Zoek
Sluit dit zoekvak.
Je mag altijd terugkomen op keuzes

over dat je altijd op keuzes terug mag komen

We maken allemaal tientallen keuzes per dag. Honderden misschien wel? Van wat je aantrekt (in mijn geval mijn onesie) tot wat je eet als ontbijt (een banaan). Van wat je luncht (pizza) tot je avondeten (patat — maar dan moet je weer kiezen of je ‘patat’ of ‘friet’ zegt). Welke foto je op Instagram zet. Ik ben Weegschaal, dus keuzes maken is niet mijn allersterkste kant. Eerder schreef ik al dat ik vind dat je mag veranderen wanneer je wil, vandaag deel ik waarom ik vind dat je altijd op keuzes terug mag komen.

ABC, ik kap ermee

Op een of andere manier stoppen we vaak niet met dingen. Hebben we eenmaal een keus gemaakt, dan gaan we er maar gewoon mee door. Iets met ‘wie a zegt’. Nou, wat mij betreft zeg je ook lekker ‘abc, ik kap ermee’. Kon je vroeger op het schoolplein ook. We gaan door met een fout die we begaan, omdat we daar nou eenmaal voor gekozen hebben. We blijven hangen in een keus, omdat het veilig voelt. Omdat we geen zin hebben in het gezeik van anderen — die ongetwijfeld een mening hebben. Even een simpele lifehack: denk niet dat je iedereen tevreden moet (en kan) houden. Je bent hier voor jou, niet voor de mening van de neef van de buurvrouw die ook ooit zoiets deed en waar het toen slecht mee afliep. Je bent hier voor niemand anders dan voor jezelf. Je hoeft je niet klein te maken, je hoeft niet te doen wat ‘normaal’ is of wat van je verwacht wordt.

Keuzes zijn niet voor eeuwig

Ik heb ook weleens gedacht ‘ja, jemig, ik heb dat breed uitgemeten op sociale media en dan kom ik erop terug?’. Ja, eh, lekker belangrijk eigenlijk. Ik mag gewoon terugkomen op iets wat me eerder grandioos leek. Iets kan anders uitpakken dan je dacht, het kan tegenvallen om wat voor reden dan ook. Je kan ook zelf veranderen. Ik hóóp ook dat je verandert. Dat je leert en dat je groeit. Dat je ontdekt dat dingen die altijd je lievelings waren ‘ineens’ minder bij je passen. Je keuzes zijn niet voor altijd.

Het is een kwestie van durven

Misschien is het doodeng om terug te komen op je keus. Omdat je niet weet wat je terugkrijgt voor wat je opgeeft. Omdat je niet weet of het het juiste is. Maar je bent zó dapper als je het doet. Niet omdat het je geen angst aanjaagt, maar omdat je het tóch doet terwijl je het eng vindt. Durf het toe te geven als iets je niet (meer) gelukkig maakt. Allereerst aan jezelf. Durf ook je schouders op te halen als iemand er iets van vindt. You do you.

Het is een kwestie van durven, meer niet. Dat geldt voor alle kunst, dus ook voor die van het leven. — Arthur Japin

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

11 reacties

 1. Zo eens! Mensen hebben vaak de neiging om iemand te willen “terugpakken” op iets wat ze hebben gezegd. Staan ze daar trots te zijn omdat ze je op een inconsequentie hebben weten te betrappen. Nee, dat moeten we echt niet meer willen met z’n allen…

  1. Nee — snap sowieso niet waarom we allemaal zo op elkaar moeten letten en overal een mening over hebben. Laat iemand lekker leven.

 2. Wat een goed artikel, dit stuk komt precies op het juiste moment! En inderdaad, het is jouw leven, lekker boeiend wat iemand anders er van vindt…

 3. Oef, dit vind ik altijd lastig! Ik heb bijvoorbeeld aardig wat belangrijke keuzes te maken dit jaar (wat ga ik doen na mijn afstuderen, waar ga ik wonen, wil ik wel of niet gaan reizen, etc.) Ik vind die keuzes HEEL angstaanjagend, want ‘wat als ik de verkeerde keuze maak help error send someone to rescue me from life people?!?!’. Maar, inderdaad, ik kan ook op keuzes terugkomen. Ik kan weer verhuizen als mijn gekozen woonplaats toch niet bevalt. Ik kan mijn baan dan opzeggen en iets anders gaan doen. Ik kan het reizen nog eventjes uitstellen en wachten tot ik me echt ready voel om te gaan. Of niet. Thanks voor deze reminder <3

  1. Alles is tijdelijk. Je kan gewoon weer verhuizen, een andere baan vinden, ontslag nemen om te reizen, na een week terugkeren omdat het reizen tóch niet beviel. De wereld ligt aan je voeten. Het is jouw wereld!

 4. Wat een heerlijke herkenbare blog dit! Ik ben ook zo bang om op keuzes terug te komen en ga dan veel te lang door met iets wat me ongelukkig maakt. Vandaag toevallig een heel mooi gesprek over gehad en besloten dat ik die stap deze keer wel ga zetten, kiezen voor waar ik blij van word, ook al is dat heel iets anders dan 2 maanden geleden. Deze blog geeft net het laatste zetje ?

  1. Vind het altijd zo bijzonder als iemand zoiets tegen me zegt. Dank je wel. En wat goed dat je het dit keer wél gewoon doet. Held!

 5. Wat fijn om hier vandaag weer even terecht te komen en dit artikel te lezen :) Ik moet een keuze maken (twijfel over een nieuwe opdrachtgever) en het geeft rust om te beseffen dat ik het gewoon kan uitproberen en over (bij wijze van) een maand weer kan stoppen. In het verleden soms heel lang blijven hangen ergens terwijl het me geen goed deed. Anyhow, dank voor het delen. Lees je artikelen graag. Vaak herkenbaar en/of inspirerend.

 6. Leuk stukje! Keuzes maken met de echo van andere in je hoofd. Dat gebeurd mij zo vaak. Die x persoon zegt dat dit goed is en dan ga je er in mee en in geloven en na de keuze besef ik mij, was het wel mijn eigen keuze eigenlijk? Iets voelt niet goed….dan wil ik het terug draaien en start dat stemmetje in je hoofd dat andere het dan wel allemaal gek zullen vinden en begint de zelf sabotage. Zucht….

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.