Zoek
Sluit dit zoekvak.

Goed voor jezelf zorgen: zo doe ik dat nu

De herfst is begonnen en dat is voor mij altijd het seizoen waarin ik meer naar binnen keer. Zeker nu ik ook nog een cursus lanceerde — de After Summer Copy School, waarin je in 5 dagen (30 minuten per dag) leert betere copy te schrijven dan je ooit durfde te dromen, namelijk copy die verkoopt — en veel en hard werk, is het nodig om aan selfcare te doen. Maar goed voor jezelf zorgen, hoe doe je dat? Nou, ik heb niet alle wijsheid in pacht (wel veel 🤪), maar ik kan in ieder geval met je delen hoe ík dat doe.

Let op: in deze blogpost zie je producten die ik kreeg én sommige links zijn affiliatelinks (aangegeven in tekst en/of met ‘(aff.)’). Dat betekent dat ik een deel van jouw bestelbedrag krijg. Dat kost jou geen cent extra — ik snoep gewoon wat winst weg van de verkopende partij. Overweeg je zelf te beginnen met affiliatemarketing en daarmee het relatief makkelijk verdienen van extra inkomsten? Lees dan mijn blogposts over passief inkomen om te ontdekken wat ik doe en hoe ook jij dat kan doen. Nu is de ideale tijd, met de feestdagen in aantocht!

Doe (meer van) wat je blij maakt

Toen m’n allerliefste Vince overleed, veranderde alles. Zelfs naar de wc gaan, is stom zonder hem. Op de bank liggen is geen reet aan als je dat gesnurk mist. En dingen zoals eindelijk de deur gewoon open kunnen doen zonder dat-ie in de weg ligt, is in de verste verte niet zo fijn als dat ik weleens dacht. En dan heb ik het nog niet eens over uit bed komen, wetende dat het beneden leeg is en dat er geen 50 kg aan liefde al kwispelend op je ligt te wachten. Kortom: mijn leven stond op zijn kop en ik moest mezelf weer opnieuw uitvinden. Wat maakt me nu wel blij? Hoe richt ik nu mijn ochtenden in? Waar vul ik de tijd mee die ik niet meer besteed aan knuffelen, spelen, eten geven, wandelen?

En ik kwam tot de conclusie: ik wil álles voelen. Het rauwe verdriet dat m’n hart zichzelf laat opeten en het ultieme geluk dat ervoor zorgt dat m’n borst explodeert en ik overal sterrenstof verspreid. Verbinding met mezelf, connecties met anderen. Het vinden en weer even kwijtraken om het na even watertrappelen weer in m’n schoot geworpen te krijgen of ergens in de diepste krochten van m’n lijf weer terug op te duikelen.

Ik wil oorverdovend lachen en gillende stilte. Ik wil huilen, met snot overal en onbedaarlijk snikken. Ik wil doden met blikken en tot leven wekken met een kus op je ziel. Van diepe dalen tot de hoogste pieken. Bergen om tegenop te zien en om met het lood in m’n schoenen te beklimmen.

Knokken om m’n ruimte in te nemen en in alle rust simpelweg mogen zijn. Ik wil hard, zacht en boem is ho.

Ik wil op m’n eigen voorwaarden, naar eigen pijpen — dansen. Kruipen door wat was en weer opstaan voor wat is.

Ik wil schrijven en schrappen. Een hart dat zingend zwijgt. Delen wat er op dat hart ligt, zonder terugdeinzen. Authentiek en puur. Niet nadenken over likes, wat aanslaat en wat afstoot.

Nog meer zijn, nog meer (laten) zien wie ik ben. Ik wil léven, met alles wat ik in me heb. Maken, met alles wat er uit mij mag.

Ga lezen

Geen idee of dit dan is wat jóu blij maakt, maar mij wel: lezen. En het is ook nog eens goed voor je: het vermindert stress en je geheugen verbetert. Los daarvan: ik vind het ook gewoon heel leuk en fijn. Als je nog leuke boeken zoekt waarvan je sowieso zin krijgt in winter en kerst — de serie van Sarah Morgenthaler is ultieme feelgood. Begin met Droomvakantie, daarna Droomman en het derde en laatste deel is Droomuitzicht (aff.). Zo van GESMULD. De boekenserie gaat over het stadje Moose Springs in Alaska en to be honest werd ik niet alleen verliefd op het verhaal, maar ook op die plek én de personages.

