Zoek
Sluit dit zoekvak.
Gewoontes die ik in 2019 ga volhouden

5 gewoontes voor het nieuwe jaar

New year, new me. Hahaha, oh, nee. Ben net een nieuwe versie van mij geworden. Het is wel even goed, zeg. En over ‘goed’ gesproken: ik heb eens na zitten denken met mezelf over welke gewoontes ik dit jaar wil volhouden. Want ondanks dat ik klaar ben #bijdepsycholoog, is het natuurlijk niet zo dat ik het zelfontwikkelingsbijltje erbij neergooi. Waar ik momenteel mee bezig ben, is mijn leven zo inrichten dat ik er helemaal gelukkig mee ben. Stappen één en twee zijn gezet: verhuizen naar het Verre Oosten en volledig zelfstandig ondernemen als freelance tekstschrijver.

In januari 2018 plaatste ik een vergelijkbare blogpost. De gewoontes die ik afgelopen jaar wilde volhouden (en natuurlijk dit jaar ook):
• vaker offline zijn
• elke avond een dankbaarheidslijstje maken
• bewuster leven
• meer investeren in mezelf
• mediteren

Terugblik op 2018

Hoe dat gegaan is? Nou, eigenlijk best prima. Dat biedt perspectieven, zullen we — ik weet ook niet wie ‘we’ is — maar zeggen. Ik was inderdaad vaker offline, maar nog niet vaak genoeg. Moet eerlijk toegeven dat ik inmiddels echt een knappe telefoonverslaving te pakken heb en dat ik er zelf echt gek van word. Ook maakte ik niet élke avond een dankbaarheidslijstje. Dit deed ik wel vaak en als ik het niet op (digitaal) papier deed, dan deed ik het wel in mijn hoofd. Ik merk dat het me goed doet om bewust dankbaar(der) te zijn. Al is het maar door te bedenken dat de bomen waar ik elke dag langsloop me voorzien van zuurstof. Het bewuster leven gaat goed! Ik heb meer aandacht voor wat ik doe en dat is fijn. Tenzij je je heel mindful bewust staat te zijn van de veel te lange rij in de Coop. Maar, ja, zo is ‘t leven. Investeren in mezelf gaat volop lekker. Elke maand een massage, geen dag rondlopen zonder mooie nagels, wenkies elke vier weken on fleek, cursussen volgen over productiviteit, voor introverte ondernemers, over tarieven bepalen en over SEO.

Dé 5 gewoontes die ik in 2019 ga volhouden

Nou, je zal inmiddels wel op het puntje van je stoel zitten, dus hier komen de gewoontes die ik in 2019 wil volhouden. Er is maar één ding helemaal nieuw en ik ben oprecht benieuwd hoe ik dat ga vinden… Oké, komen ze.

Meer lezen
Ik heb afgelopen jaar écht te weinig gelezen. Hoewel ik oprecht goede boeken las, zoals Master Your Mindset, Body Positive Power, Je moet (bijna) niks, Damn, honey en Proudly imperfect, was het geen goed boekenjaar. Van lezen ontspan ik en ik vind het heel leuk om te doen. In 2019 wil ik minimaal 50 boeken lezen en recenseren. Dat is dus bijna één boek per week, jongens. Mocht je nog aanraders hebben? Laat het me weten. In mijn boekenoverzicht zie je wat ik allemaal al las.

Meer focus
Nu ik volledig zelfstandig onderneem, is het tijd voor meer focus. Ik wil eigenlijk een compleet nieuwe versie van mijn bedrijf neerzetten. Zonder focus verdwaal ik in alle nieuwe dingen die ik wil doen. Dus ik ga dromen dromen, plannen smeden en selfmade millionaire worden. Joe.

