Zoek
Sluit dit zoekvak.
Lekker chillen

20 dingen in 2020

20 for 2020 — ik kreeg het in mijn mail en ik zag het bij Merel van De Groene Meisjes. Mocht je nog ruimte hebben in de lijst van personen die je volgt (of het nou blogs zijn of op Instagram is), volg deze vrouw dan. Ze schrijft leuk, heeft een heerlijke lach, leuke huisdiertjes en ze deelt het lekkerste eten. Digitaal, niet dat je random bij Merel kan aanbellen voor eten. Of misschien ook wel, ik heb het nooit geprobeerd. Anyway, ze inspireerden mij allebei om ook 20 dingen op te sommen, dus hier zijn we dan.

Deze 20 dingen zijn géén moetjes, maar leuke dingen die ik dit jaar wil doen. Of die ik al deed, maar graag nog vaker, meer of beter wil doen. Helemaal zin in.

1 / 30 boeken lezen

Elk jaar ga ik weer een leeswedstrijd met mezelf aan, maar ik win nooit. Voor 2020 heb ik nu 30 boeken op de planning staan en ik hoop echt dat het me nu wel lukt. Niet omdat ik dit nu met mezelf afspreek, want daar is deze lijst dus niet voor. Maar omdat ik ontspan van lezen en omdat ik ervan leer. Wat voor boek ik ook lees — van businessboeken tot literaire thrillers. Mocht je benieuwd zijn naar wat ik lees, dat vind je allemaal hierrr en op Instagram.

2 / drie dagen helemaal offline en schermloos zijn

Ik probeer mijn telefoon veel minder te gebruiken en zeker sinds ik mijn Apple Watch heb, lukt dat aardig. Maar ik zit alsnog de hele dag achter mijn iMac, kijk ‘s avonds nog een video op YouTube en pak soms ook nog mijn iPhone om Instagram nog even te checken. Ik wilde eerst een week helemaal offline gaan, maar dat vind ik met mijn eigen bedrijf een beetje spannend. Laat ik eerst maar even oefenen met ‘gewone vakanties’, voordat ik de stekker uit al mijn apparaten trek, haha. Drie dagen voelen waarschijnlijk ook als een week. Nu al benieuwd wat ik met al die tijd ga doen?

3 / naar een museum gaan

Zo’n typisch ding dat ik eigenlijk heel leuk vind, maar vrijwel nooit doe: naar een museum gaan. Ruim een jaar geleden was ik in het Rijksmuseum en daar heb ik zo van genoten. Ik denk dat ik begin met het Openluchtmuseum in Arnhem. Mocht je tips hebben voor een leuke musea, let me know! Ik ben een rasechte nitwit op dit vlak.

4 / zelf pasta maken

Nu ik het koken helemaal ontdekt heb en er intens van geniet, lijkt het me ook heel erg leuk om dit jaar een keer zelf pasta te maken. Tegenwoordig maak ik mijn sauzen al helemaal zelf en kook ik niet meer uit pakjes en zakjes, maar pasta koop ik dan wel gewoon kant-en-klaar. Nu ik erover nadenk lijkt het me ook wel heel leuk om een keer een kookcursus ofzo te doen.

5 / een puzzel van 1.000 stukjes maken

De puzzel heb ik al liggen en ik heb de randjes al af, maar nu de rest nog, haha! Ik wil minder tijd doorbrengen met schermen en daar is zo’n puzzel ideaal voor. Iemand nog tips voor leuke puzzels? Dit is trouwens mijn ultieme droom, maar dat zal er in 2020 nog niet van komen, gok ik:

6 / 15.000 unieke bezoekers in een maand verwelkomen op freelennse.nl

Vorig jaar tikte ik in januari de 10.000 unieke bezoekers aan. Heel benieuwd of het me dit jaar lukt om de 15.000 te halen. Dat wilde ik eigenlijk in 2019 al, maar toen kwam er onder andere een hartaanval tussendoor. Ik schreef veel minder en stak de energie die ik had in betaald werk, want dat gaat nou eenmaal voor. Da’s dan ook een van de redenen waarom ik meer geld met mijn blog wil verdienen in 2020: zodat ik er ook meer tijd in kan stoppen. Het blijft toch een beetje m’n baby.

7 / naar de kapper gaan

Ja, heeft dit uitleg nodig? Ik ben al heel lang niet bij een kapper geweest en mijn haar is er nog zieliger aan toe dan een dood vogeltje. Niet te doen. Zin om me weer fijn te voelen met een gezonde bos.

