Zoek
Sluit dit zoekvak.

29 jaar, 29 levenslessen (met winactie)

Laatst las ik ergens dat er dit jaar precies niemand zou zeggen of schrijven dat het voorbij gevlogen is. Nu is 2020 nog niet over, maar mijn 29e levensjaar wel. En naar mijn idee is het met een rotgang gegaan. Vandaag ga ik m’n 30e in en ik kan niet anders zeggen dat dat ik er ongelooflijk veel zin in heb. Maar voordat ik verder kijk naar mijn toekomst, wil ik even wat levenslessen met je delen. Want een leerzaam jaar was het. En meteen een tip: lees tot het eind, want er staat een mooie winactie op je te wachten. De winactie is inmiddels afgelopen.

1. Ik vind het fijn dat ik trots kan zijn
Vroeger vond ik alles maar normaal. Wat ik kan en doe — dat is toch niet zo bijzonder? Nu wil ik ook niet beweren dat ik een of andere special snowflake ben, maar ik ben blij dat ik trots kan zijn op wie ik ben en wat ik doe. Ik vind het fijn dat ik attent ben, dat ik warm ben, dat ik zo veel te geven heb. Ik ben trots op mijn schrijven, hoe ik mijn bedrijf run en dat ik nog geen dag zonder werk heb gezeten. Ik ben trots op mijn huis, mijn drive, mijn wil om te leren, mijn moed. Ik ben trots om mij te zijn.

2. Blokkades zijn er om op te lossen
Hoe meer en hoe langer ik bezig ben met persoonlijke ontwikkeling, hoe meer blokkades ik lijk te ontdekken. Dat kan ik heel vervelend vinden, maar ik kan ook denken: ja, je kan ervoor kiezen er niks mee te doen en je kan ervoor kiezen om het aan te gaan en er dan maar een feessie van te maken ook. Als ik iets ontdekt heb het afgelopen jaar is het wel dat mindset alles is. Een van de blokkades gaat over geld. Ik kan het heel moeilijk vinden om geld aan mezelf uit te geven, zonder daar ‘een goede reden’ voor te hebben. Al een tijdje mee aan de gang om dit op te lossen en ‘geld’ is dan ook mijn leerthema voor dit kwartaal.

3. Je hoeft niet altijd in discussie te gaan
In principe houd ik wel van gelijk hebben, maar ik hoef het niet meer te krijgen. Ik wil graag mensen helpen en ik denk soms dat bijvoorbeeld iets beter kan, maar het is oké als mensen daar niet in meegaan. (Waarmee ik niet bedoel dat ik mensen allerlei ongevraagd advies door de strot duw. Integendeel.) Discussies met mensen die er heel duidelijk heel bewust voor kiezen om racistisch, niet-feministisch of op een andere manier het totaal tegenovergestelde van mij te zijn — die ga ik niet meer aan. Mensen die je eventueel over de streep trekt, zijn mensen die al twijfelen. Zijn ze heel erg overtuigd van hun eigen denkwijze, dan kan ik daar precies niks tegen beginnen en kan ik hoogstens hopen dat ik ze inspireer door alleen maar te laten zien wat ik doe en denk.

4. Intuïtie is mooi
Och, ja, wat vond ik het altijd zweverig. Stiekem vond ik het gewoon eng om op mijn intuïtie te vertrouwen, maar dan kan je beter doen alsof het ‘niet jouw ding’ is. ? Tegenwoordig vertrouw ik meer op mezelf en op mijn hart. Het lijkt in eerste instantie misschien alsof m’n gevoel nergens op slaat, maar meestal valt het allemaal wel op zijn plek. En zo niet, dan weet ik dat ik die keus met volle (hart)overtuiging heb gemaakt en dan is het óók goed. Want: je mag altijd weer op je keuzes terugkomen.

5. Blijf leren
Ik ben dol op leren. Op de middelbare school en zelfs op het hbo niet per se, maar nu vind ik het te gek. Ik verslind boeken en cursussen blij de vleet en ik krijg er zo veel energie van. Het is heerlijk om te zien dat wat je leert dan weer zo mooi samenkomt. Het is altijd wel in de praktijk te brengen, linksom of rechtsom. Zin om nog zo veel te ontdekken en uit te proberen!

6. Het is tijd om meer liefde toe te laten
Ja, nog even over blokkades gesproken. ? Ik ben inmiddels al zo lang vrijgezel (wat niet zielig is en ik ben al helemaal niet ‘incompleet’) dat ik niet eens meer weet hoe het is om samen met iemand te zijn. Ik ben er ook altijd van overtuigd geweest dat ik het niet per se heel fijn vind, maar daar ontstaan wel wat scheurtjes. Ik leerde dit jaar dat ik zo veel te geven en te delen heb, dat ik dat ook wil doen. Niet dat ik haast heb, maar ik wil wel m’n deur openzetten. Precies daarom ben ik ook de cursus Romantisch Manifesteren van Willemijn Welten gaan volgen.

7. Doe die dingen waar je bang van wordt
Angst was zeg maar echt mijn ding. En toen was ik er klaar mee. Da’s de heel korte versie. Ik wil me niet laten tegenhouden door angst — ik wil daar doorheen breken. Ik denk dat er juist zo veel te bereiken is aan het einde van je angst, dat ik daarheen wil. Niet per se leven zonder bang te zijn, maar vooral met name de dingen doen waar je bang van wordt. Grote dromen dromen.

8. Groeien doet me goed
Voor dit jaar koos ik het woord ‘stralen’. En ik deed het. Groeien doet me goed. Mijn bedrijf groeit, ik groei als persoon en mijn (zelf)liefde groeit. Hoe meer ik groei, hoe meer er te delen is. Zo dankbaar voor.

