Zoek
Sluit dit zoekvak.
Recensie Écht ondernemen van Charlotte Meindersma

Écht ondernemen — bemoei je met je eigen zaak

Eén van de ondernemers die ik heel tof vind, is Charlotte Meindersma — beter bekend als Charlotte’s Law of #kutjurist. Charlotte is dus (je raadt het niet) jurist. En een slimme ondernemer. Marketing is volgens eigen zeggen haar hobby. Net als het schrijven van boeken. Inmiddels is haar vijfde titel Écht ondernemen te koop en ik kreeg het van haar opgestuurd. Tijd voor een recensie! Want ga je echt beter ondernemen van Écht ondernemen? Dat lees je hier.

Écht ondernemen lag nog bij de drukker, maar ik was al zo enthousiast om eraan te beginnen, dat ik van Charlotte niet alleen het papieren exemplaar opgestuurd kreeg, maar ook een digitale versie. Mind you: ik ben niet dol op van een scherm lezen en toch maakte ik voor dit boek graag een uitzondering.

Écht ondernemen — bemoei je met je eigen zaak!

In Écht ondernemen lees je hoe je écht onderneemt. Zonder gelieg, zonder gedraai. Je ontdekt dit aan de hand van verhalen van 12 andere succesvolle ondernemers en tips en ervaringen van Charlotte zelf. Je leert onder andere:
• keuzes maken die wél tot succes leiden
• wetten en regels voor je laten werken
• eerlijke marketing inzetten die effectief blijft op de lange termijn
• ondernemen zonder je werkgeluk en identiteit in te leveren
• hoe je eindelijk van die kutklant afkomt én hij van jou

Want zeg eens eerlijk: hoe vaak heb jij je (bijna) laten verleiden door marketinggoeroes die jou gouden bergen beloven? [ Leestips: hoe ik verleid werd door de onlinecoaching-industrie & werken met een (online) coach: is dat het waard? — allebei door Sophie Carleen ] En lijkt het bij andere ondernemers allemaal moeiteloos te gaan? Misschien vraag je je wel af waarom het bij jou niet werkt. Want: het enige wat je hoeft te doen, volgens die goeroes, is hun ‘geheime’ trucjes opvolgen en magische formules toepassen. Maar… die balanceren vaak op het randje van fatsoenlijkheid of kukelen er zelfs net overheen. Dat wil jij niet. Jij wil een stabiel, gezond bedrijf. Eerlijk ondernemen, een goede relatie met je klanten en werk leveren waar je trots op bent.

Recensie Écht ondernemen van Charlotte Meindersma

En? Is écht ondernemen makkelijker als je dit boek gelezen hebt?

Ja, ‘echt’ ondernemen is echt makkelijker als je Écht ondernemen hebt gelezen. Het is dan ook goed te schrijven dat ik het helemaal met Charlotte eens ben: die magische getallen als ‘€10.000 euro omzet per maand’ en ‘een ton per jaar draaien’ zijn hartstikke leuk, maar tegelijkertijd nietszeggend. Ja, ik draai nu zulke maandelijkse omzetten (en heb weinig kosten) — dat maakt me niet per se een betere ondernemer. Want succesvol ondernemen is voor mij niet afhankelijk van het bedrag dat ik op mijn rekening krijg (ondanks dat ik voor mijn 36e miljonair wil zijn). Het gaat om ervoor zorgen dat mijn klanten impact maken, dat zij blij zijn, dat ik werk lever waar ik trots op ben, dat ik je mag inspireren een voor jou lekker leven te leven. ‘Maar, Lenn, jij doet toch ook aan mediteren, affirmaties en dat soort zweverig gedoe — is dat dan geen sterrenstof?’ Nou, ik geloof tot op zekere hoogte in Law of Attraction, maar ik geloof minstens zo sterk in gewoon heel hard én integer werken voor je doelen. Waarbij ik dan weer niet zeg dat ik vind dat hard werken een voorwaarde is om veel geld te mogen verdienen — dat terzijde.

Goed, nu terug naar Écht ondernemen. Wat een heerlijk boek! Lekker leesbaar (geen wonder, als het je lukt om ‘juridische blabla naar gewoon Nederlands’ te vertalen, is een boek schrijven een eitje, denk ik dan), grappige voorbeelden en tegelijkertijd inhoudelijk echt heel erg sterk. Charlotte is niet bang om haar kijk op het ondernemen te delen, eigen fouten bloot te geven en aan zelfreflectie te doen. Ze vertelt je gewoon waar het op staat.

