Zoek
Sluit dit zoekvak.
Waarom ondernemen fantastisch is

(*) waarom ondernemen fantastisch is

Het zal geen verrassing voor je zijn dat ik het ondernemen als tekstschrijver echt heel erg leuk vind. Zeg maar gerust ‘fantastisch’. Toen ik schreef over wat ik had willen weten voordat ik ging ondernemen, bedacht ik me nog dat ik eerder had willen weten hoe leuk het is. Dat ik het jaren eerder had willen doen. Maar grote kans dat het dan niet zo goed uit had gepakt als nu. Ik heb vrijheid (als ik niet in al mijn enthousiasme en groei-honger ‘ja’ heb gezegd tegen stiekem net een klusje te veel 🤪) en meer dan genoeg werk. Maar dat is echt niet alles. Ondernemen is fantastisch leuk en ik ga er hier een partijtje over zitten jubelen.

Werken waar je wil, wanneer je wil

Dit voordeel is voor mij ook wel meteen een nadeel, moet ik eerlijk zeggen. Ik kan werken waar ik wil, wanneer ik wil. En dat betekent soms dat ik wel heel veel werk. Naast de klussen die ik voor mijn opdrachtgevers doe, wil ik ook m’n gezicht laten zien op Instagram, stuur ik er af en toe een lache tweetje uit en plaats ik met regelmaat een blogpost op freelennse.nl. Dat is soms een tikkie veel, maar ja — ik wil zo nodig mijn naam vestigen in copywriting- en ondernemersland. 😏 Voordeel is dat ik niet ergens op een bepaald tijdstip word verwacht. Ik kan werken vanuit m’n bed, vanuit een boomhut die ik een keer wil huren en vanuit een of ander schrijvershuisje ergens op de Veluwe. Heb ik een dag watten in mijn hoofd of wil ik overdag genieten van het mooie weer? Dan werk ik niet of ik werk ‘s avonds. In m’n pyjama. Met een maskertje op. Ziet toch niemand, behalve mijn lieftallige assistent a.k.a mijn hond.

Tip van Flip voor mensen met een passie voor taal: bij online vertaalbureau Fairlingo kan je je aanmelden als vertaler. Ze werken alleen met native speakers — mensen die een taal op moedertaalniveau beheersen en de cultuur van het betreffende land goed kennen. Als vertaler werk je vanaf je eigen, favoriete plek, je bepaalt zelf welke opdrachten je aanneemt en je kan vandaag nog beginnen. Aanmelden als vertaler bij Fairlingo is gratis en vrijblijvend en doe je hier.

Je levert ook echt een bijdrage aan het (ondernemers)leven van de mensen die juist op zoek zijn naar vertalers: door taalbarrières weg te halen en mensen (en culturen) met vertalingen met elkaar te vinden, werk je samen met online vertaalbureau Fairlingo aan een betere wereld. Zij geloven dat de meeste mensen deugen, in zelfsturing en in betekenisvol ondernemerschap.

Heel veel leren

Het voordeel van voor opdrachtgevers schrijven: ik leer Zo Ontzettend Veel. Onderwerpen waar ik eerder geen kaas van had gegeten ken ik nu als mijn eigen broekzak. Ik leer heel veel mensen kennen, zie uiteenlopende bedrijven van binnen en ontdek hoe andere ondernemers werken. Daarnaast probeer ik mezelf ook veel te ontwikkelen, zodat m’n bedrijf met me meegroeit. Ik lees veel (boeken als Grip en Think and Grow Rich), volg cursussen over productiviteit en hoe je de beste stories op Instagram maakt en heb me aangemeld voor een online mastermind. Leren is mijn lievelings. (Dat had je me moeten vertellen toen ik nog op school zat. Dan had ik je vierkant uitgelachen.)

Lekker verdienen

Ja, ik ben natuurlijk niet gaan ondernemen om er qua centen op achteruit te gaan. Ik weet dat praten over geld in Nederland een flink taboe is, want als je weinig hebt, doe je iets helemaal niet goed en als je heel veel hebt, kan je daar maar beter je mond over houden, patser. Nu heb ik niet zo veel met taboes, dus: ja, ik vind het heerlijk om te verdienen wat ik waard ben. En ja, ik streef ernaar om financieel vrij te zijn. Het lijkt me heerlijk om meer dan genoeg geld te hebben en daar allemaal mooie dingen mee te doen. ♥️✨ Ik verdien meer dan dat ik in loondienst deed, maar daar staat natuurlijk ook weer tegenover dat ik zelf m’n pensioen moet regelen, niet doorbetaald krijg als ik vakantie heb en ook niet als ik ziek ben.