Momenteel lees ik weer heel veel boeken tegelijkertijd, waaronder dit toepasselijke exemplaar (dat ik heb gekregen van de uitgeverij):

Wil je tips om meer te lezen? Die schreef ik al eens voor je op. Of ben je benieuwd naar mijn boekenkast? Ook die staat voor je online.

Ga bewegen

Al eerder deelde ik dat ik weer drie keer per week wandel. Sinds Vince er niet meer is, kom ik sowieso minder buiten. En aangezien ik weet dat ik er een hekel aan heb om reeksen te verbreken, maakte ik juist dat ervan. In mijn planner houd ik gewoontes bij, waaronder dus het wandelen — minimaal 5 kilometer per keer. Precies een rondje om het water bij mijn huis. Ik weet precies hoelang dat duurt (50 minuten, tenzij ik honden tegenkom, dan 5 uur), dus het is ook goed in te plannen. En als je je afvraagt hoe ik mezelf weet te motiveren: ik ken mezelf vrij goed. Ik weet dus ook wat mij motiveert, door o.a. deze test te doen: The Four Tendencies. Ik ben een Questioner, wat inhoudt dat ik dingen niet doe als ze willekeurig, inefficiënt of irrationeel zijn. Het moet logisch zijn; ik moet weten wáárom ik iets doe. Wat het me oplevert.

Ook héél leuk: ik mag meedoen aan The Fit Collective (aff.) van Jill (aka @mrsqualitytime). Ik volgde al eerder een programma bij haar en ben heel enthousiast over haar energie — die ik nodig heb om echt te gaan sporten. Ik heb een ingewikkelde verhouding met sport, want als ik niet weet hoe een oefening moet, doe ik het dus niet. Maar dankzij Jill zie ik precies hoe het hoort én lift ik mee op de energie van de bijbehorende community.

Het is een jaarprogramma met een online community, Q&A’s, online masterclasses, trainingsschema’s, -video’s en voedingsinspiratie. Zoals je wellicht weet, heb ik niets met de dieetcultuur. Sterker nog: ik verafschuw het. Daarom volg ik graag o.a. Mayra graag op Instagram en tip ik iedereen haar boek: Op je lijf geschreven (aff.). Want het schoonheidsideaal is een lachertje, geluk zit niet in je kledingmaat of gewicht en ook jij bent goed genoeg. ♥️ Wat dan wel mijn reden is om mee te doen aan dit programma? Ik wil mijn lijf vaker iets voedzaams bieden. Ik ben vrij lui, dus als ik al hangry ben, trek ik eerder een zak chips open, terwijl ik wéét dat ik daarna een dip in m’n energie voel. En juist die energie is zo belangrijk voor me: lekker in mijn lijf en energie zitten om te kunnen doen wat me blij maakt. (Lees je deze blogpost nog een keer, neem dan een shotje bij iedere keer dat je ‘energie’ leest en je bent geheid dronken.)

Wil je ook meedoen aan The Fit Collective? Je krijgt nu flinke korting — je betaalt geen €99 maar €49,95 per maand. Op 7 november gaan we met zijn allen van start en daarna blijven de deuren een tijdje dicht. Meld je je aan via mijn link, dan krijg ik daar een vergoeding voor.

Gebruik een spijkermat (Flowee)

Al een tijdje zag ik op Instagram de spijkermat voorbijkomen en ik kan niet ontkennen dat ik eerst dacht: WAT EEN ELLENDE. Maar ook een van mijn favoriete Instagrammers, Anne Ermens, tipte ‘m en toen was mijn nieuwsgierigheid helemaal geprikkeld. (Haha, see what I did there.) Ik benaderde Flowee (aff.) en vroeg of ik hun spijkermat en -kussen mocht testen. Dat mocht! En na een paar weken intensief gebruik, is het nu tijd met je te delen wat ik ervan vind.

