ik de Plus zou aanschaffen, want dat scherm is toch een stuk groter. Dat was zowel het voordeel als meteen het nadeel, want als ik die superskinny van Levi’s aan heb, past dat toch echt heel erg niet in mijn broekzak. Maar… als ik straks een nieuwe telefoon mag uitzoeken, ga ik toch wel voor de supergeheimzinnige nieuwe iPhone. Ik wil een groot scherm, omdat dat handig is voor het bloggen. De camera schijnt ook flink verbeterd te zijn ten opzichte van de 6S, dus bereid je maar voor op een lading nieuwe Instagramfoto’s. Ik heb al foto’s gezien met die befaamde portretmodus en ohhh, ik wil het. Als echte gadgetfreak houd ik alle geruchten in de gaten en ik kan niet wachten tot ik de nieuwe iPhone in mijn handen (en dus niet in mijn broekzak) heb. Ga jij de iPhone 8 bestellen? Ben heel benieuwd naar recensies!

Meer lezen over telefoongebruik verminderen? Lees dan ‘Telefoongebruik verminderen? Ik ga het proberen‘. Nou, oké, groetjes thuis. xx

(*) Dit is een samenwerking met T-Mobile.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

4 reacties

  1. Dat zou ik ook eens moeten doen, haha. Zit echt teveel met m’n telefoon in m’n handen. Maar ook ik heb al besloten dat ik die nieuwe iPhone wil. Rib uit m’n lijf maar ach.

    1. Jaaa, ik zie nu al op tegen het pinnen. Maar ja, zo’n fonkelende, nieuwe telefoon in je handen maakt alles goed. <3

  2. Zelf probeer ik echt zo min mogelijk mijn telefoon te gebruiken. Ik kan me echt irriteren als ik met mensen ben die meer naar hun scherm kijken dan een normaal gesprek hebben. Goed dus dat je dit flink verminderd hebt!

    1. Dat is ook echt enorm storend! Knap dat je je telefoon zo min mogelijk gebruikt. Gebruik je ook wel eens van die regels als ‘wie het eerst zijn telefoon pakt, betaalt de rekening’, als je bijvoorbeeld uit eten bent?

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.