Zoek
Sluit dit zoekvak.
Jen Sincero - You are a badass

5 lessen uit you are a badass

Jaren geleden — in 2017 om precies te zijn — kreeg ik You are a badass te leen. Zoals het toen al ging werd ik lekker geinflulennsed door iemand die ‘m las en dat deelde op Instagram. Ik vroeg haar of het een goed boek was, want de titel sprak boekdelen (haaa-ha) en ik was razend benieuwd. Ik las het boek, werd ontzettend enthousiast, raakte geïnspireerd en… gaf het boek weer terug. Toch ben ik het boek nooit vergeten en ik overwoog om ‘m zelf te kopen. Gewoon, om het nog een keer te lezen en in mijn kast te hebben staan. En toen kreeg ik het boek van de uitgever. ??✨

Inmiddels heb ik You are a badass twee keer gelezen en daar blijft het niet bij. Maar als ik even een korte reminder nodig heb, kan ik ook deze blogpost lezen. Want hierin deel ik de vijf grootste lessen uit dit boek. Omdat ze het allemaal waard zijn. Eigenlijk wel meer dan die vijf, maar dan moet je gewoon het boek lezen.

You are a badass - Jen Sincero

You are a badass — hier gaat het over

Goed, even in het kort een introductie over dit boek. Niets van wat ik hier schrijf gaat het boek echt eer aandoen, maar vooruit. You are a badass is een soort van mijn bijbel geworden, naast Alles is uitvogelbaar. Dat boek zorgde voor een spirituele doorbraak, terwijl You are a badass me vooral een enorme bak energie en vertrouwen geeft. Goed, we dwalen af. You are a badass is een lekker Amerikaans zelfhulpboek. Het is die bak water in je gezicht die je wakker schudt. Wil je je dromen volgen en je doelen behalen, dan is dit boek voor jou. Na het lezen van dit boek ken je jezelf beter. Je snapt waarom je bepaalde dingen doet, leert te houden van dingen die je niet kan veranderen en de dingen te veranderen waar je niet van houdt. Sincero leert je kleine en grote dingen, zoals elke avond opschrijven waar je dankbaar voor bent.

Vertrouw het universum

Wat ik echt aan het leren ben, is mezelf overgeven. Het vertrouwen hebben dat het goed komt. Nu ik mezelf bepaalde dingen heb voorgenomen, hoef ik dingen niet af te dwingen. Het enige wat ik hoef te doen, is mijn best. Geloven dat het er al is en dat het alleen nog naar mij toe hoeft te komen. Mijn ogen openhouden voor mogelijkheden en openstaan om te ontvangen. Dit is altijd een thema voor me geweest en ik kan eindelijk zeggen dat ik ervoor opensta. Ik ben klaar om te krijgen.

Angst is verzonnen

“Angst woont in de toekomst. Het gevoel van bang zijn is echt, maar de angst zelf is verzonnen, want het is nog niet eens gebeurd.” Wow, ja, dat stukkie was wel even raak. Zo’n soort priem die ineens in je ziel steekt. Het is eeuwig zonde als je je laat tegenhouden door angst. Wat is nou écht het ergste wat er kan gebeuren? Nog zo’n mooi stukje: “We lopen op onze tenen door het leven in de hoop dat we veilig aankomen bij de dood.” Ja, fuck. Ik heb maar één leven — laat ik dan in godsnaam ook doen wat ik wil. Al is het dood- en doodeng. Mocht het mislukken (en wat is dat dan eigenlijk?), dan heb ik in ieder geval een goed verhaal op verjaardagen (waar ik nooit heenga).

Je verhalen zijn niet per se de waarheid

We hebben allemaal verhalen over onszelf. En het mooie is: wat je gelooft, is waar. Het is net zo veel moeite om te geloven dat ik een totale klaphark ben als dat ik fantastisch ben. Dus waarom zou ik dan niet van het positieve uitgaan? Ik ben momenteel enorm bezig met mijn verhalen (overtuigingen) onder de loep te nemen. Wat vind ík nou eigenlijk echt? Vind ik dat omdat het me vroeger is aangepraat? Omdat de mensen om me heen het vinden? Denk ik iets over mezelf, omdat het zo is, of omdat het lekker makkelijk is? “Als je iets akeligs in stand houdt in je leven vanwege een of ander suf verhaal, dan levert het je absoluut iets op. (…) Laten we zeggen dat jouw verhaal is dat je geen geld kunt verdienen. Door platzak te blijven, heb je gelijk. Je bent een slachtoffer, wat je afhankelijk maakt van andere mensen en waardoor je aandacht krijgt. Andere mensen bieden aan om voor je te betalen. Je hoeft geen verantwoordelijkheid op je te nemen. Je kunt al opgeven nog voordat je begonnen bent en mogelijke mislukking kun je vermijden. Als de dingen in je leven ver onder de middelmatigheid vallen, dan kun je andere mensen en omstandigheden daar de schuld van geven in plaats van het risico te nemen dat te veranderen, omdat je het je niet kunt veroorloven om risico’s te nemen.”

Wow. Oja. Note to self: je bent genoeg, je hebt alle ruimte om te laten zien wie je bent en wat je kan en dat podium? Daar hoor je op.

Kies!

Och, ja, ik kan me nu natuurlijk hartstikke verschuilen achter het feit dat ik Weegschaal ben, maar eh, ik heb soms moeite met kiezen. Of, nou ja, laat ik het anders stellen: ik vind het soms moeilijk een besluit te nemen om ergens écht voor te gaan. Geen wonder dat mijn boek er nog niet is. Door dit boek werd ik weer met mijn neus op de feiten gedrukt. Kies, besluit, kom in actie, doe íets. Dat kan dus al door niet vijf minuten te twijfelen tussen havermout of Brinta, door mezelf tien minuten te geven om een standaard voor onder mijn iMac te vinden en die te bestellen. Ik denk dat dit me heel veel tijd en vooral heel veel ruimte in mijn hoofd scheelt. Gewoon knopen doorhakken en gaan.

Hou van jezelf

Alles begint met houden van jezelf. Houd genoeg van jezelf om je dromen waar te maken. Om te vergeven (want nee, vergeven houdt niet in dat je lief bent voor de ander — je bent lief voor jezelf, omdat je je losmaakt van alle wrok), om geld te verdienen, om voor jezelf op te komen. Vaak denken we dat we een ander niet willen kwetsen, terwijl we eigenlijk niet op durven te staan voor onze wensen en behoeften. Hou van jezelf, want dat is de heilige graal van geluk.

♥ Waardering: 10.

Jen Sincero — You are a badass
Boekerij / 2019 / 9789022587447
You are a badass is bij Bol.com te koop voor €15,99.

Ik heb You are a badass gekregen.
Meer boekentips nodig? Een overzicht van al mijn boekrecensies tot nu toe vind je hier. Eerder weten welke boeken ik op dit moment lees? Volg me dan op Instagram.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

14 reacties

  1. Ik heb het boek ook al een eeuwigheid op mijn e-reader staan maar ben er ook nog niet in begonnen. Lijkt me een heel fijn boek eigenlijk dus binnenkort toch maar eens werk van maken!

  2. Oeh, klinkt ook als een boek voor mij! Altijd fijn als boeken je flink confronteren en tot actie aanzetten. Vooral het inzicht over dat jouw verhalen niet per se de waarheid zijn, vind ik een mooie. Alleen al dat inzicht is reden genoeg om het boek op mijn (steeds langer wordende) leeslijst te zetten.

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.