Zoek
Sluit dit zoekvak.
businessdoelen halen met essentialiving

Over weten wat je nodig hebt (met winactie)

Als kind al was ik een enorme pleaser. Zo eentje die nog net voor het uitblazen van haar laatste adem zou mompelen: ‘goh, wat heerlijk dat ik mezelf altijd lekker op de tweede plek heb gezet’. Ik geloofde alles wat er tegen me gezegd werd, deed dingen zonder na te denken… en toen sloeg de realiteit me in mijn gezicht. Ik wilde niet langer naar andermans pijpen dansen, ik wilde leren dansen met mijn eigen wensen. Mijn dromen. Mijn plannen. Dus zocht ik — efficiënte meid als ik ben — een psycholoog voor een paar sessies EMDR en dan zou ik helemaal het vrouwtje zijn. Dat liep effe anders (en met ‘effe’ bedoel ik ‘een jaar therapie’), maar het bleek het beste cadeau aan mezelf ooit. Want toen leerde ik te weten wat ik nodig heb. Te voelen.

Ik redde me wel — ik had geen hulp nodig. Dacht ik. Dat varieerde van een tube jodiumpoeder leegknijpen toen iemand dat op een lelijke wond op mijn knie wilde strooien (ik bleef met mijn losse veter achter de trapper hangen en klapte van mijn fiets af 🫠 de littekens zitten er nog altijd) tot niet naar een psycholoog willen. Oude koeien uit de sloot halen, dat kon altijd en overal wel. Dacht ik, ondanks dat ik het nooit deed. En wat had ik nou eenmaal meegemaakt? ‘Er zijn mensen die het veel slechter hebben getroffen.’

Bij de psycholoog ontdekte ik pas hoe ik werkelijk geen idee had van wat ik fijn vond. Toen ze naar me toe kwam lopen en ik ‘stop’ moest zeggen als ik vond dat ze te dichtbij kwam. Als het niet meer fijn voelde. Ik vroeg pas of ze wilde stoppen toen we praktisch neus aan neus stonden. “Ik schrik hier gewoon van,” zei ze. En ik snapte maar niet waarom. Omdat ik geen idee had van mijn eigen grenzen en behoeftes.

En jij? Lukt het jou te voelen wat je nodig hebt? Of gebruik je vooral je verstand om te bedenken waar je behoefte aan hebt? Probeer te luisteren naar je lijf, want dat is zo veel slimmer dan wij. Zo krijg je dorst en weet je dat je behoefte hebt aan water. En trek je je hand terug als je je brandt aan stoom als je de magnetronfolie van je bord trekt. (Maar doe dat maar gewoon met een ovenwant aan: ik liep fikse wonden op. 😑) Je lichamelijke reacties helpen je te overleven door heel de tijd signalen te geven. Let eens op je lijf als je met iemand praat, ergens over praat, aan iets denkt of als er iets gebeurt. Je lijf zegt het al voordat je iets bewust bedenkt.

Ik heb nooit écht durven dromen. Mijn leven liep altijd anders dan ik hoopte. Ik zakte de eerste keer voor mijn havo-examens, er was gedoe rondom het afstuderen op het hbo en zo waren er wel meer Grote Levensgebeurtenissen die ik anders voor me had gezien. En nu? Nu droom ik er lustig op los. Nu voel ik, in plaats van alleen maar in mijn hoofd te zitten.

Schrijven in Business Focus Book

Maar dat leren voelen, dat viel niet mee. Ik ben onwijs praktisch: doe mij maar een checklist die ik afwerk — dan weet ik wat ik moet doen, waar in het proces ik sta en wanneer ik klaar ben. Wist ik veel. Zo liet de psycholoog me op twee stoelen zitten: de ene stond voor keuze A, de andere stond voor keuze B. Op die ene stoel voelde ik onrust, wilde ik weg, een drukkend gevoel op mijn borst: dit werd ‘m niet. Die andere stoel voelde ook nog niet fantastisch, maar ik voelde wel: dit is waar ik voor moet gaan. Sindsdien gebruik ik dat bij alles. Dat werkt niet voor iedereen (leerde ik tijdens een reading Human Design), dus voel je geen uilskuiken als dit niet jouw manier is, maar wel voor mij. En ik wil je nu niet richting een psycholoog duwen of aanraden om naar de meubelboulevard te rijden om keuzestoelen te shoppen — ik wil je alleen meegeven hoe belangrijk het is om te weten waar je behoefte aan hebt. Om jezelf dat te gunnen en niet te luisteren naar je innerlijke criticus die roept dat je het toch niet kan, dat het overdreven is, dat je sterk moet zijn. (Is het niet vreemd dat we iemand altijd ‘veel sterkte’ wensen in plaats van ‘veel zachtheid’?)

