5 gewoontes die ik dit jaar gedag zeg — persoonlijke blogpost • freelennse
persoonlijk

5 dingen die ik dit jaar niet meer ga doen

Tja, ze zeggen niet voor niets dat de wijzen uit het oosten komen. Dus ik besloot niet alleen 5 gewoontes uit te kiezen die ik dit jaar hartstikke vol ga houden, maar ik ga ook afscheid nemen van 5 slechte gewoontes. Afgelopen jaar deed ik dit ook en ik kan niet anders zeggen dan dat het me hartstikke goed bevalt.

Deze gewoontes zei ik in 2018 gedag

De gewoontes waar ik afgelopen jaar afscheid van nam (of in ieder geval probeerde te nemen):
• verdwalen op het internet
• anderen plezieren ten koste van mezelf
• geen grenzen aangeven
• snel geïrriteerd raken
• met make-up gaan slapen

Al met al ging dit best lekker wel. Ik geef grenzen aan en ben eerlijker, directer en assertiever dan ooit. Met vlag en wimpel geslaagd, hoor. Anderen plezieren ten koste van mezelf deed ik eigenlijk ook niet. Het kost je wat relaties, mensen worden boos en soms twijfelde ik of ik het wel goed doe. Is allemaal oké. Wel raak ik nog steeds vrij vaak geïrriteerd — al is dat minder dan het was. Zeker nu ik verhuisd ben en minder prikkels ervaar (Achterhoek, I love you). Moet ook eerlijk zeggen dat ik het idee heb dat mensen hier veel gemoedelijker zijn en dat helpt ook absoluut. Afgelopen jaar sliep ik ook veel minder vaak op met make-up op. Is ook niet verwonderlijk, want ik draag bijna geen make-up meer. En als je nu denkt ‘omg vet succesvolle volwassene’: ik verdwaal nog steeds geregeld op het internet, hoor. Iemand tips om mijn concentratieboog enigszins te verlengen?

Uitstellen
Als ik ergens helemaal gek van word, is het van mijn uitstelgedrag. Ik probeer nu — dankzij de productiviteitscursus van Charlotte van ’t Wout — te ontdekken waar mijn uitstelgedrag vandaan komt. Is het angst? Moet ik eerst meer informatie opsnorren over het onderwerp om aan de slag te gaan? Het maakt me zó kwaad als ik ineens uren verder ben en nog steeds niet gepresteerd heb. Op sommige dagen, als ik écht geen zin heb en geen deadlines heb, mag ik natuurlijk best toegeven aan mijn gevoel. Maar vaker komt het totaal niet uit en ben ik niet alleen aan het uitstellen, maar ook nog eens geïrriteerd. Moet maar eens afgelopen zijn.

Wakker stamppot eten (a.k.a sociale media checken)
Ik wilde deze er niet tussen zetten, omdat ik bang was dat ik dit toch niet vol ging houden. Des te meer reden om het dus wél te proberen. Hebben jullie al door dat jullie hartstikke mijn stok achter de deur zijn? No pressure, hoor. Ik denk dat ik meer ruimte in mijn hoofd overhoud als ik het niet meteen volstop met tweets, nieuws, kekke Instagramplaatjes en meer. Het is beter om gewoon wakker te worden, mijn hond te kroelen en te gaan wandelen. (Voor als je je afvraagt waar deze tussenkop in godsnaam op slaat, frist dit wellicht je geheugen op.)

Onnodige dingen kopen
Moet toegeven dat dit best meevalt — ik pluk bijvoorbeeld niet de complete Action leeg. Maar laat me boodschappen doen met een lege maag en al het lekkers dat voorhanden is in de Coop, gaat mee naar huis. (Behalve de kassajongen, die laat ik meestal staan.) Vervolgens zit ik thuis met vier slagroomtaarten, een grillworst met kaas, twee zakken chips, broodjes met knakworsten en de wanhoop in mijn ogen. Hóe krijg ik dit in godsnaam allemaal weg? Klaar daarmee, dus. Beter in de gaten houden wanneer ik moet eten, zodat ik niet als Rupsje Nooitgenoeg door de supermarkt sjok.

Dingen vermijden die ik eng of ongemakkelijk vind
Doe ik al mijn hele leven: de meeste dingen die ik eng vind, vermijden. (Nu bedoel ik dus niet dat ik overweeg om uit een rijdende trein te springen ofzo.) Ik ga bijvoorbeeld niet zo snel random bij een café naar binnen om te plassen, want dat vind ik ongemakkelijk. Pas als de tranen écht in mijn ogen staan van hoge nood, zoek ik een rustig plekkie op met een schone wc. Ik kan pitchen voor mijn bedrijf ook eng vinden. Maar… ‘met volle angst vooruit.’

Negatieve dingen denken over mezelf
Hoewel ik al zo intensief bezig ben met zelfliefde en zelfcompassie, schieten er nog steeds te vaak negatieve dingen over mezelf door mijn hoofd. Ik ben te dik, mijn borsten te klein, mijn kont te groot, ik ben een nietsnut — you name it. (Doe maar niet, trouwens.) Elke keer als ik nu iets slechts denk over mezelf, ga ik heel bewust het tegenovergestelde denken. Dus niet ‘ik ben dik’, maar ‘ik ben precies goed zoals ik ben’. Dit vind ik misschien nog wel de allerleukste uitdaging en ik ben benieuwd wat ‘ie me op gaat leveren.

Als jij gewoontes uit mocht kiezen die per vandaag als sneeuw voor de zon verdwijnen — welke kies je dan?