9. Het leven is leuker met een Nintendo Switch
Is wel zo. Ik kocht voor mijn verjaardag een Nintendo Switch. Ik wilde ‘m al zó lang, maar telkens dacht ik: joh, Lenn, je hebt nog een Gameboy Color die het nog doet. Nu deed ik het mezelf toch cadeau en ik ben er zo blij mee. Als ik wil ontspannen en lees, lees ik toch vaak iets dat met werk of (persoonlijke) groei te maken heeft. Nu kan ik gewoon gamen en alleen maar nadenken over welke Pokémon ik nu nog wil vangen.

10. Wees niet bang als het geluk aan jouw zijde is, maar geniet ervan
Dit jaar is het geluk aan mijn zijde. Zelfs ondanks corona loopt mijn bedrijf goed door, ik heb een paar financiële meevallers in mijn zak gestoken en ik heb te gekke dingen gedaan. Ik heb echt genoten van dit jaar. Waar ik voorheen nog wel kon denken dat het nu alleen maar slechter kan worden, voel ik nu: ik mag hiervan genieten. Het is goed zo. Ik ben het waard om ook eens gewoon mazzel te hebben.

11. Geld is te gek
Geld was altijd wel een dingetje. Ik schreef al eerder over onze beperkende overtuigingen over geld (en dat het gelul is), want ondanks dat het voor veel mensen een issue is, praten we er amper over. Vroeger dacht ik dat geld de bron van al het kwaad was — nu vind ik het te gek. Ik heb nog een hoop te leren, maar ik ben onderweg.

12. Je leven is je eigen verantwoordelijkheid
Afschuiven op een ander of op omstandigheden, dat is altijd lekker makkelijk. Als ik mezelf op de borst wil kloppen voor mijn successen, dan moet ik ook mijn verantwoordelijkheid nemen voor mijn fouten. Mijn leven is mijn verantwoordelijkheid. Er is niemand die mij het geluk komt brengen — ik moet er zelf mee aan de slag.

13. Er schuilt kennelijk toch een activist in mij
Van huis uit ben ik niet per se een activist. Maar dit jaar gebeurde er zo veel waar ik wel iets mee moest (van mezelf), dat ik toch m’n activistische kant heb gevonden. Mede dankzij Laat je horen van Lisa Jansen.

14. Weten waar je je energie aan wil besteden, is heel waardevol
Eigenlijk zit ik heel vaak in mijn eigen bubbel. Ik verzamel mensen en dingen om me heen waar ik me goed bij voel en dat klinkt alsof ik een hamsteraar ben, maar niets is minder waar. Heel veel spullen heb en hoef ik niet, net zoals ik niet heel veel relaties tegelijkertijd wil onderhouden. Ik ben iemand die heel attent is en dat wil ik graag blijven — zelfs al kost dat best wel wat energie. Nu ik het boek van Patrick van Hees over geluk heb gelezen, ben ik meer gaan nadenken over waar ik mijn energie aan wil besteden. Naast attent ben ik namelijk ook zo hooggevoelig als maar zijn kan en loopt mijn eigen brandstofmeter soms sneller terug dan die van mijn #baemw.

In De Cambridge happiness-profiler werd het me weer eens duidelijk dat je niet alleen je iPhone aan de lader moet leggen, maar jezelf ook. Doe dingen waar je blij van wordt. Nu word ik blij van mijn werk en van wandelen met mijn hond — of ik er ook altijd van oplaad? Dat denk ik niet. Ik probeer zo bewust mogelijk mijn hond uit te laten, te genieten van de bomen en frisse lucht op te snuiven — zeker nu ik voor de rest van de dag binnen zit — en toch denk ik dat ik daar nog wat te verbeteren heb.

15. Spiritualiteit is m’n ding
Mijn groeiproces (en -pijn, zo nu en dan, laten we het wel echt houden) stopte niet na mijn traject bij de psycholoog. En stopt nog steeds niet. Ik lees veel, ik neem afscheid van mensen en leer nieuwe mensen kennen, doe dingen anders en weet mijn grenzen te herkennen en aan te geven. Wat er dan ook weer voor zorgt dat mensen afscheid nemen van jou, maar dat is prima. Ik geloof erin dat je een reflectie bent van de mensen waarmee je omgaat. Dus ik wil me omringen met mensen die — over het algemeen — hetzelfde denken als ik. Dat zijn mensen die snappen dat ik doelen heb en daarvoor ga. Mensen die snappen dat ik liever thuis ben dan in een kroeg. Mensen die ook spiritueel zijn. En ergens bekruipt me nu een naar gevoel: ‘ga ik nu echt zeggen dat ik spiritueel ben?’. Fuck, yes. Want de ontwaking die ik meemaakte, voelt als een warm bad. Alsof ik als een verliefde puber in m’n broek heb gezeken en net te horen heb gekregen dat ik een paar ton en een Mustang heb gewonnen. En top dat maar af met een traytje Red Bull. Mijn God. Als ik dit kon vangen in een soort drug, dan was ik binnen een paar dagen multimiljonair. Want dit wil ie-de-reen.

16. Ik wil meer eigen content maken
Ik blijf eigen content maken zó leuk vinden. (Ik vind wel heel dingen leuk in deze blogpost, maar, eh, ja, ik ben nu eenmaal een enthousiast mens.) Op Instagram, op mijn blog en wie weet wat er nog meer aankomt. Maar wil ik daar nog meer van maken, dan moet ik toch keuzes gaan maken. Spannend, maar zin in.

