Tips om meer te lezen | freelennse
boeken, tips

tips om meer te lezen

Ik kreeg een paar vragen op Instagram: ‘ik zou zo graag meer willen lezen, maar ik heb er geen tijd voor’ en ‘lezen lijkt me zo leuk, maar ik heb er geen concentratie voor’. De laatste tijd lees ik weer heel veel — het helpt me ontspannen, het geeft me inspiratie om zelf meer te schrijven en afhankelijk van welk boek ik lees, leer ik er ook nog enorm van. Zeker in periodes dat ik een boek per dag(!) verslind, krijg ik de vraag hoe ik dat in vredesnaam doe. En eerlijk: het is écht goed te doen om een boek per week te lezen. Je moet het alleen willen.

Maak er een gewoonte van

Sinds begin 2020 heb ik er een gewoonte van gemaakt om íedere dag te lezen. Minimaal tien pagina’s, eerder dan dat ik die gelezen heb, mag ik niet naar bed. Hoewel, ik mag wel in bed lezen, maar dus nog niet gaan slapen. Er is geen onderhandeling mogelijk — dit is gewoon wat ik doe. Het helpt ook als je een soort ‘streak’ maakt, bijvoorbeeld in je agenda. Het zetten van een kruisje of kleuren van een vakje voor elke keer dat je dit doel hebt behaald, werkt oprecht heel lekker. In ieder geval: meestal lees ik meer dan dit, maar om te voorkomen dat ik uit de leesflow raak, pak ik elke dag die tien pagina’s. Neem eens op hoelang het duurt — waarschijnlijk nog geen kwartier. Je hebt toch iedere dag wel een kwartiertje de tijd?

Neem je boek mee

Reis je met het openbaar vervoer, moet je ergens even wachten (al dan niet in je auto), heb je een verloren uur op school? Neem je boek gewoon mee. Die wachttijd is ideaal om lekker te lezen. Wil je geen boek meenemen, want zwaar en kans dat het beschadigt? Ik ken mensen die het fysieke boek en een e-book ervan hebben. Zelf heb ik dit niet, want ik vind lezen van een scherm echt veel minder fijn en raak snel afgeleid. Maar als het werkt voor jou: waarom niet?

Je hoeft het boek niet altijd helemaal te lezen

Lezen wordt er niet bepaald leuker op als je je door een boek heen moet worstelen. Als je het boek per se uit moet lezen van jezelf, ‘want je bent er nou eenmaal aan begonnen’. Zeker bij businessboeken of zelfhulpboeken kan het best zo zijn dat er een hoofdstuk (of meer) is dat jou totaal niet aanspreekt. Dat hóeft ook niet. Sla dat deel over, haal eruit wat je wel wil lezen. Lezen moet leuk zijn, geen kwelling. Vind je het boek helemaal ruk? Gooi het aan de kant, breng het naar de minibieb in je buurt, verkoop het, geef het aan een vriend(in) die het waarschijnlijk wel leuk vindt, bewaar het voor een ander moment in je leven… weet ik veel. Maar stop met lezen. Stoppen mag. (Met alles.)

Concentreer je

Als ik eenmaal in een verhaal zit, dan kan de hele wereld naast me vergaan, zonder dat ik daar iets van merk. Mijn concentratie over het algemeen is niet opperbest, behalve bij lezen. Ik leg mijn iPhone weg, ga met boek en deken de bank op en je hoort me pas over een paar uur weer. Heb je moeite met lezen, haal dan alle afleiding weg. Ga in je eentje op je slaapkamer zitten, zet je noisecancelling koptelefoon op met muziek (geen liedjes die je meezingt, maar op Spotify vind je bijvoorbeeld lijsten met instrumentale muziek die je helpt concentreren, bijvoorbeeld Maximum Concentration of Reading Music). Nog een goede tip uit het boek Focus AAN/UIT van Mark Tigchelaar: lees sneller. Door sneller te lezen moet je opletten. Lees zo snel als je kan, wat wil zeggen dat je wél moet begrijpen wat er staat. Wil je ook echt onthouden wat er staat, omdat je bijvoorbeeld een zelfhulpboek leest of een businessboek? Lees eerst snel en begrijp wat er staat. Daarna lees je en ga je doelbewust dingen onthouden. Zelf heb ik een document in Google Drive, waar ik alles opschrijf wat ik wil onthouden of waar ik later nog eens naar wil kijken. Heb ik daar even geen zin in, dan app ik mezelf het nummer van de bladzijde. (Je begrijpt: een ezelsoor is bij mij echt een doodzonde. Hahaha.) En ook hier geldt: dit alles is véél makkelijker als je een fijn en leuk boek leest.

Op zoek naar goede boeken? Ik maakte een overzicht van alle boeken die ik afgelopen jaren las.