8 / een nieuw bed kopen

Volgens mij slaap ik al een jaar of tien op mijn huidige matras. Ik heb geen idee wanneer je een matras hoort te vervangen, maar inmiddels lig ik in een soort kuil en dat lijkt me in ieder geval niet de bedoeling. Ik twijfel nog tussen het kopen van een nieuw matras en een heel nieuw bed. Zo’n boxspring lijkt me bijvoorbeeld ook wel wat… En dan kan ik ook een groter bed kopen, wat me ook top lijkt. Lekker diagonaal ronken. ?

9 / fotograferen in een natuurgebied

Betrap ik mezelf erop dat ik wilde schrijven dat ik geen natuurtalent (see what I did there?) ben, maar dat ik wil heel graag weer wil fotograferen. En daarna dacht ik: oja, dat is zo lekker Nederlands — vinden dat je ergens steengoed in moet zijn om het te mogen doen. Precies een beperkende gedachte waar ik nul mee te maken wil hebben. Gewoon zin om met mijn Nikon door de heide te banjeren of door het natuurpark voor de deur. Mooie dieren genoeg. ??

10 / wenkbrauwen laten tatoeëren

Voorheen liet ik mijn wenkies netjes harsen, verven, knippen en wat al nog meer om die dingen in het gareel te krijgen. Sinds ik verhuisd ben, doe ik dat eigenlijk niet meer. Wat zonde is, want ik vind wenkbrauwen heel erg bepalend voor mijn gezicht en ik vind mezelf simpelweg mooier met mooie wenkbrauwen. Dus dat ga ik regelen.

11 / podcast lanceren

Jaaa, iets waar ik al een tijdje over nadenk: een podcast lanceren. Ik vind het fijn om dingen met mijn stem te doen, maar zingen is niet mijn kopje thee. Ook niet met honing als m’n strot wat gesmeerd is. Het lijkt me sowieso top om mijn blogposts voor te lezen (al dan niet gebundeld in één aflevering) en die als audiobestand bij te voegen. Maar podcasts maken met onder andere peptalks — dat is toch fantastisch? Als je effe een dippie hebt, haal je mij erbij en kan je er weer even tegenaan. Lijkt me goud. ✨

12 / meer geld uitgeven aan goede bestemmingen

In 2019 verdiende ik meer geld dan voorgaande jaren — hoera voor ondernemen — en ik vind dat geld alleen maar meer waarde krijgt als je het deelt. Ik besloot daarom lokale ondernemers te steunen, kocht bij (kleine(re)) zelfstandigen, doneerde geld aan stichtingen en aan mensen die het om wat voor reden dan ook nodig hebben. Dit jaar wil ik dat veel vaker en veel meer doen, want samen maken we de wereld een stuk mooier.

Mocht je zelf nog een goed doel zoeken om aan te doneren, denk dan alsjeblieft aan Stichting No Guts No Glory. Zij zamelen geld in om mensen met kanker en hun mantelzorgers bijzondere dingen te laten beleven — vaak met een muzikaal karakter. “Because living is more than being alive.” ??♥️

13 / dat e-book eindelijk eens lanceren

Net zoals de podcast: ook hier denk ik al een tijd aan. Ik heb een heel goed idee voor een e-book en dat wil ik toch eigenlijk dit jaar wel schrijven en lanceren. Er komt bij het lanceren van een e-book natuurlijk wel wat meer kijken dan alleen het schrijven. Ik wil het e-book professioneel laten vormgeven, ik wil mooie foto’s van mezelf laten maken door Debby en ik heb een (al dan niet supersimpele) webshop nodig. Want ik ga natuurlijk niet zelf elke keer een betaallink en factuur maken en handmatig het e-book versturen.

14 / nog vaker plastic uit de natuur vissen

Als ik met Vince wandel en ik kom stukken plastic en blikken bier tegen, dan neem ik het vaak mee. Zeker niet altijd, want echt handig is het niet om je handen vol te hebben en dan nog een hondenriem vast te houden. Ben dus eigenlijk op zoek naar een manier om het wel telkens mee te kunnen nemen. Misschien maar gewoon een tas? Ik vind het in ieder geval fijn om ook op deze manier de wereld mooier te maken. Letterlijk en figuurlijk. Weg met al die zooi in de berm. (En als je dit leest: gooi alsjeblieft je zooi niet op straat. Het is niet alleen slecht voor het milieu, maar de dieren hebben er ook last van. Glas en kapot blik blijft in de voetzolen hangen, verpakkingen waar nog eten aan zit komen in magen terecht en er is nog veel meer ellende te noemen.)