17. Je mag vertrouwen op het universum
Zweefteef-alarm. ? Ik ben dit jaar gaan vertrouwen op het universum. Ook door de cursus Moneyfesteren kun je leren (wederom van Willemijn Welten) — waarin ik merk dat je echt dingen aantrekt waar je je op richt. (Ik vind Law of Attraction (en alles wat erbij hoort, zoals de schadelijke kant) ook heel interessant, dus daar komt binnenkort een blogpost over.) Voor nu vertrouw ik op mijn pad, mijn hart en mijn kunnen.

18. Een Apple Watch is briljant
Ja. Dat was het. Had ‘m veel eerder moeten kopen. Mijn review lees je hier.

19. Maak en doe waar jij blij van wordt
Wat je maakt, is niet je kindje. En niet iedereen hoeft er fan van te zijn. Zodra jij het hebt gemaakt (en daar veel plezier aan hebt beleefd!), is het niet meer aan jou wat anderen ervan vinden. Een verademing om los te laten dat alles perfect moet zijn. Dat het helpend moet zijn. Dat het fantastisch moet zijn. Goed is goed genoeg. En als anderen het niet goed vinden, is dat óók goed. (Leestip: Big Magic.)

20. Een cabrio rijden is te gek (en leerzaam)
Voordat ik ‘m kocht, had ik nog nooit in een cabrio gereden. En wat voel ik me vrij in dat apparaat, zeg. Sowieso is autorijden mijn lievelings, maar ik heb me zelden zo levend gevoeld als in dat ding — met 200+ over de Duitse snelwegen. Genieten. Oh, en dingen die je leert: zet ‘m niet met de kap open naast een huis waar ze de kozijnen gaan schuren, er kakken weleens vogels in én leef niet te veel op het randje als er een regenwolk boven je hoofd hangt, want je wordt écht nat in die auto. (True stories.)

21. Je doet het nooit goed voor iedereen, dus wees het in ieder geval voor jezelf
Ik wilde zo graag leuk gevonden worden. Een warm bad vinden. Ergens bijhoren. En tóch zijn er altijd mensen die niet met je weglopen. Wat helemaal prima is, want eerlijk is eerlijk: ik vind ook niet iedereen leuk. Dus ik ben begonnen met mezelf vooral waarderen, liefhebben en mezelf de ruimte te geven die ik verdien. En iedereen die dat niet net zo waardeert als ik, mag helemaal de andere kant opkijken. No biggie, even goede (niet-)vrienden.

22. Het schrijven van morning pages vind ik fijn
Sinds ik The Artist’s Way lees, ben ik begonnen met het schrijven van morning pages. Dat betekent dat ik elke ochtend drie pagina’s volschrijf met wat er in mijn hoofd omgaat. Het helpt me aan inzichten, ik leer mezelf nog beter kennen en ik begin met een opgeruimd hoofd aan mijn werkdag. Ik geef er wel mijn eigen draai aan, want soms vind ik het fijner (en sneller) om te tikken dan alles met de hand te schrijven. En dan doe ik dat lekker.

23. Vorm je eigen mening
… en geloof niet klakkeloos alles wat mensen tegen je zeggen of zeiden. Vroeger geloofde ik altijd maar wat er tegen me gezegd werd. Dat ik niet kan dansen, dat ik echt dunner zou moeten zijn en dus vooral niet moet eten wat ik wil, dat mensen die geen vette bankrekening hebben nooit rijk worden en dat succes alleen is weggelegd voor mensen die geluk hebben. Dit zijn geen dingen die een keer in het voorbijgaan tegen me gezegd zijn, maar herhaaldelijk terugkwamen. Ik slikte dit voor zoete koek — wie ben ik om eraan te twijfelen? Ze weten heus wel wat ze zeggen, anders zouden ze het niet doen. Toch?⁣⁣⁣
⁣⁣
Ik zat fout. Pas jaren later — niet zo gek lang geleden — kwam ik erachter dat ik nooit mijn vraagtekens heb gezet bij dingen die tegen me gezegd werden. Dat ik ben opgevoed met bepaalde ideeën die niet per se de waarheid zijn. Dat ik mijn eigen waarheid mag hebben. En sowieso: wie bepaalt of ik goed kan dansen? En wat maakt het uit hoe soepel ik in de heupen ben, zolang ik niet met één van mijn befaamde moves je halve huisraad naar de knoppen help? En waarom mag ik niet gewoon een kwak mayonaise naast mijn patat gooien? Ja, stel je voor dat ik dik(ker) zou worden. Dan heb je écht de poppen aan het dansen. Want dikke mensen zijn ongelukkig en lelijk. Die verdienen geen liefde. Maar gelukkig zijn ze wel gezellig. Of zo. En dan hebben we ook nog geld- en succesverhaal. Of de kip en het ei — want alleen met geld maak je geld. En succes? Dat is alleen voor mensen die heel veel geluk in hun leven hebben. En ik ben nou niet bepaald een zondagskindje.⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
Nu pas zie ik in hoe gevaarlijk het is. Om niet na te denken over wat je eigenlijk zelf vindt. Hoe gevaarlijk het is dat je dingen juist wel of juist niet doet, omdat je denkt dat dat zo hoort. Dat je gelooft dat bepaalde dingen niet voor jou zijn weggelegd. Dat je het niet eens hoeft te proberen, want zeg nou eerlijk: dat kan je toch helemaal niet?⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
Je hoeft geen dingen te doen ‘omdat ze zo horen’. Je mag helemaal zelf je eigen mening vormen — ook als die heel anders is dan die van je familie of van de meeste mensen om je heen. En zélfs als iemand zegt dat wat jij denkt onzin is, mag je er gewoon lekker achter blijven staan. Het is jouw leven. Het zijn jouw meningen. Jouw kansen.

