Zoek
Sluit dit zoekvak.
Passief inkomen verdienen

passief inkomen verdienen: dit doe ik

Praten over geld is altijd een beetje een taboe. Maar ja, zoals je wellicht weet: ik ben dol op taboes en dan met name daar lekker lak aan hebben. Dus vandaag op mijn blogmenu: lekker lullen met Lenn over geld. Passief inkomen om precies te zijn. Want daar lust ik wel pap van! Het lijkt me heerlijk om later als ik groot ben een flink belegde boterham (of meer een grote patat met dubbel mayo en een goede snack erbij) te verdienen zonder daar zelf echt veel moeite voor te hoeven doen. Dus begon ik met het genereren van passief inkomen.

Passief inkomen? Dat klinkt alsof er een briefje van 100 onder een palmboom ligt te ronken en niet echt zin heeft om in beweging te komen. Maar in feite houdt het in dat ík niet van mijn gat hoef te komen. Passief inkomen is inkomen dat je verdient zonder er steeds voor te hoeven werken. Dat kan dus inhouden dat je belegt (geen brood), dat je investeert in vastgoed en dat verhuurt of dat je, net als ik, geld verdient met advertenties en affiliatemarketing.

Mijn passieve inkomen: dit doe ik

Op dit moment haal ik passief inkomen uit twee dingen: advertenties hier op freelennse.nl (AdSense) en affiliatemarketing. Die tweede is wat breder: ik ben aangemeld bij het partnerprogramma van Bol.com, heb afspraken met mede-ondernemers voor als we onderling klussen aan elkaar geven en ik ben aangemeld als affiliate bij LinkPizza en Soofos. Aan de cijfers op Instagram te merken (ik maakte een highlight met informatie hierover), vinden mensen passief inkomen, en dan met name affiliatemarketing, enorm interessant. Laat ik eerst even goed uitleggen wat ik precies doe via Bol.com, want daar ligt mijn focus op en verdien ik nu het meeste mee — zo’n €100 per maand. Wil je op de hoogte blijven van wat ik precies doe en wat ik ermee verdien, volg me dan op Instagram. In mijn highlights vind je al heel veel informatie en bedragen.

Affiliatemarketing: partnerprogramma Bol.com

Goed, zoals ik al zei: ik ben aangemeld bij het partnerprogramma van Bol.com. Daar kan ik affiliatelinks aanmaken, die ik vervolgens deel op mijn blog. Zo zie je in de sidebar naast mijn blog(posts) welke boeken ik lees — dat zijn productlinks. Maar ook in de blogpost over mijn favorieten maak ik hier goed gebruik van, hetzelfde geldt voor mijn boekrecensies. De links die ook goed werken: de boeken onderaan de pagina met links waar ik naar link vanuit mijn bio op Instagram. (Die pagina maakte ik trouwens heel handig zelf, zonder technische kennis. Heeft veel voordelen en kan jij ook zeker.)

Passief inkomen genereren

Er kwamen specifiek hierover best wat vragen binnen via Instagram. Laat ik die eerst effe beantwoorden.

Verdien je dan alleen door aankopen van anderen?

Ja, in dit geval wel. Je krijgt commissie over wat anderen kopen. Dat is altijd een bepaald percentage, verdeeld over een aantal groepen. Zo krijg je…
• 8% over bijvoorbeeld schoenen. babykleding, e-books en sieraden
• 6% commissie over onder andere boeken, speelgoed, kookartikelen
• 3% van het bedrag dat iemand neerlegt voor witgoed, mobiele telefonie-dingen en elektronica

Je krijgt nooit commissie over cadeaubonnen, fotoboeken en abonnementen.

Moeten mensen hetzelfde product kopen waar jij naar linkt?

Nee, da’s nou het grandioze aan dit hele verhaal — naast dat het geld in het laatje brengt. Zodra iemand op één van jouw partnerlinks klikt, plaatst Bol cookies. Die cookies blijven vijf dagen staan. Koopt degene binnen vijf dagen iets bij Bol, dan krijg jij een deel van het bedrag dat zij uitgeven.

Mag je kopen via je eigen links?

