Zoek
Sluit dit zoekvak.
beperkende overtuigingen geld

onze beperkende overtuigingen over geld (en dat het gelul is)

Jaaaa, het is weer maandag en in dit geval money-maandag. Ik wil het namelijk wederom hebben over geld. Waarom? Omdat ik merk wat voor verandering het teweegbrengt als je je overtuigingen aanpakt — als je dat nodig vindt, dan. We praten liever niet over geld, want of je er nou weinig of veel van hebt: het is allebei niet goed. We hebben het allemaal nodig en tóch is onze relatie ermee lang niet altijd goed. Sterker nog: we barsten van de beperkende overtuigingen en ik denk dat we daar weleens mee af mogen rekenen.

TIP: worstel je met je prijzen? In de training Wat moet dat kosten dan? leer je methodes om je passende en ideale prijzen te bepalen, hoe je ze strategisch én met vertrouwen communiceert en je blokkades op geld verdienen op te heffen. Na betaling ploft de pdf met meer dan 90 pagina’s op je digitale deurmat, dus als je doorwerkt, kan je binnen een dag al meer verdienen! 🚀 Je koopt ‘m hier.

Ik besloot op Instagram te vragen hoe mijn volgers denken over geld. Hebben zij beperkende overtuigingen, of juist niet? Dit zijn een aantal van de antwoorden, uiteraard met toestemming gedeeld:
• geld maakt gelukkig, omdat ik vliegtickets kan kopen
• ik ‘voel’ vaak alsof ik een tekort heb, terwijl het altijd precies goed is
• ik zie geld als middel om fijn te kunnen leven, zonder bij elke uitgave na te hoeven denken
• ik ben vaak zuinig, maar ik durf wel te investeren
• geld is voor mij aan de ene kant niet wat me gelukkig maakt, maar iets meer geld dan nu zou het leven makkelijker maken — financieel krap bij kas zitten is niet wat je wil, vooral niet met kids
• geld belemmert me om nieuwe stappen te gaan zetten, om bijvoorbeeld een nieuwe baan te zoeken (minder geld verdienen) of opleiding te doen (duur en eventueel minder werken is minder inkomen) — met een hoge hypotheek vind ik dat best lastig
• voor mij is het facilitair — ik ben van het bedrijfsleven naar de politie gegaan, dat zegt genoeg, toch?
• ik heb altijd geleerd dat je te veel uitgeeft en dan heel hard ploetert om weer op orde te komen
• ik vind het vaak heel lastig, duw het weg, maar het wekt steeds vaker mijn interesse
• vrijheid, tijd, rust, ruimte
• dat je heel hard moet werken om geld te verdienen en dat je een patser bent als je met dure horloges en de laatste gadgets loopt te pronken
• ik hou van geld — van mij mag het allemaal naar mij toe stromen om te gebruiken voor dromen
• ik ben die beperkende gedachten de deur aan het uitwerken, want ik wil rijk zijn
• geld betekent vrijheid — niet hoeven kiezen, de mogelijkheid om voor anderen te zorgen
• dat ik al veel verdien en tevreden moet zijn, maar ik voel dat er meer in zit
• ik geneer me als ik uitspreek dat ik er graag warmpjes bij zou willen zitten
• ik heb vaak veel stress en kwam er laatst achter dat het kwam door zorgen over geld
• ik vind geld belangrijk om te kunnen doen wat ik wil, verder boeit het me weinig
• hoe meer, hoe beter, maar ik vind het lastig om uit te geven
• ik vind geld heel belangrijk en ben er ook veel mee bezig, maar toch voel ik vaak een zekere schaamte
• ik denk altijd dat ik te weinig heb en dat dit mijn eigen schuld is, anderen doen het beter
• ik heb altijd het gevoel dat ik vanuit schaarste denk en dat ik niet genoeg heb

Lees ook → lullen met lenn: ik wil het even hebben over geld

Nou, niet echt héél erg uiteenlopend, hè? De meeste mensen vinden geld lastig, terwijl veel van ons er stiekem veel van willen hebben. Maar ja, dát vinden we dan eigenlijk ook maar stom. Wat niet gek is, want rijke mensen noemen we ‘rijke stinkerds’ en de meeste (fictieve) rijke figuren in films, boeken en strips zijn niet echt erg positief neergezet. Denk maar aan een Dagobert Duck.

