Zoek
Sluit dit zoekvak.
Tomatensoep

door de lens: stoofpot, soep, spoedafspraak

Deze week zat Veel Te Vol, dus ik ben maar wat blij dat het weekend is. Maar ik maakte wel heel veel lekkere dingen (at ze ook op), schreef smakelijke teksten voor klanten (die er zelf ook nog eens heel blij van werden, ja, kleinigheidje, maar is wel zo leuk natuurlijk), ontdekte een vet leuke planner én ik sloot een levensverbeterend abonnement af.

ZONDAG
Normaal maak ik op zondag altijd schoon (je weet wel: poetsen met een podcast), maar dat besloot ik de dag ervoor te doen. Zo had ik lekker de hele dag de tijd om Irish stew te maken en te lummelen. Ik knikkerde een pan vol met runderbraadlappen, vleesbouillon, drie laurierblaadjes en een liter water.
Irish stew maken
Je hebt tijd zat om groenten te snijden, want het stoofpotje staat sowieso vier uur op… In de Irish stew deed ik lente-ui, twee gewone uien, een halve bos bospeen, 500 gram aardappelen en 200 gram koolraap.
Groenten snijden Irish Stew

Chop, chop.  Hier word ik me toch een partij zen van. Had wel meteen zin om friet te maken.

Aardappels Irish Stew
And now we wait. De groenten gooi je er het laatste uurtje bij. Het laatste half uur gooi je ook de aardappelen erbij. Daarna nog even laten pruttelen en je hebt echt heerlijk eten. Ik maakte het zelf nog af met knoflook, peper, zout en cajunkruiden. In de tussentijd keek ik De Psycho Show, een programma van Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink. Dit keer was Olcay te gast, ging Filemon de strijd aan met zijn schaamte en werd ASMR besproken. Ik vind het een interessant programma! De Psycho Show terugkijken kan hier. Daarna keek ik Taboe van Philippe Geubels terug. In dit programma grapt hij met en over zieken en gehandicapten. Ook echt een aanrader! Taboe is ook terug te kijken.

De Psycho Show
MAANDAG
Ik kan zo lachen om Vince. Na het wandelen lekker eten en meteen daarna had hij al wel zin om te spelen. Hij weet dat we na het avondeten altijd samen spelen, maar ik kon dit natuurlijk weer niet weerstaan. ‘Gelukkig’ — want ik ben gewoon aan het werk — hield hij het al snel voor gezien en viel hij met de bal in zijn mond in slaap. (Zien jullie die teenpluis?? ?)
Vincie met bal slapenHet beste schrijfvoer. Als dit geen teksten worden om van te smullen… ?
SchrijfvoerHet is echt een eigenwijze drol. Als hij geen zin heeft om te wandelen, doet hij dat ook écht niet. Voorheen ging ik de strijd nog weleens met hem aan, ‘want je moet toch bewegen, bolle’. Nu laat ik hem maar. We spelen in het gras, hij snuffelt en we gaan weer lekker terug naar huis.
Maandagmiddagmood Omdat ik gisteren de stoofpot voor vanavond maakte, hoef ik het nu alleen maar op te warmen. En ohhh, wat is dit LEKKER! Heb nu zin om voor de hele herfst en winter stoofpotten, stamppotten en soepen te maken. ?
Irish Stew
DINSDAG
Een dag waarop ik werkelijk alleen maar aan het schrijven ben. Wel met verse muntthee met honing — dat dan weer wel.
Verse muntthee
Trouwens, nog even een leuke tip van Flip: een planner die ik ontdekte! Een ex-collega heeft haar eigen planner ontworpen en ik moet zeggen dat ik écht enthousiast ben. Het is de lgtdtyplanner: let’s get things done this year. Kijk wat een mooi ding! Te koop via lgtdtyplanner.nl.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door LGTDTY planner (@lgtdtyplanner) op

