Zoek
Sluit dit zoekvak.
werkplek inrichten freelennse

wat ik heb geleerd van 9 jaar bloggen

Het is inmiddels al 9 jaar geleden dat ik begon met bloggen. Op een gratis WordPress-website, waar ik met name columns en fictie schreef. Destijds las ik het vooral zelf, maar nou ja, het ging me ook met name om het schrijven. Maar wat heb ik nou geleerd in deze 9 jaar? Toch best wel wat leuke dingen en die deel ik hier met je.

Een open deur is voor sommigen nog best wel gesloten

Soms schrijf ik iets en denk ik ‘ja, dit weet toch iedereen?’. Niet omdat ik mezelf per se heel briljant vind — juist niet, dus. Maar ik blijf dit soort dingen toch delen, omdat ik na die negen jaar wel heb ontdekt dat mijn onzekerheid eigenlijk helemaal niks zegt over hoe het aanslaat bij de lezer. Of misschien ook wel, want hoe onzekerder ik erover ben, hoe beter de posts het doen.

Bloggen is een briljante marketingtool

Naast dat ik het schrijven en bloggen héél leuk vind om te doen, is het ook een briljante marketingtool. Niet alleen voor copywriters, maar voor vrijwel elke ondernemer. Het laat zien wie jij bent, wat je doet, dat je een expert bent. Het maakt je beter vindbaar, beter zichtbaar ook. Bloggen levert je een hoop data op,  een hoop informatie. Dankzij de zoektermen, paden die je lezers bewandelen op je website, bounces, tijd die lezers doorbrengen op bepaalde pagina’s, weet je wat jouw lezers interessant vinden. Of juist niet. Deze gegevens kan je gebruiken voor je marketing. Daarnaast kan je e-mailadressen gaan verzamelen, zodat je op een later moment aan e-mailmarketing kan gaan doen. Geef bijvoorbeeld iets weg (een zelfgeschreven e-book of pdf over jouw product of dienst) in ruil voor een e-mailadres.

Er is wel degelijk geld mee te verdienen

In mijn eerste jaren verdiende ik amper geld met mijn blog. Dat was echt te verwaarlozen. Vaker kreeg ik e-mailtjes over of ik een gratis telefoonhoesje wilde. ? Inmiddels heb ik affiliatemarketing helemaal ontdekt en schrijf ik ook weleens advertorials.

Tip: wil je ook geld verdienen met je blog? LinkPizza is een fijn platform om aan opdrachten te komen.

Wel leuk om te weten: ik schreef me ooit in bij de Kamer van Koophandel om geld te verdienen met mijn blog. Toen kreeg ik ‘ineens’ opdrachten als copywriter en ben ik dat steeds meer gaan doen. We weten allemaal waar dat me gebracht heeft: eind 2018 liet ik alles achter, zegde ik mijn vaste baan op en kocht ik een huis aan de andere kant van het land. Tijd om mijn geluk te beproeven als zelfstandig ondernemer. ?

Het is nog steeds niet dood

Eens in de zoveel tijd zie ik het weer iemand roepen: bloggen is dood. Ik merk daar echt hélemaal niks van. Ik blijf gewoon schrijven — al is het veel minder vaak en veel minder consistent dan ik eigenlijk wil. Mijn ideale blogsituatie bestaat nog steeds uit elke dag een nieuwe blogpost, meer geld verdienen aan affiliatemarketing (dat passieve inkomen waar je me vaker over hoort) en samenwerkingen.

Ik vind het nog steeds heel leuk om te doen en als ik een goede maand aan content neerzet, zie je mijn aantallen ook meteen weer stijgen. Video is nog niet helemaal mijn ding, maar het lijkt me wél heel leuk om te ontdekken. Net als dat het me heel leuk lijkt om een podcast te maken en ASMR-video’s op te nemen. Maar dat bloggen, dat blijf ik voorlopig sowieso doen. (Al zeg ik nooit dat iets voor altijd is, want je mag altijd op keuzes terugkomen en ergens mee stoppen.)

