Zoek
Sluit dit zoekvak.
Ik heb een masker opgezet

dat zelfzorg echt niet altijd een feestje is

Als je op Instagram naar de hashtag #selfcare kijkt, zie je waarschijnlijk iemand die keihard aan het chillen is. Wijntje erbij, net geshopt, lekker op vakantie, in bad met rozengeur en maneschijn, een tafel vol sushi… allemaal dingen waarbij je jezelf lekker in de watten legt. Maar als je het mij vraagt, is voor jezelf zorgen echt niet altijd een feestje.

Begrijp me niet verkeerd: ik juich zelfzorg juist enorm toe. Ik vind het absoluut niet egoïstisch, wat je weleens hoort als iemand zichzelf op nummer één zet. Of misschien is het wel egoïstisch, maar vind ik dat gewoon geen negatief iets. Lastig — dat vind ik wel soms. Want zelfzorg is voor mij veel meer dan genoeg water drinken, genoeg slapen en chillen, chillen, chillen in een bubbelbad. Het is op de rem trappen op momenten dat ik dat ‘t moeilijkst vind. Het is ‘nee’ zeggen tegen dingen die ik wel wil doen, maar wat op dat moment niet lukt. Het is ook ‘nee’ zeggen tegen mensen die een ‘ja’ verwachten en het is dan nog maar de kunst om jezelf niet af te wijzen. Het is mezelf toestaan om te huilen en het niet weg te duwen, terwijl wegduwen op de korte termijn misschien wel veel makkelijker is. Het is om hulp vragen, terwijl ik mezelf al zo snel te veel voel. Het is doen waar je hartenvuur van gaat branden, terwijl iedereen om je heen daar misschien helemaal niets van begrijpt.

Het is soms ergens mee stoppen, terwijl de maatschappij tegen je schreeuwt dat je door moet. Kritiek krijgen en toch in jezelf blijven geloven. Het is in gevecht zijn met een interne criticus en tegen jezelf blijven zeggen: geeft niets, mag best, laat maar even. Het is in therapie gaan als je het nodig hebt, waar precies niks leuk aan is. Het is groeipijn hebben en zacht zijn voor jezelf als je iets niet zo handig hebt aangepakt. Het is weten dat als je net zo hard tegen je vrienden was als dat je tegen jezelf bent, je waarschijnlijk geen vrienden overhield. Het is aan jezelf twijfelen en toch doen.

Het is niet makkelijk. Maar het is wel het allermooiste dat je jezelf kan geven. En al lukt het soms niet helemaal: geef jezelf de waardering voor het proberen. Je mag er zijn. ♥️

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

3 reacties

  1. Mooi, Lenneke! En heel raak ook! Inderdaad, zelfzorg gaat vaak een stuk verder dan een maskertje opdoen of een keer iets lekkers bestellen. Het gaat juist om voor jezelf aan de bel trekken of op de rem trappen als jij voelt dat dat nodig is. Minder leuk dan een maskertje opdoen, maar wel een stuk waardevoller (hoewel een maskertje op z’n tijd natuurlijk ook niet verkeerd is).

    1. Dank je wel! Ja, precies dat. Hoewel het masker op de foto me precies niks geholpen heeft, hahaha.

  2. Moge vrouw, deze raakt ff alle kanten van de waarheid als een mokerslag. Helemaal met je eens! Het irriteert mij ergens ook als je aangeeft niet lekker te gaan, dat mensen dan zeggen ‘joh ga ff een avondje in bad’ – dat is inderdaad fijn, maar veelal niet dé oplossing. En een week later proberen diezelfde mensen je over te halen om toch naar een druk feestje te gaan die je afzegde omdat het even te veel is…

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.