Zoek
Sluit dit zoekvak.
Leren van jezelf te houden

leren van jezelf te houden

Zit ik daar, #bijdepsycholoog. Ik hoor mezelf zeggen dat ik mezelf niet genoeg waardeer. Dat ik niet van mezelf houd. Ik vertel het met zo’n stem alsof er een levensgrote kikker met je strottenhoofd knuffelt en de tranen lopen over mijn wangen. Dat het zo pijnlijk zou zijn, had ik niet verwacht. Het is nu serieus tijd er iets aan te doen. Leren van jezelf te houden, bedoel ik dan.

Ik weet nog hoe ik vroeger naar de diëtist moest. Dat ik alleen maar dingen mocht eten die ik helemaal niet lekker vond. Hoe ik de ogen uit mijn hoofd huilde (scheelde wel weer 200 gram!), omdat ik nieuwe kleren nodig had en de maat zag. Moest ik met die maat in mijn shirt rondlopen? Elke avond hoopte ik dat ik de volgende ochtend dun wakker zou worden. Gebeurde nooit. Ik hoor nog hoe mensen mijn naam veranderden in ‘Lennekoe’. Nu hoor ik vaker dat ik geen humor heb (díe mensen moesten eens naar een psycholoog!), maar daar kon en kan ik toch echt niet om lachen. Daarnaast vind ik heel veel dingen gewoon heel moeilijk. Heeft iemand die ik hoog heb zitten een andere mening dan ik? Dan zal hij wel gelijk hebben. Heeft diegene een ander idee of stelt hij of zij een kritische vraag? De schrik slaat me dan om het hart: ik zal het wel verkeerd gezien hebben. Nou, ja, goed, genoeg (oud) zeer opgerakeld. Hóe in godsnaam ga ik dat zelfliefde-ding onder de knie krijgen?

Je bent zoveel meer dan hoe je eruitziet

Maar oké, ik geef wel toe: soms kijk ik naar mezelf – op een goede dag – in de spiegel en geef ik mezelf een vette knipoog. En ja, ik moest huilen toen ik naar de kapper was geweest en mezelf mooi vond en zag hoe ik straalde. Toch gaat dit niet per se om hoe ik eruitzie. Het gaat erom dat ik mezelf genoeg waard vind om geld aan uit te geven. Maar goed, ik heb veel meer te bieden dan mijn uiterlijk. Ik ben best grappig (al vindt mijn omgeving dat ik aan mijn grappenrepertoire moet werken) en ach, ik kan qua hersencapaciteit ook aardig meekomen met de maatschappij. Daarnaast ben ik lief en zorgzaam en hoef je niet per se gek op te kijken als ik ineens een leuk cadeautje voor je heb. Zou dat dan allemaal minder waard zijn als ik dik zou zijn?

Willen veranderen mag altijd

Zoals ik dus al zei: ik gaf vroeger geen geld uit aan mezelf. Dat is absoluut veranderd. Inmiddels heb ik mezelf nieuwe kleding cadeau gedaan (want afvallen was leuk, maar die te grote kleding niet), heb ik acrylnagels, omlijsten wimperextensions mijn ogen en laat ik elke zes weken mijn wenkbrauwen doen. En jezelf op zo’n manier willen veranderen betekent zeker niet dat je niet (genoeg) van jezelf houdt. Voor mij is het juist een vorm van waardering en zelfliefde. Héérlijk als ik wegrijd bij mijn nagelstylist en weer helemaal blij ben met het nieuwe kleurtje. Fantastisch als mijn wimpers en wenkbrauwen weer gedaan zijn en ik weer #wenkiesonfleek kan twitteren. Genieten als ik met twee nieuwe jassen Sissy-Boy verlaat.

De maatschappij bepaalt niet

Weet je wat eigenlijk echt een lelijke opmerking is? “Hé Lenn, wat zie je er goed uit! Ben je zo afgevallen?” Wat je eigenlijk zegt, is dat dik(ker) minder mooi is. Of dat dun(ner) wél mooi is. Ik heb al zo veel issues (gehad) met mijn gewicht, dat ik deze opmerkingen echt wel kan missen. En niet alleen opmerkingen over mijn uiterlijk, maar eigenlijk over heel veel dingen. Ik ben bijvoorbeeld heel erg graag alleen, wat voor veel vreemde blikken zorgt. Ik schijn ook naar Bali of zo te moeten om mezelf te vinden. WIL. IK. NIET. Ik wil niet voldoen aan de verwachtingen van de maatschappij, want ik kan nóóit iedereen tevreden houden. Laat ik maar lekker beginnen met mezelf.

Het is niet makkelijk

Van jezelf (leren) houden is niet makkelijk. Vind ik dan. Sommige dagen lukt het me en sommige dagen totaal niet. Over het algemeen lukt het me tegenwoordig wel, maar het is een lange weg (geweest). Ik loop nog steeds niet over van het zelfvertrouwen. Gelukkig hoef ik dat ook niet van mezelf. Ik ben blijer dan ooit met wie ik ben. Happiness looks good on me. Al ben ik niet altijd happy. Maar dat is dan ook weer helemaal oké. ✌?

“Don’t feel bad if you can’t quite love yourself yet. Self appreciation is a journey. Appreciate how far you’ve come.”