24. Heb lief, de rest is ruis
♥️♥️♥️♥️♥️

25. Bakken is leuk
Ik wist al dat ik heel blij word van koken, maar ik vind het bakken ook echt heel leuk. Van boterkoek tot taart en van cake tot bananenbrood. Er is nog veel te ontdekken in de keuken, dus wees voorbereid op veel lekkers in mijn weekoverzichten en op Instagram.

26. Ik ben best wel een woordenschat ?
Is wel zo. Heb weer fijne woordspelingen gemaakt dit jaar. ??

27. ‘Omdat het zo hoort’ is gelul

Je mag je leven inrichten zoals jij het wil. ‘Omdat het zo hoort’ is een lariekoek-argument van de bovenste plank. Laat je niet tegenhouden door andermans overtuigingen of angsten — je mag het precies zoals je het zelf voor ogen hebt.

Eén van de zinnen die ik het vaakst in mijn leven gehoord heb – naast “Lenn, houd je mond eens” en “kan je héél even rustig doen?” – is denk ik toch wel “omdat het zo hoort”. Ik vermoed een causaal verband: dergelijke zinnen vind ik elke keer dat ik ze hoor een beetje irritanter.

Ik vind het heftig dat ‘omdat het zo hoort’ een heus argument lijkt te zijn. Waarom moet ik trouwen? Ik wil helemaal niet trouwen, want weet je wat voor rompslomp dat allemaal is? Sterker nog: ik vind samenwonen al een ding van jewelste. En dan moet ik het ook nog doen in de juiste volgorde: eerst samenwonen, dan trouwen en dan kindjes krijgen. Ik weet niet eens of ik kindjes wil. Ik weet niet eens hoe het werkt om samen te wonen. Waarom moet ik stipt om zes uur dampende pannen op tafel hebben staan? Als ik rond die tijd geen honger heb, eet ik gewoon later. Of eerder, als ik daar zin in heb. Als ik zin heb om mijn vaste baan op te zeggen en aan de andere kant van het land te beginnen als freelance copywriter, dan doe ik dat. Ondanks dat iedereen zegt dat het dom is. Of dat het niet hoort om ‘je plekkie’ te verlaten. You do you.

28. Zeg wat er op je hart ligt
Heel lang heb ik niet zo goed durven zeggen wat er precies op mijn hart lag. In eerste instantie doordat ik mijn grenzen niet herkende en dus al helemaal niet kon aangeven, maar ook omdat ik bang was dat mensen me niet zo aardig (meer) zouden vinden. Nu koppel ik dat los: dat ik stom vind wat je nu doet, wil niet zeggen dat ik jóu een onaardig figuur vind. En ook andersom: als ik je helemaal te gek vind, dan zeg ik dat. Dat deed ik nooit, want ik was bang opdringerig over te komen. Nu merk ik wat het brengt als je gewoon zegt wat er op je hart ligt. Verbinding, kwetsbaarheid, kracht.

29. We zijn één en er is ruimte genoeg voor ons allemaal
We zijn allemaal één. De struggles waar jij mee kampt, die heeft een ander ook. Misschien op een andere manier, maar we are in this together. Laten we goed voor elkaar zorgen, liefgeven, normaal tegen elkaar doen en elkaar helpen waar we kunnen. Het is niet zo ingewikkeld om de wereld een mooiere plek te maken.

♥️


En een bonusles: tijd is zo waardevol. Nu ik zelfstandig ondernemer ben en soms ‘te druk’ ben, mensen verlies en soms het langzame leven sneller doorjakker dan ik wil, besef ik steeds vaker hoe waardevol het is om tijd te hebben. Tijd om te vertragen, tijd om door te brengen met de mensen die ik liefheb, tijd om te ontspannen. Ik gun iedereen die tijd en het leven van een voor jou lekker leven. Het allerbeste nieuws: ik mocht meewerken aan de planner van Sanna Prinsen, kreeg er twee opgestuurd en dat betekent dat ik er eentje weggeef!

Kans maken op deze te gekke en handige planner t.w.v. €34,99? Je hoeft amper iets te doen, namelijk:
1. laat een reactie achter waarin je vertelt voor wat of voor wie jij meer tijd wil vrijmaken
2. vul je echte e-mailadres in, anders kan ik je niet mailen met het heugelijke nieuws dat je gewonnen hebt
3. alvast op je digitale deurmat gaan liggen als je hebt meegedaan, want ik kies op 9 oktober de winnaar

Wil je zeker zijn van een planner? Je koopt ze in de shop van Make Life Work voor €39,95 — inclusief verzending. Vul je ‘lennse369’ in bij het vakje voor de kortingscode? Dan krijg ik een deel van wat jij betaalt. Kost jou dus geen cent extra, maar je helpt mij er wel weer mee. ?

De winactie is inmiddels afgelopen. De winnaar heeft van mij bericht gekregen.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

52 reacties

 1. Ik vind punt 29 zo mooi!!! Echt! Liefgeven en de vrede niet bewaren maar juist uitdelen. ❤
  Have fun dit jaar Lenneke!!!

 2. Oh verdikke, vergeet ik helemaal de actie! Ik ga meer tijd vrij maken voor mijzelf. De komende maanden zullen een transitie periode zijn op veel gebieden en ik wil écht voorkomen dat ik daarbij mijzelf uit het oog verlies.