15 / alle spullen waar ik niet blij van word wegdoen

Heel veel van mijn spullen staan nog onuitgepakt in mijn kelder. Ik mis niet per se spullen, dus ik denk dat ik heel veel ga weggeven. Marie Kondo kan me er ongetwijfeld bij helpen, met haar ‘Does it spark joy?’. Ik heb het idee dat heel veel spullen hebben me oprecht onrustig maak, dus tijd om daar afscheid van te nemen.


16 / een ASMR-video maken

Zelf luister ik graag naar ASMR, want het helpt me heel goed ontspannen. Het lijkt me dus ook heel erg leuk om zelf zo’n video te maken. Beetje fijne geluidjes maken bij een goede microfoon, leren editten… Ja, lijkt me echt leuk.

17 / een video maken van heel 2020

Hier ben ik al mee begonnen! Ik film elke dag een seconde en heb dan op 31 december een korte video van mijn jaar. Ik zag het bij @heimarlou en wilde het ook telkens doen, maar niet halverwege een jaar mee beginnen. Nu ben ik eindelijk begonnen op 1 januari. #goals  Als je dit ook wil doen: de app heet 1 Second Everyday (1SE). Ik weet niet of ‘ie er voor Android is, want ik ben een Apple-gekkie, maar voor m’n iPhone is ‘ie in ieder geval gratis te downloaden.

18 / foto’s van mezelf laten maken

In 2019 maakte Anouk prachtige foto’s van me en dat liet me een andere kant van mezelf zien. Dit jaar wil ik onder andere Debby vragen om me op de gevoelige plaat vast te leggen. Heel veel zin in.

Lenneke Manschot — tekstschrijver Gelderland

19 / langzaam leven

Met langzaam leven begon ik in 2019 en dat wil ik heel graag doorzetten. Het bevalt me opperbest om geen haast te hebben. Nu nog werken aan het opgejaagde gevoel dat ik soms heb.

20 / blijven bewegen

Sinds ik mijn Apple Watch heb, zie ik pas echt goed hoeveel ik op een dag beweeg en soms zelfs dus niet beweeg. Natuurlijk laat ik elke dag mijn hond drie keer uit, maar voor de rest zit ik vooral veel achter mijn iMac. (En als ik er zin in heb, lig ik op de bank met m’n laptop. Zzp, olé, olé.) Ik zit er serieus over na te denken om te gaan trainen bij een sportschool, maar dan wel met personal trainer die me vertelt wat ik moet doen. (Ik vind dit ook een vrij heftige bekentenis, geloof me.)

— Welke dingen zou jij graag willen doen in (of misschien meenemen naar) 2020?

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

18 reacties

 1. One Second Everyday is er ook voor Android. Ik film nu mijn derde jaar. Het is zo leuk om aan het eind van het jaar een video met herinneringen te kijken.

 2. Mooi lijstje, hoor! En op een aantal punten komt die van jou wel overeen met de mijne. Ik heb er zelf ook eentje gemaakt en vond het nog best een uitdaging om twintig haalbare (!) dingen te vinden. Vooral dat haalbare gedeelte was lastig, ik bedenk dan vaak veel te grote doelen.. Maar goed, niemand die me iets aan doet als ik het niet haal, natuurlijk ;-)

 3. Wat heb je veel mooie en nuttige dingen onder elkaar gezet, en wauw wat een bezoekers.. wat goed! Ik ben nu ruim 6 jaar aan het bloggen en ik heb nu per 30 dagen ongeveer 4-5 duizend bezoekers. 10.000 is dan ook wel enorm veel en heel erg tof als je zoveel bezoekers mag tellen! En ik ben benieuwd naar de Postcast :)

  Nog de beste wensen en een gelukkig 2020! + dat alles mag gaan lukken!

 4. Wat een fijn lijstje! Ik ga er vanavond ook eentje maken :)
  En ik ben een grote museumfan (werk er ook in eentje) dus laat maar weten als je eens met iemand samen wil. Tips kan ik ook geven natuurlijk, vind je van alles leuk of wil je liever een richting op (modern/klassiek/muziek,etc.)? X

 5. Wow, een puzzel van bijna 400 euro! Ik ben heel benieuwd naar je videoproject. Het wordt vast heel tof! Een podcast van jouw hand – of ja, stem – lijkt me ook heel erg leuk!