Tip als je twijfelt over je tarief of prijzen: volg mijn training Wat moet dat kosten dan? (pdf met uitgebreid werkboek) — die leert je jouw ideale prijs te bepalen, zodat-ie goed voelt, je er met plezier voor werkt én ‘m met vertrouwen noemt.

De wereld een stukje mooier maken

Ondernemen doe ik niet alleen voor het geld. Ook omdat ik denk dat ik de wereld een stukje mooier maak. Ik help ondernemers door ze tekstuele aantrekkingskracht te geven. Niet met de saaie, standaard teksten. “Hallo, welkom op mijn website.” “Je bent bij mij aan het juiste adres.” Die kennen we nu wel. Met lekkere teksten voel jij je (nóg) beter over jezelf en je bedrijf. En heb je eindelijk dat podium dat je zo verdient. Op mijn blog en met name Instagram maak ik de online wereld op een andere manier mooier: ik inspireer je een voor jou lekker leven te leven. Want het leven is een frikandel, maar je moet ‘m wel zelf speciaal maken. 🙌🏻

Joehoe, ik heb niet alleen fictie-vrijdag in het leven geroepen, maar ook de zakelijke zaterdag. Heb jij vragen over ondernemen, mijn bedrijf, teksten schrijven of eh, ja, iets anders? Laat het me weten, dan schrijf ik daar misschien ook een blogpost over. Wat ik tot nu toe schreef over ondernemen, vind je hier.

(*) Dit is een samenwerking met Fairlingo.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

12 reacties

 1. Ontzettend leuk om dit te lezen! Ik ben nu net bezig om mijn onderneming als tekstschrijver uit te breiden en merk nu ook hoeveel fijne voordelen ondernemen heeft. Het leren over van alles en nog wat vind ik misschien nog wel het leukst. Ik heb laatst allerlei teksten over hypotheken geschreven en voel me nu zelf bijna hypotheekkenner ;)

 2. Heel cliché, maar dit bewijst toch maar weer dat dat “van je hobby je werk maken” zo gek nog niet is. Aan de ene kant spreekt het mij ook aan, maar aan de andere kant vind ik een “normale baan” ook erg fijn. Wie weet dat ik in de toekomst ooit een combi van de twee kan maken.

 3. Ik ben nog niet zo lang geleden ook mijn eigen bedrijf begonnen. En inderdaad, ondernemen is heerlijk. Natuurlijk, er zitten ook mindere kanten aan, ik vond mijn eerste belastingaangifte toch nog best ingewikkeld en niet per se leuk, maar het ondernemen in het algemeen vind ik heerlijk.

  1. Hahaha, ik vind mijn aangiftes doen ook echt niets aan. Ik doe mijn kwartaalaangiftes zelf, maar de rest laat ik allemaal doen. Anders word ik echt helemaal gek. ? Wat voor bedrijf heb je?

 4. Vooral de vrijheid en het cashen (klinkt zo lekker), zijn voor mij redenen geweest om te starten als ondernemer. Uiteraard zijn er nog veel meer redenen. Ik kan mij niet voorstellen dat ik op korte termijn weer voor een baas ga werken.

  1. Ik kan me nu dus ook niet meer voorstellen dat ik voorheen veel minder vrijheid had. Vind dat eigenlijk heel erg heftig. Al had ik helemaal geen slecht leven of zo, maar het altijd hebben van haast is zo niet mijn ding…

 5. Dit vind ik alleen al bij het bloggen; je kunt je creativiteit lekker kwijt, je kunt doen wat jij wilt en waar jij gelukkig van wordt en hier telkens jezelf in verbeteren

 6. Wat een heerlijke blog! Ik had ook graag eerder willen weten hoe leuk ondernemen is. Dan was ik waarschijnlijk al veel eerder begonnen. Ik zou niet meer anders willen. En per het nieuwe jaar stop ik met de parttime baan die ik er nog nu naast heb, zodat ik fulltime ondernemer kan zijn. :)

  1. Dank je! Ohhh, nog heel even aftellen tot je ook fulltime onderneemt. Leuk — heel veel plezier alvast!

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.