 3. Ik wil meer tijd maken voor mijn huishouden. Dat is nogal een zootje.

 4. Wat een mooi verhaal en zo’n 24 punten van herkenning. Ook mooi dat je niet tot bijna je 50ste (net als ik) pas tot al deze mooie en bevrijdende inzichten bent gekomen! Is dit goed Nederlands uhmmm? Ik wil heel graag meer tijd vrij maken voor m’n hubby waar ik al 21 jaar heel gelukkig 24/7 mee samen leef. Mijn werk vind ik te gek en op tijd stoppen soms lastig….

 5. Gefeliciteerd! Meer tijd maken om leuke dingen met mijn ouders te doen
  Door mijn gezin en werk komt het er vaak niet van en dat is eigenlijk wel jammer.

 6. Gefeliciteerd met je verjaardag! ?
  Ik zou het liefst bijna al mijn tijd vrijmaken voor mezelf en het opzetten van mijn eigen bedrijf waar ik nu mee bezig ben! ?
  Grt. Kiki

 7. Happy B’day! En wat een heerlijke blog ?
  Ben nu al benieuwd naar volgend jaar!

  En een toffe winactie ?
  Een planner om meer tijd vrij te maken voor mezelf. Meer leren te blokken en kaderen, en me daar ook aan houden. Zodat er meer ruimte vrij komt om mezelf verder te ontwikkelen, helemaal niets te doen en lekker te zitten mijmeren, boeken te lezen, theetjes te drinken en taartjes te eten alleen of met fijne mensen. ?

 8. Gefeliciteerd! Wat een mooie lessen, en vooral punt 24. Die is eigelijk alles. Ik wil graag meer tijd vrij maken voor De leven. Voor al die mooie kleine momenten waar je op terugkijkt als je oud bent, en die ik nu voorbij dender want er moet nog een mail de deur uit en een wasmachine aan en en en.

 9. Prachtige blog, mooie lessen! Vooral punt 29 blijft bij me hangen, ik zit de laatste tijd steeds te dubben hoe ik de #doeslief-beweging weer nieuw leven in kan blazen. Al die haat en negativiteit op social media… weg ermee! We’re in this together, precies dat!

  Veel plezier in je 30e levensjaar. Broekie ?

  Oh, vergeet ik nog bijna te zeggen dat ik die planner dolgraag wil winnen. Gek op schriftjes en to-dolijstjes, en altijd tijd tekort. Ik zou vaker tijd moeten inplannen voor mijn drie lieverds ?

 10. Mooi artikel! Ik kijk nu al uit naar 50 lessen op je vijftigste! ? Ik wil meer tijd maken voor een aantal waardevolle vrienden, en daarmee voor m’n eigen welzijn. Of misschien wel in m’n ontwikkeling, zodat ik nog steviger achter m’n ambities kan gaan staan en kan zeggen waar ik wel en juist níet van ben. Om zo beter grenzen te stellen en via die weg tijd vrij te maken voor vrienden.

 11. “Heb lief, de rest is ruis.” I – LOVE – IT!♥️ Wat een prachtige lijst met 29 levenslessen weer Len. Trots op jou, hoe je het doet en wie je bent!?
  Waar ik meer tijd voor vrij zou willen maken is voor de kleine dingen in het leven, hier bewust bij stilstaan en er intens van genieten! Ik pak mijn dekentje en lig al op de deurmat??

 12. Wat een aantal heerlijke lessen weer! (Ja, aantal, want een Apple Watch is aan mij als Samsung gebruiker niet besteed, hahah.)

  Tijd inplannen voor mijzelf en mijn (mentale) gezondheid is iets wat ik graag wil leren! Ik doe daarom ook graag mee aan de winactie, want wie weet kan deze toffe planner helpen (:

 13. Gefeliciteerd met je verjaardag! Ik zou het liefste meer tijd vrijmaken om te wandelen. Mijn hoofd komt dan heerlijk tot rust, en dat geeft meer ruimte voor nieuwe ideeën.

 14. Wat een onwijs mooi lijstje. Een aantal kan ik ook zeker nog wat van leren. En voor wie ik meer tijd vrij wil maken? Voor mezelf. Ik ben heel goed in druk zijn met van alles, voor iedereen, maar vergeet mezelf nog wel eens. Alhoewel ik dat momenteel echt probeer te veranderen.

 15. Gefeliciteerd met je verjaardag! Ik vind al je lessen mega waardevol en ik ga je post bewaren zodat ik ‘m nog eens terug kan lezen als ik om wat voor reden dan ook aan mezelf twijfel. Bedankt voor het delen :)
  Fijn ook dat je een planner weggeeft! Ik doe graag mee. Heb sinds kort het nut en de handigheid van planners ontdekt. Ik heb net een verse baby en ik heb nu al geen tijd meer voor mezelf (of ja, als ik m’n best een beetje zou doen wel maar ik kan nog moeilijk afscheid nemen van m’n kleine mannetje) dus daar wil ik zeker wat werk van maken.

 16. Joehoe, gefeliciteerd met je verjaardag. Ik wens je een geweldig jaar toe vol vince, wijsheid, spiritualiteit en andere leuke dingen.

  Ik ding graag mee naar de planner; ik wil meer tijd maken voor MIJ! In plaats van werk, werk, vrienden/familie oh en werk. Lijkt me heerlijk om in m’n agenda me-time voor sport, ontwikkeling en even helemaal niks doen in te ruimen. Plus, na 5+ jaar digitaal gepland te hebben, lijkt het me ook wel weer heel fijn om met pen en papier aan de slag te gaan. Dus dat.

