Zoek
Sluit dit zoekvak.

5 dingen over poep die jij niet wist

Ik dacht dat ik mijn hoogtepunt qua blogs en ‘taboes’ wel had bereikt, toen ik schreef over een aanranding en over Vaderdag zonder vader. Maar nee, ik ga nog even verder. Ik schrijf vandaag over poep! Ja, ja, mooie meisjes poepen niet, ik weet het. Zelf heb ik dus geen ervaring met poepen. Uit betrouwbare bronnen heb ik wat informatie vergaard, waardoor ik 5 dingen over poep die jij niet wist kan presenteren!

Er bestaat een bank waar je poep kan doneren

In Leiden is de eerste poepbank geopend. Het is bedoeld voor mensen met darmaandoeningen, zoals Clostridium difficile. Mensen die donorpoep nodig hebben, krijgen een sonde in de neus naar de twaalfvingerige darm waar de poep doorheen gaat. Daar schijn je niets van te ruiken of te proeven.

Je poep moet zinken, niet drijven

Blijft jouw poep drijven? Dan is het wellicht een idee je dieet aan te passen. Poep drijft namelijk als er onoplosbare vezels, tarwezemelen of voedingsmiddelen die winderigheid veroorzaken in zitten. Je poep bevat dan overtollig gas en daardoor blijft het aan het wateroppervlak in je wc. Houd het in de gaten, want drijvende poep kan worden veroorzaakt doordat er te veel vet in je ontlasting zit, wat erop duidt dat je lichaam bepaalde voedingsstoffen niet goed verwerkt.

Je poept verkeerd

Ja, grote kans dat je al heel je leven verkeerd poept. We zitten namelijk massaal verkeerd! Voor een gezonde stoelgang is het belangrijk dat je een goede houding aanneemt op de wc. Ga iets voorovergebogen zitten met een krukje onder je voeten. Je knieën moeten dus iets omhoog komen. Op die manier kan je darm zich het beste legen. Sowieso moet je hard persen altijd vermijden, want daarvan kan je aambeien krijgen. (Mocht je toch ooit aambeienzalf moeten kopen, weet dan dat dat goed helpt tegen wallen! True story.)

In één keer afvegen zonder remspoor

Poep hoort niet te plakken. De beste drol heb je soepel in de wc-pot geworpen en bij het afvegen blijft er niets aan je papiertje hangen. Als je poep plakkerig is, heb je een tekort aan vezels. Da’s niet best, want daar krijg je een trage stoelgang, een hoog cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk van.

Poep is heel waardevol

Onze poep vertelt ons heel veel. We hebben allemaal een unieke samenstelling van darmbacteriën en daar valt uit te halen waar wij eventueel last van hebben in ons lichaam. Kijk geregeld achterom als je eens effe lekker hebt zitten bouten, kleien of hoe je het ook noemen wil en neem het serieus als je poep ineens een gekke kleur heeft (tenzij je bieten of spinazie hebt gegeten). Er wordt veel onderzoek gedaan naar poep en inmiddels zijn er eiwitten in poep gevonden die de opsporing van tumoren kunnen verbeteren. De verwachting is dat hierdoor het aantal patiënten met darmkanker tot wel 35% kan afnemen! Meer hierover lees je in de mini-gids Wijzer over poep.

Wil je meer dan deze 5 dingen over poep weten? Wellicht is De poepdokter van Nienke Tode-Gottenbos dan iets voor jou. Ik heb De poepdokter zelf nog niet gelezen, maar het schijnt een aanrader te zijn! Wil je weten of jouw poep oké is? Begin dan met de Poepwijzer van de Maag Lever Darm Stichting.

Ben je dan nog niet klaar? Kim schreef ook dingen over poep. Meer dan vijf, zelfs.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

15 reacties

  1. Nog twee goeie poepboeken: Hap, slik, weg (van Mary Roach) en Kafka op het strand (van Hurakami).

  2. Dat van dat zitten klopt en helpt enorm! Ik heb een spastische darm en dus regelmatig darm problemen en als ik de juiste houding aanneem is de druk een stuk minder.

  3. Geniaal en bedankt voor de duidelijke informatie! Maar goed ik poep ook niet, maar zou het aan mijn vriend vertellen. Mooie man, maar natuurlijk een man en die poepen wel.

  4. Wat een heerlijk artikel! Ik heb het met een glimlach zitten lezen. Ik als darmpatiënt lees hier toch weer iets nieuws, Je kunt aan de structuur en kleur van je ontlasting ook vaak zien wat je die dag daarvoor gegeten hebt :) Jeks!

  5. IK HOU HIERVAN. Geweldig. Dit zijn nou dingen waarvan ik niet wist dat ik ze wilde weten, maar nu ik ze weet denk ik; Good to know. Snap je? Mijn weken in Engeland hebben me aardig wat drijdpoep opgeleverd ben ik bang – al dat vette eten en no veggies. Daar moet de komende weken maar eens verandering in komen, hihi. Liefs!!!! (En geniaal, again).

  6. Hahaha, wat een origineel artikel dit :) Sommige dingen wist ik wel, maar inderdaad, die zalf voor wallen? Wow!

  7. Ha! Nou weet ik best een hoop over poep (pun intended) maar dat van die drijvende poep wist ik nog niet! En zo leert men elke dag iets nieuws. Thanks!

  8. ik ga hier mijn spreekbeurt over houden,dus ik zocht informatie.

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.