Ben echt blij dat ik de kooksmaak helemaal te pakken heb. Na een dag schrijven heb ik echt behoefte aan even zen in de keuken staan. Dit keer kookte(!) ik aardappels. Voorheen kende ik ze alleen als chips en patat. ? Ik at het met koolraap en ui die ik liet sudderen in lichte basterdsuiker, ketjap, ketchup en wat water.
Koolraap en aardappelsWas even vergeten hoe fijn het is een masker op je gezicht te smeren. Het handige van zo’n kleimasker is wel dat ik alvast kan wennen aan m’n gezicht niet meer kunnen bewegen door de botox. Ja, hallo, ik word over twee weken al 28.
Kleimasker
WOENSDAG
Mijn nachtbeugel is gebroken en door omstandigheden was ik al een tijdje niet bij de tandarts geweest. Afgelopen maandag wilde ik een afspraak maken en ik kon kiezen: een spoedafspraak voor vandaag of ergens in december. Eigenlijk kwam het me helemaal niet uit, want het kost me een halve dag, aangezien mijn praktijk in Zeist zit. Nou, goed, toch maar wel de afspraak gemaakt, want mijn gebit is me stiekem heel erg heilig. Voordat ik de auto instapte nog even gauw flossen (zodat je niet liegt als je ‘ja’ zegt als de tandarts vraagt of je dat weleens doet) en poetsen. WAS NA TWEE SECONDEN MIJN ELEKTRISCHE TANDENBORSTEL LEEG. ?
Tandenpoetsen want naar de tandartsM’n afspraak was om half 2 en ik zat ruim een uur daarvoor al in de auto. Had wel wat gegeten, maar ja, wie me kent: ik ging natuurlijk alweer kapot van de honger. Volkomen hangry in die wachtkamer, heb ik precies zicht op hoe het personeel een overheerlijke appeltaart naar binnen werkt. Na m’n afspraak ben ik mooi naar een snackbar gegaan voor een kipcorn en een frikandel speciaal.
Hongerig in de wachtkamerHallo en welkom bij Saw 5. Nee, geintje. Stiekem vind ik het altijd heel fijn om naar de tandarts en mondhygiënist te gaan. Lekker schrobben, polijsten en daarna met je tong langs je tanden roetsjen, omdat het zo glad aanvoelt. ??? Oja: nul gaatjes, wel een ‘poetstrauma’ (a.k.a je tandvlees beschadigd met poetsen) en volgens de tandarts ben ik een ‘cosmetische poetser’. Wat wil zeggen dat ik vooral goed poets wat zichtbaar is. (Is wel zo.)
Gezellige apparatenIk moest nog werk afmaken, dus dat deed ik toen ik thuiskwam. Twee uur na het aanleveren kreeg ik al reactie van de klant. Houd hier zo van.
Blije klant tekst geschrevenEven een snel maaltje in elkaar flansen. Zelf aardappelen snijden en bakken met een berg kruiden, hamburgertje in de pan, uien erbij, augurkje snijden, plakken kaas op je burger en dan te weinig geduld en te veel honger hebben om het fatsoenlijk te laten smelten.
Hamburger gemaakt
DONDERDAG
Genieten van de kleine dingen. En dit is één van die dingen. Vind dit zo mooi.
Genieten van de natuurEven werken na het wandelen en daarna door naar de cardioloog. Even kijken of ik wel een hart heb. ?
Wachten bij de cardioloogDisney Plus is ineens uit en we mogen het in Nederland twee maanden gratis uitproberen. Je snapt: dat laat ik me geen twee keer zeggen. Ik kocht een Chromecast, zodat ik op m’n bioscoopscherm naar The Lion King kan kijken en kan janken.
Chromecast gekocht
Als je nu denkt ‘DISNEY PLUS?!?!?!’. Dan moet je hier effe klikken:

VRIJDAG
Ik heb afgelopen week zo veel gewerkt, dat ik tegen het einde van de middag echt niet meer kan nadenken. Ik bel nog met een klant om wat feedback op teksten te verwerken, verstuur de laatste e-mails en ben Heel Erg Toe aan weekend. Vol goede moed begon ik aan De Aristokatten op Disney Plus, maar ik merkte na de intro al dat ik hier totaal geen concentratie voor had. Dan maar even korte video’s kijken op YouTube.

Disney Plus Aristokatten
Ik had totaal geen puf om te koken, maar besloot het wel te doen. Dan ben ik toch even weg van de schermen en heb ik wel mijn rustmomentje. Dit keer maakte ik spruitjes met ui, paprika, rode peper, kerriepoeder en spek. Het is op basis van dit recept van Lekker en Simpel.
Spruitjes

ZATERDAG
Elke maaltijd doen we samen. Niet dat ik met Vince mee-eet (andersom meestal wel, ja, zo’n dogmom ben ik), maar ik zit wel altijd gezellig bij ‘m. Vind het zo lief als ‘ie rustig zit te kauwen, me weer even aankijkt en verder gaat met eten. En blijf het mooi vinden om te zien dat Vince elke dag weer enthousiast is als hij dezelfde bak brokken voorgeschoteld krijgt. Kunnen mensen nog wat van leren.
Samen ontbijtenNa het ontbijt ga ik boodschappen doen. Ik doe eigenlijk altijd weekboodschappen en maak sinds een paar maanden ook planningen met avondeten. Dan weet ik zeker dat ik niet te veel of te weinig koop én dat ik niet vijf keer van ellende bij de snackbar sta. Tegenwoordig gebruik ik de zondag ook als kookdag. Vind dat zo ontspannend. Vandaag maakte ik voor het eerst tomatensoep! Heel leuk om te doen en het was zó lekker.

