Zoek
Sluit dit zoekvak.
geen druk voelen

ik wil geen druk meer voelen

Ik weet niet of het iets voor twintigers is, iets heel persoonlijks of juist iets heel algemeens. Wat ik wel weet is dat ‘de druk ervaren’ best wel een ding is. Eerder schreef ik al over het voorkomen van een burn-out en dat ik denk dat egoïsme je verder helpt, dit keer tips om ‘de druk’ niet meer te voelen.

Wat is ‘de druk voelen’ eigenlijk?

Weet ik veel. Wist ik het maar. Momenteel lees ik Vrij van Marnix Pauwels en ontdek ik steeds meer dat je niet bent wat je denkt. ‘Je hele leven geloof je al dat jíj denkt. Dat je helemaal zelf bepaalt wat er in je hoofd omgaat.’ Blijken we er massaal naast te zitten. Misschien denken we met zijn allen alleen maar dat er druk op ons wordt gelegd, dat men van ons verwacht dat we veel doen en dat we het goed doen.  Of misschien is het wel iets wat we onszelf opleggen. Ik kan mijn vinger er niet op leggen, maar ik weet wel dat het storend is en dat de mensen die ik erover sprak, er graag vanaf willen.

Omdat je het waard bent

Ja, ik moest ook meteen denken aan die ene reclame met een #hairflip. Ik denk dat we allemaal nog veel te veel waarde hechten aan wat de buitenwereld van ons vindt. Zo twijfel ik soms heel erg over de blogposts die ik online zet, want hallo, weet je hoeveel mensen dat lezen? Wat als iemand daar iets negatiefs over te zeggen heeft? Ik schud die gedachte meteen weer van me af. Mensen mógen er iets van vinden, het is aan mij of ik waarde hecht aan die mening en of ik erdoor gekwetst word. Ik weet zelf wat ik wil bereiken (niet alleen met mijn blog of als freelance tekstschrijver, maar in het algemeen) en dat is wat voor mij telt. Ik hoef me niet te veranderen voor anderen en dat is precies waar de druk bij mij al afneemt.

Word beste vrienden met jezelf

Het is misschien wel het allerbelangrijkst in het leven: op jezelf kunnen vertrouwen en jezelf lief vinden. Toch zijn veel mensen de ergste vijand van zichzelf. Waarom doen we dat? Ik schreef al eerder over beste vrienden worden met jezelf, omdat ik echt denk dat we negen van de tien keer verschrikkelijk zijn voor onszelf. Zou je wat je jezelf vertelt ook tegen je beste vriend(in) zeggen? Vast niet. Wees een beetje lief. Stop met waarde hechten aan je negatieve gedachten.

Vergelijken is vies

Ik ken mensen die jonger zijn dan ik en een koophuis hebben en een dure auto en zonnepanelen en ze eten vier keer in de week sushi en ze gaan ook nog eens elke maand op vakantie naar een of ander veel te duur oord. Moet ik me nu dan een kneus eersteklas voelen, omdat mijn enige bezit mijn hond is? (Hoewel heel veel mensen jaloers zouden zijn op die topper van een hond van me.) Neuh. Ik ben blij met wat ik heb. We willen niet allemaal hetzelfde bereiken in het leven, dus het is waardeloos om te kijken naar wat een ander allemaal heeft. Ik heb niet het doel om rijk te worden en al helemaal niet om in een dure auto te rijden. Het voegt voor mij niets toe om me rot te voelen om wat een ander wel heeft – ik weiger dan ook mezelf te overtuigen van het feit ‘dat ik dat ook moet’. Blij zijn is veel leuker. Natuurlijk kan ik niet voorkomen dat een gedachte als ‘wat heerlijk om vier keer per week sushi te kunnen eten’ af en toe oppopt. Het is aan mij om te relativeren. Het is hetzelfde als denken dat ik zin heb in een broodje kaas, ik hoef daar niet aan toe te geven. Het is een ‘leeg iets’.

Als jij maar tevreden bent

Knap valkuiltje: lekker iedereen tevreden willen houden. Ik trap er veel te vaak in, dus schreef ik over altijd een helpende hand bieden en over vaker voor jezelf kiezen. Begrijp me niet verkeerd: ik houd er nog steeds van om andere mensen blij te maken. Het is een van de mooiste dingen in dit leven. Maar het gaat écht de verkeerde kant op als jouw leven draait om andermans blij- en tevredenheid. Egoïsme heeft een nare bijsmaak, maar ik vind het totaal onterecht. We moeten liever zijn voor onszelf en ons realiseren dat als wat wij doen een ander niet (negatief) beïnvloedt, we ons al helemaal geen zorgen moeten maken om de druk die wij door hen voelen. Onthoud dat je niet altijd blij hoeft te zijn en mooi weer hoeft te spelen. Het leven is soms ook gewoon echt volkomen kut. Je hóeft er niet aan toe te geven, maar het mag wel.

Volg me ook op Instagram voor meer mindsettips en alles wat ik deel over een voor jou lekker leven leven.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

11 reacties

  1. Mooi, om er echt bij stil te staan dat anderen er iets van mogen vinden, maar dat het aan jou is om er waarde aan te hechten. En zo is het maar net! Alleen is het soms zo lastig om een negatief bericht niet persoonlijk en zwaar op te nemen. Inspirerend stukje dit, vind ik fijn!

  2. Wat een goede tips! Ik voel zelf ook veel druk, omdat ik mezelf constant met anderen vergelijk. Heel vervelend, want dat is ook nog eens slecht voor mijn zelfbeeld.

  3. Oh pfoeh, dat vergelijken moet ik ook niet doen hoor! Ik heb schoolgenootjes die binnen de Amerikaanse Billboard top 100 zelfs in de top 10 hebben gestaan, anderen die nu werken als danser bij Cirque du soleil in Las Vegas, weer anderen die op Bonaire een restaurantje hebben geopend of een succesvol Hotel in Turkije en iemand wiens producten nu in verschillende supermarkten te koop zijn. Dan kom ik dus aanzetten met mijn 1x sushi in de 100 jaar haha. Ach ja! Toch ben ik gelukkig ;)

  4. Eigenlijk zo herkenbaar je artikel. Altijd maar die druk en dan vergeet ik gewoon mijzelf. Ik vind je artikel super handig voor mij zelf.

  5. Goed geschreven. Ik heb ook wel last van iedereen tevreden willen houden. Maar dat kan gewoon niet!

  6. Goed stuk. Ik zit nu in een situatie die voor mij positief uitpakt maar voor een ander negatief. Best wel lastig, ook omdat ik weet dat andere personen hier waarschijnlijk naar mij toe ook over gaan vallen. Ik moet me daar echter eigenlijk gewoon niet druk om maken, want ik kan zelf niks aan het negatieve doen helaas.

  7. Heel goed geschreven, vooral dat stukje over vergelijken sprak me enorm aan. Ik moet ook minder vergelijken, want ik word er doodongelukkig van. Ik ben blij met mijn 3 cavia’s en sushi op m’n verjaardag!

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.