Zoek
Sluit dit zoekvak.
zelfstandig ondernemen creatief kosten

(*) zelfstandig ondernemen als copywriter: aan welke kosten moet je dan denken?

Twee jaar terug nam ik de stap: ik besloot volledig voor mezelf te gaan werken als freelance copywriter. Inmiddels kan ik wel zeggen dat ik een goed beeld heb van welke kosten daarbij horen en het leek me goed om eens een kijkje in mijn financiële keuken te geven. 😌 In deze blogpost vertel ik je waar ik geld aan uitgeef, waarom ik dat doe en hoe ik het doe. Komt-ie!

Gadgets

iPhone 12
Ik kies liever voor een eenmalige investering dan voor hogere maandlasten. Dat betekent dat ik geen dingen koop met een afbetalingsregeling (op mijn huis na, ik kwam net een paar euro tekort om die in een keer af te tikken 🤪) en dat ik bijvoorbeeld ook mijn abonnementskosten voor mijn nieuwe iPhone 12 laag houd.

Momenteel gebruik ik de iPhone X nog en ik moet zeggen: ik ben wel toe aan een upgrade. Ik maak graag content voor op Instagram en ik doe sowieso veel met mijn iPhone. Even wat lezen, aantekeningen maken, appen, (video)bellen, elke dag een seconde filmen voor mijn video van het jaar en meer. (En ik ben gewoon een enorme gadgetfan!) Ik denk dat ik, zodra de winkels weer opengaan, ga kijken of het de gewone iPhone 12 Pro wordt of de Max-variant. (Stiekem weet ik allang dat de Max mijn metgezel wordt.)

Maandelijkse kosten: momenteel betaal ik bijna €43 voor mijn abonnement en verzekering
Eenmalige investering: daar komt binnenkort eenmalig €800 tot €1.200 bij

iMac, MacBook & iPad
Inmiddels kan ik wel een Apple Store openen, maar goed — ik ben dan ook echt fan van alles wat Apple maakt. Daarnaast vind ik het zelf heel fijn om back-ups te hebben, dus: twee iMacs en drie MacBooks. Niet alleen ‘voor de zekerheid’ (zonder kan ik namelijk niet echt lekker werken), maar ook omdat ik bijvoorbeeld de ene laptop gebruik voor vooral zakelijke dingen gebruik en de ander privé: lekker docu’s en vlogs kijken terwijl ik op de bang lig te vegeteren. (Drie MacBooks is niet waar ik naar streef, maar ik heb gewoon nog een heel oude liggen die ik kocht toen ik studeerde en die gebruik ik nu als veredelde jukebox. Zodra-ie het loodje legt, koop ik daar ook geen vervanging voor.)

Dit jaar schijnt er een bizar mooie iMac uit te komen (zonder zwarte randen om je scherm 😍), dus ik ben niet verbaasd als ik afscheid neem van mijn alleroudste iMac uit begin 2009, daar die uit 2017 neerzet en ga werken op de allernieuwste. Nu stiekem al beetje watertanden.

Is het állemaal nodig? Welnee. Je kan in principe prima af met alleen een iMac of MacBook (of een ander apparaat waar je op kan werken). Zelf zou ik dan voor een iMac gaan (27″), zodat je ook makkelijk werkt met twee vensters naast elkaar. Maar goed, da’s maar net wat je fijn vindt.

Eenmalige investering: ± €3.000 als dit jaar de nieuwe iMac uitkomt

Noisecancelling koptelefoon
Serieus: een lifesaver, zo’n noisecancelling koptelefoon. Ik heb de Sony WH-1000XM3 en ben er echt heel erg blij mee. Zodra ik mijn koptelefoon opzet, geef ik m’n brein een seintje dat ik weer aan het werk ga. Ik luister eigenlijk nooit naar meezingliedjes, maar naar muziek om me mee te concentreren. Mijn favoriete afspeellijsten vind je in mijn — je raadt het al — lijst met favorieten. Inmiddels is de nieuwe versie uit en doordat die een aantal nieuwe en verbeterde functies heeft (makkelijker koppelen aan meerdere apparaten en een functie waardoor je muziek automatisch stopt als je begint met praten), denk ik dat ik die dit jaar koop. Ik probeer altijd zo gefocust mogelijk te zijn en dat lukt goed, mede dankzij Mark Tigchelaar!

Lees ook → hoe we onze focus aan, maar vooral ook weer uit kunnen zetten: expert Mark Tigchelaar vertelt

Eenmalige investering: €350

Software

Ubersuggest
Zo heb ik een abonnement op Ubersuggest. Ik had het geluk dat ze op het moment dat ik het afsloot een test draaiden met een eenmalige investering van €290 — daar koos ik dan ook voor. Als ik het voor het zeggen heb, kies ik liever voor in één keer aftikken en dat leverde me in dit geval ook nog eens een flinke besparing op.

Eenmalige investering: €290 (of minimaal €29 per maand)

Creative Cloud
Ik heb bij lange na niet alles nodig van Adobe, want ik gebruik eigenlijk alleen Photoshop voor de opmaak van de adviesrapporten voor copy koffie en het maken van afbeeldingen en versjes voor op Instagram. Dus ik kan uit de voeten met het goedkoopste pakket. Wil je ook InDesign of zo gebruiken, dan betaal je meer.