Yoga
The new kid in town: yoga. Ben zo benieuwd hoe ik dit ga vinden. Ergens in mijn kelder ligt een yogamat op me te wachten. Het opzoeken van dat ding is waarschijnlijk niet iets om heel mindful te doen en levert me denk ik voldoende stress op om erna meteen op de yogamat te kruipen, maar toch. Heb besloten dat het dat helemaal waard is. Minimaal twee keer per week een half uur yoga. Serieus zin in? Wie ben ik?

Meer bloggen
En met ‘meer bloggen’ bedoel ik eigenlijk elke dag een blogpost online hebben staan. Valt het jullie op hoe lekker smart-geformuleerd alles is? Ben al helemaal op de goede weg met mijn meer focus. Nou ja, wat valt hier meer over te zeggen? Freelennse.nl wordt hartstikke je nieuwe startpagina. (Book)mark my words. In de tussentijd kan je de 5 blogposts lezen die in 2018 het best gewaardeerd werden.

Meer leren
Als ik íets geleerd heb afgelopen jaar, is het dat ik blij word van leren. Al sinds kleins af aan vraag ik bij alles waarom het zo is. Dit jaar wil ik vooral meer leren over (de wetenschap achter) seks, tantra en chakra’s. Ik lees momenteel Kom als jezelf, dus de eerste stap is al gezet.

— Heb jij al nagedacht over welke gewoontes je dit jaar wil volhouden? Of heb jij een hekel aan dit soort verkapte goede voornemens?

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

24 reacties

 1. ja prachtig, vijf dingen die goed voor mij zijn dit jaar,
  overleven,
  mediteren en daarmee leren uit oude denkpatronen te stappen,
  minder online zijn, dat kan wel heel makkelijk ;-)
  afvallen, dat moest ik al, niet zo gelukt ;-)
  dingen uitproberen die buiten mijn comfortzone liggen te beginnen met wat schilderlessen, dat kan ik helemaal niet en durf ik ook (nog) niet ;-)
  dat zijn er al vijf, misschien heb ik er wel meer nodig, eerst over nadenken.

  1. Mooie gewoontes, Henk! Schilderen lijkt me ook zo fijn — heel ontspannend. Maar ja, daar bak ik natuurlijk weer niks van, haha. Al geeft dat natuurlijk helemaal niet. Ik hoop dat je het dit jaar wel durft! Lijkt me een prima hobby. Geef je eind dit jaar een update van hoe het gegaan is? ?

 2. Woooww, ambitieus! Elke dag een blog post. Leuk! Ik heb er zin an.
  Een paar van mijn kernwoorden (en -zinnen) voor 2019: permanente (ha) innerlijke rust vinden, meer aandacht voor ondernemen, met een beter blogplan komen, lezen en genieten.

  1. Jaaa, ik heb er ook zin in! Leuk dat er zo enthousiast op gereageerd wordt. Thanks. Met die woorden moet jouw 2019 wel een prachtjaar worden. Geniet ervan.

 3. Oef, als ik dat lees is dat best veel… Mijn doel is juist om meer te schrappen en bij de psych serieuzer aan het werk te gaan ipv pas als ik weer een afspraak heb ermee aan het werk te gaan (zo nu staat het ook nog eens zwart op wit, ‘letterlijk’) en werk maken van het verhuizen naar het zuiden. O als dat nu eens gaat lukken…
  Heel veel succes in vooral jezelf zijn en genieten van Vince in het verre oosten

  1. Yes, maar gevuld met dingen waar ik van ontspan. Sinds ik niet meer meedoe aan dingen ‘omdat het zo hoort’ en mezelf niet over mijn grenzen push, heb ik behoefte aan meer dingen doen die me helpen ontspannen en waar ik écht van geniet. En ik ben nu klaar #bijdepsycholoog, dus dat geeft ook weer wat extra energie en ruimte in mijn hoofd. Heel blij mee. Waar woon je nu? Ga je naar het zuiden voor rust? Ik wens je in ieder geval een heel fijn 2019, Meinke!