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

16 reacties

 • Reply Irene 03/01/2019 at 09:53

  Mooie dingen om niet meer te doen en ook wel herkenbare dingen! Ik heb Instagram van mijn telefoon verwijderd omdat ik daar echt uuuuuren op doorbracht. Ik kreeg zo’n melding van m’n Iphone: 2,5u per dag :o Jezusmina dat vind ik dus echt veel. Bewuster dingen doen staat ook op mijn lijstje. Waaronder dus ook bewuster mijn geld uitgeven en niet zomaar alles kopen wat ik mooi vind.
  Inspirerend dit!

  • Reply freelennse 03/01/2019 at 19:27

   Dank je wel voor je compliment! Ik breng echt nog wel meer dan die 2,5 uur per dag door op mijn telefoon. Ik heb nog geen fijn programma gevonden dat ook berichten automatisch op Instagram post nadat ik ze heb ingepland én waar ik kan reageren op dm’s en reacties onder mijn foto’s. En het delen van Stories vind ik ook zó leuk. Ugh. DILEMMA. Leuk te horen dat jij dingen ook bewuster wil doen. Levert je veel op en Instagram verwijderen gaat je er ongetwijfeld bij helpen! ✨

   • Reply Henk (onderkoffer) 03/01/2019 at 21:47

    iedereen koopt de hele winkel leeg als hij booschappen gaat doen met honger, beter na het eten gaan winkelen :) ik ben net zo of erger haahaha
    welke gewoontes zou ik kiezen ehmmm
    ik zou mijn korte lontje wel willen verliezen!
    de rest is te moeilijk,
    jij bent wel heel goed bezig, mooi om te lezen en zo een beetje mee te reizen, veel van wat je zegt is zo herkenbaar ;-)

    • Reply freelennse 04/01/2019 at 00:25

     Hahaha, ja, ik heb nu standaard bananen in de buurt om dit probleem te verhelpen. Oh, ja, mijn lontje mag ook wel een stukkie langer. Maar ja — we kunnen niet álles hebben… Dank je wel, Henk!

 • Reply Stella 03/01/2019 at 10:47

  Die laatste; guilty as charged hier. Ik ga proberen hetzelfde te doen als jij. Ik hoop dat het ons gaat lukken, want negatief over jezelf denken is voor niemand goed. En ook hartstikke onnodig, onhandig en dat soort on-dingen. Ik snap ook hélemaal waarom je geen onnodige dingen meer wilt kopen. Same here! Met name kleding, want ik kwam er tijdens mijn grote declutter sessies achter dat ik echt genoeg heb en dat ik het zo zonde vind dat ik sommige dingen echt maar drie of vier keer heb gedragen, bijvoorbeeld. Good luck met dit alles; we kunnen het! Liefs!

 • Reply Avalon 03/01/2019 at 11:05

  Wat een goede gewoontes om achter je te laten! Als je iets hebt gevonden om die spanningsboog te verlengen en minder op het internet te verdwalen, dan hoor ik het graag. Wat betreft die boodschappen: het helpt bij mij heel erg om van te voren een lijstje te maken met de dingen die ik moet kopen (en je daar dan wel aan houden natuurlijk). Succes ermee dit jaar!✨

  • Reply freelennse 03/01/2019 at 19:12

   Hahaha, dan meet ik het absoluut breed uit. En ja, ik maak ook altijd een lijssie (oldschool met pen en papier), maar heb gewoon geen ruggengraat. Zucht. Thanks!

 • Reply Eline 03/01/2019 at 15:02

  Wat een mooie doelen heb je jezelf gesteld, door deze gewoontes te gaan veranderen.

  Om minder op het internet te verdwalen, of om in het algemeen wat productiever te zijn als ik achter de computer werk, gebruik ik de Chrome extension Momentum. Daarbij kan je een doel instellen voor je dag (of uur, net wat jij wil natuurlijk), en dit komt dan in beeld wanneer je een nieuw tabblad opent. Die kleine reminder helpt mij echt enorm!

  Liefs,

  Eline

  • Reply freelennse 03/01/2019 at 18:26

   Hé, wat een goede tip! Daar ga ik gebruik van maken. Dank je wel, Eline.

 • Reply Zo simpel is dan geluk 03/01/2019 at 17:23

  Negatieve dingen denken over mezelf ben ik ook wel goed in. Stom eigenlijk dat toch veel mensen hiertoe geneigd zijn.
  Het zijn mooie dingen om achter je te laten. Heel veel succes daarmee.

  • Reply freelennse 03/01/2019 at 18:25

   Eeuwig zonde dat we zo geprogrammeerd zijn… Dank je wel!

 • Reply Yvonne 05/01/2019 at 10:05

  Ik wil niet meer te druk zijn. Ik wil teveel en kom uren tekort in een dag. En dat zou ik graag anders zien.

  • Reply freelennse 05/01/2019 at 10:20

   Ja… van mij zouden dagen ook wel 48 uur mogen duren, maar ja.

 • Reply Niels 05/01/2019 at 18:25

  De ironie van een negatief zelfbeeld is dat we het koppelen aan wat een ander van ons zou denken of vinden, terwijl we er bij die ander juist heel gunstig op staan. Voor die ander ben je geen kneus, dikzak, pity friend of wat dan ook.

  Makkelijk gezegd, moeilijk te verleren. Ik schrijf niet voor niets ‘we’.

  • Reply freelennse 06/01/2019 at 10:49

   Yes, I know. Daarom werk ik ook zo hard aan zelfvriendelijkheid in plaats van -kritiek.

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.