Telefoongebruik verminderen: zo doe ik dat | Tekstschrijver Nieuwegein
persoonlijk

telefoongebruik verminderen? ik ga het proberen

Ik word soms helemaal gek van mezelf. Heb ik Facebook net op mijn laptop gecheckt, pak ik vervolgens mijn telefoon om daar hetzelfde te doen. Wil ik kijken hoe laat het is, open ik al mijn apps en heb ik na het weer wegstoppen van mijn telefoon alsnog geen flauw benul van de tijd. Zodra ik in bed stap, pak ik mijn telefoon en scroll ik nog een keer door al mijn socialemedia-accounts. Niet dat er in die seconde dat ik even niet keek veel gebeurd is, maar toch. Macht der gewoonte. Zodra ik wakker word van de wekker (op mijn telefoon), kijk ik meteen op Facebook, Twitter, Instagram en check ik mijn mail. Wat een prikkels, jongens. Daar ga ik eens even wat aan doen.

Telefoonverbruik verminderen: waarom?

Krankjorum word ik af en toe van dat ding. WhatsApp gebruiken we (or is it just me?) alsof we op MSN zitten. Ik heb mijn meldingen al uitgezet, maar ik heb gewoon niet genoeg ruggengraat (#weekdier) om, als ik in een leuk gesprek zit, te zeggen dat ik mijn telefoon weg ga leggen en iets nuttigs met mijn leven ga doen. Sinds ik Nooit meer te druk las, ben ik er wel van overtuigd dat ik mezelf veel drukker (haaahaaa #adhd) maak dan ik ben. Als ik een avond lees – en dan bedoel ik een boek, geen Facebook -, duurt mijn avond zó veel langer dan wanneer ik met mijn iPhone in mijn hand op de bank lig te vegeteren. Als ik een dagje in het buitenland ben en als schrale Hollander mijn internet uitzet, besef ik aan het eind van de dag dat ik écht een heel ontspannen dag heb gehad. Daarnaast vind ik het wel leuk om mezelf uit te dagen, dus ik ben benieuwd hoe ik dit ga ervaren. Misschien ga ik hierna wel een maand zonder internet op mijn telefoon door het leven. (Hahaha, nee, ik schiet nu al in een paniekaanval.)

Verminderen telefoongebruik

Hoe gebruik je die telefoon minder dan?

Nou, ik heb een iPhone. Je hoeft zeg maar ongeveer anderhalve minuut bezig te zijn met dat ding en de batterij is leeg. En, je weet het: elk nadeel heb se voordeel. Het telefoongebruik ga ik verminderen door mijn telefoon lekker niet op te laden, behalve ’s nachts. Normaal is hij om negen uur in de ochtend al leeg, dus dit gaat een partijtje afzien worden. Ik mag wel een beetje sjoemelen, want ik gebruik mijn lieftallige iPhone niet alleen om nutteloos door Facebook en Twitter te scrollen, maar ook om muziek te luisteren in mijn bolide (en dan laadt hij automatisch op) en om de weg te vinden. Zonder Google Maps kom ik namelijk mijn eigen straat niet eens uit. (In my defense: ik woon in een heel lange straat.) Goed, ik dwing mezelf dus spaarzaam om te gaan met de batterij en heb gewoon pech als hij uitgevallen is. Iets met zachte heelmeesters…

Die telefoon is nog maar stap één

Ha, jullie zullen wel denken, ‘daar komt ze weer met haar loze beloftes’, maar ik ben dus van plan mezelf elke maand een soort doel mee te geven. Voor april is dat dus – je raadt het al – het verminderen van mijn telefoongebruik. Eind deze maand zal ik jullie een update geven over hoe het gegaan is. Maak je borst maar nat, want óf ik vloek de hele bende bij elkaar omdat ik het afschuwelijk vond, óf ik wil nooit meer online zijn. Nou, de groetjes.

ps: niet boos worden als ik je negeer op WhatsApp, Twitter, Facebook, Facebook Messenger, Instagram en noem maar op. Het is voor een goed doel. (Ikzelf. En als je me de zomer door wil helpen, mag je best wat knaken op mijn rekening storten, hoor. Of hoort zo’n oproep nu niet?)

