Zoek
Sluit dit zoekvak.
Passief inkomen genereren - zo begin je

passief inkomen genereren: zo begin je (vandaag nog)

Vorige week schreef ik voor het eerst over passief inkomen en dat viel in de smaak! In een week ben ik niet alleen passief inkomen rijker, maar ook bijna 1.000 lezers en heel wat likes. Ik verklapte toen in ‘Passief inkomen verdienen: dit doe ik‘ al dat er een deel twee kwam, dus — bij dezen! In deze aflevering schrijf ik over hoe ik ermee begonnen ben, hoe jij ermee kan beginnen én ik geef je een berg voorbeelden. Alles zodat jij binnenkort ook je eerste passieve euro’s kan tellen. ?

Goed, als je de vorige blogpost gelezen hebt, dan weet je dat ik op dit moment passief inkomen haal uit het partnerprogramma van Bol.com, het affiliateprogramma van Soofos, LinkPizza, AdSense en door afspraken met andere ondernemers. Koopt bijvoorbeeld iemand een cursus van Charlotte van ‘t Wout of kom je via mij bij vertaalbureau Euro-Com terecht, dan houd ik daar wat aan over. En nee, dat kost jou dus geen cent extra.

Beginnen met passief inkomen genereren

Inmiddels heb ik al aardig wat ondernemers mogen inspireren met het genereren van een passief inkomen. Vet leuk. Zelfs een paar die het toch wat ongemakkelijk vonden, ‘want wat moeten mijn lezers wel niet denken als ik daar geld aan verdien?’ Nou, ja, ik zie dat heel anders. Passief inkomen genereren is hartstikke slim en kent alleen maar voordelen: je hoeft er relatief weinig voor te doen, je geeft mensen nog steeds de tips die je ook zou geven zonder dat je er wat aan verdiende en nu houd je er wél geld aan over, terwijl de koper geen cent extra betaalt. Ideaal, als je het mij vraagt.

Voor antwoorden op vragen als ‘Mag je kopen via je eigen links?’ en ‘Moeten mensen het product kopen waar jij naar linkt?’, lees je de vorige blogpost over passief inkomen.

Ja, je mag gewoon geld verdienen aan tips die je normaal gratis gaf. Geld is niet vies, het is hartstikke handig en het opent deuren. Dus als je ergens een kriebel voelt om ermee aan de slag te gaan, dan is dit je teken. ? Je hoeft niet bang te zijn dat je niet meer betrouwbaar bent. Zolang jij eerlijk bent over de dingen waar je geld mee verdient (een gesponsorde post — bij mij herken je ze aan een ster in de titel – of inderdaad affiliatelinks), is er in mijn ogen helemaal niets mis mee. Als iemand écht niet wil dat jij geld verdient aan haar of zijn aankoop, dan is het een kwestie van jouw links niet gebruiken, denk ik dan maar.

Hoeveel bezoekers heb ik nodig om te beginnen met affiliatemarketing?

Het leuke is dat je niet eens per se heel veel bezoekers nodig hebt, als je maar relevante links gebruikt. Zo zijn mijn volgers en lezers dol op boeken en via zulke links verkoop ik het meest, want daar klikken mensen op. Hetzelfde geldt voor gadgets als mijn koptelefoon. (See what I did here? ?) Natuurlijk verdien je meer als je ontzettend veel lezers hebt en/of als je de felbegeerde ‘omhoogveeg-functie’ op Instagram hebt, maar het is geen must om eraan te beginnen. Begin gewoon, heb er lol in, vier een feestje bij elke euro en bedenk steeds slimmere manieren om passief inkomen te genereren. Bij mij komen er twee nieuwe dingen aan en ik ben heel benieuwd wat dat gaat opbrengen. Ga ik uiteraard met je delen! Too long, didn’t read: je kan beginnen wanneer je wil, waarmee je wil en hoe je wil. (Dus doe het nu. Geloof me, het is leuk.)

