Zoek
Sluit dit zoekvak.
Blauwe lucht en de maan

door de lens: file, films, fris

Ja, hallo! Ik presenteer u een heel nieuw weekoverzicht. Lekker koken, wandelen, werken, films kijken en zin hebben in de herfst. Er was een klein fiasco met mijn nachtbeugel, ik stond in de file en stapte bíjna uit op de A12 en ik ging een nieuwe samenwerking aan. Zo. Hoe was jouw week? ?

ZONDAG
Het is weer zondag: kook- en poetsdag. Ik vind het heel fijn om op zondag m’n week al goed te beginnen door lekker eten te maken en mijn hele huis te poetsen. Normaal poets ik met een podcast, dit keer zette ik De Psycho Show aan. Ik vind het een heel interessant en heel leuk programma. Dit keer was Leonie ter Braak hoofdgast en kwamen onder andere BIID (Body Integrity Identity Disorder — een stoornis die zorgt voor een allesoverheersende amputatiewens), morbide nieuwsgierigheid en angst aan bod. Een aanrader als je ook geïnteresseerd bent in de psyche van de mens.

Poetsen Ik vind het niet fijn om met chloorhanden te koken, dus voordat ik begon aan het schoonmaken, maakte ik het grootste gedeelte van de goulash al klaar. Pas na een paar uur pruttelen mogen de aardappelen, paprika en tomaten erbij. Dat heb ik alvast allemaal gesneden, zodat ik het er later alleen nog maar bij hoef te mikken.

Goulash maken

Lekker pruttelen. Hier moesten de groenten er nog bij.

Goulash in wording
In de suddertijd installeer ik me op de bank met een grote kop verse muntthee. Sinds een paar weken probeer ik geen frisdrank meer te drinken. Ben overgestapt op één cappuccino in de ochtend, water, soms een drupje aanmaaklimonade erin en theetjes. Bevalt me heel goed.

Verse muntthee drinken
Weet je wat in mijn leven echt een verschil heeft gemaakt? Mijn mindset veranderen van ‘moeten’ naar ‘mogen’. Een hond hebben is echt wel veel verantwoordelijkheid. Ik laat Vince nooit langer dan 8, uiterlijk 9 uur alleen of binnen. Soms heb ik precies nul zin om hem uit te laten. Voorheen dacht ik ‘nu móet ik de hond weer uitlaten’. Dat heb ik veranderd in ‘ik mag weer met mijn hond wandelen’. Klinkt veel liever en als ik dan écht geen zin heb, bedenk ik me dat ik het niet per se hoef te doen, maar dat ik hem (en mezelf) graag de beweging en de buitenlucht geef. Voelt veel chiller — en dat geldt voor alles. Je móet namelijk bijna niks. (Vraag dat maar aan Lianne.)

Chillen met Vince

Iemand die ik ontzettend bewonder: Brené Brown. Haar boeken De kracht van kwetsbaarheid en De moed van imperfectie zijn fan-tas-tisch. Oprecht. Op Netflix staat ook een geweldige talk van haar: The Call to Courage. Ik heb al maanden geen Netflix meer, dus ik besloot wat talks van haar te bekijken op YouTube. Ik keek Listening to Shame en The Power of Vulnerability.

Brene Brown kijken
Niet alleen mijn huis fris, dat wil ik zelf ook zijn. Dus ik smeer een partij klei op m’n kop en wacht 15 minuten tot het keihard is. Hier ben ik aan het schaterlachen, maar dat zien jullie helaas niet.

Maskertje
Oja, hierom was ik aan het lachen:

De maan blijf ik zo bijzonder vinden. Ik weet niet waarom of wat het precies is, maar kan hier de hele nacht naar kijken. Ook naar sterren, trouwens. Dus toen ik zag dat het volle maan was, liet ik mijn dakraam en gordijn open. Beste uitzicht ooit. ?

Volle maan door mijn dakraam

MAANDAG
Het lekkerste ooit: slapen in een bed met schone lakens én geschoren benen. Dus dat deed ik. Maar dat open raam gooide een portie roet in het eten. Of nou ja, dat deed de mug die door dat raam naar binnen kwam.  ? Heb trouwens niet eens een muggenbult, dus dat gekke dier heeft me alleen maar wakker gehouden met gezoem en vond me niet eens lekker genoeg om te prikken. Oké dan.

