Zoek
Sluit dit zoekvak.
Eerste jaar als ondernemer

1 jaar fulltime ondernemen: belangrijkste les, wat ik heb verdiend en meer

Nou, zoals ik al in mijn blogpost over het jaar 2019 schreef: ‘je was me er eentje’. En dat geldt ook voor mijn bedrijf. Het eerste jaar als volledig zelfstandig ondernemer. Het eerste jaar waarin ik écht mijn stinkende best moest doen om mijn broek op te houden. Het eerste jaar waarin ik de speeltuin van het ondernemen heb ontdekt en oh, boy. Wat is dit heer-lijk. Was het altijd leuk? Zeker niet. Was het allemaal makkelijk? Welnee. Heb ik veel geleerd? Ja! Heb ik zin in veel meer spelen, veel meer te gekke dingen maken, veel meer geld verdienen en de wereld mooier maken? Maak je borst maar nat. ?

Maar, Lenn, wat heb je geleerd dan? Dat je dingen anders mag doen dan dat je je in eerste instantie hebt voorgenomen. Ik bedacht in eerste instantie dat ik deze blogpost veel vanuit mezelf ging vertellen, maar uiteindelijk is het ‘t beantwoorden van heel veel vragen geworden. Het is de eerste aflevering van meerdere blogposts over mijn eerste jaar, want ik heb honderdduizend dingen te vertellen. En jullie wilden minstens zo veel weten, bleek in mijn stories op Instagram. In deze eerste blogpost over mijn eerste ondernemersjaar: mijn belangrijkste les, wat ik heb verdiend (ja, echt), of ik opdrachten weiger, hoe ik aan werk kom en nog veel meer.

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd?

Ohhhh, wat een lastige. Ik heb heel veel lessen geleerd, dus daar komt een losse blogpost over. Maar als ik er eentje moet kiezen: het is jouw bedrijf, jij bepaalt de regels en de grenzen. Ik heb voorheen moeite met grenzen (aangeven) gehad, dus het verbaast me niet dat ik dat in mijn bedrijf ook had. Ik voelde me soms een newbie (was ik natuurlijk ook), niet helemaal op mijn gemak om iemand erop aan te spreken als hij zei dat ik me eerst gratis moest bewijzen. Ja, dit gebeurde, en ja, ik heb gelukkig wél — met alle ongemak in mijn lijf — gezegd dat ik dat niet ging doen. Ik heb ook mijn agenda te vaak laten bepalen. Ik heb me een oor aan laten naaien. Je begrijpt: ik heb wel (drie) oren naar mijn bedrijf runnen op míjn manier. En dat is precies wat ik dit jaar geleerd heb.

Wat heb je verdiend?

Ja, de meestgestelde vraag: wat heb je verdiend? Nou weet ik dat over geld praten een taboe is, maar ik heb nooit begrepen waarom je niet over geld mag praten. Dus — zwengel die spannende muziek maar aan — ik ga je gewoon vertellen wat er het eerste jaar binnenkwam: bijna €50.000. Dat mag ik natuurlijk niet allemaal zelf houden, maar ik ben er alsnog heel blij mee. Doordat ik maandenlang op halve kracht of zelfs minder heb gewerkt, had ik verwacht dat het veel minder was. Een fijne verrassing toen ik aan het eind van 2019 mijn cijfers eens goed bekeek. ??✨ Voor mijn 36e ben ik miljonair, dus let’s goooo.

Wat weet je nu dat je had willen weten toen je net begon?

Dat je ervan mag genieten. Van alles. Van alle misstappen, van alle lessen, van alle vrije momenten, van alle euro’s die je verdient. Oh, en: geld is niet goor. Geld is geweldig.

Hoe ben je aan je allereerste betaalde opdracht gekomen?