Toen ik eind 2018 alles fysiek achter me liet, een huis kocht aan de andere kant van het land en mijn baan opzegde, viel er een deken van rust over me heen. Geen machinegeweren en granaten (ik wilde ook dat dit een grap was), maar Schotse hooglanders en wilde paarden voor de deur. Maar ook: geen vast inkomen meer, geen spaarcenten en wel een hypotheek. Ik had niets anders dan mijn droom om aan vast te houden — een succesvol bedrijf bouwen.

De afgelopen maanden begon ik gevoelsmatig weer opnieuw met uitvinden van wat ik fijn vind. En één van de dingen die ik sterk voelde: ik wil minder uren werken en meer verdienen. Ik wil rust. Ruimte. Dan kan je je uurtarief omhoog knallen, maar dat voelde niet lekker. Dus besloot ik mijn bedrijf om te gooien en onder andere digitale producten te verkopen — waarvan After Summer Copy School, de cursus waarin je binnen 5 dagen leert om betere copy te schrijven dan je ooit durfde te dromen het eerste resultaat is. En hoewel ik graag onderneem op en met gevoel, combineer ik dat ook absoluut met strategie en planning. Look at me now, waar ik vroeger niet durfde te dromen, laat staan te plannen. 😅

Je hoort mensen vaak zeggen dat ze geen dingen doen waar ze geen zin in hebben. En hoe graag ik ze ook gelijk wil geven — het is simpelweg niet waar. Het is een onrealistische verwachting van het leven. Ik heb ook weleens zin om een hele week op de bank te liggen en met mijn navelpluis te spelen, maar spoiler: je hebt als volwassene gewoon verantwoordelijkheden. Ook als ondernemer is het niet allemaal rozengeur en wodka lime. Ik doe nog steeds dingen waar ik niet om sta te juichen en dat blijft; zelfs als je het gros uitbesteedt. Het leven is nu eenmaal niet altijd feest — maar het goede nieuws: dat hóeft ook helemaal niet. Al je gevoelens mogen er zijn en ergens geen zin in hebben is heel menselijk.

Eén van de dingen die ik gebruik om me te focussen op wat ertoe doet, om te schrappen wat alleen maar loze opvulling is, om rust en ruimte in mijn leven te brengen door van mijn vernieuwde bedrijf tot een succes te maken, is het Business Focus Book van Gaby (@essentialiving). Gaby is essentialist — geen minimalist die leeft met zo min mogelijk, maar leven met alleen dat wat jij essentieel vindt. Een manier van leven waar ik me heel erg in kan vinden. Ik heb haar boek gekregen en omdat ik er zo enthousiast over ben, geef ik er graag eentje weg.

Winactie voor ondernemers: Business Focus Book van Essentialiving van €34,95

LET OP: de winactie is inmiddels gesloten en de winnaar heeft bericht gekregen. Jaaaaa, ik mag weer iets weggeven! Dit keer een heel fijn ‘werkboek’ voor ondernemers. Dit boek geeft je grip op je tijdsbesteding en rust in je hoofd. Overzicht en structuur in je bedrijf. De schema’s in Business Focus Book helpen je om stap voor stap (en onthou: kleine stapjes zijn óók stapjes!) je doelen te halen. Het is een papieren coach, een cheerleader, een plek om thuis te komen als je het overzicht toch even verliest. Je leert je te focussen op de belangrijke zaken, waardoor je efficiënter werkt en tijd bespaart. Ik wil me namelijk niet over de kop werken; ik wil dingen doen die resultaat hebben. Mijn dagen niet vullen met ‘lekker dingetjes designen in Canva’, terwijl dat geen cent oplevert. Moet dan alles maar zo snel en hard mogelijk? Moet alles zo veel mogelijk geld opleveren? Nee, maar ik wil weten wat ik doe en waarom ik dat doe. En dat is waar dit boek bij helpt. (Voel je al waarom ik zo enthousiast ben? 😌)