  Fijne vrijdag

 17. De Nintendo Switch is ook briljant! Mocht je alle Pokémon inmiddels gevangen hebben, kan ik Animal Crossing ook van harte aanraden. Over slow living gesproken.. Je kan zo uren kwijt zijn met alleen maar onkruid wieden, geldboompjes planten en je eiland inrichten.

  1. Even over nagedacht en ik wil toch graag meedoen aan de winactie! Ik heb een tijd een planner geprobeerd; maar dit was a.d.h.v. Bullet Journal. Ik merkte dat ik daar géén tijd voor wilde vrijmaken. Maar met deze planner wil ik het nog wel eens proberen. Ik wil graag tijd vrijmaken voor avondjes op de bank; om lekker te lezen, series te kijken of mijn eiland in te richten. Helaas lukt dit de laatste tijd niet meer door té veel ingeplande momentjes. Even pas op de plaats dus,,

 18. Gefeliciteerd met je verjaardag. Heel erg mooi om te lezen welke lessen je hebt geleerd dit jaar. Bijzonder dat je dat met ons deelt en ons zo ook deze lessen leert.
  De planner vind ik prachtig, maar ik ben bang dat ik hem niet veel ga gebruiken. Kortom je gaat iemand anders er veel blijer mee maken.
  Een hele fijne avond nog.

 19. Beetje laat, maar niet minder gemeend: gefeliciteerd met je verjaardag!
  Door jouw post’s met soms een keiharde waarheid, heb ik besloten eens meer tijd voor mezelf vrij te maken. je hebt daarin denk echt wel mijn ogen geopend.
  Ik heb mij ingeschreven voor een opleiding waar ik veel interesse in heb, en zelfs al een format bedacht om daarin ook een eigen bedrijfje te starten. Misschien boek ik daarvoor nog een copy koffie bij je haha.
  En daarvoor is een planner denk wel handig, lees; onregelmatige diensten, een kind en een opleiding volgen, maar ik kan het en ga het gewoon doen!

 20. Gefeliciteerd!! Wat is dit een prachtig artikel. Ik ben vorig jaar minder gaan werken om meer tijd te hebben in het algemeen, nu moet ik nog durven die tijd ook echt aan mezelf te besteden en mijn vrije dag niet alleen te gebruiken voor klusjes en taken.

 21. Nog gefeliciteerd lieve Lenneke. Hopelijk heb je een fijne dag gehad met taart, lieve Vince en tijd voor jezelf.
  Punt 21 deed mij even slikken. Precies wat ik probeer te leren aan mezelf. En 24 heb ik sinds je dat eerder schreef op een notitie in mijn kamer. Het helpt. Het helpt op momenten dat ik het even niet meer weet, me overweldigd voel en even stil moet staan bij de liefde. Dus dankjewel daarvoor. Ik probeer beter voor mezelf te zorgen omdat ik het waard ben. In de spiegel kijken en mezelf niet ontlopen, thee zetten, internet even uit, en heel veel genieten en knuffelen met mijn vriend. Ik maak het hem echt niet makkelijk, maar hij maakt me elke keer weer duidelijk dat dat mag, dat hij zelf zijn grenzen kan aangeven, ik niets voor hem moet invullen en hij is mijn grootste cheerleader in het meer gaan houden van mezelf. Ugh, nu zit ik met tranen in mijn ogen.
  Dankjewel voor je fijne woorden Lenneke, in blogposts, in fijne versjes, herschenscheten en verzonnen verhalen. X

 22. Lieve Lenneke, allereerst: van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Ik ben de 27e 29 geworden dus we zijn in dezelfde week geboren (dat schept toch een beetje een band)! ? Ik vind het zó leuk om te lezen hoe je groeit en hoe trots je bent, en terecht! Ook heerlijk trouwens, dat je zo geniet van je cabrio. Ik zeg: stoelverwarming aan, muts op en gaan (windscherm helpt trouwens wel echt om in de herfst een beetje chill door te kunnen rijden zonder dak). Over dat tijd vrij maken; lijkt me heel fijn om dat te doen voor juist niet zoveel, voor even stil staan en zijn en daarmee voor groei en tijd om te dromen.

 23. Als nog gefeliciteerd met je verjaardag. Ik vind het leuk, dat je positief naar het volgende jaar kijkt. Velen doen dat niet. Helaas. En je hebt een hoop dingen bereikt of bent op weg. Ik moet het nog een op mijn gemak lezen, er zit veel leerzaams bij. Je kunt trots zijn op het bereikte. En dat is goed zo!

 24. Nog gefeliciteerd met je verjaardag! Ik hoop dat je een fijne dag hebt gehad. Verder weer een ontzettend fijn blogartikel om te lezen met veel wijsheden die ik nog in mijn oren moet knopen. Ik doe dan ook graag mee met de winactie voor de planner. Ik wil meer tijd vrijmaken om met mijzelf in gesprek te gaan. Want wat wil ik bereiken? En vooral, hoe ga mijn dromen waarmaken? Ik denk dat het voor mij tijd wordt om daadwerkelijk tijd in mijzelf te investeren, zelf-liefde te (her)vinden en te groeien als mens en professional. Je hebt me geïnspireerd. Verder is Animal Crossing ook een héérlijk spel op de Nitendo Switch. Aanrader!

 25. Gefeliciteerd!! Ik zou graag (nog) meer tijd vrijmaken om te lezen. Of dat nu magazines, de krant, blogs of mijn nieuwe lievelingsboek is..