Posts die recht uit mijn hart komen doen het ‘t best

Ik heb echt geen klagen over hoe goed mijn blogposts ontvangen worden. Ik krijg altijd lieve reacties, mensen delen mijn posts en vertellen me dat ze er iets aan hebben. Of het nou gaat om een boekrecensie, een persoonlijk stuk over graag alleen zijn of een blogpost over de grootste fouten die ik maakte als ondernemer en wat ze mij in keiharde euro’s gekost hebben. Maar de posts die het telkens het allerbeste doen? Dat zijn toch wel de stukken die recht uit mijn hart komen. Waarin ik me kwetsbaar opstel. Waarin ik laat zien dat je volkomen autonoom mag zijn en dat je hier bent voor je eigen geluk.

Dus. Dank je wel dat je hier bent. En ik ben eigenlijk wel benieuwd: hoe ben je bij deze post terechtgekomen? Volg je me al lang(er) of is dit het eerste wat je van me leest? Laat je het me weten in een reactie? Dat zou ik heel leuk vinden! ✨

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

34 reacties

 1. Op naar de tien jaar! Ik weet eigenlijk niet zo goed hoe ik je heb ontdekt. Ik gok dat ik op een of andere manier bij je Twitter-profiel terecht ben gekomen en vanuit daar je blog ben gaan volgen.

  1. Jaaa, bijna! Kan me gewoon bijna niet eens voorstellen dat het al zó lang geleden is dat ik begon. Wauw. Leuk om te lezen, thanks!

 2. Wow al negen jaar! Gefeliciteerd met je jubileum. Ik heb je blog ooit gevonden via Shirley.digital Op haar website stond je in het rijtje met favoriete blogs, en sindsdien lees ik regelmatig je artikelen.

   1. Haha wat grappig. Mijn zusje heet inderdaad Laura, dus dat zou heel goed kunnen. Zelf zat ik ook op het Anna van Rijn.

  1. Wou wat lang al, goed zeg! Ik weet niet meer hoe ik je heb gevonden, ik volg je ni denk ik een jaar. Ik geloof dat het via een ander blog was of bloglovin

 3. Geen idee hoe ik bij jou terecht ben gekomen, waarschijnlijk via een andere blog. Lees hier ondertussen al even mee, maar zeker nog geen 9 jaar. Ik lees ook het liefst de dingen die recht uit het hart komen dus vooral blijven doen!

 4. Heb deze post gevonden via Facebook.

  Heb jou gevonden…ik denk nu een half jaar geleden? Via een op Facebook gedeeld artikel waar je een antwoord bij had geschreven waar ik me helemaal in kon vinden. Ging over feminisme, dat vrouwen meer betalen voor verzorgingsproducten.

  1. Hahaha, ja, toen ging ik viral en kreeg ik allerlei internetgekkies op mijn dak. Blij dat het ook te gekke lezers heeft opgeleverd! ♥️

 5. Denk zo’n kleine 2 jaar al dat ik je volg

  Wat mij destijds opviel was je gevoel voor humor alsmede je eetpatroon: volgens mij at je toen 2 biefstukken met friet waarover ik dacht ‘Hoera! Eindelijk eens een jonge vrouw die normaal eet!’.
  En je bent open/eerlijk en verschuilt je niet achter een masker ❤️. En Vince is schattig.

  1. Hahaha. Ja, nou, ja, ik doe geen uitspraken over welk eten normaal is en welk eten niet, want dat is ook precies mijn instelling: ik eet waar ik zin in heb. ? Dank je wel, voor je lieve woorden en omdat je hier bent!

 6. Woooow crazy, 9 jaar is lang! Dat vraagt om taart of frietjes (of gewoon allebei!). Ik volg je blog via Feedly tegenwoordig (eerder via Bloglovin’) maar ik heb geen flauw idee meer sinds wanneer en hoe ik hier ooit verzeild ben geraakt. Ik blijf wel hangen alleszins, vind je zo’n fijn mens en je schrijft leuk!
  Ik herken wel punten uit je lijstje trouwens, ook al blog ik nog maar drie jaar. Voor mij voelt het ook totaal niet alsof bloggen dood is. Ik heb het gevoel dat we met best wel veel leuke bloggers in een soort van clubje zitten, haha :)
  En inderdaad, posts waarin je heel persoonlijk bent of jezelf echt bloot geeft doen het het beste. Ik lees dat zelf ook graag omdat ik me daardoor ook minder alleen of zekerder voel.

