Zoek
Sluit dit zoekvak.
Vrij Marnix Pauwels

vrij

Marnix Pauwels, de schrijver van Vrij, volg ik al een tijd op Twitter. Via dat sociale medium kwam ik er dan ook achter dat Marnix een boek geschreven heeft en dat ik dat eigenlijk wel heel graag wilde lezen. Zo bedacht, zo besteld. Inmiddels heb ik Vrij uit en is het tijd voor een recensie!

Waar gaat Vrij over?

Vrij is geschreven door Marnix Pauwels. Hij geeft je handvatten en inzichten om op een nieuwe manier naar al je aannames over jezelf en het leven te kijken. Marnix was verslaafd aan drank en heeft ervaring met depressie, angststoornissen, borderline en andere psychische aandoeningen. Vrij geeft je een goed inzicht waarmee je vrij, ontspannen en gelukkig kan functioneren. Het boek bestaat uit meerdere delen: de grootste misvattingen over controle op ons bestaan (en waar je kansen liggen), alles over dé motor achter verslaving en hoe je die stil kunt zetten, waarom ‘loslaten’ en ‘accepteren’ geen handelingen zijn en wat je wél kunt doen met hetzelfde effect, hoe weerstand tegen wat ons overkomt alles duizend keer erger maakt, de mechanismen achter fenomenen als schuld en schaamte, onredelijke woede en slachtofferschap en hoe je ermee omgaat, waarom zelfhulpboeken niet helpen, hoe je kunt afrekenen met piekeren, zorgen, angst en paniek. Tot slot ontdek je wat het geheim is van een leven waarin je álles wat je overkomt met het volste vertrouwen tegemoet ziet en oplost. Dit is niet het zoveelste zelfhulpboek met onhaalbare beloftes. Vrij is praktisch en reëel.

Recensie Vrij Marnix Pauwels

Wat vind ik van Vrij?

Ik ben uiteindelijk heel blij dat ik dit boek gelezen heb. Natuurlijk staan er dingen in die je ergens wel weet. Zoals dat weerstand tegen weerstand je alleen maar meer weerstand oplevert. Dat het onzin is dat iedereen kan worden wat hij of zij wil. Als je per se popster wil worden, maar je klinkt ongeveer net als ik (bijzonder vals), dan gaat dat ‘m echt niet worden. Ik vind Vrij heel verhelderend, down to earth en leerzaam. Het duurde wel vrij lang voordat ik dit boek uit had, wat voor mij vrij bijzonder is. Af en toe vond ik het boek erg taai. Niet omdat het slecht of droog geschreven is, want over de schrijfstijl heb ik echt precies niets te klagen. Op sommige stukken heb ik gewoon lang moeten kauwen en lang over na moeten denken (ha, de ironie). Dankzij Marnix en zijn boek probeer ik veel meer in het nu te leven en steeds stil te staan bij dat ik niet mijn gedachten ben. Moet zeggen dat het tot nu toe best aardig gaat! Ik ben blij dat Vrij in mijn kast staat en dat ik het er geregeld bij kan pakken om mijn geheugen weer even op te frissen en mezelf met beide benen op de grond te zetten. Het is heerlijk om je denken, of vooral de invloed ervan, te beperken.

♥ Waardering: 8.

Marnix Pauwels – Vrij
Uitgeverij Lucht / 2016 / 9789491729584
Vrij is bij Bol.com te koop voor €19,95.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

11 reacties

 1. Klinkt goed, komt op mijn nog te lezen lijst te staan.

 2. Fijne review! Ik had (eigenlijk) nog nooit van Marnix Pauwels en Vrij gehoord. Het lijkt me niet precies het boek om mee op vakantie te nemen om lekker in weg te dromen. Maar misschien wel elke avond een klein stukje uit lezen voor het slapen?
  Leuk! Ik ben er wel benieuwd naar geworden!
  Groetjes! Nora

  1. Nee, het is geen boek om lekker bij weg te dromen, haha. Ik heb het boek ook echt geregeld weggelegd om even te kauwen op wat ik zojuist gelezen had. Voor het slapen lijkt het me prima om te lezen. :-) Laat je weten wat je ervan vindt?

 3. Hmmm, dit klinkt wel echt als een “Stella-boek”. Ik heb mezelf dus net al twee boeken cadeau gedaan, dus dit moet dan wel eventjes on hold, maar ik houd hem in mijn achterhoofd! (Wat een heel stomme uitdrukking is als je erover na gaat denken?) Liefs!

 4. Hoi Lenneke,

  Wat heb je een gave site & concept! Ik kom hier zeker vaker rondkijken :) Je recensie is inspirerend, ik ga volgende week op vakantie en dan wil ik ook lekker gaan lezen. Ik ga zeker nog even je andere recensies bekijken!

  1. Nou, wat lief! Dank je wel. Ik vind het leuk als je geregeld terugkomt. :-) Waar ga je heen op vakantie? Veel plezier alvast!

 5. Ben er ook aan begonnen. Toen kwamen er een paar andere boeken tussendoor en inmiddels is het vrij druk op m’n nachtkastje. Ga hem zo direct bovenop leggen.

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.