 

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

17 reacties

 • Reply Audrey 14/01/2020 at 08:57

  Yes, ik hou van lezen! Qua boeken meenemen doe ik het boek eigenlijk altijd in een apart linnen tasje in mijn tas, zodat het beschermd is :)

  • Reply freelennse 14/01/2020 at 11:11

   Ik vind mensen die boeken meenemen in een tas echt stoer, hahaha. Ik durf het alleen als ik ‘m in mijn hand kan houden en veilig in de auto kan leggen ofzo. :’)

 • Reply Annelies 14/01/2020 at 11:09

  Ik lees ook bijna elke dag. Ik lees meestal nog een kwartiertje voor ik ga slapen en op de trein heb ik ook altijd een boek bij.
  Ik heb me vroeger vaak verplicht om elk boek dat ik begon uit te lezen, maar vorige week heb ik dat patroon doorbroken en een boek dat me niet lag opzij gelegd, er zijn meer dan genoeg andere mooie dingen om te lezen.

  • Reply freelennse 14/01/2020 at 11:10

   Oh, ja, ook dat nog! Mooi geschreven.

 • Reply Ilona Wielinga 14/01/2020 at 11:14

  Ik hou ook echt van lezen, alhoewel ik door mijn depressie er vaak de concentratie niet voor heb. Maar ondanks dat neem ik bijna altijd wel een boek mee, ik vind het vaak al lekker om tien minuutjes te lezen terwijl ik op mijn trein wacht bijvoorbeeld. Ik ben overigens -net als jij- een fan van papieren boeken. Ik vind het heerlijk om het boek ook daadwerkelijk in handen te hebben en het niet van een scherm af te lezen.

  • Reply freelennse 17/01/2020 at 16:28

   Ja, en ik wil m’n hele huis vullen met boeken. ZO mooi. En knuffel voor jou. X

 • Reply Giovanna Jansen 14/01/2020 at 13:28

  Ik lees ook heel graag, en ook overal, dus een boek heb ik altijd bij mij. Dat een boek niet mag beschadigen heb ik, net als dat een boek uitgelezen móét worden, gelukkig jaren geleden losgelaten. ;-)
  Goeie tip van de Spotifylijsten! Ook handig tijdens het schrijven. Ik zet vaak met lezen en met schrijven maar helemaal geen muziek op omdat het afleid en ik ander mee wil zingen haha, maar dat is wel erg stil en saai, dus die lijsten lijken mij ideaal.
  Het boek Focus Aan/uit lijkt mij ook interessant.

  • Reply freelennse 17/01/2020 at 16:29

   Ik kan ook niet werken of lezen met meezingmuziek, heb ik ontdekt. Dus dit is grandioos. ASMR tijdens het werken is ook fijn!

 • Reply Nikita 14/01/2020 at 14:43

  Ik lees heel graag en veel. Maar in 2019 heb ik veel meegemaakt waardoor lezen gewoon niet altijd lukte. Nu beginnen mijn leesvibes wel terug te komen gelukkig!

 • Reply Rachel Kromdijk 14/01/2020 at 15:21

  Concentreren kan ik alleen op het hoekje van de bank of in mijn bed. Anders krijg ik teveel prikkels en ben ik alweer afgeleid haha. Verder ben ik gek op lezen en ik heb nog aardig wat boeken staan waarvan ik niet verder ben gekomen dan blz 10, dus dit wil ik sowieso weer gaan oppakken.

  • Reply freelennse 17/01/2020 at 16:36

   Hahaha, nou, prima plekken om te lezen, toch?

 • Reply Rosanne 16/01/2020 at 13:32

  Oh ik ben echt gek op lezen! Sowieso lees ik elke avond een half uurtje en als ik ergens naartoe ga dan neem ik altijd een boek mee.

 • Reply Linda 17/01/2020 at 16:16

  Wat een goed voornemen! Ik wil zelf ook weer meer gaan lezen – vroeg las ik meerdere boeken per week – maar vind het nu lastig om me ertoe te zetten. Als ik dan thuis kom na een dag werken, heb ik vaak toch niet meer de concentratie om te lezen. Maar inderdaad, door het een dagelijkse gewoonte te maken, kom ik waarschijnlijk wel weer in dat ritme :)

 • Reply Veroni 27/01/2020 at 23:24

  Bedankt voor de tips, ik wil ook graag weer meer lezen. Ik heb mezelf laatst zelfs een doodzonde toegestaan: dingen high-lighten in een (zelfhulp-) boek! Normaal schrijf ik dan belangrijke passages of inzichten in een schriftje, maar dat belemmerde me ook in het lezen. Schriftje niet bij me, te veel overschrijven…. Nu dacht ik, beter high-lighten dan niet lezen!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.