Zoek
Sluit dit zoekvak.
Copy Koffie adviesrapport schrijven

(*) over leren en waarom ik dat altijd wil blijven doen

Ik wilde beginnen met schrijven dat ik altijd gek ben geweest op leren, maar da’s niet helemaal waar. De middelbare school vond ik heus niet altijd leuk — sterker nog: ik vond management & organisatie een ramp en bij wiskunde zat ik ook liever dromerig uit het raam te staren dan dat ik in de stelling van Pythagoras klom. Ook op het hbo had ik vakken waar ik liever m’n denkbeeldige snor drukte. Maar nu zit ik niet meer op school en leer ik misschien wel meer dan ooit. Ik koop cursussen bij de vleet — zowel via Instagram als platformen als Soofos —, lees boeken alsof mijn leven ervan afhangt en ben min of meer verslaafd aan persoonlijke ontwikkeling. Ik hóu van leren en ik denk dat ik ook nooit uitgeleerd ben.

Het fijne aan blijven leren vind ik dat ik ook blijf groeien. Hoewel het ook een gevoelig punt is, want ik weet dat mensen ook weleens denken: ‘Lenn, waarom wil je altijd méér?’ En het is niet dat ik nu ontevreden ben met wat ik weet. Het is niet dat ik ongelukkig ben met wat ik heb en dat ik pas weer durf adem te halen als ik een miljoen omzet heb gedraaid of als ik mijn Mustang heb gekocht. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het naast elkaar kan bestaan: heel gelukkig zijn met wat je nu hebt, met wie je nu bent en tóch ook meer willen. Het zorgt er bij mij namelijk voor dat ik dat ik ontslag nam bij mijn vaste baan en dat ik een huis kocht aan de andere kant van het land. Had ik het verlangen naar meer niet, dan was ik altijd op dezelfde plek en hetzelfde punt gebleven. Wat prima is, alleen wilde ik dat niet.

Nu weet ik ook heel goed dat de behoefte aan groei en ontwikkeling kan zorgen voor burn-outs en overspannenheid. Daarom leer ik ook over focus (leestips: Focus AAN/UIT en Grip) en leer ik nog steeds over ontspannen, rust nemen, mezelf dingen als een massage gunnen en zelfliefde. Maar goed — wat maakt het leren nou zo boeiend voor me?

Geef jezelf een upgrade

Alles verandert, continu. Wat ik destijds op de hogeschool leerde over sociale media, gaat nu niet meer op. Neem Instagram als voorbeeld, waar ik nu weer ‘helemaal opnieuw’ ga beginnen met het ontdekken van Reels. Ik wil gewoon mijn potentieel benutten en relevant blijven voor mijn klanten. Leer ik iets nieuws over storytelling, dan kan ik dat mooi gebruiken als ik iemands webteksten schrijf. Verdiep ik me in efficiënt werken, dan helpt dat me ook in mijn bedrijf. Daarnaast hebben we als mens vier soorten intelligenties en ik vind ze allemaal belangrijk:
• mentale intelligentie (IQ)
• emotionele intelligentie (EQ)
• fysieke intelligentie (FQ)
• spirituele intelligentie (SQ)

Ik geef aandacht aan mijn gedachten, overtuigingen, angsten, empatisch vermogen, gevoelens, verbinding, beweging, ontspanning, voeding, mijn identiteit, ziel en spiritualiteit. Het geeft me meer zelfvertrouwen: ik leer steeds beter wie ik ben, wat ik voel. En het gaat me er niet om dat ik een zo vol mogelijk hoofd heb. Juist niet. Ik kies heel bewust waar ik meer over wil leren. Het hoeft ook allemaal niet perfect, want goed is goed genoeg. Mijn perfectionisme heeft me heel lang dwarsgezeten en ook dat is iets wat ik heb geleerd — om dat los te laten. Ik maak met liefde (heus niet altijd) fouten, want juist daarvan leer ik het meest. Ik ben een heel ander mens dan een jaar of vijf geleden. En over vijf jaar ben ik ook niet meer wie ik nu was. Dat is toch te gek? Dat je steeds een level verderkomt?

(Oh, en door jezelf te blijven ontwikkelen, kan je ook weer hogere prijzen vragen als ondernemer! ?)

Blijf creatief

Het leren van nieuwe dingen helpt me creatief te zijn en te blijven. Zou ik nu bijvoorbeeld leren illustreren, dan kan ik weer een nieuw product op de markt brengen: kaartjes. Ik kan dingen samenbrengen, bedenk oplossingen die niet in me opgekomen waren zonder te leren over een bepaald onderwerp en er gaan deuren voor me open die anders gesloten bleven. Ik vind het heerlijk om me weer op een nieuw onderwerp te storten of juist nog meer te leren over iets waar ik al eerder mee bezig was.

Alleen dat al bedenken maakt me creatiever. Ik heb nu namelijk bedacht om elk kwartaal een bepaald onderwerp centraal te zetten. Nu speel ik een klein beetje vals, want het vierde kwartaal is nog niet begonnen en toch ben ik al met het eerste thema bezig: geld. Zo volg ik nu de cursus van Willemijn Welten over moneyfesteren en heb ik me al een tijd geleden aangemeld voor Finance Friday van Ingèr Vierhout. Zo houd ik toch die focus en verzand ik niet in vijftig verschillende cursussen en trainingen tegelijkertijd.