Wow, veel vragen hierover! Eh, ik wilde alweer zeggen dat het eigenlijk vanzelf ging, maar dat is natuurlijk niet zo. Ik ben altijd vrij actief geweest op sociale media en één van mijn eerste klussen kwam dan ook via Instagram. Zij volgde me daar al een tijdje en wilde me graag inhuren. Zo gezegd, zo gedaan. En ik had al heel snel een vaste klus te pakken bij Dit Is Waarom Mensen Op Twitter Zitten, dus dat is ook fijn.

Hoe hengel jij een klus binnen?

Hier wil ik volkomen over leeglopen, dus dit is niet in een paar zinnen te vertellen. Ik heb geen euro uitgegeven aan advertenties, maar heb wél mijn gezicht laten zien op Twitter, LinkedIn en Instagram, heb goed werk geleverd en dat levert dus écht klanten op.

Wat is je tegengevallen?

De Belastingdienst? ? Nee, eh… ik denk dat ik het het lastigst vond dat je je als ondernemer niet zomaar ziek kan zijn en doorbetaald krijgt. Maar tegelijkertijd had ik ook de vrijheid die ik in loondienst niet gehad zou hebben, om elke dag naar het ziekenhuis te rijden en te werken op ‘onmogelijke tijden’. Voor de rest is het me eigenlijk enorm meegevallen. Ik had niet durven dromen dat mijn eerste jaar zo goed zou verlopen.

Grootste succes en grootste fuck-up?

Hier ga ik een aparte blogpost over schrijven. Vind dit zo’n leuke vraag! Dit combineer ik met mijn grootste struggles, want daar werd ook veel naar gevraagd. Dit is veel te veel om zo te beantwoorden, want er volgt nog een hele lap tekst, haha.

Wat zou het ene ding zijn waar je als beginnend ondernemer in investeert?

In je ontwikkeling en in goed materiaal om mee te werken. Ik heb pas sinds kort een nieuwe bureaustoel van Bureaustoel24 en dat had ik echt véél eerder moeten doen.

Weet je al waar je boek over gaat?

Nee, ik twijfel nog steeds. Misschien maar eens beginnen aan mijn e-book, haha. Of een dichtbundel.

Plan je ook echt vakantie in?

Nou, afgelopen jaar was een raar jaar, met een hartaanval die er ineens tussendoor fietste. Dat zorgde ervoor dat ik weinig aan het werk was: m’n hoofd lag overhoop, ik reed veel heen en weer tussen ziekenhuizen en probeerde met name niet ook zelf om te vallen. Dat kostte al best wat tijd en je hebt in je eerste jaar gewoon tijd nodig om als bedrijf te blijven staan. Rond kerst heb ik wel wat vrij gehad, maar ook niet helemaal. Dus dit is précies wat ik in 2020 anders doe. M’n agenda trekken en weken vrij plannen. Dan is het nog de kunst om me eraan te houden. Valkuil is ook wel dat ik werken gewoon heel erg leuk vind. En wat valt dan precies onder werken: Instagrammen en bloggen ook? Lastig. Maar, ja: meer vrije dagen plannen, me eraan houden, dat wil ik. Heb vier weken ingepland tot nu toe. ??

Heb je het erg druk of houd je genoeg tijd over voor jezelf en andere dingen?

Hier probeer ik heel erg de balans in te vinden. Ik heb namelijk eigenlijk altijd werk voor minimaal 40 uur in de week. Wat trouwens heus niet allemaal declarabele uren zijn, want als ondernemer heb je ook je boekhouding (ik besteed godzijdank een deel uit), je https://freelennse.nl/wp-content/uploads/2022/07/kaboompics_Young-Asian-Woman-At-Office.jpegistratie, bellen met potentiële klanten, offertes maken en versturen, áán je bedrijf werken, geïnterviewd worden, je snoet laten zien op sociale media… In mijn ideale leven houd ik meer tijd over voor mezelf. En dat is dan ook precies de reden waarom ik aan andere inkomensstromen werk. Sowieso ben ik nog aan het leren dat ik zélf mijn tijd mag bepalen. Al werk ik van 00:00 tot 08:00, in blokken van twee uur verspreid over de hele dag — ik mag het allemaal zelf indelen. Maar denk maar niet dat ik me afgelopen jaar een uurtje naar de kapper gaan gunde. ?

