Zoek
Sluit dit zoekvak.
Wandelen met Vince

(*) hoe ik mijn leven makkelijker maak

In therapie #bijdepsycholoog leerde ik een hele hoop. Waaronder dat ik best eens liever voor mezelf mag zijn. Daar komt al een tijdje bij dat ik mijn leven graag makkelijker maak. Op verschillende manieren. De ene manier kost een paar centen en de andere manier is prima te doen met gesloten beurs.

Veel meer eten koken

Op sommige dagen heb ik veel meer te doen dan op andere dagen. De ene dag lukt ook veel meer dan de andere, doordat ik meer focus heb. Om me voor te bereiden op dagen dat ik het druk heb en geen zin meer heb om te koken, kook ik vaak veel meer dan dat ik op kan. Vervolgens vries ik dit in porties in, zodat ik altijd wat uit de vriezer kan halen en niet weer naar de snackbar hoef. Ik ben gek op patat, maar vooral als ik er zelf zin in heb en niet als ik het eet, omdat ik geen tijd maak of zin heb om te koken. Oh, en ik kook dus ook met voorgesneden groenten, gehakte knoflook en zulks. Ik vind koken leuk, als het me niet een paar uur per dag kost. Dus rijd ik eens in de zoveel tijd naar een grote supermarkt in Duitsland en mik ik mijn hele vriezer weer vol met zakken groenten.

Draadloze stofzuiger

Ik heb een groot huis, een grote hond en een grote hekel aan het huishouden én aan een vies huis. Dat gesleep met een loodzware stofzuiger met snoer dat ik per ruimte zo’n 6 keer in een ander stopcontact moest stoppen… nee, dat is niet aan mij besteed. Ik doe het dan simpelweg vrijwel niet en dat is eigenlijk niet te doen met een verharende Duitser die overal haren en zand laat slingeren. Dus, ja, ik heb wat onderzoek gedaan en een draadloze steelstofzuiger gekocht die geschikt is voor hondenharen: een Dyson V10 Absolute. Het is een smak geld, maar het is me het geld zo ontzettend waard. Ik kan nu elke dag binnen een kwartier m’n hele huis stofzuigen. Gooi ik weer per ongeluk alle kruimels uit de broodzak op de grond? Voorheen zou ik dat laten liggen (of Vince roepen), nu haal ik het gewoon snel weg. Een schoon huis zonder veel moeite geeft me zo veel rust.

Focus

Als ondernemer, maar ook in loondienst, is het handig als je je weet te focussen. Ik kan dat niet altijd even goed en ben vaak supersnel afgeleid. Wat trouwens ook wel weer heel goed nieuws is. Maar goed, werk je in een kantoortuin of ben je in je thuiskantoor bezig met een verbouwing, dan is het wel fijn als je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt. Dus kocht ik een noisecancelling koptelefoon: de Sony WH-1000XM3. Ik speel vaak rustgevende pianomuziek af of zet een ASMR-video aan op YouTube. Mijn telefoon leg ik uit het zicht en ik wissel zo min mogelijk tussen taken. Daarom plan ik telefoontjes altijd achter elkaar (het liefst aan het einde van de dag) en blok ik ook mijn schrijfuren achter elkaar. (Een leuk boek om te lezen over focus is Focus AAN/UIT van Mark Tigchelaar.) Een goede tip is ook om te werken met themadagen, zoals Charlotte van ‘t Wout uitlegt in haar productiviteitscursus.

Handige apps

Ik houd er niet van om het keiharde gepiep van mijn wekker te horen op het moment dat ik in mijn diepe slaap zit. Daarom gebruik ik Sleep Cycle: een app die je slaapgedrag bijhoudt en je wekt in je lichte slaap. Wil je uiterlijk om half 8 opstaan? Dan word je tussen 7 en half 8 gewekt en ben je een stuk frisser dan wanneer je je diepe slaap verstoort. Een andere leuke app is Forest. Deze app helpt je je telefoon even niet te gebruiken — want we weten allemaal hoe verslaafd we aan dat ding zijn. Je stelt in hoe lang je je telefoon niet wil gebruiken en in die tussentijd plant je boompjes. Gebruik je je telefoon toch? Dan sterft je boom. Een beetje alsof je weer voor een Tamagotchi zorgt. Een lekker jochie voor zulke apps is de Huawei P30 Lite. 4 GB werkgeheugen, 64 GB opslagruimte en dual-sim-ondersteuning. Genoeg ruimte voor apps, foto’s (ik maak foto’s van dingen die ik wil kopen, wil onthouden, de plek waar ik mijn auto geparkeerd heb en kaartjes die je krijgt bij bijvoorbeeld garderobes) én zowel zakelijk als privé bereikbaar op één toestel. Handy. En het beste van alles: de Huawei P30 Lite is lekker betaalbaar, zonder dat je inlevert op wat ‘ie allemaal kan.

Doe dezelfde dingen op vaste momenten

Je maakt de hele dag door keuzes en dat kost allemaal hersencapaciteit. Ik heb mijn hersencapaciteit hard nodig voor het schrijven van teksten en de groei van mijn bedrijf, dus andere dingen maak ik dan het liefst zo makkelijk mogelijk. Dit betekent dat ik op vaste dagen schoonmaak, mijn bed verschoon, de was doe, een vers brood haal. Mijn hond laat ik op vaste tijdstippen uit en ik probeer elke dag op dezelfde tijd te gaan slapen.

— Denk jij weleens na over hoe je je leven zo makkelijk mogelijk inricht? En hoe doe jij dat?

(*) Dit is een samenwerking met Ben.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

2 reacties

  1. Gotta love die Duitse supermarkten! Interessant om na te denken over hoe ik mijn leven makkelijker maak. Ik denk vooral dat tijdrovende dingen zo nu en dan uitbesteden helpt bij mij ;)

  2. Ik ben ook zo blij met m’n Dyson! Wij hebben twee honden waarvan een heel erg harig zwart exemplaar met als gevolg dat mijn huis dus ook vol haren ligt. Hiervoor stofzuigde ik ook niet vaak omdat het zo onhandig was met dat snoer en nu elke dag! En ik kook altijd met diepvriesgroenten en vb voorgesneden ui. Ik haar uien snijden dus als ik het zelf moet doen, gebeurt het eigenlijk niet. Haha :p

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.