 4. Wat bij mij hielp was de app Goodreads voor het lezen! Dan hou je ook progres bij, je krijft boeken aangeraden op basis van je leesgedrag, en je kunt boeken categoriseren en sorteren. Ik had het doel om in 2018 50 boeken te gaan lezen, volgens mij ben ik tot de 5 geraakt? Dit jaar wil ik er wel 50 hebben gelezen en hopelijk na het afstuderen weer meer tijd ervoor.

  1. Jaaa, die app heb ik, maar ik vergeet altijd mijn boeken in te voeren, haha. Probeerde vanmiddag mijn eerste boek te scannen, maar dan herkent ‘ie hem niet en dan ben ik er alweer snel klaar mee. Heb jij dat nooit? Oe — succes met afstuderen alvast!

 5. Girl, you’re on fire! Ik word er helemaal trots van, terwijl we elkaar natuurlijk helemaal niet kennen, haha. Ik kan je yoga echt heel erg aanraden – al doe je het maar 10 minuutjes, je hebt altijd het gevoel dat je iets goeds hebt gedaan voor je lichaam! (Ook voor je geest, maar na 10 minuutjes yoga ben ik helaas echt niet ineens helemaal zen, haha). Ik hoop dat je het leuk gaat vinden! Ga je die seksleersels delen? Want ik vind dat dus ook ME-GA interessant, dus ben heel benieuwd! Veel liefs!

  1. Vind het altijd te gek als iemand — naast ikzelf — trots op me is, dus THANKS. ♥️??En ja, ga ik delen. Kijk nu al uit naar de reacties van pervs. ?

 6. Cliché (maar wel waar): mijn gewoonte is natuurlijk jouw blog checken, in de hoop dat er een nieuwe post online staat ;) Die gewoonte hoop ik natuurlijk vol te houden in 2019.
  In 2018 maakte ik de fout door me, bij bepaalde werkzaken, op te laten fokken door collega’s (inmijnhoofdwasditeengoedezin.). Dat moet stoppen. Meer dan je best kun je niet doen, morgen weer een dag.

  1. Hahaha, dit vind ik echt te gek. Kan me er altijd zo moeilijk een voorstelling van maken dat zo veel mensen mijn blog (elke dag) lezen. Heel bijzonder. En je laten opfokken is nooit een goed idee, maar soms helaas niet te voorkomen. Blijven ademen! ?

 7. Wat knap dat je elke dag wil gaan bloggen! Ik heb het ooit ook gedaan, maar toen was ik gestopt met m’n studie en had ik een simpel horecabaantje. Het zou met nu echt niet meer lukken! Ben benieuwd wat je allemaal gaat delen, al merk ik dat ik het helaas ook allemaal minder goed kan bijhouden dan vroeger.

  Zelf heb ik ook ‘meer lezen’ op m’n lijstje staan. Afgelopen jaar las ik al iets meer dan 10 boeken (waarvan ook fictie, een unicum voor mij haha), voor dit jaar heb ik een Goodreads account aangemaakt en de challenge op 25 gezet! Je moet ergens beginnen he ;-)

  1. Ik ben ook heel benieuwd of het lukt, haha! Ik ga er wel volle bak voor, dus eh, ja, moet eigenlijk gewoon? Heb zelf nu ook 0 tijd om andere blogs te lezen, dus da’s wel de keerzijde. Goodreads heb ik inderdaad, maar ik vergeet dat altijd te updaten en veel boeken scant ‘ie niet. Heb jij daar geen last van?

   1. Hij herkende inderdaad een boek niet.. toen maar de Duitse variant aangeklikt bij gebrek aan beter ?

    Oh en ik neem me elk jaar weer voor om meer op blogs te reageren. Blijft ook leuk :-)

    1. Hm, ik ga straks toch nog maar eens een keertje kijken dan. Jaaa, zou ik ook ‘moeten’ doen. Leuk voornemen!

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.