Nee, dat is niet de bedoeling. Ik deed dit wel ooit (#boef) en toen kreeg ik een boze mail van Bol. ? Doe je het wel, dan kunnen ze volgens mij je account blokkeren en ben je je opbrengsten kwijt. Kies dus iemand uit via wie je wil bestellen en regel dat ook andersom — dan hebben jullie er allebei voordeel van. Of bestel via een van je favoriete ondernemers en wissel die af.

Hoeveel bezoekers op je website heb je nodig?

Ik denk dat niet per se het aantal bezoekers uitmaakt, maar dat het vooral gaat om wie je bezoekers zijn en wat jij deelt. Zo deel ik vaak boekrecensies en verdiende ik bijvoorbeeld aan Van klacht naar kans een euro of 20. In dit geval kochten veel mensen hetzelfde boek, maar ook als mensen op die link klikken, omdat ze benieuwd zijn naar wat er op de verkooppagina staat en ze daarna iets anders kopen, krijg je commissie. Het is dus belangrijk dat veel mensen op die link klikken. Als je 100.000 bezoekers per maand hebt en er klikt niemand, omdat je links bijvoorbeeld niet relevant zijn, dan schiet je er nog niets mee op.

Nog een goed voorbeeld is Kim (of Moesmeisje, wat jij wil). Zij heeft een heel duidelijke niche (moestuinieren, wat je wellicht al vermoedde) en haar volgers zijn natuurlijk hartstikke geïnteresseerd in haar favoriete spullen en meer. Dit levert het haar op:

Je hebt trouwens niet eens per se een website nodig. Heb je meer dan 10.000 volgers op Instagram, dan kan je met die felbegeerde ‘omhoogveeg-functie’ ook affiliatelinks plaatsen. Dan help je je volgers, hoef je niet heel veel dm’s te beantwoorden over waar iets vandaan komt en verdien je er wat aan. Ook Pinterest schijnt heel goed te werken als kanaal. En wat denk je van een nieuwsbrief?

Kan iedereen aan een partnerprogramma meedoen of moet je uitgekozen worden?

Een beetje van allebei. Je kan jezelf bij Bol.com (maar eigenlijk bij elk affiliateprogramma) heel makkelijk aanmelden. Zij beoordelen vervolgens of je mee mag doen, maar ze hoeven jou dus niet zelf te benaderen. Bol wijst je aanvraag bijvoorbeeld af als je geen content op je website hebt staan of als je wel content hebt, maar die in strijd is met de voorwaarden (het is geen eigen content, het is een cashbackconstructie, het materiaal is pornografisch, je discrimineert, zulks). De meeste websites mogen gewoon meedoen.

Waarom ik passief inkomen opbouw

Een leuke vraag die ik ook binnenkreeg: is het je droom om ooit een fulltime inkomen te hebben? Eh, ja en nee. Ik houd enorm van mijn werk als copywriter en ik wil dat ook absoluut blijven doen. Maar ik zeg zeker geen nee tegen een basisinkomen dankzij passieve inkomsten. Mijn doel is nu €500 per maand verdienen aan passief inkomen. Ik zit nu op zo’n €100 gemiddeld, dus ik heb nog wat werk te doen. (Zo passief is dat dus niet altijd, hahaha.) Heb ik dat gehaald, dan ga ik kijken hoe ik het verder kan uitbreiden. Ik ben al met iets heel tofs bezig, wat ik toch ook wel onder passief inkomen kan scharen. Hold me in the holes, zou ik zeggen.

Oja, naast dat ik niet vies ben van geld, heb ik nog een goede reden: ik beloon mezelf met iets dat ik graag wil hebben (van deze uitkering is dat dit boek van Guus Kuijer) én met de rest ga ik beleggen en investeren. (Boekentip als je ook geïnteresseerd bent in beleggen: Blondjes beleggen beter.) Ik ben een beginner op de beleggingsmarkt (sterker nog: ik moet nog daadwerkelijk beginnen), dus ik wil dat vooral doen met geld dat ik niet per se mis als ik het kwijt zou raken. Het investeren doe ik tot nu toe in mijn eigen bedrijf, maar met meer (passief) inkomen lijkt het me ook te gek om in mooie initiatieven en start-ups te investeren. Samen maken we de wereld een stukkie mooier, denk ik dan maar.