Business Focus Book bestaat uit…
✨ uitleg over de drie kernactiviteiten waar jij je op zou moeten focussen
✨ een simpele formule om te ontdekken wat op ieder moment jouw hoogste prioriteit heeft
✨ handige invulschema’s die je houvast bieden en superconcreet maken wat je te doen staat in de tijd die jij voor jouw business beschikbaar hebt: maand-, week- en contentplanners en trackers om je statistieken bij te houden
✨ prachtige beelden, motiverende quotes en ruimte om aantekeningen te maken

Je krijgt genoeg schema’s voor 6 maanden. En let op: Essentialiving Business Focus Book is in het Engels. Onder deze foto lees je wat je doet om kans te maken. 👇🏻


Wat je doet om kans te maken:
1. laat een reactie achter op deze blogpost met daarin jouw droom voor je bedrijf waar je Business Focus Book voor wil gebruiken
2. gebruik je echte e-mailadres, anders kan ik geen contact met je opnemen als je gewonnen hebt
3. hou je mailbox in de gaten, want ik kies de winnaar 26 oktober — meedoen kan dus tot en met de 25e

Leuk als je meedoet! 🥰

LET OP: de winactie is inmiddels gesloten en de winnaar heeft bericht gekregen.

Wil je gewoon nu al in je Business Focus Book beginnen en niet afwachten of je ‘m wint? Dan kan je hem natuurlijk ook gewoon kopen:

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

22 reacties

 1. Mijn dagen niet vullen met ‘lekker dingetjes designen in Canva’, terwijl dat geen cent oplevert.
  Ouch😂 heb ik wel zitten doen, al heb ik ook inmiddels een product online staan in mijn eigen etsy shop.
  Maarrr de planner lijkt me ideaal om Carinadecoach verder uit te bouwen. Uiteindelijk wil ik de pitbull/stafford expert van Nederland worden met eigen kleinschalige opvang voor dat soort rassen. Voor nu begin ik met consulten geven aan eigenaren die tegen problemen aanlopen met hun hond. Ondernemen is voor mij nog steeds heel erg spannend en beetje losse flodders schieten.

  1. Hahaha, ja, nou ja, ik denk dat dat dus heel veel gebeurt. En je hoeft echt niet alleen maar dingen te doen die direct geld in het laatje brengen, maar ik vind het zo zonde als mensen zich alleen maar bezighouden met eigenlijk toch wel uitstelgedrag. Te gek dat je dit doet! Daar is, volgens mij, inderdaad nog een wereld te winnen. Zulke lieve dieren die zo ontzettend verkeerd begrepen worden… En: hoera voor je inzicht, dat is al een eerste stap naar je bloeiende bedrijf. You gooo! 🚀

   1. Oe dat zijn er aantal🤩
    Eén daarvan, meteen een hele grote:
    Een school voor lifedesign, persoonlijke ontwikkeling en groei voor jongeren en volwassenen.

 2. Dit zou me perféct helpen bij het starten van mijn eigen business. Ik startte (eindelijk, na twee jaar op de wachtlijst) met mijn opleiding pottendraaien, dus elk duwtje in de rug om er een echte business van te maken, is welkom ;)

  1. Ohhh, dat vind ik zó leuk! Als het is wat ik denk, dan: pottenbakken! Heb dat ook weleens gedaan op zo’n tafel met draaischijf die je met je voeten beweegt. Goede reminder om zoiets creatiefs weer eens te gaan doen. Kan ik al ergens zien wat je maakt? (Superdroog als je nu iets heel anders bedoelt. 🤣)

   1. Oehhh, wat tof!
    Ik ben al een paar maanden even helemaal het overzicht kwijt binnen mijn eigen onderneming de inclusicards! Ik voel me overweldigd door alles dat er kan/moet. Mijn adhd hoofdje overstroomt soms van al mijn creativiteit en wat richting / overzicht zou zoooo fijn zijn! Dit alles om door te kunnen met mijn missie om ruimte te maken voor mensen die te veel over het hoofd gezien worden!

