Zoek
Sluit dit zoekvak.
Mark Tigchelaar - Focus aan:uit

focus aan/uit

Ja, nou ja, goed, om maar met de deur in huis te vallen: ik ben supersnel afgeleid. Daar schreef ik ooit al een blogpost over, want in die tijd vond ik dat fantastisch en zag ik vooral heel veel voordelen. Nu ben ik freelance copywriter en heb ik toch liever meer focus. En daar was toen Focus AAN/UIT. Boffen! En bestellen ook maar meteen.

Ik las dit boek vorig jaar al uit, toen het net verschenen was. In één ruk, want dit vind ik dan weer zo interessant dat ik me wél langdurig kan focussen, haha. Het duurde alleen even voordat ik de tijd vond om de recensie te schrijven. Nu ik dit boek opnieuw aan het lezen ben én we allemaal thuiszitten met een miljoenmiljard afleidingen om ons heen, leek het me een goed moment om dit boek onder de aandacht te brengen. Want, kleine spoiler, het is een aanrader.

Mark Tigchelaar - Focus aan:uit

Focus AAN/UIT, dicht de 4 concentratielekken en krijg meer gedaan in een wereld vol afleiding

Je dwaalt af tijdens gesprekken, aan het einde van de pagina heb je geen idee meer wat je net gelezen hebt en in slaap vallen is een vier-uren-project, want je hoofd blijft maar malen. Als je geen grip hebt op je aandacht, waai je lekker met alle winden mee. Het kost je veel meer tijd om je werk te doen en je begrijpt: de stress neemt toe. Sterker nog, op de lange termijn vergroot het de kans op een burn-out.

Mark Tigchelaar is niet alleen bestsellerauteur, hij studeerde neuropsychologie en begeleidt kenniswerkers, ondernemers en topsporters om hun prestaties te verbeteren. Hij gaf al meerdere TEDx Talks over de werking van het brein en je kan een focustraining bij hem volgen.

Dit boek belooft je te helpen bij:
• slimme brainhacks inzetten om niet meer af te dwalen
• meer gedaan te krijgen dankzij het ‘MTW’-principe
• jezelf afsluiten voor de luidruchtigste collega
• de denkmachine stoppen en makkelijker in slaap vallen

Heb ik nu meer focus?

Wat is dit boek een verademing en een eye-opener. Ik kon me weleens een dwaas voelen, omdat ik soms zó snel en extreem afgeleid ben. Even mijn telefoon oppakken (die leg ik nu dus uit het zicht en vrijwel al mijn meldingen staan uit), even mijn hond aaien (ik denk dat Mark die bedoelde met ‘luidruchtigste collega’) en oja, even kijken of er nog iets belangrijks is op sociale media (nee). Blijkt bijna iedereen hier last van te hebben en kan je je focus gewoon trainen. Nou weet ik niet zo gek veel van sport, maar die concentratiespier wil ik wel even uit laten sloven.

Focus AAN/UIT heeft me écht geholpen. Alleen al door me kennis te laten maken met die vier concentratielekken: te weinig prikkels, te veel interne prikkels, te weinig brandstof en te veel externe prikkels. Tijdens het lezen van dit boek dacht ik eigenlijk alleen maar ‘o, shit’. Omdat ik nu eindelijk begreep wat ik al die tijd verkeerd deed. Daarna dacht ik dan meteen ‘o, yes!’, omdat ik ook leerde hoe ik het wél goed kan doen. Als pauze ben ik dus niet meer mijn sociale media aan het checken, lees ik geen nieuws (dat doe ik sowieso al zo min mogelijk) en kijk ik ook geen vlogs. In plaats daarvan ga ik nu in mijn raamkozijn zitten en naar de wilde paarden en Schotse hooglanders staren. Focus AAN/UIT geeft je veel meer rust, ruimte in je hoofd en heel veel inzichten. Verplichte kost, als je het mij vraagt.

Het boek leest lekker weg, wat ik echt een kunst vind bij boeken met zulke onderwerpen. Het is soms best wel ‘lastige kost’ — iets heel anders dan een roman, uiteraard. De schrijfstijl is fijn en Mark vertelt persoonlijke verhalen en geeft goede voorbeelden, waardoor ik in ieder geval lekker bij de les blijf.

Omdat je waarschijnlijk wel wil weten wat ík nu veranderd heb:
• mijn pauzes bestaan niet meer uit nieuwe informatie opnemen, maar uit even met mijn hond spelen, uit het raam staren, een rondje door mijn huis lopen of gewoon vijf minuten op de bank liggen en naar het plafond staren
• taken wél afmaken, in plaats van constant switchen tussen taken en dus geen mail meer checken als ik het eigenlijk toch niet meteen wil beantwoorden
• wel gewoon tekenen tijdens een telefoongesprek, want er is niets mis met multitasken
• alles meteen uit mijn hoofd halen door het op te schrijven of naar mezelf te appen als ik geen pen en papier bij de hand heb, want ‘dat onthoud ik wel’ neemt onnodig veel ruimte in je hoofd in beslag
• mijn noisecancelling koptelefoon vaker opzetten met goede instrumentale muziek om te focussen

Waar ik nog aan wil werken: maximaal drie doelen per dag halen. Maar ik heb er al meer dan drie voor vandaag, dus dat komt later wel. 🤪

Too long, didn’t read of heb je al zes keer je telefoon gecheckt bij gebrek aan focus en ben je totaal vergeten wat ik schreef? Deze recensie komt neer op: KOOP DIT BOEK.

♥ Waardering: 9.

Mark Tigchelaar — Focus AAN/UIT
Uitgeverij Spectrum / 2019 / 9789000359691
Focus AAN/UIT is bij Bol.com te koop voor €20,00.

Dit boek staat tussen mijn favorieten.

Meer boekentips nodig? Een overzicht van al mijn boekrecensies tot nu toe vind je hier. Eerder weten welke boeken ik op dit moment lees? Volg me dan op Instagram.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

6 reacties

  1. Dit boek kan ik ook wel gebruiken :-) Fijne review, deze komt zeker op mijn lijst!

  2. Dit boek is echt een van mijn favorieten op het gebied van functionele kennis & inzichten.

    Alleen al het feit dat Mark in begrijpelijke taal een complex orgaan als de hersenen kan uitleggen vind ik echt mega knap. En wat jij zegt: de hele tijd had ik “aha, ZO zit dat dus” & “o ja, dat doe ik ook!” momenten.

    Tot slot nog 1 feedbackpuntje: “ik denk dat Mark die bedoeld met ‘luidruchtigste collega’”” In mijn grammar nazi boek is het “bedoelt”. Fijne vrijdag!

    1. Ja! Welke favorieten heb je nog meer? Nou heb ik geen ‘nazi-boek’, maar ik ben daar inderdaad een ‘e’ vergeten. Thanks!

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.