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

17 reacties

 1. Pfff misschien is Pasen me naar het hoofd gestegen maar ik kan alleen maar zeggen: amen!! Ik moest even een keer wegklikken tijdens het lezen want je verhaal hakte er wel even in. Vind dit zo knap, de weg die je bent gegaan en de durf om deze inzichten hier te delen. Ik hoop dat heel veel mensen je stuk lezen!

 2. Je kijkt er zo vrolijk bij, Zo van : wat zal er aan de andere kantzijn?

 3. Zo oneindig veel hartjes voor dit. Jouw openheid en kwetsbaarheid vind ik zo mooi en bijzonder! Ik herken me ook echt ZO in dit verhaal weer, zoals altijd. Het bijzondere aan jou vind ik dat je aan de ene kant zo heerlijk nuchter bent en vol sarcastische humor zit (heerlahk <3) en ook echt voor jezelf kiest & vooral doet waar je zelf zin in hebt zonder je wat aan te trekken van de ideëen van de maatschappij (#yunggranny), maar je hebt ook zo'n kwetsbare en "echte" kant die toch ergens op de achtergrond nog onzekerheden oproept zoals "Hé, hij denkt daar anders over, dan zal ik het wel mis hebben..". En dat je die beide met het internet deelt, vind ik ZO leuk en verfrissend aan jou! Ik kijk stiekem ook best een beetje tegen jou op (op een goede en 'inspiratiebronachtige' manier, niet een nare jaloerse manier!) en vind echt dat je het zo zo zo goed doet allemaal! Petje af voor de stappen die je zet en de moed die je toont. Aiiii laf it!

 4. Ik vind je één van de grappigste personen die ik online ‘ken’. Daarnaast schrijf je fantastisch en denk ik stiekem altijd een beetje: volgens mij zouden we het in het echie prima kunnen vinden en ons een eeuwigheid in zelfspot kunnen weglachen. Dit heb je weer prachtig geschreven en heel erg herkenbaar ook. Zelfliefde is één van de moeilijkste dingen ooit. Je weet het perfect te omschrijven en alleen al omdat je het in woorden kunt uitdrukken, weet je al dat het goed komt met jou. Weet ik zeker. En: alles wat Stella zegt is waar. #yunggrannyforlife

 5. Lenneke, wie beweert dat jij over geen greintje humor beschikt is niet goed bij zijn of haar hoofd en moet zich dringend eens laten controleren. Jouw sarcasme en zelfspot zijn leuk om te lezen, ik heb daar ook een dosis van moet ik eerlijk bekennen. Waarom zou je je er iets van moeten aantrekken wat een ander vindt? Daar heb ik me allang overheen gezet. #yunggranny maar dus. Iedereen heeft zijn onzekerheden, niks om voor te schamen.

  1. Hahaha. Die horen waarschijnlijk te vaak dezelfde grappen van me. ? Je hoeft je niks aan te trekken van wat een ander vindt, maar het zijn ook nog eens mijn eigen gedachten over mij. Maar komt helemaal goed!

 6. Weet je, wat je daar schrijft over die nagels en die wimpers he, ik heb dat ook een tijdje ‘nodig’ gehad. Het mooie is, dat je op een gegeven moment plots die dingen niet meer nodig gaat hebben om jezelf mooi te vinden. Ik weet nog dat de nagelstyliste mijn laatste kleurtje eraf haalde en ik naar mijn naakte vingers en nagels keek, zo bloot en roze. Toen wist ik: dit is de laatste keer, vanaf nu mag iedereen me zien zoals ik bén! Maar ik geef toe, ik moest er eerst wel 40 jaar voor worden… ;)
  X
  Lazy Bird

  1. Ik heb het niet per se nodig, maar ik vind het gewoon fijn om deze aandacht aan mezelf te (laten) geven. En daarnaast vind ik het heel erg mooi! :-) En ach, dat je er eerst 40 voor moest worden, je hebt vast nog zo’n 60 jaar te gaan! ;-)

 7. Mooi verhaal, heel herkenbaar. Ik ben een aantal jaren geleden de helft van mijn gewicht kwijtgeraakt. De complimenten waren niet van de lucht (tsja ik was dus schijnbaar geen leuk persoon daarvoor). Helaas is er weer na al die tijd gewicht (niet alles gelukkig) bijgekomen doordat ik zo niet lekker in mijn vel zit en wat is de opmerking “zonde je was zo mooi afgevallen…” Schijnbaar ben je voor sommige mensen dus echt alleen een getal op de weegschaal en het figuur. Maar je bent zoveel meer dan dat en gelukkig ben je al een heel end op reis naar zelfliefde. En ik volg je daarin graag.

 8. Zo herkenbaar! En inderdaad, de ene dag gaat het beter dan de andere dag. Ik vind het mooi om te lezen dat je jezelf het nu waard vindt om jezelf te verwennen. Zal ik ook eens moeten doen. Proost op zelfliefde!

 9. Ik heb net een paar artikelen van je gelezen over #bijdepsycholoog. Je schrijft geweldig en ondanks dat ik je nog niet goed ken, denk ik dat je een mooi persoon bent. Je bent openhartig, grappig en ik houd van sarcasme. Ik denk dat ik binnenkort ook dé stap moet gaan zetten en je artikelen bieden troost en geven ook wat kracht. Dankje. <3

  1. Wat lief dit. Dank je wel! <3 Ik hoop dat je een fijne psycholoog vindt en dat het je brengt waar je wil zijn. Take care. En graag gedaan natuurlijk. Liefs!

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.