Ik kreeg meer vragen binnen, zoals hoe je aan zo’n samenwerking begint. Ik heb besloten meer blogposts te schrijven over passief inkomen genereren. Dit is dus deel één, deel twee komt binnenkort en gaat over hoe je ermee begint. Ik vertel je meer over wat er allemaal mogelijk is en kom met handige voorbeelden, zodat ook jij binnenkort de eerste euro’s moeiteloos de eerste passieve euro’s verdient. ?

Joehoe, ik heb niet alleen fictie-vrijdag in het leven geroepen, maar ook de zakelijke zaterdag. Heb jij vragen over ondernemen, mijn bedrijf, teksten schrijven of eh, ja, iets anders? Laat het me weten, dan schrijf ik daar misschien ook een blogpost over. Wat ik tot nu toe schreef over ondernemen, vind je hier.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

15 reacties

 1. Super tof om te lezen dat het zo goed gaat. Maar ook om te lezen hoe je het aanpakt. Ik ben veel bezig met passief inkomen en bekend met bijna alle platformen. Maar niet met Soofos, terwijl dat wel een tof platform is en absoluut waarde biedt omdat kennis zo belangrijk is.

  Wat overigens ook heel goed werkt is – als je een nieuwbrief of e-book hebt – om daar affiliatie linkjes in te verwerken.

  En LinkPizza is top! Elke maand ontvang ik daar een leuk bedrag van. In maart was het weer €72,-. Samen met alle andere partners wordt het een leuk bedrag! Lekker bezig! Ik word er helemaal enthousiast van! :D

  Oh en check eens affiliatie webshops of website als we love webshops. Die draaien volledig op affiliatie marketing.

  1. Ja, snap niet dat ik het zo lang niet heb gedaan, haha. Heb er ook echt heel veel plezier in, dus dat helpt wel om er ook meer mee te doen. Soofos is heel leuk! Heb daar nu ook al meer dan 10 bestellingen staan. En thanks, zulke voorbeelden wilde ik al noemen volgende keer ?

  1. Thanks! Ik wil ooit wel iets (meer) met Pinterest gaan doen, maar ik wil ook niet alles tegelijk. Tegen die tijd klop ik bij je aan! ?

 2. Jeetje, dan hoop ik dat mijn bezoekersaantallen nog wat meer stijgen. Tot nu toe heb ik er nog niet echt mee verdiend allemaal, met die affiliates.

  Maar, iets is beter dan niets en bloggen doe ik toch wel, dus ben benieuwd wat de toekomst brengt!

  1. Je hebt dus niet per se heel veel bezoekers nodig — alleen relevante bezoekers en bijpassende links. :-)

 3. Super fijn en duidelijk uitgelegd! Ik was er al wat mee bezig, maar je triggert mij om het verder uit te zoeken. Dankjewel hiervoor! Zeker in deze gekke tijd is een passief inkomen een goed idee :)

 4. Bedankt voor het delen! Ik ben benieuwd of dit op elke blog kan, dus ook op WordPress zonder zakelijk account. Misschien dat ik dat zelf eens ga uitzoeken :)

 5. Wow zot eigenlijk. Helpt Bol je dan met het ‘Hoe’ … Ik ben helemaal niet technisch en zou niet weten hoe je die links kan verwerken in blogs. Of is dit een vraag voor mijn webdesigner? ?

  1. Ik denk dat Bol daar ook wel een FAQ over heeft, maar het is niet moeilijk, hoor! :-) Je maakt de link met een handige tool die je inschakelt in het partnerprogramma van Bol (of een stukje code om het met afbeelding en button en zo te tonen) en dat plak je in een blogpost (of zijbalk of ‘gewone’ pagina).

 6. Hallo,

  Ik ben benieuwd hoe jouw affiliate inkomsten intussen zijn geëvolueerd. Kan je daar een update over geven? Much appreciated.

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.