 26. Ik vergeet soms tijd voor mijn vrienden. Ik ben zo druk bezig met werk en school, dat ik soms vergeet dat ik nog vrienden heb en dan voel ik me schuldig… Moet ik dan het moment voor mezelf overslaan en dan maar geen cheesecake bakken of moet ik juist het moment voor mezelf nemen? Of moet ik de cheesecake samen met mijn beste vriendin vakken?

 27. Ik zou ook wat meer structuur moeten aanbrengen in mijn dagen. Meer aandacht voor mijn gezondheid (meer wandelen) maar ook aan mijn partner. Meer zelf initiatief nemen ivm lekker gemakkelijk mee gaan met de stroom.

 28. Jaaa love deze post! En je bent zo lekker bezig. Mega gezellig je overal tegen te komen ook haha. Ik wil graag meer tijd vrijmaken voor lanterfanten, want dat gun ik mezelf te weinig terwijl daar vaak de leukste ideeën uit voortkomen! ✨

 29. Wat een mooie lessen! “‘Omdat het zo hoort’ is gelul.” is m’n favoriet. Ook een grote levensles voor mij geweest dit jaar, ik ben morgen jarig!
  M’n komende levensjaar wil ik graag meer tijd vrijmaken voor m’n ouders en broertje en iets minder in de bubbel van mn eigen leventje zitten.

 30. Bij “geen tijd voor” denk ik altijd: het is geen prioriteit. Ik vind het zó jammer dat ik geen prioriteit geef een mijn persoonlijke ontwikkeling en mijn bedrijf (webshop). Ik plan wel, maar daar is dan ook alles mee gezegd.. ? Het combineren met een master studie valt me zo tegen. Ik baal, maar studie heeft dan toch prioriteit.

  *Gaat op deurmat liggen*

 31. Wat een prachtige lessen! ??
  Je/ik hoef(t) nooit iets te doen ‘omdat het zo hoort’, want volgens mij worden we véél blijer door zelf na te denken, en eigen normen en waarden te creëren.
  Waarom ik graag mee wil doen aan de winactie: ik kan wel wat hulp gebruiken in de planning van het schrijven van het boek over mijn oma’s oorlogsverhaal. Het is een grote wens en dus doel van mij om dit te realiseren ✨

 32. Wat een fijn artikel! En natuurlijk nog gefeliciteerd met jouw verjaardag! Ik wordt 30 op 24 oktober dus ik kom je achterna in het avontuur. ?
  Volgend jaar wil ik meer tijd vrijmaken om te wandelen in het bos en te klussen in ons huis. En om op de bank te zitten met een kopje thee met de kaarsjes aan. Gewoon kalm en rustig leven. ?

 33. Wow Lenneke, je leeft een leven waar ik ooit een beetje van droom. Ik heb je inmiddels een paar keer gesproken en je enthousiasme en eerlijkheid spreekt me ontzettend aan. Meer tijd vrijmaken?!? Haha, ik denk een uitdaging voor mij in 2021 met een baan, 2 jonge kinderen, een eigen bedrijf opstarten, een partner, leuke vriendinnen en me-time. Maar ik geniet van dit leven, alleen ooit een beetje meer overzicht is van harte welkom! ?

 34. Lieve Lenneke, ik schreef het bij de evaluatie van september al in mijn Passion Planner. Ik wil meer bewust tijd vrijmaken voor mijn gezin. Samen op zondag een leuke activiteit doen. En meer tijd vrijmaken structureel voor mijn moeder om haar te helpen met klusjes. Een dag doordeweeks of een dag in het weekend. Zou ze zo kunnen waarderen. Aangezien ik voor 2021 nog geen nieuwe planner heb gekocht en dit het jaar wordt waarin de liefde ga vieren. I said yesss ?. Wil ik heel graag kennismaken met deze voor mij nieuwe planner. Klink fantastisch!

 35. Wat een heerlijke levenslessen deel je hier! Ik ben dankbaar dat je dit deelt, en met mij nog vele anderen weet ik. Ik wil dolgraag meer tijd leren maken voor het ontwikkelen van mezelf op elke manier. Mezelf mentaal uitdagen om mijn dromen te verwezenlijken is top, maar dat gaat me niet lukken als ik niet rap meer tijd vrijmaak om dingen zoals zelfliefde meer te gaan beoefenen. Dat ben ik waard. En ik hoop dat die planner daar mogelijkerwijs een eerste stap voor mij in zou kunnen zijn.

 36. Punt 6 <3 het is je zo gegund!

  En laat dat nou precies het punt zijn waar ik meer tijd voor vrij wil maken. Oké het is mij inmiddels gelukt om liefde toe te laten, maar ik wil wel heel veel tijd vrij blijven maken voor hem. Daarnaast natuurlijk ook tijd vrijmaken voor de liefde voor mezelf, dat blijft toch iets waar ik aan moet blijven werken.

 37. Nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag!
  Ik wil graag meer tijd vrijmaken voor het opzetten van mijn eigen bedrijf. Inmiddels een starterstraject ingegaan met een businesscoach. Uit de ondernemersscan die ik daarvoor invulde bleek dat plannen nog wel een dingetje is wat ik moet finetunen, wat zou een papieren planner daar goed bij helpen.

 38. O jee, rijkelijk laat maar niet minder gemeend: gefeliciteerd en welkom in de wondere wereld van 30’ers. Spoiler: er verandert niet heeeel veel behalve dat mensen steeds vaker mevrouw tegen je gaan zeggen ipv meisje. Mooie lessen! Sommige moet ik nog leren andere raken hard – bedankt voor dat cadeautje!