Ik heb vandaag besloten dat ik een maand lang iets nieuws ga proberen: elke ochtend als ik wakker word drie dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben én iets schrijven. Vrij schrijven of voor mijn blog, niet voor een klant. Over een maand laat ik jullie weten wat het voor me heeft gedaan.

GoedemorgenTeam natte neuzen. Vince en regen zijn niet per se de allerbeste combinatie, maar vandaag leek hij er wel vrede mee te hebben. Ben nog steeds blij met mijn gele regenjas, trouwens. Voel me er heel erg Paddington in.
Team natte neuzen
Waar ik aan merk dat ik écht lekker in mijn vel zit? Als het regent en ik toch uitgebreid de tijd neem om naar de wilde paarden te kijken. Ik heb weinig met paarden (heb ooit één keer op een politiepaard ‘gereden’ en kon vier weken niet lopen van de spierpijn), maar ik vind het wel echt prachtige dieren.

Wilde paardjes
‘s Middags verruilde ik mijn bureau even voor de bank en Vince kwam natuurlijk bij me liggen. Binnen een paar seconden was hij weer volledig vertrokken en lag hij te blaffen in zijn slaap. Veel schattiger dan ik aankan, hoor.

Tijd om de goulash die ik de dag hiervoor maakte te eten. En ja, ik kan niet anders zeggen dan dat ‘ie écht heel erg goed gelukt is. Schreef het volgens mij ook al in het vorige weekoverzicht: ben blij dat ik zo vaak en lekker kook. Lekker eten, rust in mijn hoofd en ik leer telkens weer iets nieuws. ? Ik zag toevallig ook een stuk voorbijkomen van Psychologie Magazine: ‘Koken, doe het lekker zelf‘. Goed stuk! Over eten gesproken: ik schreef en plaatste een nieuwe aflevering van Lekker met Lenn.

Goulash eten

DINSDAG
Ik begon de dag natuurlijk met mijn nieuwe routine: drie dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben en lekker schrijven. Onder toeziend oog, zoals je ziet.
Dankbaarheid opschrijven
Had echt een heel fijne werkdag. Ging lekker voortvarend en had goede focus. Ben dol op zulke dagen. M’n stagiair oefende op zijn actieve werkhouding. (Fun fact: ik moest toen ik deze foto maakte al een uur lang plassen, maar Vince lag zo lekker te slapen dat ik hem niet wakker wilde maken. Heb dus gewacht met naar de wc gaan totdat we gingen wandelen…)

Stagiair herdershond
Kookte natuurlijk ook weer. Een lekker pastaatje. Ui fruiten, knoflook erbij (veel), rode peper fijnsnijden en erbij mikken, halve bos wortelen erbij (uiteraard gesneden en eerst even gekookt), tomatenpuree, tomatenblokjes, kip met een beetje ketjap en cayennepeper en dat was het geloof ik wel. Was heer-lijk.

Verse pasta gemaakt

WOENSDAG
Het was weer een lekkere werkdag, hoewel ik iets minder productief was. Er kwam een monteur om wat dingen in de keuken te fiksen en ik ben toch altijd wat afgeleid als er iemand in mijn huis is. Om 5 uur kroop ik even met een boek op de bank (Feministen dragen geen roze en andere leugens)  en zag ik dit stuk. Heel mooi en waar, denk ik.
feministen dragen geen roze en andere leugens
Uiteraard kookte ik weer: ovenschotel met spinazie en gehakt. Zoals altijd hield ik me weer niet aan het recept (veel meer gehakt: 400 gram) en ik kookte met veel meer kruiden dan hier staat. Ook gooide ik ketjap over het gehakt. Lekker.
Ovenschotel met spinazie
Hier moest ik zo om lachen. ‘Worden ze blij van’? Pearle, daar maak je dan toch ‘Daar kijken ze naar uit’ van? ?
Pearle Nieuwegein tekst

Disney Plus is toch ook echt fantastisch, hè. Ik keek Simba’s Trots en zat natuurlijk weer als een klein kind te huilen. Nu ik ouder ben en de kinderfilms weer bekijk, zie ik nog veel meer moois dan vroeger.
LeeuwenkoninG Simba's Trots

