Zoek
Sluit dit zoekvak.
gewoontes waar ik afscheid van neem

5 gewoontes waar ik afscheid van neem

Ja, hai, met mij weer eens. Ik doe altijd maar wat, maar januari is bij uitstek zo’n maand waarin je toch nog een beetje je best doet en denkt ‘nou, als ik dit afleer, dan ga ik toch een aardig jaar tegemoet’. Dat dacht (en denk) ik trouwens ook over de vijf gewoontes die ik lekker wel ga volhouden voorlopig. Ik maak ook gelijk van de gelegenheid gebruik om te zeggen dat ik vandaag de dag best lekker ga. De EMDR-sessies werpen hun vruchten af en ik word steeds beter in voor mezelf zorgen. Misschien word ik op een dag toch nog een soort van succesvolle volwassene. Tot die tijd (en daarna natuurlijk ook nog, anders moet ik mijn titel van Succesvolle Volwassene meteen weer inleveren) neem ik in ieder geval afscheid van de volgende vijf gewoontes.

Verdwalen op het internet

Oh, man, soms zet ik in de ochtend mijn iMac of MacBook aan of unlock ik mijn iPhone en als ik dan weer eens opkijk van mijn scherm, is het ineens middenin de nacht. Ik kan uren scrollen, dingen lezen waarvan ik nog niet eens wíst dat het bestond, laat staan dat het me boeide, dierenfilmpjes bekijken, mensen stiekem stalken op Instagram (en dan per ongeluk een Story bekijken en door de grond willen zakken) en veel meer. Ik probeer mezelf dit echt af te leren, ondanks dat het al stukken minder is dan ooit. Het is zó ontzettend zonde van mijn tijd! (Ik heb trouwens Netflix ook opgezegd. #yunggranny)

Anderen plezieren ten koste van mezelf

Hélemaal klaar mee. Ik word nu al gek als iemand een afspraak wil wijzigen, omdat ik dan moet krassen in mijn Passion Planner. Terwijl ik voorheen zou zeggen: “Joh, ja, prima, eigenlijk kan ik niet, maar ik verzet al mijn afspraken en werk mezelf wel in de nesten om jou te plezieren.” Nou ja, dat zou ik dus eigenlijk niet zeggen, maar alleen denken. Want zulke dingen zeg je niet als je de ander alleen maar wil plezieren. Ik leer steeds beter herkennen waar ikzelf blij van word en daar ook echt achter te staan. Ik heb anderen zo lang op één gezet, dat het nu tijd is voor mij.

Geen grenzen aangeven

Ligt in het verlengde van niet langer anderen plezieren ten koste van mezelf. (En om je gerust te stellen: ik vind dat jij dat ook mag. Mocht je daarover twijfelen.) Ik schrok zo van een oefening #bijdepsycholoog waarbij zij op me af kwam lopen en ik ‘stop’ moest zeggen als het niet meer fijn voelde. Ik zei pas ‘stop’ toen we praktisch met de neuzen tegen elkaar stonden en besefte dat ik mijn grenzen niet herkende en al helemaal niet aangaf. Dit kon en kan ik bij onbekenden wel héél goed, maar bij mensen die ik lief vind niet. Daar ben ik hard mee aan de slag en ik wilde bij dezen bijna mijn excuus aanbieden aan mijn directe omgeving, maar ja, sorry zeggen is voor sukkels.

Snel geïrriteerd raken

Ik kan al geïrriteerd raken als iemand niet teruggroet als ik ‘goedemorgen’ zeg of als iemand me niet bedankt als ik de deur openhoud. Ik weet ook heus wel dat het geïrriteerde gevoel er niets aan verandert, dus ik probeer daar nu maar gewoon om te lachen. Ik vind mezelf in ieder geval aardig en als jij daar niet fatsoenlijk op kan reageren, vind ik je gewoon een ei en dan kijk je maar effe. Lachen is veel beter dan geïrriteerd zijn.