 6. Mooi lijstje, lijkt me zeker haalbaar! Ik heb vorig jaar voor het eerst dagelijks 1SE gebruikt, erg leuk om aan het eind van het jaar een filmpje terug te kijken. Als je vergeet om een seconde te filmen kun je ook een foto toevoegen.

 7. Ik ben dit jaar ook begonnen met elke dag 1 seconde te filmen! Voorlopig gaat het goed, haha. Ik heb nogal de neiging dit soort dingen snel te vergeten. Ben heel benieuwd naar m’n filmpje op het einde van het jaar.

 8. Jaaaaaa tegen de Harry Potter puzzel! En ja tegen de musea! Openluchtmuseum is tof maar kröller Müller is zeker niet iets om over te slaan wanneer je toch in de buurt bent!

  Pasta maken hebben we vorig jaar in Italië geleerd. En niet met zo’n fancy pasta machine van heul duah, maar gewoon, op een soort gitaar-achting dingetje met een boel snaren. Zo leuk!! Je bent van harte welkom om m uit te proberen!!

 9. Mijn enige echte doel voor 2020 is om te verhuizen naar mijn eigen huis. En dat zou normaal ook wel echt moeten lukken.
  Voor mijn blog heb ik ook wel wat doelen in mijn hoofd, maar de cijfertjes waar ik op hoop zijn heel wat kleiner als die bij jou :-)

 10. Mooie doelen heb je voor 2020! Het Openluchtmusem in Arnhem is trouwens echt een aanrader. Geweldig leuk om dit jaar elke dag een seconde te filmen en zo aan het eind van het jaar een 2020 film te hebben. Ik wens je veel succes en plezier met je doelen!

 11. Voor wat betreft tips voor legpuzzels: ik ben je vrouw! Het is een grote hobby van me en ik kan je verzekeren dat het enorm ontspannend is. Ik ben zelf momenteel bezig aan een puzzel van 3.000 stukjes. Mijn favoriete puzzels zijn die van Jan van Haasteren omdat er zoveel grappige details op de puzzels te zien zijn. En ik ben niet de enige, want zijn puzzels zijn razend populair!

 12. Wat leuk om te lezen! Ik deed zelf ook zo’n blogpost en vond het heel leuk om te schrijven en erover na te denken!

 13. Leuk! Voor puzzelen kan ik je puzzels van Wasgij aanraden. Zijn 1000 stukjes, maar je puzzelt niet wat op de doos staat, maar bijvoorbeeld de toekomst of geschiedenis van de afbeelding op de doos (of je moet puzzelen wat een personage op de afbeelding ziet). Stukkie meer uitdaging dus :). Succes en veel plezier!

 14. Puzzeltip: De Disney legpuzzels van Tenyo. Supermooi (ook wel een beetje aan de prijs) :)

 15. Oh een puzzel van 1000 stukjes heb ik ook laatst gemaakt, een hele uitdaging maar wel erg mindful om te doen! Succes met je leuke doelen!

 16. Wat een mooi lijstje zeg! Punt zeven herken ik zeer, haha. Ik ging in mijn tienertijd echt zelden naar de kapper. Heb er nog steeds een hekel aan, maar probeer nu wel trouw om de drie à vier maanden te gaan. Ben net vorig week weer geweest, dus ik beter mijn leven, haha. Punt 18 staat ook op mijn lijstje.

  Verder wil ik in het nieuwe jaar meer fruit eten. Ben ik afgelopen jaar al mee begonnen en het gaat goed. Wil ik graag volhouden. Meer drinken staat ook op de lijst. Water dan hè? Verder wil ik mijn blog lay-out veranderen. Wil ik graag weer eens naar Loods 5. En wil ik alleen nog maar reisjes maken met mijn honden. Zonder vind ik eigenlijk geen zak aan, dus het streven is ze komend jaar gewoon lekker altijd mee te nemen. Nu al zin in! Ga misschien ook wel zo’n lijstje publiceren op mijn blog. Vind het een leuk concept. :)

 17. Wat een leuk lijstje! Heel leuk ook om alle boeken te zien die je al gelezen hebt, ik heb zelf sinds vorig jaar een e-reader en las meer dan 40 boeken! En dan te bedenken dat ik eerst hooguit 2 boeken per jaar las…

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.