DONDERDAG
Zoals je in mijn vorige weekoverzicht zag, had ik een spoedafspraak bij de tandarts. Vandaag viel mijn nieuwe nachtbeugel op de deurmat en ik ben helemaal gefascineerd door mijn 3D-geprinte gebit. Dit is toch fantastisch? Zouden ze dit ook zo gaan doen met kunstgebitten? Dan heb je dus gewoon je eigen gebit een soort van terug.
Nachtbeugel 3D-geprint
Als ik ergens blij mee ben, wil ik het meteen proberen of gebruiken. Dus ik deed meteen mijn nachtbeugel in en… KREEG HEM NIET MEER UIT. Maar ik ben natuurlijk niet voor één gat te vangen en was na een half uur gelukkig weer beugelloos.

Er kwam vandaag ook een nieuw lijstje online met maar liefst 23 typische schoolreisjesdingen. Welke herken jij allemaal? En waar ging jouw favo schoolreisje heen?


Ik moest meteen denken aan deze foto. Wie raadt wie ik ben, wint helemaal niets. (Ik weet ook eerlijk gezegd helemaal niet meer waar dit is!)

Op schoolreisje

Tussen het tikken door maakte ik ook even tijd voor een knuffelpauze met deze vriend. Nou ja, het was pauze voor mij, Vince was niet echt ergens mee bezig. Ook best wel een unicum dat ‘ie op een van zijn kussens ligt en dan ook nog eens helemaal. Niet met alleen zijn hoofd of een poot.
Samen pauze houden
Tijd voor een briefing, want ik mag een brandstory schrijven. Zo leuk! En ja, ik ben nog steeds groot fan van mijn noisecancelling koptelefoon. Ideaal om mee te bellen (want handen vrij om te tikken en schrijven) en om pianomuziek mee te luisteren als ik schrijf. Heb ‘m ook weleens op zonder muziek, zeker nu ze in de tuin achter mijn huis aan het klussen zijn.

Bellen briefing brandstory
Patatdag! En dat betekent frikandellendag voor Vincie. Die is al door het dolle heen als ik met het tasje van de snackbar thuiskom, omdat hij weet dat hij dan ook lekkers krijgt. Zo lief altijd.

Pertat en frikandel voor Vince
Weer tijd voor Disney Plus! Deze film heb ik echt al sinds mijn kindertijd niet meer gezien: Lady en de Vagebond. Moet dan zo lachen om mezelf. Vind dat ik best een sterk persoon ben, maar jank mijn ogen uit mijn kop als Lady buiten in een hok wordt gestopt.

Lady en de Vagebond Disney Plus

VRIJDAG
Eén van de dingen waar ik ontzettend dankbaar voor ben: mijn auto. Ik ben zo dol op dat ding. Nu ik niet meer op een kantoor werk, rijd ik ook veel minder auto. Vind ik soms jammer, dus misschien moet ik gewoon eens in de auto stappen en de omgeving hier verkennen. Of vol gas door Duitsland karren. ? Hier was helemaal niks vol gas aan. Had een afspraak in Arnhem en had een half uur speling ingecalculeerd, omdat het weleens druk is bij de grens. Gebeurde er een heftig ongeval en stond ik twee uur vast… Vier voertuigen, waarvan er eentje over de kop sloeg. Die zag er niet al te best uit, moet ik zeggen. Eén persoon is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht en ik hoop maar dat het goed gaat met hem of haar.
File A12
In de file stond ik achter een poffertjeskraam: Pofferdikkie. Nadat ik applaudisseerde voor de naam, overwoog ik uit te stappen en om twee porties poffertjes te vragen met extra boter en poedersuiker. Deed ik niet, dus als troost haalde ik op weg naar huis een taartje en zette ik een bak koffie. Tijd om nog even aan het werk te gaan.

Taart en koffie
Oja! Ik bestelde 10 dezelfde pennen, haha. Ik ben zo iemand die altijd inslaat als iets me goed bevalt. Ik heb dus twee dezelfde jassen in een ander kleurtje, 4 dezelfde broeken van Levi’s in andere kleuren en dezelfde Nikies in wit en roze.