Het fijne aan dit boek is dat je (her)ontdekt dat je alles op jouw manier mag doen, zolang je je maar aan de wetten houdt en je integer bent. Je hóeft geen heel team om je heen te bouwen als je daar helemaal geen behoefte aan hebt. Een ton omzet per jaar draaien is helemaal niet noodzakelijk — en zegt weinig als je daar maar 100 euro van overhoudt na aftrek van alle kosten. (Ik word ook altijd een beetje giftig als er weer mensen zijn die je afbranden omdat iemand zegt dat-ie ‘een bedrijfje heeft’. Het is namelijk prima om een klein bedrijf te hebben, zolang jíj er maar blij mee bent.) Heel goed dus dat Charlotte een heel hoofdstuk wijdt aan wat succes nu eigenlijk is, hoe je doelen en prioriteiten stelt en waarom ‘de schaal van mwah’ zo belangrijk is. Charlotte geeft je onwijs veel (praktische) tips om een bedrijf te bouwen waar jij oprecht achter staat. Gouden marketingtips, haar strategie om in de media te verschijnen (want ‘een week in de media, is een week niet geleefd’), handvatten om een goede prijs te bepalen — je krijgt het allemaal. Een praktisch handboek en een musthave (en -read) voor iedere ondernemer. Écht.

Oh, wat ik ook heel leuk en slim vind: de QR-codes waarmee je direct producten koopt in de shop (dankzij de sommatiebrief die je kan sturen als iemand inbreuk maakt op je auteursrecht, heb ik al een aantal mooie schadevergoedingen gekregen van mensen die mijn teksten of foto’s jatten) onder relevante stukken én dat je op een afgeschermd gedeelte van de website van Charlotte aanvullende content vindt. Daar staan extra (video-)interviews met ondernemers en meer informatie over privacy en auteursrecht. Wil je daar nóg meer over weten, lees dan ook een ander boek van Charlotte: #contentrecht (aff.).

Too long, didn’t read: koop dit boek als je wil ondernemen op een manier die voor jou werkt, zonder lelijke trucjes, mét leveren van goed werk, passende verdienmodellen en op een eerlijke manier klanten aantrekken.

♥ Waardering: 9.

Charlotte Meindersma — Écht ondernemen – bemoei je met je eigen zaak!
Charlotte’s Law / 2021 / 9789082329667
Écht ondernemen is bij managementboek.nl te koop voor €22,89. Bestel je via mijn link? Dan krijg ik een percentage van jouw aankoopbedrag, zonder dat jij daar een cent extra voor betaalt.

Ik heb Écht ondernemen gekregen. Deze blogpost bevat affiliatelinks.
Meer boekentips nodig? Een overzicht van al mijn boekrecensies tot nu toe vind je hier. Eerder weten welke boeken ik op dit moment lees? Volg me dan op Instagram.

Also, erg hard gelachen om dit stukje op de achterflap van Écht ondernemen — dus dat wil ik jou ook niet onthouden. (Ik hoop dat dit onder de noemer ‘citaatrecht’ mag van Charlotte.)

“Leer hoe je niet in een paar weken van duizend euro omzet naar een miljoen gaat, maar hoe je kunt ondernemen op je eigen voorwaarden. Claim je identiteit en werkgeluk voorgoed terug voor een investering van minder dan vier koppen koffie. Laat deze kans niet aan je voorbijgaan, want we doen dit maar één keer. Beslis nu!”

Serieuze noot: koop en lees dit boek als je écht eerlijk wil ondernemen. Zonder sterrenstof, zoals Charlotte zegt.

recensie Echt ondernemen Charlotte Meindersma
Waarom je o.a. marketingtips van Charlotte aan mag nemen? Omdat dit is hoe ze haar recensie-exemplaren verstuurde: een gouden doosje, vloei met goud, Starmix-snoepjes, een handgeschreven kaartje en natuurlijk promotie voor haar dienst ‘Oploskoffie’, een buisje sterrenstof, een pen en allemaal kleine sterretjes. LOVE IT.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

2 reacties

  1. Heb hem besteld via je link! Ben heel benieuwd. Ook net de podcast geluisterd. Bedankt dat je jouw verhaal zo persoonlijk deelt. Erg inspirerend!

    1. Heyyyy, wat leuk! Dank je wel! Stuurde het net naar Charlotte en zij is ook blij. Bedoel je de podcast waarin Liza mij interviewt? Graag gedaan en fijn te lezen! 🥰

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.