Zoek
Sluit dit zoekvak.
wat ik had willen weten voordat ik ging ondernemen

wat ik had willen weten voordat ik ging ondernemen

Ondernemen doe ik al wel een tijdje. Of, nou ja, ik heb al jaren een eigen bedrijf. Laat ik het zo zeggen. Ik deed her en der een klus, had wat samenwerkingen voor mijn blog en ik kon lekker naar Makro met mijn eigen pasje. Hartstikke leuk. Maar toen ik wat meer opdrachten binnenhaalde en op een soort kruispunt in mijn leven stond, besloot ik het roer om te gooien. Ik kocht een huis — heel ergens anders dan waar ik vandaan kom —, zegde mijn baan op en ging het grote ondernemersavontuur aan. In januari 2019 ging ik als rasechte ondernemer aan de bak. Na een maand gaf ik op mijn blog een update en na een kwartaal deed ik hetzelfde.

Weet én vraag wat je waard bent

Ooit begon ik met een uurtarief van vijftig piek. Later ging ik naar zeventig en inmiddels zit ik op honderd. Nu werk ik eigenlijk altijd met een vaste projectprijs, maar je hebt natuurlijk wel iets nodig om mee te rekenen. Vond ik het spannend om mijn tarief te verhogen? Ja. Wat als ik nu welgeteld nul nieuwe klanten binnenhaal? Nou, ik kan je vertellen: ik heb meer klanten en opdrachten dan ooit en ik sta volledig achter mijn prijs. Heeft even geduurd allemaal, maar dan heb je ook echt wat.

Tip: volg de cursussen van Charlotte van ‘t Wout (@celinecharlotte), zoals #worthit, of meld je aan voor haar online mastermind #taketheleap.

Het mag op jouw manier

Ik lees heel veel over ondernemen en (persoonlijke) ontwikkeling. Daar kon ik eerder weleens onzeker van worden. ‘Mijn God, al die succesvolle mensen staan om 5 uur op, sporten 4 uur per dag, drinken citroensap met drie haren van een unicorn en investeren vier ton in bitcoins.’ Nu heb ik geen vier ton en durf ik van mijn unicorn niet te plukken, maar ik wilde dat toch wel graag ook allemaal proberen. Heb ontdekt: ondernemen werkt voor mij het best als ik het op mijn manier doe. Ik hoef niemand na te doen, te evenaren of te overtreffen. Mijn tempo, mijn manier, mijn avontuur.

Het is niet erg als het even rustig is: geniet er maar van

Hoewel bij mij ook echt weleens de gedachte door mijn hoofd spookt dat ik ‘weinig werk heb en nu toch wel weer graag een nieuwe klus erbij wil’, durf ik nu wel te zeggen dat je er gewoon van mag genieten als het even rustiger is. Het komt altijd wel weer goed, want ik ben ervan overtuigd dat ik weer te gek werk mag doen. Haal dus adem op dit soort momenten — voor je het weet, zit je weer tot over je oren in de klussen.

Je hoeft niet alles (meteen) te weten

Waar ik mezelf al snel van overtuigd heb: je hoeft niet alles meteen te weten. Ik ben hier om te leren en dat doe ik dan ook elke dag. Ik hoef sowieso niet alles te weten, want ik krijg pure paniek van mijn boekhouding. Dit besteed ik dus uit, want ik hoef niet álles zelf te doen. (Al houd ik natuurlijk wel zelf de cijfers van m’n bedrijf in de smiezen, want ‘t is een beetje lullig als m’n boekhouder me vertelt dat de zaken niet zo best gaan.)

Ondernemen is heerlijk ongemakkelijk

Vroeger had ik een hekel aan ongemak. Mijn comfortzone was mijn alles. Ik vind het nog steeds weleens moeilijk eruit te stappen, maar ik moet het van mezelf. Als ik het niet doe, groeit mijn bedrijf niet, maar ikzelf ook niet. De eerste keer dat ik gebeld werd om een bedrijfsnaam te verzinnen, vroeg ik me af of ik het wel kon. (Ja.) De eerste keer dat ik naar een potentiële klant reed om te pitchen voor een samenwerking, vroeg ik me af of het wel goed zou komen. (Ja.) De eerste keer dat ik zei dat ik écht heel goed schrijf, vroeg ik me af of ik wel gelijk had. (Ja.) Het helpt me te bedenken dat het ongemak alleen maar betekent dat ik aan het leren ben. Dat ik weer iets nieuws probeer.

Oh, en echt, soms denk ik dat ik dit ondernemen al jaren eerder had moeten doen. Maar tegelijkertijd denk ik ook weer dat juist dit het goede moment was. Dat de veel jongere ik daar helemaal nog niet klaar voor was. Nu kan en mag ik er enorm van genieten — en dat doe ik dan ook. Met volle teugen.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

11 reacties

  1. Zo waar wat je zegt, dat het op je eigen manier mag! Wat ik steeds meer begin te leren is dat ik mezelf echt wel serieus mag nemen als ondernemer. Vroeger wuifde ik dat een beetje weg, zo van ‘ja ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt en dat nu werk ik dus als zangeres en zangdocent, hihi’, en nu denk ik: ik heb een eigen bedrijf, al bijna 10 jaar! Ik doe dingen die ik goed kan en mensen willen daar geld voor betalen, dat is terecht! Mijn bedrijf is echt waardevol! (Lekker om dit te typen eigenlijk!)

    1. Jaaa, ook dat! Ik heb ook zo vaak gedacht dat het helemaal niet zo bijzonder is wat ik kan, omdat het me niet heel veel moeite kost. Maar we doen het gewoon hartstikke goed!

  2. Fijn om jouw ondernemersverhaal en ervaringen te lezen. Ik sta nog in de babyschoenen wat ondernemen betreft. Mag mezelf daarin eigenlijk nog wel wat serieuzer nemen. Goede tip van Charlottes cursussen. Ik heb vorig jaar haar introvert cursus gevolgd. Duik weer even in haar aanbod!

    1. Als je ook aan het ondernemen bent, is haar membership ook echt een aanrader! Wat voor bedrijf heb je?

  3. Ik vind het altijd fin om zo’n ondernemersverhalen te horen. En zo te lezen ben je super goed bezig!

  4. Mooi stuk! Ik ben net begonnen met ondernemen (tekstbureau over voeding) en herken een hoop van wat je schrijft over je beginperiode. Goed om te lezen dat de meeste dingen wel goed komen. (Maar ik ga me er natuurlijk nog wel even flink druk om maken ;)). Leuk om te lezen dat je er zo van geniet, dat inspireert!

  5. Goed geschreven en interessante info, ben het er mee dan mee eens topper, ik ga je volgen! :) Liefs Suze

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.