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

16 reacties

 • Reply Nils 01/04/2017 at 07:00

  De beste 1 april grap tot nu toe. Maar echt.

 • Reply Mirjan 01/04/2017 at 11:20

  Haha.. ‘zonder Google Maps kom ik namelijk mijn eigen straat niet eens uit’. Hier ook – toch (ook) intelligente vrouw’ zonder enige vorm van richtingsgevoel. Maar lief zijn wel wel, dus.

 • Reply Mirjan 01/04/2017 at 11:21

  Gatsie.. een tikfoutje. 1e wel is we (stopdetijd)

 • Reply Fleur 01/04/2017 at 21:54

  Wat een heerlijke uitdaging en wat zal dat een rust geven! Ben heel benieuwd hoe je hier straks op terug kijkt en of het is gelukt!

  • Reply freelennse 03/04/2017 at 13:02

   Ik laat het weten! Ga jij het ook proberen?

 • Reply Zo simpel is dan geluk 02/04/2017 at 13:44

  Ik ben benieuwd hoe je het gaat ervaren!

  • Reply freelennse 03/04/2017 at 13:02

   Ik ook wel! Tot nu toe nog geen heftige reactie. ;-)

 • Reply Anna Maria 02/04/2017 at 21:29

  Ik heb sinds paar maanden nog maar een hele kleine internet bundel. bewust voor navigeren enkel…

  Facebook heb ik enkel nog mijn pagina voor de blog. Dat geeft zo veel rust en je krijgt zo veel meer echte gesprekken er voor terug.

  Maar nu ik in het ziekenhuis lig ben ik wel blij met me telefoon hoor en met instagram *smile*

  • Reply freelennse 03/04/2017 at 13:01

   Wat goed dat je dat doet! En sterkte in het ziekenhuis. Ik weet niet wat er aan de hand is, maar ik hoop dat je je snel beter voelt en dat je lekker naar huis mag.

 • Reply yvonne 03/04/2017 at 09:06

  Cold Turkey afkicken dus!

  • Reply freelennse 03/04/2017 at 11:56

   Yes! Tot nu toe nog geen heftige afkickverschijnselen… ;-)

 • Reply Y 04/04/2017 at 23:59

  Download ‘Moment’, deze app houdt precies bij hoelang je je telefoon gebruikt. Erg confronterend af en toe ;-)

 • Reply Jeltje 15/05/2017 at 10:23

  Ik ben wel benieuwd hoe het gegaan is. Ik heb geen data en moet het met beschikbare wifi doen. Op school en thuis heb ik dat en ik ben sowieso verslaafd. Ik merk dat omdat ik nooit meer boeken lees (kan me er niet lang genoeg op concentreren), mijn woordenschat en zinsbouw verslechterd, mijn geheugen is een zeef, mijn creativiteit is onvindbaar en mijn dagen zijn saai en onproductief. Ik wil ook graag minderen en terug naar een aantal jaar geleden. Ik denk dat ik weer een oude internetloze flip phone ga kopen, maar net als jij ben ik erg gedesoriënteerd. Ik verdwaal nog in mijn eigen dorpje met 3000 inwoners. Man, I got lost in school. En tegenwoordig gaan ook heel veel school- en klasdingen via whatsapp, dus als ik van de smartphone afstap, heeft dat wel gevolgen.

  • Reply freelennse 15/05/2017 at 10:55

   Ah, misschien moet ik eens een update schrijven! Het is goed gegaan en ik ben blij dat ik minder met mijn telefoon bezig ben. Al ben ik er wel nog steeds van overtuigd dat het nog veel minder kán. Maar wat je zegt: ik zit in groepen op WhatsApp die ik niet zomaar ‘kan’ verlaten. Het uitschakelen van de melding helpt al wel heel veel. Ben nu ook met een nieuw avondritueel begonnen, waardoor ik niet ’s avonds in bed nog onnodig lang door de sociale media aan het scrollen ben. Wat zou het heerlijk zijn hè, een internetloze telefoon? ;-) #backtobasics

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.