Met make-up gaan slapen

Ik kan zo’n vreselijk lui mens zijn dat op een schaal van 1 tot 10 echt -44 zin heeft om haar make-up eraf te halen voordat ze gaat slapen. Ik mik dan gewoon een oud T-shirt over mijn kussen zodat ik geen mascaravlekken maak en vind het dan helemaal mooi. Aangezien ik ook een daggie ouder word en Loraine me op het hart drukte goed voor mijn huid te zorgen – en aangezien ik die jeugdpuistjes wel vleiend, maar niet erg mooi vind -, wil ik dit echt niet meer doen. Lekker met een schoon bekkie mijn bed in. Ik heb niet voor niets van die lekkere high-end verzorgingsproducten gekocht, natuurlijk. ??

Nou, dit was weer een aflevering van #selfcare met Lenn. Groetjes thuis! En laat effe achter in de comments (voel me nu echt zo’n geslaagde blogger, door die uitspraak te bezigen) van welke gewoontes jij afscheid neemt en of jij ook altijd ‘gewoontjes’ tikt. Met een ‘j’ te veel dus.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

17 reacties

 1. Ik wil iets bewuster eten, omdat ik niet meer in mijn broeken pas, waar ik anderhalf jaar geleden wel in paste. Dus wil ik niet gedachteloos van alles in m’n mond stoppen. Het gaat ‘al’ twee dagen goed, nu nog volhouden.
  Dat stiekem stalken en dan de Story kijken is zo herkenbaar, hahaha!
  Ik heb heel veel moeite om het woord solliciatie te typen (kijk dan typ ik dat dus, in plaats van sollicitatie).

  1. Ah, dat vind ik echt heel knap van je! Ik weet nog hoe erg ik het vond om op mijn eten te letten toen ik bij een diëtist liep. Diepe buiging voor mensen die gezond eten volhouden! Hahaha, typisch is dat, hè, met sommige woorden?

 2. Ik vind grenzen aangeven ook erg belangrijk en ik denk dat ik daar dit jaar ook mee aan de slag ga. :)

 3. Ik wil ook minder gedachteloos rommel in m’n mond stoppen (zeg ik terwijl ik naar twee lege snoeppapiertjes kijk). Ik stond vandaag in de H&M en schrok wel een beetje van mijn vetjes. Aan mijn armen hé. Dus dat zegt al wat vind ik. En verder wil ik er ook beter op letten om mijn mascara er af te halen ‘s avonds en eigenlijk gewoon algemeen om ‘s avonds mijn gezicht te reinigen.

 4. Ai, dat snel geïrriteerd raken is voor mij ook een goede om af te leren. Ik kan dat namelijk ook zo goed. Ik doe met je mee!

 5. Wat ontzettend herkenbaar!
  Je brengt onder woorden wat een veel mensen (waaronder ik) voelen maar niet durven zeggen.
  Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die moeite heeft met grenzen aangeven en voor jezelf kiezen.
  Dank je wel!

  1. Jíj bedankt, Sandra! Ik vind zulke reacties zo waardevol. Je bent zeker niet de enige! En het beste nieuws van alles: het kan alleen maar beter worden. ?

 6. Dat verslavende internet is ook voor mij een dingetje. Een gewoonte waar ik nu mee bezig ben om af te leren. Alles wat ik pak moet ik daarna direct opruimen zoals na het koken.

  Tip voor make up verwijderen: plan voor je zelf een vast moment om je gezicht schoon te maken. Bijv. Direct na het avondeten of zet de wekker op ke mobiel standaard om 20uur. Dat breekt dan ook het scrollen door internet.

  1. Jaaa, ik stel ook liever niet meer uit, maar doe het maar meteen. Die telefoon is zo’n afleider… dus die laat ik steeds vaker links liggen. Dank je wel voor je tip! Ga ik eens proberen.

 7. Ik wil graag leren dat niet perfect ook gewoon prima is. En dat is lastig…! Ik ben nog nooit met make-up op mijn gezicht in bed gestapt. Misschien moet ik dat gewoon eens doen. ;)

  Enne, voor wat betreft dat ‘gewoont(j)es’: ik heb altijd struggles met het woord initiatief.

  1. Ja, want het is zó waar! Goed is goed genoeg.
   ‘Initiatief’ is inderdaad ook zo’n lastig woord om te typen, haha!

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.