De eerste vraag die ik krijg als ik zeg dat ik elke dag op een spijkermat lig, is: “Doet het pijn?”, soms afgewisseld met: “Ben je niet goed?”

Ik vind het absoluut geen pijn doen, maar toen ik in mijn stories een paar keer deelde over de spijkermat, waren er mensen die zeiden dat zij het wel pijnlijk vinden. Geen idee waar dat verschil dan precies door komt, maar kennelijk is dat dus heel persoonlijk. Ik kan alleen niet met blote voeten op de mat staan — al probeer ik dat wel op te bouwen door het eerst met dunne sokken aan te proberen.

Voordelen spijkermat

Voordat ik Flowee benaderde, las ik heel veel over wat die beloofde voordelen nou zijn. Je vindt vier miljoenmiljard lijstjes en eigenlijk noemen ze allemaal deze punten (haha) als voordelen van een spijkermat:
• vermindert pijn als o.a. rugklachten
• brengt ontspanning
• verbetert je nachtrust
• stimuleert je doorbloeding, waardoor je spieren opwarmen en je afvalstoffen beter afvoert

En ik onderschrijf ze allemaal! (Zou ze endorsen op LinkedIn als het kon. 🤪) De spijkermat van Flowee raakt allerlei drukpunten in je lijf, waardoor je zenuwuiteinden in je huid prikkelt en de doorbloeding activeert. Je huid is dus ook rood als je van de mat komt — dat hoort en is niet erg. Je hersenen krijgen een ‘pijnprikkel’ en maken twee stofjes aan om die prikkel te bestrijden: endorfine en oxytocine. Die zorgen voor dat ontspannen gevoel. 💆🏼‍♀️

Spijkermat ervaringen
Hier appte ik op 7 september een vriendin met mijn spijkermatervaring en een screenshot van mijn slaapapp die mijn gevoel bevestigt: ik slaap véél beter en dieper.

Spijkermat-ervaring en hoe ik hem gebruik

Toen ik de spijkermat van Flowee ontving, was ik een tikkeltje nerveus en toch ook cynisch. Maar goed, ik geloofde ook niet dat EMDR me zou helpen en dat deed het wel, dus dat zegt niet zo veel. 😆 Met een dun shirtje aan nam ik tijdens een schietgebedje plaats op de mat — op de bank, want op een harde ondergrond leek me net iets te hardcore. Dat viel me zó mee, dat ik het shirt meteen uitgooide en er dus direct met mijn huid op lag. Even wennen aan het gevoel, maar pijnlijk? Nee. Al snel voel je dat je lijf warm wordt en dan heb ik ook direct het idee dat het écht iets doet.

Hoe ik de spijkermat gebruik:
• ‘s avonds op de bank, als ik even tv kijk of een boek lig te lezen — nu het kouder is, met een deken over me heen
• in bed, als ik te lui was om naar boven te lopen om de spijkermat op de bank te gebruiken — omdat ik er graag minimaal 20 minuten op lig, ga ik dan dus wel eerder dan ‘ik kan mijn ogen niet meer openhouden’ naar bed, want ik wil er niet op in slaap vallen (ja, ja, dat kan wel, maar wil ik niet en ik vind het niet fijn om een wekker te zetten en dan na 20 minuten slaap alsnog gewekt te worden — ik vertrouw ook geen mensen die zeggen dat je ze ‘s nachts wakker kan maken voor sushi/een miljoen/chocola/Channing Tatum, mij gewoon laten liggen, tenzij mijn huis in brand staat 🤪)
random op de dag, als ik even toe ben aan ontspanning en een kleine reset van mijn brein (als je pauze neemt, is het ‘t beste als je dan ook Echt Even Niks doet, wil je daar meer over weten en heel veel handige tips krijgen, lees dan dit boek (aff.))
• als ik beginnende hoofdpijn heb, pak ik ook weleens alleen het kussen en negen van de tien keer verdwijnt mijn hoofdpijn 🙏🏻 (ik heb niet de illusie dat dat ook werkt bij (mijn) migraine, dan helpt niets anders dan doodstil in het donker liggen totdat ik naar de wc moet rennen)
• tijdens mijn menstruatie leg ik de mat overdwars om alleen even mijn pijnlijke onderrug te prikkelen en soms gebruik ik het kussen zachtjes op mijn buik (also: ik stopte in juli met de pil, test nu menstruatieondergoed van snuggs en laat ook daar binnenkort meer over weten!)