Maandelijkse kosten: €12,09

Spotify
Jaaa, hier kan ik ook echt niet zonder! Je hebt natuurlijk de gratis versie van Spotify, maar ik houd niet zo van die reclames tussendoor en volgens mij heb je dan ook beperktere opties. Anyway, ik heb de betaalde versie en luister met heel veel plezier naar m’n muziek om te focussen, meezingliedjes, podcasts en meditaties.

Maandelijkse kosten: €9,99

Diensten

Internet (plus telefonie & tv)
Veel van mijn werk speelt zich online af, dus ik heb uiteraard ook een internetabonnement! Daar zit trouwens tv en vaste telefoon bij, waarvan ik zelf ook niet precies weet wat ik ermee moet, haha. Tot nu toe betaal ik iets meer dan €70, maar zodra glasvezel hier is aangelegd, stap ik over. Geen idee of dat iets uitmaakt voor de prijs, trouwens.

Maandelijkse kosten: €73,85

Boekhouder
Mijn boekhouder doet tot nu toe alleen mijn jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting, want de kwartaalaangiftes voor de omzetbelasting doe ik nog zelf. Dit wil ik wel gaan veranderen, zeker als ik straks ook (meer) inkoopkosten heb. Dan besteed ik alles uit: mijn boekhouding, https://freelennse.nl/wp-content/uploads/2022/07/kaboompics_Young-Asian-Woman-At-Office.jpegistratie en aangiftes. En dan kan ik alles makkelijk uploaden in hun systeem. Nooit meer bonnetjes bewaren. 😬

Jaarlijkse kosten: €1.500

Webdesigner
Dit jaar wil ik mijn website laten aanpakken door mijn webdesigner. Grote kans dat ik haar daarna ook nog het vraag een en ander te doen, want dit is iets wat ik graag uitbesteed. Ik kan best een en ander zelf, maar als ondernemer is het keuzes maken: ga ik hier zelf 5 uur aan knutselen en dus geen geld verdienen óf besteed ik het uit?

Jaarlijkse kosten: €1.000

Hosting & domein
Voor mijn website en blog betaal ik natuurlijk ook — zowel hosting als voor het domein. Ik heb volgens mij een heel basic pakket, maar het werkt voor mij. Gaan mijn bezoekersaantallen flink omhoog of komt er een webshop, dan is een upgrade wel nodig, denk ik.

Jaarlijkse kosten: €50

Ontwikkeling

Ohhh, ik denk dat dit mijn grootste kostenpost is, haha. Het is maar goed dat ik erin geloof dat je alles wat je investeert ook weer terugverdient! 🤪 Ik denk dat ik vorig jaar zo’n €5.000 heb uitgegeven aan persoonlijke ontwikkeling — zowel in de vorm van boeken als cursussen. Een regel die ik heb: ik mag sowieso alle boeken die ik interessant vind gewoon kopen. Cursussen denk ik wel wat langer over na, maar ook weer niet te lang, want ik ben mezelf juist aan het trainen om snel(ler) beslissingen te maken. 😄

Jaarlijkse kosten: ± €5.000

Overige kosten

Dit zijn natuurlijk nog niet alle kosten, maar wel de grootste kostenposten. Zo koop ik ook een paar keer per jaar cartridges voor mijn printer, koop ik regelmatig een notitieboekje, komt er elk jaar een planner, stuur ik weleens een geschenk naar een opdrachtgever, koop ik papier en allerlei andere kleine dingen. Oh, en natuurlijk reiskosten als ik een zakelijke afspraak heb. Houd er ook rekening mee dat ik geen kantoor of werkplek huur, maar gewoon vanuit mijn eigen huis werk. Dit jaar wil ik ook investeren in zakelijke foto’s, dus die kosten komen er ook nog bij.

Joehoe, ik heb niet alleen  fictie-vrijdag in het leven geroepen, maar ook de zakelijke zaterdag. Heb jij vragen over ondernemen, mijn bedrijf, teksten schrijven of eh, ja, iets anders? Laat het me weten, dan schrijf ik daar misschien ook een blogpost over. Wat ik tot nu toe schreef over ondernemen, vind je hier.

(*) Dit is een samenwerking met T-Mobile.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

2 reacties

  1. Interessant zo’n overzicht, maar voor mij zijn er geen echte verrassingen. Alles is nodig en zo ik ook zo doen. Alleen dat boekenkopen probeer ik te beperken, omdat je ze ook moet lezrn anders brengt het niets. En mijn lust tot kopen is meestal groter als tot lezen. Dat niet op afbetaling kopen, doe ik ook niet. Is me te duur. Als ik iets wil hebben dan spaar ik er voor en geef het geld uit.succes!

    1. Nee, volgens mij zit er ook niks superschokkends tussen, maar het leek me wel goed om te delen — open, transparant en ik denk heel bruikbaar voor de startende ondernemer. En ja, boeken lezen is op zich wel handig als je ze koopt, haha! Hoewel ze ook in een boekenkast gewoon heel mooi staan te zijn. 🥰

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.