Zoek
Sluit dit zoekvak.
Tips eenvoudig geld besparen

(*) simpele tips om geld lekker in je zak te houden

Ik kocht een huis, zegde mijn vaste baan op, pakte mijn spullen en zit nu aan de andere kant van het land achter mijn iMac — freelance tekstschrijver te zijn. Súperleuk, echt. Maar wel een risico. Want als ik mijn hypotheek niet betaal, sta ik met mijn hebben en houwen tussen de Schotse hooglanders in het natuurpark voor mijn deur. Ook leuk, maar niet helemaal waar ik op zit te wachten. Ik besloot wat op de centen te letten en ontdekte simpele tips om eenvoudig geld te besparen.

Goedkoop boodschappen doen en tanken

Deze meid vertrok lekker naar het Verre Oosten, want ik eet nogal veel en ik rijd graag auto. In Duitsland zijn heel veel boodschappen goedkoper (ik heb nu een fles gin voor €6, hallo — en je weet: zonder gin wordt het tonics) en tanken doe je daar voor een prikkie. (En wonen is hier ook veel goedkoper.) Mocht je niet in Duitsland kunnen tanken, houd dan in ieder geval in de gaten wanneer je tankt en doe het niet langs de snelweg. Langs snelwegen is tanken áltijd duurder. Veel tankstations passen de hele dag door de brandstofprijzen aan en vaak is het in de ochtendspits goedkoper om te tanken dan in de avondspits. Volgens RTL Z gooi je je tank het goedkoopst vol tussen 03:00 en 06:00 uur. Wil je nog meer besparen op brandstof, slinger dan lekker je cruisecontrol aan en tuf met 100 kilometer per uur naar huis.

Lukt het je ook niet om boodschappen te doen in Duitsland, scoor dan de koopjes. Val niet voor aanbiedingen als 2+1 gratis, want die slaan eigenlijk nergens op als je de spullen niet écht nodig hebt. Je koopt dan alleen maar omdat je het idee hebt dat je anders van alles misloopt. Is niet zo.

Autoverzekering vergelijken

Mijn autoverzekering is al een stukje goedkoper dan ‘ie was. De premie is namelijk gemeentegebonden en ik betaalde in Nieuwegein meer dan hier. Ik snap dat je niet net als ik effe naar de andere kant van het land verhuist om te besparen op je autoverzekering, dus ik geef je een betere tip: je autoverzekering vergelijken. Kwestie van je kenteken, postcode, huisnummer en geboortedatum invullen, op een button klikken en bekijken welke autoverzekering het goedkoopst is.

Koop gewoon minder en heb daar plezier in

Ik ben sowieso geen groot fan van shoppen en kleding boeit me niet zo heel veel. Ik geef vooral geld uit aan dingen die mijn leven makkelijker maken, zoals een noisecancelling koptelefoon en een steelstofzuiger zonder snoer. Allebei gekocht toen er 20% korting was bij de MediaMarkt. Scheelt nogal. Maar goed, meer aankopen hoef ik voorlopig niet te doen. En als ik bijvoorbeeld kleding zou willen kopen, heb ik de regel dat ik één kledingstuk weg moet gooien. Dan denk je wel effe drie keer na voordat je het aanschaft. Heb plezier in het níet uitgeven van geld. Maak je spaardoelen bijvoorbeeld heel zicht- en tastbaar door voor elke vijftig euro die je spaart een stuk aan je getekende spaarbalk toe te voegen. Die je lekker in het zicht hangt op een A3-papier ofzo.

Productief en vrij zijn

Ik werk als freelance tekstschrijver steeds productiever en dat levert me natuurlijk geld op. (Mocht je dat ook willen: ik schreef eerder over hoe je als freelancer aan opdrachten komt en ik volgde een Instagramcursus over productiviteit.) Maar ik heb geen Netflix meer, Storytel heb ik ook opgezegd. Ik wil zo productief mogelijk werken, zodat ik in minder uren net zoveel verdien als wanneer ik fulltime zou werken. De tijd die ik ‘overhoud’, gebruik ik om te ontspannen, mezelf te ontwikkelen en boeken te lezen als Nooit meer te druk van Tony Crabbe en Think And Grow Rich van Napoleon Hill.

Ik geloof er ook in dat als jij vrijheid ervaart door meer vrije tijd te hebben en je je fijn voelt in je eigen huis, je daar echt van geniet. Anders heb je dus een heel duur huis waar je heel graag weggaat en daar ook nog eens veel geld voor betaalt? Laat mij maar op mijn bankie zitten met een boek. (Kijk eens of er in jouw buurt een minibieb is, daar kan je gratis boeken lenen.)

Lekker visualiseren

Visualisatie is tegenwoordig helemaal mijn ding. Ik ga op mijn bank liggen (gekocht voor een prikkie bij Pronto Wonen en na vier jaar nog steeds heel veel plezier van), sluit mijn ogen en zie voor me hoe mijn mooiste dag eruitziet. Waar wil ik zijn? Met wie? Wat doe ik? Hoe voel ik me? Ik weet dat ik geen Hermelien ben, maar het geeft me de motivatie om geld te (be)sparen en mijn doelen te behalen.

— Waar zou jij op dit moment makkelijk op kunnen (of zelfs moeten) besparen?

(*) Dit is een samenwerking met Geld.nl.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

8 reacties

 1. Goede tips! Ken je de app clever-tanken.de? Daar is ook een website van. Kun je de brandstofprijzen in Duitsland vergelijken en kijken waar/wanneer je het beste kunt gaan. Ik ga zelf vaak na 19.00 uur, dan is de brandstof ook goedkoper.

 2. En ook voor elektronica raad ik je aan om DE in de gaten te houden. Is vaak maar niet altijd net ff goedkoper. Al moet je bij laptops etc wel rekening houden met het Duitse toetsenbord, dus dat is geen aanrader om daar te kopen.
  Maar veel etenswaren, alcohol en drogisterijartikelen zijn wel goedkoper over de grens.

  1. Ja, scheelt soms best wel veel. Toetsenbord had ik nog niet eens over nagedacht, haha. Goed dat je het zegt, al hoop ik voorlopig geen nieuwe laptop nodig te hebben. Dank je wel voor je aanvulling!

 3. Ik bespaar op benzine. Pakte voor elk wissewasje de auto. Nu loop is meer. Is ook veel beter voor mijn conditie.

  1. Ja, ik pak(te) ook voor alles de auto. Maar ik loop sowieso veel en graag, dus dat scheelt al voor mijn conditie. Heb ook geen fiets meer, dus het is of lopen of autorijden, haha.

 4. Wat een fijne tips! Ik geniet ook van het niet uitgeven van geld, haha. Dit jaar wil ik mijn spaarrekening namelijk flink aanvullen en hoop ik ook de stap te kunnen maken om volledig als freelance ontwerper en blogger aan de slag te kunnen!

  1. Gelukkig vallen ze in de smaak! Vond het zelf ook wel leuke tips, haha. Jaaaa, fijn kan dat zijn, hè? Kan ook enorm genieten van wel spenderen, daar niet van. En supertof dat je als freelancer aan de slag gaat. Mooie stap!

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.