  1. Ik deed het allebei, je kent me. Dank je wel — superlief! Ja, hè? Ik blijf het ook een leuke wereld vinden. Al besteed ik soms te weinig tijd aan het lezen van andermans blogs. Ik wil meer uren in een dag. ?

 7. Mooi om te lezen wat je van het bloggen geleerd hebt. Zelf blog ik denk ik ongeveer net zo lang als jij. Waarschijnlijk ben ik via andere blogs een keer op de jouw terechtgekomen, ik weet het niet goed meer. Zelf vind ik inderdaad persoonlijke blogs ook altijd het leukst om te lezen.

 8. Ik denk dat ik je blog ooit ontdekt heb door door te klikken in reacties onder andere blogs. Maar ik reageer eigenlijk heel weinig, maar dat zegt niks. Want ik vind je blog zo goed. Ik lees hem elke keer weer met heel veel plezier. Eigenlijk zou ik er een gewoonte van moeten maken om toch iets achter te laten.

 9. Geen idee waar ik je voor het eerst voorbij zag komen maar ik ben blij dat ik ergens op geklikt heb dit keer. Ik vind het leuk om je blogs te lezen, kom er vaak niet aan toe maar haal het dan altijd wel weer in.
  Zo gaaf dat je voor jezelf hebt gekozen en dat het zo goed uitpakt. Gewoon bijven wie je bent

 10. Volgens mij vond ik jou via bloglovin. Ik zocht naar info over bloggen en hoe het is om een copywriter te zijn. Ik ben er nog steeds niet uit of dat wat voor mij is ;)
  Anyways, gefeliciteerd met je 9 jaar bloggen, en bedankt voor alle inspiratie en openhartigheid!

  1. Hahaha, ik wilde meteen zeggen ‘JAWEL HET IS LEUK’, maar ja, dat moet je helemaal zelf weten, natuurlijk. ? Dank je wel en graag gedaan!

 11. Ik volg je ook een jaar, ook via een andere blog. Zo slecht, weet het niet meer! En ik reageer ook nooit ? Maar lees alles wel met plezier! Word altijd weer zo lekker positief en tevreden met mezelf na jouw verhalen. Dus ik blijf ook lekker plakken!

  1. Dit vind ik echt een heel leuk compliment, dank je wel! En ook heel leuk dat je nu wel de moeite neemt om te reageren. ?

 12. Leuk! Ik blog ook al 9 jaar en vind het nog steeds erg leuk om te doen. Dus lekker blijven doorgaan, ik lees je posts graag!

 13. Wat een mooie post! Bloggen is echt niet dood, ondanks de opkomst van andere kanalen zoals YouTube. Zelf blog ik alweer 7 jaar en ik volg jouw blog ook al ontzettend lang! Ik reageer niet vaak, maar lees regelmatig je artikelen :-).

 14. Ik volg je pas sinds een maand of 3. Ben echt dol op je schrijfstijl. Ik dan ook echt je blogs gemist de laatste tijd.

 15. Ik ben bij jou terecht gekomen via insta. Elles.nu Had jou volgens mij een shoutout gegeven. Lees je blogs met veel plezier!

 16. Denk dat ik je ongeveer een half jaartje volg. Dacht dat ik via een reactie van jou op een andere blog bij je terecht ben gekomen maar helemaal zeker ben ik daar niet meer van. Ik houd van je posts met Vince ? en van alles wat je recht voor z’n raap / uit je hart schrijft. Ga zo door ??

 17. Ik volg je al een tijdje, denk zeker al twee jaar. Niet eens zo zeer om wát je schrijft maar om de energie die van je teksten spat. Ik ben zelf ook copywriter en als ik soms even in een schrijfdipje zit (moe/afgeleid/geen inspiratie) lees ik even een paar van jouw blogjes. Daarna rollen de woorden weer lekker vloeiend uit mijn toetsenbord :-).

 18. Supercool, ik had gegoogeld op ‘beginnen als freelance tekstschrijver’ en zo kwam ik bij jou uit! Top bezig, alles zit erg leuk in elkaar!

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.