 39. 24. Liefde is alles. Gefeliciteerd ? ook met al deze wijsheden. Wat ben je een rijk mens. Volgend jaar wil ik tijd maken voor:
  – 1x per maand massage ??‍♀️
  – meer wandelen met Toby de hond
  – blogs (laten) schrijven
  – meer lezen
  – meer toepassen ipv alleen leren en verzamelen
  – focusuurtjes voor nieuwe website/webshop

  Wil deze agenda sowieso hebben. Alleen de kleur al :)

  Ik blijf je volgen ❤️

 40. Sinds half september heb ik een nieuwe functie en ben grotendeels vanuit huis ingewerkt. Nu ik zelf aan de gang ben, merk ik dat ik pauzes begin over te slaan of alles tussendoor doe. Das nie best! Ik wil meer tijd vrijmaken op werkdagen om rustig te eten, mijn huishouden te doen, even te relaxen en efficiënt te werken!

 41. Dankje voor al deze lessen! Veel zijn echt heel erg herkenbaar! En om je vraag te beantwoorden: ik ben dit jaar gestart met mijn eigen online business en daar wil ik héél graag meer tijd voor vrijmaken! Ik merk dat het juist omdat het ‘voor mezelf’ is juist vaak naar de achtergrond verschuift omdat werk ‘voor mijn huidige klanten’ voor gaat. Maar ik vind het zó leuk om eraan te werken en ik geloof er zo in dat ik het echt als prioriteit wil hebben (en er dus meer tijd voor vrij wil maken!). Die planner is dus ook hartstikke welkom om dit allemaal te realiseren haha ?

 42. Nou voor mij is dit jaar gewoon nog steeds voorbij gevlogen hoor!? Komt misschien omdat ik volgende maand al 30 wordt… ai!
  Wordt dus toch wel eens tijd dat ik meer tijd ga vrijmaken voor niemand minder dan me, myself and I. Blijf ik toch echt heel slecht in, wellicht dat deze planner mij daar wat bij kan helpen :)

 43. Supermooie blogpost!! Ik wil graag meer tijd vrijmaken voor mezelf, om mezelf de ruimte te geven om creatieve ideeën te laten komen en die uit te werken, zonder druk, maar gewoon voor het plezier ?

 44. Mooi hè, dat je er elk jaar lessen bij leert. Op je 100e wordt het alleen wel een hele lange blogpost! Op je 99e ook al natuurlijk ;).
  Ik ga meer tijd vrijmaken voor mijn zusje. We hebben elkaar 5 jaar niet gesproken en nu sinds een paar weken weer contact. Dat maakt mij blijer dan alle andere dingen die ik de afgelopen jaren heb bereikt. En die planner geef ik dan natuurlijk weg, want die zou haar als paperlover weer superblij maken :).

 45. Meer tijd maken voor de kleine dingen in het leven. Een boek lezen, knuffelen met mn kat, vakantie/avontuur-foto’s uitzoeken en in albums plakken. Stuk voor stuk kleine geluksmomentjes, die je jezelf onbwust niet ‘gunt’ door ‘belangrijkere(?)’ dingen.

 46. Mooie blog en fijne lessen! Ik heb ook de laatste jaren steeds beter geleerd om mijn eigen weg te wandelen – om niet steeds te denken ‘ja maar dit is mijn werk, zo goed is het toch niet?’ maar trots te zijn op wat ik bereik, om ‘omdat het hoort’ omver te gooien met mijn eigen ideeën en om me te omringen met mensen en dingen die me beter doen voelen. Ik zou weleens een planner willen proberen, omdat ik nog wel eens overwhelmed raak van te veel dingen moeten doen (autist in the house), maar eigenlijk vind ik dat Femke hierboven de planner zou moeten krijgen, want niets is mooier dan liefde delen :)

 47. Meer tijd voor mijn eigen bedrijf die ik combineer met moederschap & scholen die week dicht gaan ivm (mogelijk) Corona. Alle kids gelukkig gezond. Dat maakt wel plannen is key.

 48. Op de valreep! Tijd vrijmaken, ja waarvoor eigenlijk? Tijd vrijmaken is mooi, maar bewust de tijd nemen, is mooier. Want ook zeeën van tijd kunnen wegvloeien als je ze niet bewust ervaart. Dus dat is wat ik zou willen: (nog) meer genieten van de kleine dingen en mezelf meer toestaan om van vrije momenten te genieten (dus zonder knagend schuldgevoel: ‘je hebt nog werk liggen, moet nog een was vouwen etc.’) En dan nu: duimen dat ik win ???

 49. Gefeliciteerd mooierd ?
  Dank je wel voor je mooie artikel. Ik ben uiteraard een sucker voor punt 24.
  De echt belangrijke vraag om jezelf te stellen bij alles wat je doet is: Hoe maak ik het zo liefdevol mogelijk? De rest is inderdaad ruis.

  Ik doe graag mee aan je winactie. Superleuk dat je dat doet! Ik ga volgend jaar samenwonen en ik maak daar de tijd voor om het voor iedereen zo fijn mogelijk te maken. Mijn vriend krijgt 3 vrouwen voor de prijs van 1. En er moet veel gebeuren: een verbouwing, een verhuizing, nieuwe scholen zoeken voor de pubers, 4 katten aan elkaar laten wennen. Dat soort dingen ❤️ met die mooie planner kan ik het plannen tot kunst verheffen

 50. Psst, ik heb de planner gekocht hoor. Hij ziet er zo mooi uit! Ik ben gék op schriftjes en notitieboekjes, en ik zie dit fraaie exemplaar als investering om tijd aan mezelf en mijn bedrijf te gaan geven, in plaats van alleen maar aan klanten. Thanks voor de tip! Oh, en ik uiteraard jouw kortingscode gebruikt :-)

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.