Zoek
Sluit dit zoekvak.
Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen — Heb je nou al een vriend?

heb je nou al een vriend?

Ja, als mensen waar je sowieso al een tikkie fan van bent weer een boek uitbrengen, dan ben je al bij voorbaat enthousiast. Wat dan aan de ene kant vet leuk is (want: enthousiast), maar aan de andere kant ook gevaarlijk (want: wat als het tegenvalt?). Ik kreeg Heb je nou al een vriend van de uitgever, liet als een (sl)echte vrouw mijn hele huishouden versloffen (?) en kroop met het boek op de bank. Over bank gesproken: jij zit nu waarschijnlijk op het puntje van je stoel, omdat je zo benieuwd bent naar wat ik van het boek vind. Nou, vooruit met de geit dan maar!

Heb je nou al een vriend? — 50 reacties op shit waar je als vrxuw mee moet dealen

“Heb je nou al een vriend?”
“Zou je dat wel doen?”
“Draaf je niet een beetje door met dat feminisme?”
“Pssst, meisje! Pssst!”

Ook jij maakte het waarschijnlijk weleens mee: je bent op een (familie)feestje, je staat in de kroeg, je loopt op straat of je bestaat gewoon en iemand denkt dat het een goed idee is om jou dé vraag te stellen waar je to-taal niet op zit te wachten. Of iemand maakt een opmerking die je al honderd keer gehoord hebt en waar je al die honderd keren al geen zin in had. Als je dit allemaal zat bent, dan is Heb je nou al een vriend? helemaal het boek voor jou. Marie Lotte en Nydia geven voor eens en voor altijd antwoord op 50 vragen en opmerkingen waar je als vrouw van deze wereld mee moet dealen.

(En als je nou denkt dat ‘vrouw’ verkeerd geschreven is: nope. Door een ‘x’ in plaats van een ‘o’ te gebruiken, proberen de auteurs het boek zo inclusief mogelijk te maken. Dit boek is voor iedereen, maar behandelt shit die vooral herkenbaar is voor mensen die zichzelf als vrouw identificeren of die helemaal niks hebben met die ouderwetse man/vrouw-hokjes.)

Heb je nou al een vriend? Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen

Damn, honey, goed boekie!

Ja, na Damn, honey waren mijn verwachtingen natuurlijk hoog. Daarnaast luister ik graag naar de podcast van Marie Lotte en Nydia en ben ik eigenlijk gewoon fan van praktisch alles wat ze doen. Vol enthousiasme sloeg ik Heb je nou al een vriend? open — nadat ik me had zitten opwinden over hoe irritant ik die vraag zelf vind. Maar goed, dan lees je dus meteen waarom feminisme nog zo ontzettend nodig is. Ja, ook in Nederland. Wist jij bijvoorbeeld…
• dat vrouwen 60% meer kans hebben op bijwerkingen bij geneesmiddelen dan mannen?
• dat vrouwen gemiddeld 15% minder verdienen dan mannen?
• dat auto’s zijn ontworpen op de lichaamsbouw van mannen, waardoor vrouwen meer risico lopen op zwaar letsel (47%) en meer kans om te overlijden (17%)?
• dat tijdens hetero-seks maar 66% van de vrouwen tot een orgasme komt, tegenover 95% van de mannen?
• dat 29% van de bevolking het aanstootgevend vindt als een mannenkoppel elkaar zoent, terwijl dit bij een man-vrouwkoppel ‘maar’ 11% is?
• dat er in Nederland ongeveer 250 kindhuwelijken per jaar zijn?

Nee, ja, precies. Ergens wist ik ook wel wat, maar dat het zó choquerend en treurig is — dát wist ik niet. Marie Lotte en Nydia hebben iets supertriests te melden en dat doen ze hartstikke goed. Met humor, met sarcasme, met een lekkere schrijfstijl. Je hebt niet het idee dat je een geschiedenisboek uit de jaren ’80 zit te lezen — al doet de inhoud soms anders vermoeden. Maar goed, net zoals Damn, honey, heeft ook dit boek me weer een andere kijk op dingen gegeven. Blijk ik soms net zo goed dingen te zeggen (of te denken) die eigenlijk niet door de beugel kunnen. Sta ik er echt niet vaak genoeg bij stil dat ik zo ontzettend veel privileges heb, als witte, heteroseksuele cisvrouw.

Het is een kunst om zulke beladen onderwerpen toch zo luchtig en toegankelijk te brengen. En dan op een manier dat je er ook echt van leert en je je geen één keer belerend aangesproken voelt. Heerlijk boek — aanrader voor iedereen.

♥ Waardering: 9.

Marie Lotte Hagen, Nydia van Voorthuizen — Heb je nou al een vriend?
Blossom Books / 2019 / 9789463491822
Heb je nou al een vriend? is bij Bol.com te koop voor €17,99.

Ik heb dit boek gekregen.
Meer boekentips nodig? Een overzicht van al mijn boekrecensies tot nu toe vind je hier. Eerder weten welke boeken ik op dit moment lees? Volg me dan op Instagram.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

14 reacties

 1. Wat een interessant boek, juist ook door de combinatie met humor en sarcasme! Alleen al in dit lijstje staan punten waar ik even van stond te kijken. Ik denk dat ik er nog heel wat van kan opsteken. Op mijn lijstje dus, dit boek!

  1. Nou, ja, als je het boek openslaat en meer van dit soort feiten op een rij ziet staan, vraag je je echt even af in wat voor wereld we leven.

 2. Dit is de eerste keer dat ik dit boek voorbij zie komen! Klinkt als een boek dat ik ook zo zou verslinden, al moet ik zeggen dat ik Damn, Honey ook nog steeds moet lezen. Werk aan de winkel dus.

 3. Haha, ik wilde je al bijna een berichtje sturen met de opmerking dat je het woord ‘vrouw’ verkeerd had geschreven, tot ik las dat het zo hoorde. Damn, Honey las ik meteen toen het boek uitkwam. Dit boek wil ik ook graag lezen en had ik al op mijn lijstje gezet. Bizarre feitjes trouwens! Ik hoop het boek nog te lezen in dit jaar.

  1. Hahaha, sorry dat ik het gras voor je voeten heb weggemaaid. (Over ‘dit jaar nog lezen’ gesproken: heb jij ook een ‘boekengoal’ per jaar? Ik loop zo ontzettend achter, haha.)

 4. Ik was ook enorme fan van hun eerste boek dus ik wil deze ook super graag lezen. Ik vind dat heel laagdrempelig over serieuze dingen schrijven. Damn, honey vond ik alleszins wel een mooie eyeopener en ook een feest van herkenning. Ik zet ‘m op mijn wishlist voor Kerstmis.

 5. Oeh het klinkt als een tof boek! Ik onthoud ‘m zeker.
  Als ik de vraag krijg of ik al een vriend heb, voel ik toch altijd even de behoefte te vermelden dat ik geen vriendIN heb, haha.

  1. Het is echt een heel tof boek! Ja, ook dat, ja. Heb je dat interview met een van de voetbalsters uit het Nederlands elftal gezien? Dat de interviewer vroeg of ze een relatie had en of het ‘de ideale schoonzoon of een bad boy’ was? Miedema: “Eh, ideale schoondochter, ja.” ?

  1. Ja, op alle vlakken een goed idee om dit boek in je kast te hebben staan of op de koffietafel te leggen. ?

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.