  2. Wat ontzettend vet!! Ik zou heeeeel graag de planner willen. Ik ben momenteel bezig met het opzetten van mijn eigen kledingbedrijf met voor nu voornamelijk t-shirts, truien en.. SOKKEN. Mijn kinderdroom, een sokkenbedrijf, toch maar eens écht waar gaan maken. Uiteindelijk misschien ook prints en andere kunststukken, maar dat zien we dan wel weer. Voor nu focussen op de sokken, zodat ik van mijn print-on-demand bedrijf een bijna passieve vorm van inkomen kan maken. Dit zodat ik samen met mijn vriend de wereld over kan reizen, om sokken en muziek geïnspireerd op onze prachtige wereld te kunnen creëren!

 3. Leuk, Lenneke!
  Ik ben een vakgenoot van jou, maar eerlijk… ik ben de focus een beetje kwijt. Ik vind ook gewoon heel veel leuk, maar ‘gewoon’ levert gewoon niks op. Ik wil dus graag mijn freelance bestaan ook echt bestaansrecht geven. Ik wil doen waar ik blij van word en daar ook een goede boterham mee verdienen. Inmiddels weet ik dat ik dat kan, nu nog de juiste richting vinden. Daar kan ik deze planner prima bij gebruiken.
  Liefs voor jou!

 4. Mijn droom is om echt te gaan werken aan het maken en verkopen van downloadbare lesmaterialen om een extra inkomensstroom te genereren naast mijn lessen.
  Stap 1 is bijna af: de website komt in kwartaal 4 online, nu nog materialen maken om de website te vullen en bij te houden.

 5. Oei dit boek kan ik goed gebruiken. Na jaren dromen de knoop doorgehakt en nu bezig m’n eigen praktijk op te starten. Maar hoewel tijdens m’n dromen alles van een leien dakje gaat en de sky de limit is merk ik nu ik ermee aan de slag ben dat het toch wat tegenvalt. Want wat heeft prio en er moet nog zoveel gebeuren en argh… ik ga duimen!

 6. Ik heb zoveel moeite met prioriteiten van bijzaken onderscheiden dat het soms verlammend werkt en ik nergens toe kom! Dus ik kan dit boek erg goed gebruiken. En hopelijk schiet ik dan in actie zodat ik echt vrijheid en voldoening kan ervaren binnen mijn bedrijf.

 7. Mn tijd vullen met dingen die geen cent opleveren ben ik erg schuldig aan. Ik ben me ervan bewust en t gaat steeds beter. Dit focus boek zou een goede hulp zijn.

  Mijn droom voor mijn bedrijf is ondernemers helpen om taboe’s te doorbreken en/of hun mooiste leven te leven en de wereld beter achter te laten dan het nu is. Ik wil genoeg verdienen om het leven te leiden wat ik voor ogen heb.

 8. Ooh, dit boek lijkt me fantastisch! Ik ben pas net – op 1 juli – begonnen met ondernemen (als virtual professional) en ik krijg zóveel aanvragen dat ik dat verder uit wil bouwen. Mijn uren zijn een keer op, maar hoe tof als ik er dan nog steeds geld aan kan verdienen door bijvoorbeeld een fee te pakken over het werk wat ik dan ‘doorschuif’. Ik heb alleen geen idee waar ik moet beginnen. Dit boek lijkt me een fijn hulpmiddel!

 9. Ik heb toevallig eergisteren opgeschreven dat mijn intentie voor de komende maanden FOCUS is. Niet omdat ik niet kan focussen, maar omdat de focus nog steeds te veel bij anderen ligt en te weinig ligt bij mezelf, mijn dromen en mijn doelen. Dus dit zou echt top zijn! Het wordt tijd voor het schrijven van mijn boek, voor het maken van mijn online traject en voor investeren in mijn bedrijf. Gogogo!