Wat vind je een nadeel van niet in loondienst zijn?

Nou, eigenlijk kan ik hier niets noemen? Of, nou, ja, ik krijg geen kerstpakket. Hahaha. Nee, oprecht, ik denk dat dit gewoon het allerbeste bij mij past. Meer dan ik ooit had durven dromen of kunnen vermoeden.

Voel je je nooit alleen of eenzaam zonder collega’s?

Hier kwamen meerdere vragen over binnen, dus blijkbaar leeft dit heel erg. Maar, nee, ik vind het niet eenzaam. Ik ben sowieso heel erg graag alleen en werk ook het beste als ik niet afgeleid word door anderen. Nu werk ik wel soms samen via Skype met Carmen, hang ik regelmatig met (potentiële) klanten aan de lijn, voelen de mensen die ik via Instagram spreek soms ook als collega’s en heb ik altijd m’n bolle Duitser om tegenaan te kletsen.

Wat vind je het allerleukste en allerminste aan zzp’en?

Het allerleukste is dat je gewoon in een speeltuin leeft. Het was even ontdekken, maar hállo: ik mag gewoon óveral mee spelen. Met hoe ik mezelf presenteer, mijn prijzen, hoe ik offertes maak, het lanceren van nieuwe producten en diensten… Ik mag alles morgen weer helemaal omgooien als ik daar zin in heb. Dat is toch fantastisch? Daarnaast ben ik vrij om langzaam te leven en vet mooi werk te maken. Dit is gewoon een droom, écht. Het minst leuke… ja, het https://freelennse.nl/wp-content/uploads/2022/07/kaboompics_Young-Asian-Woman-At-Office.jpegistratieve. Samenwerkingen die niet lekker lopen. Dingen die me energie kosten — daar heb ik gewoon geen zin in, maar je moet er toch doorheen. Je moet soms stappen zetten, terwijl je liever fladderend door het leven gaat. Maar dat heb je in loondienst ook. Oh, en achter mijn geld aanzitten als iemand veel te laat betaalt, daar vind ik ook niks leuk aan. Dit jaar ga ik eens kijken wat ik het minst leuk vind, want het goede nieuws: je kan het allemaal door een ander laten doen. ?

Wat zou je anders willen doen?

Aan afgelopen jaar wil ik helemaal niets veranderen. Ik denk dat alles wat op mijn pad kwam een test was om te kijken of ik dit wel echt wilde. En ja, m’n hartenvuur is heter dan ooit. In de toekomst? Meer vrije tijd dus. En daarom werk ik aan passief inkomen en komt er binnenkort iets tofs aan waarmee ik de wereld (en mijn portemonnee) een stukje mooier hoop te maken. Oh, en ik wil meer áán mijn bedrijf werken. In 2020 wil ik meer naamsbekendheid, minimaal anderhalve ton omzet en weten wat er in mijn bedrijf gebeurt als ik aan bepaalde knoppen draai.

Hoe ga je om met de ‘druk’ om geld te verdienen ivm betalen vaste lasten?

Ik ervaar die druk eigenlijk helemaal niet zo. Misschien ook omdat er gewoon genoeg binnenkomt, maar ik heb natuurlijk in het begin ook weleens lichte paniek gehad. Maar op een of andere manier heb ik altijd het vertrouwen gehad en gehouden dat het écht wel goedkomt. In het ergste geval verkoop ik mijn baemw (haha, never), gooi ik mijn garage open en verkoop ik een deel van m’n spullen of ga ik weer in loondienst. Het komt echt allemaal wel goed. Oh, en ik leg een noodpot aan, zodat ik altijd wat tijd kan overbruggen.

Heb je de stap naar volledig ondernemerschap op een bepaalde manier voorbereid?