Wil je meer weten over creativiteit, lees dan vooral Big Magic. Echt een topboek.

Breng alles wat je leert in de praktijk

En met ‘alles in de praktijk brengen’ bedoel ik niet dat je alles volgens het boekje moet doen. Ik vind dat je best je eigen draai aan dingen mag geven. Zo is het volgens The Artist’s Way de bedoeling dat je je morning pages altijd met de hand schrijft. Doe ik vaak ook wel, maar op sommige dagen wil ik daar even geen tijd voor maken. Dan doe ik het lekker snel in een document in Google Drive: dan heb ik tóch mijn ritueel gedaan en ben ik er minder tijd aan kwijt dan normaal. Je mag het lekker op jouw manier doen en tips die niet bij jou passen of niet voor je werken ook lekker skippen. Wat ik wel bedoel: het is te gek dat alles wat ik leer wel op een manier toe te passen is. Zo volgde ik een cursus over het maken van stories op Instagram en hielp wat ik daarin leerde me tijdens een live-uitzending op tv. Ik leerde ooit websites maken (en ontdekte ook dat dat niks voor mij is), combineerde dat met alles wat ik leerde tijdens het (her)schrijven van andermans websites en er werd een nieuwe dienst geboren waarin ik je website-advies geef, boordevol conversie- en teksttips: copy koffie.

Vind jóuw manier om te leren

Ik ben dol op online leren. Ik vind het vaak ook het efficiëntst: het kan op mijn eigen tijd en op mijn eigen manier, ik hoef er niet voor te reizen en wil je het opnieuw doen, dan kan dat vaak gewoon. Al een tijd terug kocht ik mijn eerste cursus via Soofos: een Nederlands leerplatform. Daar koop je een losse cursus, zoals ik deed met Scoren met SEO van Michiel Brand. Maar het leuke is: je kan ook onbeperkt online cursussen volgen! Voor maar €19 per maand krijg jij onbeperkt toegang tot honderden online cursussen en volg je er zoveel als je wil. Er is genoeg te vinden, van Photoshop tot marketing, van fotografie tot meditatie, van Excel tot tekenen. De cursus van Michiel vind je tussen mijn favorieten — wat wel aangeeft hoe blij ik ermee ben. Niet alleen doordat-ie inhoudelijk goed in elkaar zit, ook omdat Soofos een heel gebruiksvriendelijk en toegankelijk platform is.

Meestal werk ik met een notitieboekje of een tekstbestandje in Google Drive erbij — hangt er maar net vanaf wat voor cursus ik volg en wat voor opdrachten erbij zitten. Op die manier heb ik helemaal mijn mojo gevonden, maar ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar hoe jíj het liefst leert en of je überhaupt graag leert. Heb je nog tips voor trainingen, cursussen, boeken? Let me know! ??

(*) Dit is een samenwerking met Soofos.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

9 reacties

 1. Goedemorgen,

  Wanneer jij trainingen gaat geven als life coach, ben ik de eerste die me gaat aanmelden hoor! Kijk vol bewondering naar hoe jij je elke keer weer meer leert en gunt.

   1. I know, helaas laat mijn budget het momenteel even niet toe. Maar gelukkig krijg ik door je blogs alleen al inspiratie.

 2. Hier is het heel normaal, dat men blijft leren. Ook talen verbeteren. Want stilstand is achteruitgang. Overigens leer ik ook vrezelijk graag. Leuk gestructureerd stof leren, oefeningen maken, en tevreden terugkijken op je resultaat. Ja, elke cursus brengt je verder. Jammer dat veel mensen door hun negatieve ervaringen op de middelbare school geen zin meer hebben. Soofos ken ik niet, maar ga eens kijken. Succes!

  1. Ja, heerlijk! Nu vind ik stilstand soms ook wel echt heerlijk (en ook noodzakelijk, want ik kan niet altijd vlammen), maar leren blijft toch wel mijn favoriet en heilige graal, haha. Leuk! Er staat echt meer dan genoeg online bij Soofos. ??

 3. Ik vind het erg knap hoe jij zo goed bezig bent om jezelf te ontwikkelen en altijd weer stappen blijft zetten, ook al is dat niet altijd even makkelijk. Slim idee trouwens, om elk kwartaal een bepaald onderwerp centraal te stellen! Dat maakt leren weer net wat gestructureerder en het geeft je meer gelegenheid om écht ergens in te duiken.

  Ik vind online leren ook een uitkomst (zeker in deze tijd): op je eigen tempo en studeren wanneer je wilt. Soofos is wat dat betreft een prachtig platform. Tof ook dat je mijn cursus noemt, dank! Ben ik erg blij mee ?.

  1. Ah, wat lief, dank je wel! Het is ook niet makkelijk en ook heus niet altijd even leuk, maar uiteindelijk ben ik altijd blij dat ik het doe. Heel graag gedaan en leuk dat je reageert! ?

 4. Ik wil heel graag de planner winnen! Om deze vervolgens samen door te nemen met mijn werkbuddy zodat we nog beter aan de slag kunnen en onze tijd zo goed mogelijk besteden op het werk! Maar natuurlijk ook daarbuiten!

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.