Op school leren we niet over geld (ook niet over voor jezelf zorgen en ondernemen, maar da’s weer een heel ander verhaal), behalve dan wat economische termen en een balans opmaken als je toevallig voor Management & Organisatie kiest. En dat terwijl het zó belangrijk is. Want zoals ik net al zei: we hebben het allemaal nodig. Of we nou willen, of niet.

En dat willen — daar wil ik het even over hebben. Ik geloof er namelijk in dat je daadwerkelijk een relatie hebt met geld. Het is alleen aan jou om ervoor te zorgen dat-ie ook goed is. Stel je voor dat geld een persoon was. En jij zegt er alleen maar negatieve dingen over: het is er nooit genoeg, het is lastig om samen te komen, het zorgt alleen maar voor problemen… Wat denk je: zou die persoon dan graag naar je toekomen?

Ik weet hoe zweverig het klinkt (love it, tho 🥰), maar ik geloof erin dat alles energie is. Dat we op bepaalde frequenties leven en dat je, als je op die frequentie afstemt, ook daadwerkelijk ontvangt. Een beetje zoals bij je radio, maar dan nog veel beter. ✨

Lees ook → 1 jaar fulltime ondernemen: wat ik heb verdiend in keiharde euro’s en meer

Na jarenlang beperkende overtuigingen te hebben gehad — eigenlijk mijn hele leven lang —, is het best even aanpoten om er anders naar te leren kijken. En eerst moest ik zo lachen om alles, want hóe in godsnaam gaat het manifesteren en affirmeren me helpen? Toch moet ik toegeven: het helpt. Het werkt. Het is geen kwestie van iets opschrijven (zoals dat ik miljonair wil worden), maar het is een kwestie van het echt doorvoelen en ernaar gaan leven. Keuzes maken die erbij kloppen. Elke week blijven werken aan mijn mindset rondom geld. Elke dag werken aan mijn waarheid over geld. En ik ben veranderd van iemand die geld wegduwde in iemand die het naar zich toetrekt. Iemand die voelt dat het oké is om veel geld te verdienen. Met ook nog eens de juiste intentie en een goed gevoel als iemand me inhuurt voor het schrijven van teksten of een copy koffie.

Training tarief bepalen

Lees ook → je tarief bepalen als ondernemer

Ik vind het gewoon zo zonde als we onszelf klein houden — uit angst om als hebberig, gierig, stom, inhalig gezien te worden. Ik vind het zonde als we deuren voor onszelf gesloten houden — uit angst om bekritiseerd te worden. Ik vind het zonde als we niet doen wat we zelf willen, als we onze dromen maar gewoon dromen laten. Want jij hebt het volste recht om te doen waar je zin in hebt. Om dat huis van een miljoen te kopen. Om die dikke auto te rijden. Om te gaan beleggen, ‘ook al is dat alleen voor slimme zakenmannen’. Om een lekker leven te leven. Geld is niet vies. Je mag het aannemen. Want er is geld genoeg in de wereld. Dat jij veel verdient, betekent niet dat je het van een ander afpakt. Je verdient het. 🙏🏻

Wil je een betere relatie met geld? Tips om aan je overtuigingen rondom geld te werken:
• lees Think and grow rich
• lees Alles is uitvogelbaar
• lees You are a badass
• volg de training (pdf) Wat moet dat kosten dan?

— Nu ben ik wel benieuwd: wat geloof jij over geld en wat zou je graag willen geloven?

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

3 reacties

  1. Als ik het zo lees is er in Nederland al even weinig aandacht op school voor geld dan in België. Zonde toch, het is net zo belangrijk om goed te weten hoe het in elkaar zit.

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.