Hoe begin je met passief inkomen genereren — inclusief voorbeelden

Voor mij was het een heel logische stap: ik schrijf al jaren boekrecensies en toen ik ontdekte dat affiliatemarketing in de vorm van het partnerprogramma van Bol bestaat, was ik meteen verkocht. Zo wilde ik wel een extraatje verdienen! In ‘Passief inkomen verdienen: dit doe ik‘ lees je hoeveel dat nu is. Voor mij is het allemaal heel natuurlijk gegaan en ik weet eerlijk gezegd niet meer hoe ik het bestaan ontdekte en wanneer ik mijn eerste link plaatste. (Overigens heb ik nog heel veel links niet vervangen, dus dat is een mooi zondagklusje voor binnenkort.)

Wil jij ook beginnen met passief inkomen genereren? Hier heb je wat ideeën:
• ga bloggen — net als ik — en plaats advertenties en affiliatelinks, ik werk dus met AdSense en de bovengenoemde programma’s, maar er zijn er veel meer
• schrijf een e-book — lekker laagdrempelig, goed zelf ‘uit te geven’, gemakkelijk te maken en als je al een goed verkoopkanaal hebt, kan het aardig wat geld in het laatje brengen
• maak een online cursus — één keer maken, misschien een aantal keer updaten, maar met name gewoon verkopen zonder dat je er nog extra tijd in steekt
• verkoop je eigen kleurplaten of prints
• verhuur je auto als je ‘m zelf niet vaak gebruikt
• bouw een webshop waar je eigen producten en affiliateproducten verkoopt
• verstuur een nieuwsbrief met affiliatelinks
• lanceer websites die heel specifiek zijn, voor mijn part over vogelmarkten, en zet ze vol met goede (SEO-)content, advertenties en affiliatelinks
• ga beleggen (hier begin ik binnenkort mee, als ik het boek Blondjes beleggen beter uit heb)

Hoe zit het met passief inkomen en de Belastingdienst?

Ik ben ondernemer, dus ik doe sowieso braaf mijn aangiftes elk kwartaal. Passief inkomen is gewoon inkomen en ja, daar moet je belasting over betalen. Als je geen ondernemer bent (voor de Belastingdienst), dan geef je je passieve inkomen op bij ‘inkomsten uit overig werk’.

Joehoe, ik heb niet alleen fictie-vrijdag in het leven geroepen, maar ook de zakelijke zaterdag. Heb jij vragen over ondernemen, mijn bedrijf, teksten schrijven of eh, ja, iets anders? Laat het me weten, dan schrijf ik daar misschien ook een blogpost over. Wat ik tot nu toe schreef over ondernemen, vind je hier.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

7 reacties

 1. Een tijdje terug toen ik dit op Instagram voorbij zag komen, besloot ik ook een poging te wagen en dan vooral bij mijn boekrecensies. Het gekke is dat je maar op weinig plekken informatie kan vinden over de regels of mogelijkheden, daarom ben ik extra blij dat jij zoveel deelt. Dank <3

   1. Nog niet! Maar ik heb ze tot nu toe alleen nog maar bij boekenblogposts gebruikt, dus ik wil gaan kijken of ik het een beetje kan integreren in andere blogposts, alleen dan op zo’n manier dat het wel in mijn niche past :) Ik vind het ook zo interessant hoe je schrijft dat het eigenlijk niet uit moet maken hoeveel weergaven je hebt, als het maar relevant is :D

 2. Haha, leuk, ik heb ‘blondjes beleggen beter’ ook klaar liggen om te gaan lezen. Had vorige maand voor het eerst aandelen gekocht, maar daar is nu met de crisis niet veel meer van over ?

  En, ik heb inmiddels een ebook geschreven waarin ik ook affiliate links heb geplaatst! Dubbel de winst dus.

  Tenminste, als mensen het ebook ook daadwerkelijk zouden kopen. ?

  1. Oef, nee, al heb ik goede hoop dat het allemaal wel weer aantrekt. Nu zou je wel goedkoop moeten kunnen kopen dan, toch? Ik wil me er echt meer in verdiepen — heb er nog niet echt kaas van gegeten, maar het lijkt me wél heel leuk en lovend. Als je genoeg geduld hebt dan, haha. Slim van je affiliatelinks in je e-book! Heb je al ads draaien voor je e-book?

 3. Interessant onderwerp en je geeft hele goeie tips, vooral ook het stukje Belastingdienst. Denk dat veel mensen DAT zouden vergeten op te geven, met misschien alle €$ gevolgen van dien.

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.