Zoek
Sluit dit zoekvak.
Voor het eerst met blote benen naar buiten

weten waar je je energie aan wil besteden

Eigenlijk zit ik heel vaak in mijn eigen bubbel. Ik verzamel mensen en dingen om me heen waar ik me goed bij voel en dat klinkt alsof ik een hamsteraar ben, maar niets is minder waar. Heel veel spullen heb en hoef ik niet, net zoals ik niet heel veel relaties tegelijkertijd wil onderhouden. Ik ben iemand die heel attent is en dat wil ik graag blijven — zelfs al kost dat best wel wat energie. Nu ik het boek van Patrick van Hees over geluk lees, ben ik meer gaan nadenken over waar ik mijn energie aan wil besteden. Naast attent ben ik namelijk ook zo hooggevoelig als maar zijn kan en loopt mijn eigen brandstofmeter soms sneller terug dan die van mijn #baemw.

In De Cambridge happiness-profiler werd het me weer eens duidelijk dat je niet alleen je iPhone aan de lader moet leggen, maar jezelf ook. Doe dingen waar je blij van wordt. Nu word ik blij van mijn werk en van wandelen met mijn hond — of ik er ook altijd van oplaad? Dat denk ik niet. Ik probeer zo bewust mogelijk mijn hond uit te laten, te genieten van de bomen en frisse lucht op te snuiven — zeker nu ik voor de rest van de dag binnen zit — en toch denk ik dat ik daar nog wat te verbeteren heb.

Waar wil ik eigenlijk mijn energie aan besteden? Waar laad ik eigenlijk écht van op? Van lezen. Van yoga. Van leren en van lachen. Van kleuren — het liefst met fijne AMSR op mijn oren. Van dingen maken. Een goed gesprek. Een heerlijke autorit. Een massage. Nog meer mijn sterktes gebruiken in mijn werk, door veel creatiefs te schrijven. Van slogans tot webteksten. Van verzonnen verhalen tot voor weken onderwerpen verzinnen voor op mijn blog. Koken. Tuinieren. Ik wil veel energie besteden aan autonomie, aan een leven dat me nóg soepeler af gaat.

Wat ik nu aan het doen ben:
• meer bewegen: ik heb mijn activiteitendoel op mijn Apple Watch omhoog gezet en wil iedere week minimaal één keer sporten (ik wilde alweer meteen beginnen met drie keer, maar laat ik het leuk houden)
• minder afgeleid raken: dankzij het boek Dingen anders doen van Lianne Keemink heb ik het duwtje in de rug om een minder afgeleid leven te leven — mijn telefoon ligt tijdens mijn werk in de kast, ik heb WhatsApp niet meer standaard in mijn Dock op mijn iMac staan en ik werk met de app Focus op mijn Apple Watch (meer tips voor je Apple Watch vind je hier)
• niets meer in mijn hoofd houden maar opschrijven of naar mezelf appen (tip van Flip: als je je eigen nummer in je telefoon hebt staan, kan je op WhatsApp een gesprek met jezelf voeren, niet alleen heel gezellig, ook heel handig)
• goed slapen: ik heb volgens mij mijn ideale ritme gevonden door tussen 23:00 en 00:00 uur naar bed te gaan en om 07:00 uur op te staan
• mijn kaken bewust ontspannen en erop letten dat ik niet met mijn tong tegen mijn verhemelte druk, want dat kost onnodig energie

Ik vind de levensfase waar ik in zit (de fase van het inzicht, die ook wel een ‘tweede geboorte’ is, omdat je weet wie je bent, wat je op deze planeet doet, al weet je misschien nog niet altijd hoe precies) écht heel erg leuk. Ik ben nog steeds aan het ontdekken en ik hóud van mijn leven. Zelfs op momenten dat het even allemaal niet zo soepel loopt.

— Waar laad jij van op? Inspireer mij. ?

