Zoek
Sluit dit zoekvak.
Ondernemerslessen en fuck-ups

mijn grootste fuck-ups als ondernemer (en wat ze me gekost hebben)

Eind 2018 begon ik met fulltime ondernemen. Daarvoor deed ik het naast mijn baan in loondienst, dus bij elkaar opgeteld schrijf ik al zo’n 5 jaar voor opdrachtgevers. Mijn eerste jaar als volledig zelfstandig ondernemer was me er eentje. Daarover schreef ik al in ‘1 jaar fulltime ondernemen: belangrijkste les, wat ik heb verdiend en meer‘. Voor die blogpost stuurden mijn te gekke volgers op Instagram vragen in en een daarvan ging over mijn grootste fuck-ups. Nou, komen ze, hoor. Inclusief het geld dat het me heeft gekost.

Onderbuikgevoelens negeren

Het negeren van mijn onderbuikgevoelens — dat was een pijnlijke les. Hij was gelukkig niet zo duur, maar het was wel een zure. Ik heb een paar rode vlaggen genegeerd, ‘want ik kon het geld wel goed gebruiken’. Het was een van mijn eerste klanten sinds mijn fulltime copywriter zijn en ik wilde de klus graag doen. Bij een paar opmerkingen als ‘ik vind het eigenlijk toch te duur’, ‘kunnen we niet aan ruildiensten doen’ en veranderingen in wat deze opdrachtgever nou precies wilde, had ik moeten afhaken. Stom genoeg dacht ik dat het wel goed zou komen en dat kwam het niet. Er ontstond gedoe, de opdrachtgever was niet tevreden met de teksten en ik mocht de correctieronde die altijd bij de prijs inbegrepen zit, niet doen.

Schade: €500 en een deuk in mijn ego
Voortaan: naar mijn onderbuikgevoel luisteren en een opdracht niet aannemen of teruggeven

Veel te weinig geld vragen

Een spoedklus aannemen die uiteindelijk geen spoedklus blijkt te zijn, omdat je er in plaats van de ‘beloofde’ twee weken, maar liefst vier maanden mee bezig bent. Het zou gaan om korte interviews en ik heb daar zelf een tijdsinvulling aan gegeven, want de offerte moest snel gemaakt worden en het eerste interview was de dag erna al. Puntje bij paaltje bleek dat een ‘kort’ interview niet een half uur was, maar ruim een uur per keer. Daar had ik absoluut moeten doorvragen en niet alleen moeten kijken naar het voorbeeld dat de klant aanleverde. Een dure les én eentje die me heel veel plezier ontnomen heeft. Ik merk gewoon dat ik echt niet lekker werk als ik weet dat ik er veel te weinig geld voor krijg.

Schade: €2.000 en een hoop verloren plezier
Voortaan: héél helder krijgen wat de opdracht is, ook als er tijdsdruk is vanuit de opdrachtgever en desnoods afspraken maken over een herberekening als het toch meer tijd kost dan we eerst dachten

Ergens helemaal geen geld voor vragen

Ik heb een dag lang op een trainingsdag gestaan, waarde gegeven en zelfs documenten gemaakt. Ik voelde me vereerd dat ik werd gevraagd, ging erheen, deed een praatje (doodeng!) en ging na een lange dag weer naar huis. Vooraf vroeg ik nog wel wat het budget was, maar daar heb ik nooit reactie op gekregen. En ik was nog te bescheiden om erop terug te komen. Heb ik er spijt van? Nee. Zou ik het in dezelfde situatie nog een keer zo doen? Nee. Zou ik iets gratis doen als de doelgroep voor mij heel relevant is, ik er een goed gevoel bij heb en er een goede basis van respect van beide kanten is? Heus wel.

Schade: €1.500
Voortaan: goed nadenken over wat er voor mij in zit en op basis daarvan mij beslissing maken, niet uit bescheidenheid

Niet durven investeren

Als beginnend ondernemer had ik niet per se een goede buffer. Ik had helemaal geen buffer. Ik heb een huis gekocht aan de andere kant van het land, zegde mijn baan in loondienst op en ging aan de slag als freelance tekstschrijver. Met nul euro op de bank was ik er nog steeds van overtuigd dat dit me wel ging lukken. En tóch durfde ik niet echt te investeren. Daar heb ik mezelf toe moeten dwingen, om bijvoorbeeld cursussen te volgen van Charlotte van ‘t Wout. Door tijd te investeren in leren hoe het nou zit met passief inkomen en daar geld mee te verdienen. En ik heb onlangs een investering gedaan, waar het volgende punt mooi op aansluit. (Lekker bruggetje, pik.)

Schade: niet in geld uit te drukken, maar misschien was ik sneller gegroeid als ik eerder investeerde — al geloof ik er ook wel weer in dat ik deze overwinning nodig had
Voortaan: lekker geld uitgeven

Me laten tegenhouden door angst

Och, wat kon en kan ik soms onzeker zijn. Ik loop al heel lang met een idee en een verlangen rond, maar ik deed er nooit iets mee. Niet zo gek lang geleden heb ik de knoop doorgehakt en gaat het er wél komen. Ik ben dus hard aan het werk om het zo snel mogelijk te lanceren en ik denk dat jullie er zó blij van gaan worden. Ik in ieder geval wel. ? Maar het laten tegenhouden door angst heeft me meer gekost dan alleen wat uitstel. Zo durfde ik mezelf niet snel als professional neer te zetten, terwijl ik écht een goede copywriter ben. Durfde ik op Instagram geen stories te maken van mijn eigen giechel, want ‘wie zit er nou op mij te wachten?’. Nou, inmiddels bijna 3.000 man.