 10. Wat een mooie winactie, Lenneke. Ik zou graag willen winnen, maar niet voor mezelf. Mijn onderneming loopt inmiddels al wat jaren. Ik zou dit graag willen winnen voor mijn dochter die net gestart is als zelfstandig ondernemer. Dit zou haar helpen met het opstarten van haar bedrijf, doelen stellen, realiseren van háár dromen en wensen. Ik gun het haar enorm op stappen te zetten, en denk dat dit boek haar helpt om focus te houden.

 11. Haa ja! Die wil ik wel erg graag winnen! Wat tof dat je ‘m cadeau mag doen. ❤️
  Focus is wat ik wil. Want ik wil fulltime podcastmaker worden van (cultuur) historische verhalen. Dit doe ik al parttime, met een baan ernaast. En dat is best lastig focussen. Podcasts maken is in mijn ogen (en oren 😎) het allerleukste om te doen!
  Als stap 1 van dit nieuwe proces start ik straks met de After Summer Copy School, waar copy straks één van m’n belangrijkste (kern)activiteiten wordt, schat ik zo in 😜
  Op naar een nieuwe stap vol focus!🍀

 12. Ik wil dus nog een boek schrijven. Ooit.
  Maar de wetenschap van hoe pleuresveel werk dat is.. maakt dat ik denk
  “Ik moet deze keer een beter plan maken” of op zijn minst “een plan”

  Dus dat boek, ja.. je snapt hem wel. I think I need it.
  Plus naast de ASCS natuurlijk.
  Bestseller twee, IK KOM ERAAAAAN 💪🏻

 13. Dit is precies wat ik nu nodig heb. Die donkere dagen komen steeds meer om me heen en lijken me een beetje in te sluiten. Grote en lange to do lijsten verlammen me meer dan dat ze me aan het werk krijgen.
  Ik denk dat dit me precies de handvatten geeft om me langzaam weer in actie te krijgen, te motiveren om weer te doen wat belangrijk is, te versimpelen waar de focus ligt en gewoon weer rustig en ontspannen genieten van al het moois wat ik altijd mag doen.
  Eerlijk, het lukt me altijd zelf wel weer om me in beweging te krijgen en de donkerte buiten te drijven, maar een klein beetje hulp en planning is nooit verkeerd!

 14. Jaaaaaa, een teken van leven. Super fijn om je weer in Digitale (levende) Lijve te treffen. Ik ga NIET meedingen naar het boek, simpelweg omdat ik nog niet de tijd, focus, aandacht en liefde in mijn bedrijf durf te stoppen. Het is een passieve, latente behoefte om nog beter m’n ding te doen als ZZP’er. En tot die tijd is het gewoon rete-spannend om de vastigheid op te geven (hypotheek en world-crises much?)

  Zoals een oud-collega ooit zei – en eigenlijk citeerde- : “You’re afraid to fall? Oh, darling, what if you FLY”. Tot ik mezelf m’n vlieg-avontuur gun, blijf ik nog even marineren in m’n marginaliteit.

 15. Jaaa dan lukt je time vast nóg beter om focus aan te brengen op de belangrijkste onderwerpen. En lukt het me misschien dit jaar al om de eerste klant website live te hebben staan! De after summer copy school helpt mij al enorm om mijn visie etc duidelijk te krijgen, nog even doorpakken en dan kan ik van start 🤩

 16. JAAAAAAA morgen (26 oktober) word ik 37 jaren oud en ik voel me heerlijk! Dit jaar de sprong gewaagd in ondernemer-land en 7 januari lanceer ik een mega waardevolle online cursus waar de nodige planning bij komt kijken.

  Natúúrlijk heb ik overal al wat opgeschreven, maar doe mij maar een planner die mij nog gerichter die kant op helpt te sturen.

  Kan nie wachten nie!

 17. Mijn droom is om met passief inkomen meer tijd te hebben om aan mijn bedrijf te werken, in plaats van het huidige uurtje factuurtje 😊

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.