Zoek
Sluit dit zoekvak.
mijn nieuwe ochtendroutine

mijn nieuwe ochtendroutine

Op Instagram deelde ik al het een en ander over mijn nieuwe ochtendroutine en gisteren deelde ik een blogpost over het proberen te vinden van structuur en ontspanning. Ik kreeg een aantal privéberichten met de vraag of ik meer wilde vertellen over hoe ik mijn dag begin en dat leek me zelf ook een behoorlijk puik plan, dus hier is ‘ie! Na ruim een week uitproberen, is het wel tijd om er wat over te zeggen. Want de ochtendroutines van zeer succesvolle mensen zijn natuurlijk bijzonder interessant — dat snap ik.

Sinds ik zelfstandig onderneem als tekstschrijver is er niemand die tegen mij zegt dat ik mijn bed uit moet. Er is niemand die op mij wacht en ik heb geen vaste tijd waarop ik op mijn werkplek moet verschijnen. Gelukkig moet ik wel altijd op tijd uit bed om mijn hond uit te laten, want ik wil hem niet langer dan maximaal 9 uur achter elkaar binnen laten zitten. Het komt dus nooit voor dat ik de halve dag in mijn nest lig te vegeteren, maar wel langer dan ik eigenlijk wil. Zodra ik wakker word, grijp ik naar mijn iPhone en doe ik een rondje (dit mag eigenlijk echt geen verkleinwoord zijn) sociale media. Negen van de tien keer zie ik precies hetzelfde als de avond ervoor en bekijk ik dat ongeveer veertien keer. Vervolgens ga ik nog net wat lekker liggen en val ik soms zelfs weer in slaap. Eh, ja, dat mag wel effe anders. Dat gaf ik ook al aan in mijn blogpost met 5 dingen die ik dit jaar niet meer ga doen.

Ik besloot wat nieuws te proberen: ‘s ochtends meteen beginnen met schrijven. Met de hand. In een boekie. Nog even geen schermen — afgezien van Sleep Cycle uitzetten en even kijken hoe laat het is. Vervolgens wrijf ik de slaap uit mijn ogen en pak ik het boekje dat naast mijn bed ligt. Ik schrijf op welke intenties ik voor die dag heb. Bijvoorbeeld productief werken, geen stress hebben, teksten voor klant X afronden, potentiële klant Y bellen om eens te vragen hoe het gaat. Het mag alles zijn. En dan zeg ik er ook eerlijk bij: soms komt er helemaal niets van. Dan zit ik achter mijn iMac en voel ik dat het ‘m niet gaat worden vandaag. Als ik geen deadlines heb en het werk ook morgen kan doen, geef ik mezelf een dagje vrij om te doen waar ik op dat moment behoefte aan heb. Soms denk ik na een uur ineens dat ik wél heel veel zin heb om aan de slag te gaan — en dan doe ik dat ook gewoon. Ook als dat iets heel anders is dan wat op mijn oorspronkelijke lijssie stond. Maar goed, dat was effe een zijpad — we hadden het over het schrijven. Ik schrijf ook op wat mijn twee grootste dromen en doelen zijn en daarna mediteer ik even met dat in mijn hoofd. Tijd om mijn bed uit te rollen en onder de warme stralen te stappen. Ik bedoel hier gewoon de douche, maar dan met wat dichterlijke vrijheid. Effe soppen, tanden schrobben, een voorzichtig dansje, afdrogen, veel te dure, maar wel heel fijne crème op mijn gezicht smeren en een onesie aan. Mijn roze trap afdalen, Vince een aai over zijn bol geven (ik weet heus wel dat jij ook weet dat dat er veel meer zijn dan één) en dan weer even kijken hoe laat het is. Als ik minimaal een half uur de tijd heb, doe ik een sessie yin yoga. Heb ik korter totdat ik met Vince ga wandelen, dan yoga ik daarna.

Honderd jaar geleden kocht ik al een yogamat, die ik heel lang bewaard heb in een (schone!) container. Inmiddels heeft ‘ie meer vrijheid en gebruik ik hem (of haar?) dus dagelijks. Dat nam ik me trouwens al voor in mijn blogpost over gewoontes die ik in 2019 ging volhouden. Ik doe elke dag yin yoga en kies één van de twee video’s: de sessie van 15 minuten van Yogasite of 30 minuten yin yoga met Suus. Daarna voel ik me oprecht zen en een stuk soepeler. Door mijn hernia heb ik last van mijn onderrug en ik heb uitstraling naar mijn linkerbeen, dus het is fijn om mijn lichaam op deze manier aandacht te geven. En ik moet zeggen dat het ook echt goed voelt, daarna.

Verder wandel ik dus een uur met mijn hond, prop ik wat te eten naar binnen (dit verschilt per dag, ik eet alleen waar ik zin in heb) en daarna is het tijd om achter mijn iMac te ploffen.

TLDR: ik word wakker, zet mijn wekker uit, schrijf in een boekie, spring onder de douche, droog me af, trek een onesie aan of mijn huispak van Harry Potter, doe 15 of 30 minuten yin yoga en wandel een uur met mijn hond.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

4 reacties

  1. Haha, die TLDR! Klinkt als een mooie, rustige routine met aandacht voor jezelf.

    Ik vind het ook tof dat je zo eerlijk bent en gewoon zegt dat het met je plannen vaak totaal anders afloopt. Mogen anderen een voorbeeld aan nemen!

    1. Hahaha, ja, handig, toch? Is het ook echt. Ik red het niet élke dag, maar over het algemeen wel. En daar wil ik inderdaad gewoon graag eerlijk over zijn, met al die ogenschijnlijk perfecte levens op het internet…

  2. Zucht. Het hele verhaal gelezen, om dan pas te zien dat er een samenvatting is.
    Ik herken je dilemma. Je ochtendroutine is een mooie. Zeker het yoga onderdeel. Toch dat ding maar eens onder het stof uitvissen. En ook zonder hond kan ik ‘s-morgens even aan de wandel gaan. Wandelgebied genoeg hier.

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.