Pennen HEMA binnen
Ben zo blij met mijn keus om freelance tekstschrijver te zijn. Vandaag belde ik met een te gekke mental coach. We gaan samenwerken en ik heb er zo veel zin in! Kreeg weer heel veel energie van dit belletje. Merk dat ik elke keer geraakt word door mensen die ervoor durven te gaan. Die voor zichzelf kiezen en in zichzelf investeren. Het is te gek om te zien dat mensen hun dromen waarmaken en dat ik daaraan mag bijdragen.

Bellen met Isabelle
Dit fijne septemberzonnetje. ? Vince en ik liepen de natuur en het weekend in. Zin in.

Wandelen septemberzonnetje
ZATERDAG
Tijdens het wandelen probeer ik altijd veel om me heen te kijken. Niet alleen recht voor me, naar beneden of naar mijn hond — ook eens omhoog. En toen zag ik dit. Zo mooi. Die maan is echt een bijzonder ding.
Blauwe lucht en de maan
Boodschappendag! Ik deed ook wat aan selfcareshopping: warme, dikke sokken en een puzzel van 1.000 stukkies. Ik kom de winter wel door. Hoewel ik ook nog graag de Lego-pakketten van Harry Potter wil. Om te beginnen met Zweinstein.

Puzzel en warme sokken“Maar Lenn, ontbreekt er dan niet nog iets?” Jawel! Soep! Dus ik maakte een heerlijk groentesoepje.
Soep makenWat onder andere zo fijn is aan boodschappen doen in Duitsland: de omgeving. De snelweg is afgesloten, dus op de provinciale weg stond file. Heb maar een toeristische route naar huis genomen en stond ineens tussen de maïsvelden. Zo fijn om niet alleen maar huizen en beton te kijken, maar uitgestrekte velden en bossen te zien.
Maisveld in Duitsland
Van koken krijg ik altijd honger én ik had al weken zin in brood met speculaas. En zo geschiedde. Deed op Instagram een poll en blijkbaar kennen veel mensen dit niet of vinden ze het heel vies, hahaha. Mooi, hoe smaken verschillen.

Speculaas op broodEn natuurlijk presenteer ik u nog even de groentesoep. Nu weer honger. Selfcarehack: kook extra veel als je kookt en vries lekker wat in. Als je dan een keer geen zin hebt om te koken of de energie niet hebt, dan trek je gewoon wat uit je vriezer en warm je dat op.
Zelfgemaakte groentensoep
Mocht je benieuwd zijn naar meer van mij; ik ben hartstikke volgbaar op TwitterFacebook en Instagram. Oh, en een overzicht van al mijn weekoverzichten is er natuurlijk ook. Vorige keer was het thema ‘stoofpot, soep, spoedafspraak‘.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

8 reacties

 1. Mensen kennen speculaas op brood niet?!
  Hier in België hebben we daar zelfs speculaaspasta voor uitgevonden zodat je dat zo op je brood kan smeren!

  1. Nee! Ik dacht serieus dat het algemeen bekend was, haha. In Nederland is Speculoos ook een ding. Had ik nog niet eens over nagedacht… Al blijft de gewone speculaas op wit brood voor mij altijd de winnaar, haha. Ga het nu weer eten. ?

 2. Niks mis met speculaas op brood!

  Ik kwam Pofferdikkie vandaag tegen op het circuit van Assen! Geen idee of ie lekkere poffertjes bakt want niks gekocht. Wel een hele coole caravan ;)

  Wat de jeugdfoto betreft: spijkerjack en v-flick. Ook geen idee waar het is (dat is wel een goeie voor een prijsvraag). Linnaeushof ofzo?

  1. Ik vind het ZO heerlijk. Ga het nu weer eten, haha. Wat tof dat je ze op het circuit tegenkwam! Sowieso superleuk dat je daar was, haha. Ik zag dat ze uit een plaats vlakbij mij komen, dus wellicht ga ik er een keer poffertjes halen. Want, eh, ja, poffertjes. Ik ga eens op onderzoek uit waar wij als kleine koters naartoe gingen op schoolreis!

 3. Die naam van die poffertjeskraam is echt briljant! Enne: speculaas op brood is TOP! Daar heb ik nu echt zin in.

 4. Witbrood met schuddebuikjessss! Maar het beste was toch speculaasjes met een flinke laag boter ertussen. Omnomnom! Ohja, en altijd als ik iets lees over speculaties heb ik zin in speculaas :p

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.