Spijkermat kopen?

Wil je een spijkermat kopen, maar weet je niet zo goed welke én heb je geen zin om te vergelijken? I got your back, want voordat ik Flowee benaderde, deed ik dat al. De spijkermat van Flowee komt in heel veel lijstjes (ja, ook de niet-gesponsorde posts en geschreven door mensen die ‘m niet kregen, zoals ik) als beste uit de test. Hoewel ik dus zelf geen andere matten probeerde, ben ik wél heel enthousiast over mijn spijkermat van Flowee.

Dit is de set (spijkermat en -kussen) die ik heb en graag gebruik. Maar je kan natuurlijk ook de hele collectie bekijken en één van de geweldige andere kleurtjes kiezen. 🥰
Dit zijn affiliatelinks: ik krijg, zonder dat het jou een cent extra kost, een deel van jouw bestelbedrag.

En nu ben ik heel benieuwd naar jouw tips om goed voor jezelf te zorgen!

Wil je met mij — en de andere lezers — delen wat jouw gewoontes, rituelen en tips zijn om goed voor jezelf te zorgen? Ik ben altijd in voor iets nieuws ontdekken, dus brand los in de reacties! 👇🏻

Enne… doe iets liefs voor jezelf als je dit leest. Ben je waard. Liefs. ♥️

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

8 reacties

 1. Ooeeh heel interessant die spijkermat! Ik ben actief aan het people & content detoxen afgelopen weken; mijn socials, nieuwsbrieven en mensen in mijn leven. Als ze energie vreten dan zet ik ze uit – of meer op afstand ;) Voelt heel bevrijdend deze selfcare – en ook nog een beetje spannend. Ook is mijn doel om meer offline te doen ipv de tijd wegscrollen online dus de bedoeling is meer boeken en handwerkjes, minder telefoon zodra ik thuis kom van werk. Ik heb alvast wat lekkere theetjes gekocht om me erbij gezelschap te houden.

 2. De spijkermat heb ik ook nog ergens liggen, maar op een of andere manier pak ik hem toch niet zo snel. Lezen word ik ook altijd erg blij en ontspannen van!

  1. Ja, ik vind het zo’n topding! Denk dat ik hem straks op de bank weer even gebruik, als ik lekker lui naar voetbal ga liggen kijken. En lezen, ja, het blijft heerlijk. Welk boek lees je nu?

 3. Ik was helemaal blij verrast dat je m’n ineens noemde als een van je favoriete Instagrammers 🥹

  En ik ben ook echt nog blij met die mat, alleen irriteert me mateloos dat – als ik er dan op lig – ik er daarna ook weer af moet terwijl ik dan zo lekker slaperig ben en dan ook nog een shirtje aan moet trekken. (Niet dat iemand me dat verplicht, maar anders word ik snachts wakker omdat ‘er iets niet klopt’ want ik slaap altijd met iets aan.) Oké, goed verhaal 😅

  Trusten Lenneke! Dank weer voor je blog!

  1. Hahaha, zo leuk ook, je appje. Jaaa, ben je zo dankbaar voor je tip! En dat kan ik me voorstellen — ik ruk ‘m ook altijd met gepast geweld onder mijn lijf vandaan om vervolgens binnen 2 tellen in slaap te vallen. 😆 Jij bedankt voor je leuke reactie!

 4. Ouwe influlennserd. Ik heb die mat meteen gekocht hoor 😆.
  Wel even benieuwd: al je op de bank ligt te lezen/tv-kijken, leg je die mat dan gewoon over een paar kussentjes heen? (Of lig je plat op je rug? Kan ik me niet voorstellen, maar toch even vragen 😉)

  1. Heyyy, wat top! Leuk! Ben benieuwd hoe jij het vindt. Ik lig inderdaad gewoon plat op mijn rug te lezen — soms leg ik dan een kussen op mijn buik met het boek erop, om de lamme armen iets te ontzien, haha.

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.