Mmm, nee, niet bewust. Ik ben wel al járen freelance tekstschrijver: op 16 juli 2013(!) schreef ik m’n bedrijf in bij de Kamer van Koophandel. Destijds vooral voor betaalde samenwerkingen op mijn blog, maar al snel kwamen de eerste opdrachten als copywriter binnen. Dat heb ik dus jarenlang mondjesmaat gedaan, totdat mijn bedrijf ‘ineens’ groeide. Toen heb ik aan mijn werkgever gevraagd of ik een dag minder kon gaan werken en was de vrijdag voor mijn eigen bedrijf. Dat werd ook te krap, dus toen krabde ik mezelf maar even achter de oren. Het werd tijd om te kiezen en nou ja, de rest is geschiedenis. Ik ben volledig op eigen benen gaan staan toen ik verhuisde, dus ik heb dat verder niet voorbereid en ben gewoon in het diepe gesprongen. Heb een tijdje aan reddingszwemmen gedaan, dus ik vertrouwde erop dat ik niet zou verzuipen. ?

Zeg jij weleens ‘nee’ tegen opdrachten?

Ja, zeker. Meer dan in het begin wel. Twee redenen: je leert steeds beter wat (niet) bij je past en je krijgt meer financiële ruimte. Ik zeg bijvoorbeeld ‘nee’ als mijn gevoel zegt dat ik dat moet doen, als iemand zonder goede reden korting wil, als ik het onderwerp niet leuk vind, als de energie tussen mij en de klant niet klopt, als ik niet achter het bedrijf of onderwerp sta en zulks. Ik ben heel erg fan van weten wat je wel en niet wil doen en daarvoor staan. Zelfs als ik in het begin dacht dat ik het geldtechnisch beter wel kon doen, deed ik het niet als ik zeker wist dat het niet bij me paste. Ik geloof er ook in dat je zo de klanten aantrekt waar je wél graag mee samenwerkt.

Heb je een kantoor thuis?

Jazeker! Toen ik van Utrecht naar het Verre Oosten verhuisde, heb ik bewust gezocht naar een groot huis met meer dan genoeg ruimte om te werken. Een kantoor huren is niet aan mij besteed — ik wil gewoon in mijn eigen omgeving zijn, het liefst in joggingbroek. Mijn huis bestaat uit onder andere twee woonkamers, dus één woonkamer wordt woonkantoor en de andere een grote woonkeuken om in te ontspannen.

Wat heb jij geregeld qua verzekeringen?

Nou… eigenlijk helemaal niets. Ja, mijn spullen zijn verzekerd, maar dat waren ze al voordat ik besloot te gaan ondernemen. Ik wil graag nog kijken naar een broodfonds — een collectief ondernemers die elkaar tijdelijk ziekteverlof kunnen bieden. Geen idee of dat ook echt is wat ik wil, maar kijken kan geen kwaad. En verder leg ik dus een noodpot aan: voor als ik tijd moet overbruggen tussen het afleveren van werk en het betaald krijgen van de factuur, als mijn MacBook ermee stopt, als ik ziek word of om een andere reden niet kan werken.

Bedankt voor het insturen van jullie vragen! Volgende keer: mijn grootste successen en mijn grootste fuck-ups! Dus als je daar iets specifieks over wil weten, let me knooow. ??

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

23 reacties

 1. Superleuk om te lezen. Afgelopen jaar was ook mijn eerste jaar als ondernemer. En dat was zo leuk!

  Vooral dat puntje gratis werken: zo irritant. En lekker bezig qua omzet!

  1. Ah, dank je wel! Ja, gratis werken en dan zeggen ‘dat iedereen zo is begonnen’. Eh, ja, ik heb ook weleens iets gratis gedaan en daar is niet per se iets op tegen, maar wél als je het van me eist. ? En hoera dat jouw eerste jaar ook te gek was!

 2. Je hebt get echt goed gedaan! Mooi om te lezen hoe erg je geniet van het ondernemersleven. Ik ben heel benieuwd naar al je vervolgposts!