Tomatensoep maken Soepballetjes braden Tomatensoep Mocht je ook zelf een tomatensoepie willen maken, heb ik hier het recept voor je. Denk dat het net genoeg is voor twee personen (iets meer dan één kom per persoon).

Je hebt nodig:
• 1 kilo tomaten
• 1,5 ui in stukkies
• 3 tenen knoflook
• 2 eetlepels tomatenpuree
• 1 laurierblad
• 1 takje verse tijm
• beetje suiker
• 100 ml slagroom
• chili & knoflookpoeder
• cayennepeper
• paprikapoeder

Wil je ook balletjes in de soep, zorg dan ook voor:
• 250 gram gehakt
• 1 ei
• paneermeel
• ketjap
• mosterd
• sambal
• uienpoeder
• knofloofpoeder
• cayennepeper

Wat je doet:
1. tomaten wassen, kroontje (noem je dat zo bij een tomaat?) eraf en in stukkies snijden
2. ui fruiten in olijfolie, knoflook, tomatenpuree en je blokjes tomaten erbij
3. 250 milliliter water erbij en een beetje suiker (ongeveer een theelepel)
4. takje tijm en laurierblad in de soep, aan de kook brengen, deksel op de pan en een half uurtje op laag vuur laten pruttelen
5. balletjes maken zoals je het eigenlijk zelf gewend bent — ik kruid ze altijd op gevoel en proef van het rauwe gehakt (niet per se aan te bevelen, maar mijn maag en immuunsysteem zijn onverwoestbaar)
6. balletjes in olijfolie braden totdat ze gaar zijn, nog niet in de soep gooien
7. takje tijm en laurierblad uit je soep vissen en daarna pureren totdat je het resultaat hebt dat je wil en mik de slagroom erbij
8. doe je balletjes in de soep, laat nog even alles met elkaar opwarmen en eet smakelijk!

Oh, jongens, de ‘r’ zit weer in de maand. Dat betekent vallende bladeren, vitaminepillen en een griepepidemie of drie. Leed moet je delen — dan is het voor jezelf beter te behappen. Dus iedereen die geveld wordt door het influenzavirus klaagt steen en been. Op Twitter. En daar mogen we best een beetje om lachen, want dat werkt zo lekker aanstekelijk.

Mocht je benieuwd zijn naar meer van mij; ik ben hartstikke volgbaar op TwitterFacebook en Instagram. Oh, en een overzicht van al mijn weekoverzichten is er natuurlijk ook. Vorige keer was het thema ‘pins, poetsen, podcast‘.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

6 reacties

  1. Ik heb niks tegen de zomer, maar voor het eten ben ik echt een wintermens. Stoofpotjes en stampot for the win. Ik hou ook van Irish stew, al maak ik em wel met lamsvlees.

    1. Jaaa, ik eet in de winter ook veel meer en beter dan in de zomer, haha. De goulash staat nu alweer op. ?

  2. En, en, en… heb je een hart??
    Toevallig ben ik ook bij de tandarts geweest deze week. Het is even niet zo fijn, maar wel heerlijk als je gebit weer helemaal schoon is! :)

  3. Oe, die soep ziet er echt heel goed uit! Samen met mijn hond eten is minder gezellig, want zelfs met een antischrokbak heeft ze het in 40 seconden op. Maar ze komt er wel altijd bij zitten (kwijlen) als wij aan tafel zitten.

    1. Jaaa, hij was zo lekker! Volgende week ga ik erwtensoep maken, denk ik. Haha, Vince is volgens mij de enige hond ter wereld die langzaam eet en er ook echt van lijkt te genieten. Gisteren gaf ik ‘m wat vlees met mijn vork (toen ik zelf klaar was met eten) en dan zit ‘ie ook echt zo tevreden te kauwen, haha!

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.