Schade: ik denk dat er heel veel potentie in het nieuwe project zit, dus hier had ik al heel wat geld mee kunnen verdienen
Voortaan: ogen dicht en gaan

En dan nog even dit

• Weet dat er altijd mensen zijn die op jou zitten te wachten. Ook als er al een boek is geschreven over jouw onderwerp, als er al een cursus is over fotografie of als er al iemand is die de video’s maakte die jij ook wilde maken. Jíj hebt het nog niet gedaan en het is precies jouw manier van doen, jouw input en jouw zijn wat mensen nodig hebben. Wil je hier een goed boek over lezen? Koop dan Alles is uitvogelbaar of lees eerst mijn recensie.

• Laat je niet tegenhouden door angst. Dingen die je nooit eerder deed, zijn altijd een beetje spannend. Maar probeer je gedachten om te draaien: ze zijn niet eng, ze helpen je groeien. Groeipijn is altijd nodig om verder te komen. En dat je dit mag voelen, betekent dat je vet aan het groeien bent. Ga maken, ga delen. Wees niet bang dat het niet goed genoeg is. Ook hier weer een boekentip: koop Big magic of lees eerst mijn recensie.

• Wees niet vies van geld. Het is een misverstand dat als we mensen willen helpen, op wat voor manier dan ook, dat het gratis moet. Juist niet! Mensen zijn veel toegewijder als ze ergens voor betalen, dus daarmee help je ze al over een drempel en is het een stap in de goede richting. En beeld je eens in wat al dat geld voor deuren voor je opent. Als je nog niet uitgelezen bent: koop You are a badass of lees de 5 lessen die ik uit het boek haalde.

• Zorg voor goede algemene voorwaarden en stuur ze mee als je een offerte uitbrengt. Scheelt je gedoe. Geloof me.

Dank je wel, Loes, voor je leuke vraag! Heb jij nog vragen over ondernemen, schrijven, mijn hond, hoe je me inhuurt of nou ja, wat je maar wil? Laat ze achter in een reactie, stuur me een mail, dm me op Instagram of kijk maar even wat je doet. Dan schrijf ik daar misschien ook een blogpost over. Wat ik tot nu toe schreef over ondernemen, vind je hier.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

10 reacties

 1. Tof dat je dit deelt! Vooral de extra tips, heel interessant om te lezen. Ik neem wel eens freelance klussen als ontwerper aan en zeker als beginner heb ik daar echt wel fouten in gemaakt. Zijn ook vast niet de laatste :-)

  1. Dank je wel! Nee, fouten maken is ook hartstikke goed. Soms alleen een beetje duur, haha. Maar goed, als je er maar van leert, denk ik dan…

 2. Leuk om te lezen wat jouw ervaringen zijn en ook fijn om zelf over na te denken, dan besef je je pas wat je allemaal anders doet door de lessen die je geleerd hebt.

  Die van de angsten en geld durven vragen herken ik wel. Bizar wel dat de spoedklus nog zo lang heeft doorgelopen…

  1. Ja, het is ook echt heel tof om te zien hoe je groeit. Daarom houd ik tegenwoordig best wel veel bij. Dan kan ik er over een maand of een jaar op terugkijken en denken: wat lief, toen was ik hier nog bang voor.

 3. Heel interessant dit! Misschien doe je dat inmiddels wel al, maar bij het communicatiebureau waar ik werkte, vermeldden we altijd heel specifiek wat inbegrepen was in de offerte. Dus ipv 6 korte interviews ‘6 korte interviews van ca. 30 minuten). Ik vond het altijd irritant als mijn baas al het mogelijke meerwerk wilde factureren, maar dit zorgt wel voor iets om op terug te vallen als het echt uit de klauwen loopt.

  1. Ja, doe ik zeker! Binnenkort komt er een blogpost over offertes die ik maak (hoe, waarin en wanneer wel en wanneer niet) en daar is dit zeker een tip in, ja. Nu had ik niks vastliggen en daarom heb ik ook maar hand in eigen boezem gestoken en er geen problemen van gemaakt.

 4. Leuk dat je dit deelt! Al is het maar om te weten dat ik met sommige fouten niet de enige ben ;) Gratis werk leveren heb ik in het verleden nogal vaak gedaan. Ik redigeerde ooit een hele scriptie gratis voor een vage kennis, stak er 20 uur werk in en kreeg er een fles douchegel voor. Maar goed, daardoor heb ik wel uiteindelijk mijn lesje geleerd: niet meer doen! Ik vind het van het bedrijf dat jou inschakelde voor de presentatie trouwens ook echt een “no go” dat ze nooit op je vraag over het budget hebben gereageerd en je gratis werk lieten leveren. Zeker omdat zij waarschijnlijk wel goed hebben verdiend met wat jouw presentatie hun (klanten) heeft opgeleverd.

 5. Ja! Zo herkenbaar dit! Kan ze allemaal afvinken en weet nog precies hoe het voelde. En ook al overkomt het me heel soms nog wel eens dat ik te weinig vraag of een mismatch heb met een klant, iedere keer leer ik ervan en groei ik erdoor. Dank je voor je openheid! <3

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.