 3. Tof om te lezen. Mijn bedrijf staat ook ingeschreven sinds 2014, maar ik heb door mijn zwangerschappen en het leven met jonge kinderen lang niet zoveel tijd eraan besteed als ik zou willen. Ik ben nu dus bezig met lijstjes maken, mijn website updaten en wat gratis cursussen volgen en ik heb er weer zin in om in 2020 te gaan knallen! :D

  1. Hahaha, ja, soms schrik ik ervan dat het al zo lang is. Weet nog dat ik in de KvK stond. Heel veel plezier dit jaar! Ik juich je alvast hartstikke toe. ✨

 4. Gefeliciteerd zeg! Zo leuk om te lezen ook.
  Ik ben zelf ook gestart als zelfstandig ondernemer, maar wel naast school. Het is voor nu dus echt nog mijn bijbaantje. Maar mijn doel is wel uiteindelijk fulltime ondernemer te worden. Ik vind het nu al veel te leuk, haha.

 5. Wat fijn om te lezen! En wat een mooie verdiensten, dat kan ik alleen nog maar van dromen als ondernemer :) Heel fijn dat je dit deelt. Ik ben benieuwd naar je uitgebreide antwoorden op de nog openstaande vragen!

  1. Ah, bedankt, Sophie! Goed te lezen dat het fijn is — daar twijfel ik dan soms over. Yes, komen eraan. Zin in om te schrijven ook. ?

 6. Wat een fijne tips en fijn dat je eigen bedrijf zo goed loopt! Ben benieuwd naar je grootste fuck-up en grootste succes! :)

 7. Wat een fijne, heldere blogpost! Ik denk er momenteel over na om te gaan freelancen en je geeft mij er alvast heel veel zin in en inspiratie voor. Benieuwd naar het vervolg!

  1. Heyyy, wat leuk! Dat kan ik natuurlijk alleen maar toejuichen. Fijn dat ik je die inspiratie mag geven. Veel plezier!

 8. Wat leuk om te lezen! Heel inspirerend. Ik ben sinds januari dit jaar ook fulltime ondernemer en ik kan beamen dat het heerlijk is! :)

 9. Wat vind ik het toch een heerlijke blog en vooral prachtig hoe je zo eerlijk en open bent over alles. Hierdoor gun ik je nog héél veel meer!

 10. Leuk en leerzaam verhaal! Ik ben zojuist na jaren schrijven in loondienst ook voor mezelf begonnen. Jouw blogs geven me net even die opkikker die ik nodig had, bedankt :)

 11. Fijn dat je je ervaring deelt. Ik wilde eigenlijk al eerder beginnen, maar geen enkele keer durfde ik het aan om zzp’er te worden of een onderneming te starten. En toch kriebelt het weer, zowel omdat ik weet dat ik het leuk vind wat ik wil doen, maar aan de andere kant zodat ik niet meer ontslagen wordt wanneer ik in loondienst ben. Vooral nu met de corona crisis wordt mijn contract niet verlengd. En eigenlijk heb ik dit probleem al vaker gehad, dan wel buiten de crisis, en wil er voor goed vanaf.

  Maak je eerst de website of schrijf je je eerst in bij de kvk?

 12. Ha te gek voor je! Hiep Hoi!!
  Maar ‘t enige wat ik steeds dacht terwijl ik je tekst las, was: Dat wil ik ook!!! ?
  Ik schrijf me suf en surf me gek, maar ik lijk maar niet verder te komen,…

  1. Hahaha, dank je wel! Nou, ja, grote kans dat jij het ook kan, hoor! :-) Ik bied inspiratiesessies aan om met je mee te denken en je een energie- en motivatieboost te geven. ‘Huur mijn hersenen’ kost €100 exclusief btw. Volgende week open ik ook weer een nieuwe ronde van copy koffie, waarin je van mij een adviesrapport krijgt met conversie- en teksttips. Voor een betere website en een betere positionering. Op Instagram (https://www.instagram.com/freelennse/) zie je dat in mijn stories voorbijkomen!

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.