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

15 reacties

 1. Mooie post! Ik heb een bullet journal gekocht waar ik nu ‘s avonds vaak in zit te handletteren en doodelen. En ik heb zo’n boek (gericht op kinderen) gekocht om dieren te leren tekenen. Daar word ik niet alleen heel blij, maar ook ontspannen van!

  1. Ohhh, léuk! Mijn broer en zus kunnen allebei heel goed tekenen en ik ben de enige die nog steeds poppetjes met bezemhanden maakt. Maar ja, nou ja, ik kan schrijven, denk ik dan. En gewoon mandala’s kleuren, haha. Waarmee handletter jij?

 2. Haha, eerlijk? Ik laad op van seks. Krijg ik echt energie van. En van de zon!

  (Super preuts, maar ik ga dus dit keer mooi geen link naar mijn website in het vakje zetten.)

  1. ?mijn foto staat er natuurlijk bij als ik geen ander emailadres gebruik. Nouja. Vooruit, dan ben ik het beetje mysterie wat ik nog had, ook maar kwijt.

   1. Haha, ik ben dan ook heel dankbaar voor het feit dat mijn vriend tijdelijk hier woont vanwege corona ?

 3. Meer bewegen staat ook op mijn lijstje. Merk dat het zo belangrijk is om in beweging te blijven. Daarnaast krijg ik echt energie van lekker lezen in de zon.

  1. Gisteren bijna elf kilometer en het was écht heel fijn. Dit houd ik erin. Al is het waarschijnlijk niet iets voor elke dag en ga ik vandaag mijn kelder maar omtoveren tot sportschool. Ben jij alweer opgeknapt? Liefs!

 4. Lange wandelingen door de natuur/stad maken, gewoon af en toe links of rechts afslaan en genieten.

 5. Dat laatste! Ik betrap mezelf daar zo vaak op. Ik las ook ooit eens ergens dat dat iets is om op te letten en sindsdien probeer ik mijn kaken ook bewuster wat meer te ontspannen. En die tip om je eigen nummer op te slaan vind ik super handig! Ik ga dat meteen toepassen. Ik wil zo vaak dingen naar mezelf Whatsappen maar dat ging nooit en als ik ze in een gewone notitie app zet dan vergeet ik het toch.
  Ik vind dit een heel inspirerende post trouwens!

  1. Ik laad trouwens op van wandelingen (ook al heb ik er op voorhand eigenlijk nooit zoveel zin in), bloggen, muziek luisteren (gewoon op m’n bedje in de zon of in de zetel, koptelefoon op en ogen dicht), tekenen, mooie foto’s maken, bakken, lezen, een douche nemen.

 6. Wat een fijne blogpost! Sinds de coronaperiode ben ik me op heel wat nieuwe dingen gaan focussen en daar ben ik mezelf super dankbaar voor. Ik heb nu weer een abonnement op Storytel dus verslind best wel wat boeken, en ben begonnen met yoga en hardlopen. En nog wat avondrituelen zoals extra gezichtsverzorging. Dat hardlopen kost onwijs veel energie, maar ik barst van het geluk en zelfvertrouwen zodra ik het achter de rug heb – en dat geeft weer energie en rust in m’n hoofd.

  Ik probeer inderdaad ook echt in mijn eigen bubbel te blijven, ik merk daar heel duidelijk verschil in mijn eigen rust in. Maar ik heb nogal wat moeite met mijn laptop weg te leggen, daar zit nog een verbeterpunt. Voor ik het weet ben ik 5 uur verder :-)

  Die Whatsapptip naar je eigen nummer is trouwens behoorlijk handig!

  1. Ah, dank je! Fijn te horen. Ik vind het echt wel mooi om te zien dat veel mensen deze periode als bezinning gebruiken en nieuwe rituelen ontdekken. Wat mij helpt met mijn telefoon wegleggen is ‘m daadwerkelijk in een andere ruimte of in een kast leggen. Als hij binnen handbereik is of als ik ‘m kan zien, dan heb ik alsnog de neiging om hem te pakken. #geenruggengraat

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.