Zoek
Sluit dit zoekvak.
Alegría - Francesc Miralles, Álex Rovira

alegría

Ooit las ik Ikigai: een boek vol met Japanse geheimen voor een lang, gezond en gelukkig leven. Dat boek heb ik verslonden en toen ik zag dat Francesc Miralles nu Alegría heeft geschreven, kon ik niet anders dan enthousiast zijn. Wat dan altijd weer een tikkie gevaarlijk is, want het kan zomaar tegenvallen als het eerste zo goed was. Nou ja, dacht ik, om dan toch maar meteen vreugde in kleine dingen te vinden: het omslag is in ieder geval prachtig.

Ik had wel zin in een potje vreugde, dus zoals altijd klom ik met het boek op de bank en las ik Alegría bijna in één ruk uit. Soms vraag ik me wel af hoe leuk het is om een boek bij mij te zijn, want ik ben meestal na een paar uur, hoogstens een paar dagen, klaar met je. ? Ja, was ik maar net zo snel met mijn recensies. Nou, goed, komt mijn mening dan!

Francesc Miralles, Álex Rovira - Alegría

Alegría — vind vreugde in de kleine dingen

Alegría, vreugde, is iets anders dan geluk. Maar als je dagelijks vreugde vindt in kleine dingen en op allerlei momenten van de dag, komt echt geluk wel telkens een stapje dichterbij. Vreugde is één van onze basisemoties. Denk aan pasgeboren baby’s die vol verwondering naar de wereld om zich heen kijken. Als volwassenen verliezen we vreugde een beetje uit het oog, maar gelukkig raken we het nooit helemaal kwijt.

Alegría helpt je met heldere tips en inzichten om meer vreugde te halen uit de kleine dingen in het leven, zodat je uiteindelijk (nog meer) geluk vindt.

Voelde ik vreugde dankzij Alegría?

Zoals ik al schreef, ben ik fan van Ikigai. En ik ben het nu ook van Alegría. Ook dit boek is weer fijn geschreven: het leest lekker weg, het neemt je mee en je wil eigenlijk constant door blijven lezen. Dat zorgt er dan wel weer voor dat ik niet alle opdrachten (meteen) uitvoer — ik ben veel te nieuws- en leergierig en wil weten wat er nog meer te leren valt in dit boek.

Dit boek bestaat uit allemaal losse brieven en verhalen. In het begin moet ik daar altijd wat aan wennen, omdat het me niet meteen zo meesleurt als een thriller of roman. Hier zit ik er gelukkig snel in — elke brief smaakt naar meer. De oefeningen die je per hoofdstuk krijgt zijn heel leuk om te doen. Lekker behapbaar en ze zetten je toch enorm aan het denken. Een voorbeeld van zo’n oefening is dat je drie situaties opschrijft waarin je niet op de juiste manier hebt gereageerd. Je bepaalt wat je houding was en daarna herschrijf je je verhaal zoals jij het graag had gezien. De laatste stap van de oefening is dat je een praktisch plan opstelt om de gewenste houding te bevorderen. Wat kan je concreet doen om op die manier in het leven te staan?

Heeft het me meer vreugde gebracht? Ja, eigenlijk wel. Sowieso tijdens het lezen, maar ook erna. Er zijn oprecht kleine dingen die ik nu doe die me nog blijer maken. En ik heb heel mooie dingen op mijn lijstje staan, zoals brieven schrijven naar de grote meesters in mijn leven. Ik denk dat dit boek helemaal fantastisch is als je het gevoel hebt dat je even vastzit. Dat je niet per se heel blij bent met hoe je op dit moment bent en je je leven leeft. Al deze kleine veranderingen samen, kunnen een heel grote verandering voor je vormen. Ben je iemand die de wereld graag een mooiere plek maakt, op wat voor manier dan ook? Dan is Alegría een boek voor jou.

Eén van mijn lievelingsstukjes:

“Als je aardig kunt zijn, wees het dan.
Iemand kan altijd aardig zijn.
Als je je verantwoordelijk kunt gedragen, doe dat dan ook.
Iemand kan zich altijd verantwoordelijk gedragen. 
Als je dankbaar kunt zijn, wees dat dan.
Ook dat kan iemand altijd zijn.
Als je een positieve houding voor jouw welzijn én dat van anderen kunt kiezen, doe dat dan ook.
Kortom, als je goed kunt zijn en goed kunt doen,
wees en doe het.”

♥ Waardering: 8,5.

Francesc Miralles, Alex Rovira — Alegría
Boekerij / 2020 / 9789022584965
Alegría is bij Bol.com te koop voor €15,99.

Ik heb Alegría gekregen.
Meer boekentips nodig? Een overzicht van al mijn boekrecensies tot nu toe vind je hier. Eerder weten welke boeken ik op dit moment lees? Volg me dan op Instagram.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.